Sorting
Source
Katalog centralny
(6)
Form of Work
Książki
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Status
available
(9)
unavailable
(4)
Branch
BD12 (Radzymińska 121)
(6)
BD40 (Suwalska 11)
(1)
BD52 (Rembielińska 6a)
(6)
Author
Gouny Nicolas (1973- )
(6)
Grzyb Katarzyna (tłumacz)
(4)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(2)
Dumas Roy Sandrine (1969- )
(1)
Francesconi Michel (1959- )
(1)
Laurent Françoise
(1)
Laurent Françoise (1956- )
(1)
Léveque Anne-Claire
(1)
Trédez Emmanuel (1967- )
(1)
Year
2020 - 2025
(6)
Time Period of Creation
2001-
(6)
Country
Poland
(6)
Language
Polish
(6)
Audience Group
6-8 lat
(6)
Dzieci
(6)
0-5 lat
(4)
Subject
Banany
(1)
Chleb
(1)
Czekolada
(1)
Makaron
(1)
Miód
(1)
Mąka
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
Pszczoła miodna
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Genre/Form
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Wydawnictwa popularne
(3)
Publikacje dla dzieci
(2)
Opracowanie
(1)
Wydanictwa popularne
(1)
Wydawncitwa popularne
(1)
Domain
Edukacja i pedagogika
(6)
Biologia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
6 results Filter
Book
In basket
Chlebek i bułeczki / tekst: Françoise Laurent ; ilustracje: Nicolas Gouny ; przekład: Katarzyna Grzyb. - Warszawa : HarperKids, copyright 2022. - 29, [7] stron : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Tytuł oryginału: Le pain.
Wiadomo, że do chleba trzeba mąki, ale skąd się ona właściwie bierze? Jak kiedyś uprawiano zboże, a jak robi się to dziś? Co się dzieje w młynie? Czym różnią się mąki i dlaczego te ciemniejsze są zdrowsze? Jakie pieczywo je się w różnych zakątkach świata i dlaczego trzeba unikać takiego, które ma w składzie konserwanty? "Wiem, co jem!" to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści oraz pomagają oswoić się z nielubianymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii "Chcę wiedzieć" kształtują dobre nawyki żywieniowe i uczą, jak jeść zdrowo. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 66 (1 egz.)
Book
In basket
Czekolada / Sandrine Dumas Roy, Nicolas Gouny ; przekład: Katarzyna Grzyb. - Warszawa : HarperKids, copyright 2022. - 33, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
(Akademia Mądrego Dziecka. Wiem, Co Jem!)
Tytuł oryginału: Le chocolat.
Z czego robi się czekoladę? Jak rosną kakaowce i dlaczego tak trudno o ich owoce? Czym różni się czekolada gorzka od mlecznej i białej? Jak wybrać tę najlepszą? I kto je najwięcej tego przysmaku na świecie? "Wiem, co jem!" to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści oraz pomagają oswoić się z nielubianymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 29.12.2025)
All copies are currently on loan: sygn. 66 (1 egz.)
(dostępność ok. 12.01.2026)
Book
In basket
Pomidory / Michel Francesconi, Nicolas Gouny ; przekład: Katarzyna Grzyb. - Warszawa : HarperKids, copyright 2022. - 32, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
(Akademia Mądrego Dziecka. Wiem, Co Jem!)
Tytuł oryginału: Les Tomates.
Wiek: 3+.
Kto nie lubi keczupu! Ale czy wiesz, jak on powstaje? Gdzie i jak rośnie główny składnik tego sosu - pomidory? Do Europy trafiły w towarzystwie ziemniaków i ananasów, ale początkowo były hodowane jako rośliny ozdobne, gdyż obawiano się jeść czerwone owoce (tak, pomidor to owoc!). Co jeszcze warto wiedzieć o pomidorach i dlaczego warto je mieć na talerzu? Wszystkiego dowiecie się z książki "Pomidory".
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 63 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 635 (1 egz.)
Book
In basket
Banany / Anne-Claire Léveque, Nicolas Gouny ; przekład: Katarzyna Grzyb. - Warszawa : HarperKids, copyright 2022. - 30, [6] stron : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
(Akademia Mądrego Dziecka. Wiem, Co Jem!)
Tytuł oryginału: Les bananes.
Wiek: 3+.
Banany to nie tylko przysmak małpek, lecz także owoce cenione przez sportowców. Są bardzo pożywne i lubiane za słodki smak. A czy wiesz, że istnieją także banany warzywne? I że jeszcze dwieście lat temu wszystkie miały pestki? Seria WIEM, CO JEM pomaga kształtować dobre nawyki żywieniowe i zaspokaja ciekawość dzieci. Jak się uprawia owoce, warzywa i zboża? W jaki sposób się je przetwarza? Które pokarmy są dobre dla zdrowia i środowiska? Warto o tym poczytać. Im więcej się wie, tym zdrowiej się je!
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
All copies are currently on loan: sygn. 634 (1 egz.)
(dostępność ok. 12.01.2026)
Book
In basket
Miód / Françoise Lauren, ilustracje: Nicolas Gouny ; przekład: Katarzyna Grzyb. - Warszawa : Harperkids, copyright 2023. - 29, [9] stron : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, co jem!)
Tytuł oryginalu: Le miel.
Wiek: 4+.
Miód to nie tylko słodki smakołyk, lecz także naturalny lek! Warto z nim zaprzyjaźnić dzieci, przy okazji wyjaśniając, jaką rolę w jego powstaniu odgrywają owady. Poznaj tajniki pracy pszczelarza i dowiedz się, od czego zależą smak, zapach i kolor miodu. Sprawdź, jak się prawidłowo obchodzić z miodem i naucz się wybierać najlepszy. „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; skąd się biorą poszczególne produkty spożywcze; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści, pomagają oswoić się z rozmaitymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii „Wiem, co jem” kształtują dobre nawyki żywieniowe. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 29.12.2025)
There are copies available to loan: sygn. 66 (1 egz.)
Book
In basket
Makaron / Françoise Lauren, ilustracje: Nicolas Gouny ; przekład: Katarzyna Grzyb. - Warszawa : Harperkids, copyright 2023. - 36, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Tytuł oryginału: Les pâtes.
Wiek: 4 +.
Wszystkie dzieci kochają makaron, ale czy rzeczywiście wiedzą, co jedzą? Sprawdź, kto wymyślił makaron, jakie jego rodzaje znano w Mezopotamii i starożytnym Rzymie, a jakie kluski jadł Marco Polo w Chinach. Dowiedz się, jak powstają i jak nazywają się różne rodzaje makaronu oraz naucz się go przygotowywać samemu i poprawnie gotować. „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; skąd się biorą poszczególne produkty spożywcze; i jak trafiają do sklepów i na talerze.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 66 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again