Normy żywienia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
CN1 (św. Wincentego 85)
(1)
WP130 (św. Wincentego 85)
(1)
Autor
Ferriss Timothy (1978- )
(1)
Sałbut Bartosz
(1)
Łyszczek Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Kobieta
(5242)
Rodzina
(4034)
Przyjaźń
(3855)
Miłość
(3267)
Tajemnica
(2978)
Normy żywienia
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2954)
Relacje międzyludzkie
(2536)
Zabójstwo
(2188)
Życie codzienne
(1920)
Magia
(1740)
Zwierzęta
(1610)
Dzieci
(1599)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1545)
Uczucia
(1411)
Nastolatki
(1387)
II wojna światowa (1939-1945)
(1371)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1353)
Uczniowie
(1260)
Dziecko
(1241)
Literatura dziecięca polska
(1151)
Małżeństwo
(1137)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1044)
Ludzie a zwierzęta
(1018)
Trudne sytuacje życiowe
(1012)
Chłopcy
(1006)
Wybory życiowe
(949)
Sekrety rodzinne
(938)
Policjanci
(919)
Żydzi
(898)
Relacja romantyczna
(885)
Osoby zaginione
(880)
Psy
(866)
Władcy
(866)
Historia
(849)
Kultura
(824)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(784)
Prywatni detektywi
(772)
Wychowanie
(751)
Pisarze polscy
(747)
Przestępczość zorganizowana
(743)
Walka dobra ze złem
(721)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(694)
Krainy i światy fikcyjne
(684)
Arystokracja
(683)
Koty
(682)
Stworzenia fantastyczne
(670)
Mężczyzna
(654)
Literatura młodzieżowa polska
(641)
Poszukiwania zaginionych
(640)
Uprowadzenie
(638)
Psychologia
(637)
Matki i córki
(631)
Samorealizacja
(624)
Wakacje
(610)
Wojna
(600)
Dziennikarze
(587)
Sztuka
(576)
Nauczyciele
(563)
Polacy za granicą
(561)
Zemsta
(556)
Wojsko
(551)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(540)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(517)
Obyczaje i zwyczaje
(517)
Zakochanie
(511)
Śmierć
(511)
Psychoterapia
(504)
Dziadkowie i wnuki
(503)
Czytanie
(497)
Dojrzewanie
(496)
Zarządzanie
(495)
Matematyka
(483)
Spisek
(478)
Seryjni zabójcy
(476)
Osobowość
(473)
Przyroda
(461)
Ojcowie i córki
(460)
Postawy
(452)
Lekarze
(451)
Marzenia
(447)
Samotność
(445)
Język angielski
(435)
Nauka
(435)
Opieka nad zwierzętami
(435)
Ludzie bogaci
(432)
Czarownice i czarownicy
(429)
Nauczanie początkowe
(428)
Pisarze
(427)
Stosunki interpersonalne
(426)
Samopoznanie
(410)
Politycy
(409)
Gatunek
Poradnik
(2)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The 4-hour chef : the simple path to cooking like a pro, learning anything, and living the good life.
Bibliografia, netografia na stronach 651-652.
Jak by to było, gdybyś mógł osiągnąć światowy poziom w dowolnej dziedzinie w ciągu 6 miesięcy lub nawet w krótszym czasie? 4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni to coś więcej niż książka kucharska. To podręcznik po świecie szybkiego uczenia się. Przywołując wskazówki i sztuczki zaczerpnięte od szachowych mistrzów, znanych szefów kuchni, profesjonalnych sportowców, sommelierów, supermodelek i wielu innych osób, Tim Ferriss stworzył "książkę kucharską dla ludzi, którzy nie kupują książek kucharskich", która jest przewodnikiem zarówno po sztuce gotowania, jak i po życiu. Gotowanie jest tu tylko przyczynkiem do zgłębiania istoty procesu uczenia się na poziomie meta, czyli mechanizmu, dzięki któremu da się opanować każdą umiejętność w możliwie najkrótszym czasie. I nieważne, czy chodzi o lepienie pierogów, naukę pływania, czy rzuty za trzy w koszykówce.Czytając 4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni, przede wszystkim nauczysz się, jak:przyswoić sobie wiedzę z 6-miesięcznego kursu gotowania w ciągu 48 godzin,ugotować niesamowitego okonia morskiego w umywalce w ciągu 20 minut,przyrządzić rewelacyjną ucztę clambake w kuble na śmieci.Te same zasady pozwolą ci również:nauczyć się płynnie mówić po hiszpańsku w ciągu 8 tygodni, zdobyć rekord świata w tango w ciągu 5 miesięcy, zrzucić od 10 do nawet 70 kilogramów dzięki diecie Slow-Carb®. A to dopiero początek.SZEŚĆ POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO PRZECZYTAĆ TĘ KSIĄŻKĘ, NAWET JEŚLI NIENAWIDZI SIĘ GOTOWANIA (TAK JAK TIM FERRISS KIEDYŚ)#1DOWIESZ SIĘ, JAK W REKORDOWYM TEMPIE OSIĄGNĄĆ WYSOKI POZIOM UMIEJĘTNOŚCI W DOWOLNEJ DZIEDZINIE.Można w ciągu pół roku do roku, a nawet w ciągu 6-12 tygodni osiągnąć poziom światowy i znaleźć się w gronie 5 procent najlepszych na świecie specjalistów właściwie w dowolnej dziedzinie. Właśnie o to tak naprawdę chodzi w tej książce - o umiejętność uczenia się. Środkiem do tego celu jest gotowanie.#2ODTĄD BĘDZIESZ JEŚĆ (I ŻYĆ) W WYSOKIEJ ROZDZIELCZOŚCI. Jedzenie było dla mnie tylko dobre albo złe, ciepłe albo zimne, pikantne albo łagodne. Teraz potra??ę wychwycić przeróżne subtelności. To tak, jak gdybym zamienił siedmiocalowy czarno-biały odbiornik na telewizor HD - pisze Ferriss.#3OSIĄGNIESZ FORMĘ, JAKIEJ W ŻYCIU NIE MIAŁEŚ. Jeśli zdecydujesz się postępować zgodnie z zaleceniami przedstawionymi w tej książce, nie będziesz musiał myśleć o przestrzeganiu diety, ponieważ została ona tu uwzględniona.#4WCALE NIE TRZEBA DUŻO, ŻEBY ZROBIĆ WRAŻENIE. W ciągu pierwszych 24 godzin pokonasz drogę od przypalonej jajecznicy do osso buco, jednego z najdroższych dań w menu restauracji całego świata.#5GOTOWANIE ZWIĘKSZA TWOJE SZANSE NA UDANY ZWIĄZEK. Jeżeli szukasz sposobu na poprawę jakości swojego życia seksualnego albo chcesz znaleźć i zatrzymać przy sobie tę jedyną właściwą osobę, gotowanie będzie twoim dodatkowym i bardzo istotnym atutem.#6TO PO PROSTU DOBRA ZABAWA! To nie jest podręcznik. Polecam traktować 4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni raczej jako książkę przygodową - przy czym rodzaj przygody wybierasz sam. Niniejsza książka jest zmienioną i zaktualizowaną wersją książki 4-godzinny mistrz kuchni (wyd. Laurum, Warszawa 2013).***To lektura dla wszystkich. Przepisy grają tu drugoplanową rolę (choć jest ich tu mnóstwo). Nie sposób w krótkiej recenzji zawrzeć wszystkiego, co chciałabym na jej temat przekazać. Książka ma ponad 600 stron pełnych interesującej treści, ciekawych zdjęć, rysunków, wykresów, tabelek, anegdot, przepisów i bohaterów, których autor spotkał podczas jej pisania.Można ją czytać jak powieść przygodową, korzystać z niej jak z książki kucharskiej (część przepisów jest pokazana na zdjęciach krok po kroku, nawet te z kuchni molekularnej, a przy każdym z nich jest nazwisko osoby, która zainspirowała autora do przygotowania danej potrawy), nauczyć się chemii, dowiedzieć, jak przetrwać podczas czekania na pomoc po trzęsieniu ziemi (!), zaparzyć najlepszą na świecie kawę (będąc leniwym), jak opanować klasyki z kuchni światowej (omlet francuski, pieczony kurczak, zupa z zielonego groszku). Ta książka jest po prostu fantastyczna!- Eliza Mórawska-Kmita, blog whiteplate.comCzy możliwe jest szybkie przejście od kuchennego zera do bohatera? Od jajecznicy do kuchni molekularnej? Timothy Ferriss uczy nas, czego można się nauczyć, gotując, i jak szybko osiągnąć wysoki poziom umiejętności. Wystarczy wiedzieć, czego się uczyć, a powodzenie gwarantuje wybór dobrego przepisu. Jeśli przepis jest dobry, to nie może nam się nie udać. Przede wszystkim to jednak książka o tym, czego można się nauczyć przez gotowanie, i o rozwoju osobistym, rozumianym jako uczenie się i dogłębne poznawanie nowej dziedziny, która otwiera nam oczy na nieznany nam wcześniej świat. To jedna z najlepszych książek kulinarnych, jaką mam w mojej kolekcji.- Kamila Tokarska, blog UgotowanePozamiatane.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20499 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Suplementy od A do Z / Magdalena Łyszczek. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, 2022. - 301, [2] strony : tabele ; 21 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 290-301.
Rynek suplementów diety rośnie w ekspresowym tempie. Producenci prześcigają się w opracowywaniu coraz to nowszych receptur, obiecując cudowne efekty działania kolejnych preparatów. Poradnik pomoże ci odnaleźć się w tym chaosie, dając praktyczną wiedzę opartą na aktualnych badaniach. Dzięki lekturze tej książki dowiesz się: czym są suplementy diety ; czym różnią się od leków ; jakie preparaty suplementujące są warte swojej ceny, a które mają skuteczność podobną do. placebo ; czy stosowanie takich preparatów może być niebezpieczne ; jak mądrze wybierać suplementy diety i jak je przyjmować ; jakie właściwości mają najpopularniejsze suplementy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 58628 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej