571106
Book
In basket
Bez marnowania : kuchnia zero waste / Anna Lena Lesz. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 278, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
W Polsce marnuje się co roku około 9 milionów ton żywności, a czteroosobowa rodzina wyrzuca jedzenie za kwotę 2,5 tysiąca złotych rocznie! Autorka bloga "Zjem Cię" radzi: Co zrobić, gdy w lodówce zalegają produkty, których termin ważności już minął? Co można zrobić z czerstwego chleba? Jak wykorzystać niezbyt już świeże warzywa i owoce? A co z mięsem, które pozostało po ugotowaniu rosołu? Książka zawiera wskazówki dotyczące przechowywania jedzenia i przedłużania jego świeżości oraz przepisy, które pozwalają na pyszne wykorzystanie wszystkich resztek. "Poradnik Bez marnowania. Kuchnia zero waste to inspirujące opracowanie potrzebne w kuchni każdego nowoczesnego konsumenta. Konieczność ochrony zasobów Ziemi z których korzystamy w celu zaspokojenia potrzeb żywieniowych oraz moralny obowiązek dzielenia się żywnością z ludźmi w sytuacji biedy i wynikającego z niej głodu to jeden z istotnych elementów nowego stylu życia społecznego, który rozwija się w ramach światowego ruchu zero waste. Idea zero waste obejmuje wiele obszarów życia społecznego i zawiera w sobie zasady 5R : odmawiaj, ograniczaj, wykorzystaj ponownie, odzyskaj, kompostuj. Książka Anny Lesz jest precyzyjnie przemyślanym zwięzłym kompendium tych zasad w mikroskali kuchni domowej". Dr inż. Andrzej Janicki Zakład Technologii Gastronomicznej, SGGW
Availability:
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
General note
Na okładce: Poradnik autorki bloga ZJEM CIĘ.
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronie 278.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again