Sorting
Source
Katalog centralny
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Proza
(2)
Status
available
(6)
Branch
W2 (Bazyliańska 6)
(2)
W37 (Smoleńska 94)
(2)
W64 (Radzymińska 121)
(2)
Author
Hillenbrand Tom (1972- )
(2)
Krochmal Anna
(2)
Kędzierski Robert
(2)
Year
2010 - 2019
(2)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Demographic Group
Literatura niemiecka
(2)
Subject
Krytycy kulinarni
(2)
Kucharze
(2)
Xavier Kieffer (postać fikcyjna)
(2)
Osoby zaginione
(1)
Restauracje
(1)
Sushi
(1)
Współzawodnictwo
(1)
Subject: place
Luksemburg
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Genre/Form
Kryminał
(2)
Powieść
(2)
2 results Filter
Book
In basket
(Kryminały dla Smakoszy)
Stanowi część cyklu z Xavierem Kiefferem.
Na okładce: kryminał kulinarny.
Dostępne także jako e-book.
Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce. Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi Europy, pada nagle martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. Kieffer jest jednak sceptyczny i szybko zauważa sprzeczności. Zanurza się w świat kuchni specjalizującej się w sushi i dowiaduje się, że istnieją ryby droższe od złota - i cenniejsze niż ludzkie życie. Hillenbrand udowadnia, że wbrew przypuszczeniom dwie sztuki - kulinariów i zbrodni - są sobie bardzo bliskie. Łączy je styl i paleta doznań, które równie mocno potrafią wyzwolić żądzę, niepewność, zaintrygowanie. Na talerzu, poza zmyślnie przygotowanym daniem i śmiercią, autor serwuje dużą porcję dowcipu.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 821-3 niem. (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 821-3 niem. (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 821-3 niem. (1 egz.)
Book
In basket
(Kryminały dla Smakoszy)
Stanowi część cyklu z Xaviewm Kiefferem.
Na okładce: kryminał kulinarny.
Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera znany paryski krytyk kulinarny - i nagle na Kieffera pada podejrzenie o popełnienie morderstwa. Gdy później bez śladu znika jeszcze mistrz kuchni, u którego kiedyś się uczył, restaurator postanawia na własną rękę przeprowadzić śledztwo. Natrana przy tym na tajemniczy, niezwykle smaczny owoc, na pozbawione skrupułów koncerny spożywcze i na chorobliwie egoistycznych kucharzy prowadzących programy telewizyjne. Kieffer coraz bardziej zagłębia się w świat wykwintnej kuchni, zdominowany przez bezwzględną walkę z konkurencją i presję jakości, i tym sposobem odkrywa, o co toczy się ta gra. Tom Hillenbrand kryminalną intrygę przeplata pełnią smaków. Serwuje czytelnikowi pyszną powieść o jedzeniu, choć Diabelski owoc to nie książka kucharska. Potrawy rozbudzające apetyt kryją za sobą nie tylko ostrość czy słodycz, lecz także znakomicie przyprawioną, półkrwistą intrygę. Hillenbrand udowadnia, że wbrew przypuszczeniom dwie sztuki - kulinariów i zbrodni - są sobie bardzo bliskie. Łączy je styl i paleta doznań, które równie mocno potrafią wyzwolić żądzę, niepewność, zaintrygowanie. Na talerzu, poza zmyślnie przygotowanym daniem i śmiercią, autor serwuje dużą porcję dowcipu.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 821-3 niem. (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 821-3 niem. (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 821-3 niem. (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again