Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(418)
Forma i typ
Książki
(416)
Poradniki i przewodniki
(383)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(23)
Publikacje popularnonaukowe
(19)
Proza
(10)
Audiobooki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Poezja
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(446)
wypożyczone
(91)
nieokreślona
(4)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(26)
BD40 (Suwalska 11)
(112)
BD52 (Rembielińska 6a)
(7)
BD53 (Bazyliańska 6)
(11)
BD65 (Krasnobrodzka 11)
(21)
CN1 (św. Wincentego 85)
(34)
MW123 (św. Wincentego 64)
(2)
W2 (Bazyliańska 6)
(21)
W29 (Rembielińska 6a)
(46)
W37 (Smoleńska 94)
(62)
W49 (Księcia Ziemowita 16)
(6)
W60 (Krasnobrodzka 11)
(27)
W64 (Radzymińska 121)
(47)
W72 (Suwalska 11)
(22)
W85 (Jórskiego 41)
(8)
W98 (Kondratowicza 23)
(54)
WP130 (św. Wincentego 85)
(35)
Autor
Makarowska Magdalena
(19)
Musiałowska Dominika
(12)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(8)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(8)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(8)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(6)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(6)
Pustelnik Anastazja
(5)
Anger Joanna
(4)
Kieżun Bartek (1976- )
(4)
Pustelnik Anastazja. Kuchnia siostry Anastazji
(4)
Płaczek Paweł (1983- )
(4)
Stolińska Hanna
(4)
Szabłowski Witold (1980- )
(4)
Szaciłło Karolina
(4)
Szaciłło Maciej
(4)
Urban Viola
(4)
Wolański Robert (fotograf)
(4)
Wolański Robert (fotografia)
(4)
Zaremba Marek (dietetyka)
(4)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(4)
Basse Monika von
(3)
Bosacka Katarzyna
(3)
Drukort Magdalena
(3)
Durnowska Małgorzata
(3)
Godzińska Marzena
(3)
Gwiazda Katarzyna
(3)
Loftus David
(3)
Madejska Weronika
(3)
Pająk Zofia
(3)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(3)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(3)
Wachowicz Ewa (1970- )
(3)
Art Piotr
(2)
Aszkiewicz Ewa
(2)
Betlej-Furman Grażyna
(2)
Bochenek Karolina
(2)
Caprari Małgorzata
(2)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(2)
Cichocka Aleksandra
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Grabowska Ałbena (1971- )
(2)
Górska Agnieszka (1973- )
(2)
Jakimowicz-Klein Barbara
(2)
Janikowska Anna
(2)
Jałowiec-Sawicka Magdalena
(2)
Jóźwiak Bożena
(2)
Kenihan Kerry
(2)
Kenihan Kerry (1944- )
(2)
Krzyżanek Joanna
(2)
Kudzia Magdalena
(2)
Majewski Marcin
(2)
Malita Katarzyna
(2)
Mosley Michael
(2)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(2)
Nowak Zbigniew Tomasz
(2)
Oklejak Marianna (1981- )
(2)
Oliver Jamie
(2)
Oliver Jamie (1975- )
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Persson Roland
(2)
Piszczek Anna
(2)
Piszczek Anna (polonistka)
(2)
Princet Aline
(2)
Płoszajska Jowita
(2)
Rogalski Artur
(2)
Rohozińska Ewa
(2)
Rosiak Anna
(2)
Samborska Małgorzata
(2)
Simons Paullina (1963- )
(2)
Skwira Karol
(2)
Smith Gary
(2)
Strzelczyńska Marzena
(2)
Stuart Paul
(2)
Szloser Marta
(2)
Tarnas Barbara
(2)
Tietz Oda
(2)
Witkowska Magda
(2)
Zaremba Adriana
(2)
Zielewska Joanna
(2)
Źródlak Małgorzata
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Achilleos Antonis
(1)
Adamczak Sławomir (1970- )
(1)
Adamczewska Barbara (kulinaria)
(1)
Adamek Izabela
(1)
Adamik Hanna
(1)
Adamik Štefan (1945-2017)
(1)
Agatston Arthur
(1)
Albrzykowski Paweł
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Andrasik Roman
(1)
Andrzejewska Agnieszka
(1)
Antonsson Sofia (1977- )
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Artusi Pellegrino (1820-1911)
(1)
Aviv Jonathan E. (1960- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(143)
2010 - 2019
(218)
2000 - 2009
(50)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(393)
1901-2000
(15)
1989-2000
(9)
1945-1989
(2)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(413)
Ukraina
(3)
Język
polski
(415)
ukraiński
(3)
Odbiorca
Dzieci
(19)
9-13 lat
(16)
6-8 lat
(14)
Rodzice
(9)
Młodzież
(4)
0-5 lat
(1)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Chorzy
(1)
Kelnerzy
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Wegetarianie
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(23)
Literatura amerykańska
(3)
Literatura angielska
(2)
Literatura australijska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura norweska
(1)
Literatura ukraińska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(67)
Potrawy dietetyczne
(53)
Zdrowe żywienie
(46)
Dietetyka
(32)
Kucharstwo
(30)
Leczenie dietą
(22)
Kuchnia polska
(19)
Insulinooporność
(17)
Odżywianie
(17)
Kultura stołu
(16)
Potrawy dla dzieci
(15)
Ciasta
(14)
Dieta lecznicza
(14)
Kuchnia wegańska
(14)
Kuchnia wegetariańska
(14)
Obyczaje i zwyczaje
(13)
Żywienie chorych
(13)
Dieta niskowęglowodanowa
(12)
Dieta odchudzająca
(12)
Posiłki (jedzenie)
(12)
Żywność
(12)
Desery
(11)
Dieta bezglutenowa
(10)
Dieta oczyszczająca
(10)
Potrawy jarskie
(10)
Cukrzyca
(9)
Kucharze
(9)
Weganizm
(9)
Kuchnia regionalna
(8)
Kuchnia włoska
(8)
Otyłość
(8)
Dieta cukrzycowa
(7)
Gastronomia
(7)
Gotowanie
(7)
Posiłki na wynos
(7)
Zupy
(7)
Zwyczaje żywieniowe
(7)
Życie codzienne
(7)
Choroba Hashimoto
(6)
Koktajle
(6)
Obiad
(6)
Przetwory owocowo-warzywne
(6)
Turystyka kulinarna
(6)
Wegetarianizm
(6)
Ziołolecznictwo
(6)
Dzieci
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Kuchnia klasztorna
(5)
Odchudzanie
(5)
Potrawy mięsne
(5)
Potrawy szybkie i łatwe
(5)
Przyprawy
(5)
Rośliny lekarskie
(5)
Warzywa
(5)
Żywność prozdrowotna
(5)
Ajurweda
(4)
Alergia pokarmowa
(4)
Cukrzycy
(4)
Dieta owocowo-warzywna
(4)
Flora bakteryjna jelit
(4)
Gospodarstwo domowe
(4)
Indeks glikemiczny
(4)
Jelita
(4)
Kuchnia francuska
(4)
Niemowlę
(4)
Odporność
(4)
Potrawy wielkanocne
(4)
Potrawy świąteczne
(4)
Przywódcy i głowy państw
(4)
Surówki i sałatki
(4)
Ziemniaki
(4)
Śniadanie
(4)
Żywienie metodą BLW
(4)
Amin, Idi (1925-2003)
(3)
Boże Narodzenie
(3)
Castro, Fidel (1926-2016)
(3)
Celiakia
(3)
Choroby układu pokarmowego
(3)
Choroby wątroby
(3)
Dieta antyrakowa
(3)
Dieta pudełkowa
(3)
Drogi żółciowe
(3)
Dyktatura (ustrój)
(3)
Dziedzictwo kulinarne
(3)
Fermentacja
(3)
Higiena
(3)
Hoxha, Enver (1908-1985)
(3)
Kanapki i przekąski
(3)
Makaron
(3)
Medycyna niekonwencjonalna
(3)
Nadwaga
(3)
Otyłość dzieci i młodzieży
(3)
Owoce
(3)
Pol Pot (1928-1998)
(3)
Polityka
(3)
Potrawy z ryb i owoców morza
(3)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(3)
Rodzina
(3)
Saddam Husajn (1937-2006)
(3)
Wielkanoc
(3)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
Stulecie Winnych
(1)
Temat: czas
2001-
(13)
1901-2000
(10)
1945-1989
(7)
1989-2000
(7)
1801-1900
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1901-1914
(1)
Temat: miejsce
Polska
(11)
Albania
(3)
Irak
(3)
Kambodża
(3)
Kuba
(3)
Uganda
(3)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(3)
Świat
(3)
Europa
(2)
Japonia
(2)
Włochy
(2)
Dalmacja (Chorwacja)
(1)
Estonia
(1)
Francja
(1)
Gruzja
(1)
Hiszpania
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Litwa
(1)
Mazury (woj. podlaskie, pow. wysokomazowiecki, gm. Wysokie Mazowieckie ; okolice)
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Poradnik
(1)
Prowansja (Francja)
(1)
Radzymin (woj. mazowieckie, pow. wołomiński, gm. Radzymin ; okolice)
(1)
Rosja
(1)
Łotwa
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(298)
Książka kucharska
(206)
Poradnik
(154)
Publikacja bogato ilustrowana
(101)
Wydawnictwa popularne
(13)
Opracowanie
(10)
Pamiętniki i wspomnienia
(9)
Publikacje dla dzieci
(7)
Opowiadania i nowele
(6)
Reportaż
(6)
Biografia
(2)
Esej
(2)
Jadłospis
(2)
Literatura podróżnicza
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Relacja z podróży
(2)
Atlas geograficzny
(1)
Atlas rozmieszczenia roślin
(1)
Atlas rozmieszczenia zwierząt
(1)
Autobiografia
(1)
Felieton
(1)
Ksiażka kucharska
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulunarne
(1)
Reprint
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(5634)
Edukacja i pedagogika
(3936)
Psychologia
(2366)
Socjologia i społeczeństwo
(1826)
Podróże i turystyka
(1639)
Kulinaria
(418)
Medycyna i zdrowie
(1635)
Literaturoznawstwo
(1607)
Kultura i sztuka
(1243)
Rozwój osobisty
(913)
Biologia
(790)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(778)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(766)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(719)
Religia i duchowość
(668)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(524)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(499)
Etnologia i antropologia kulturowa
(459)
Filozofia i etyka
(391)
Zarządzanie i marketing
(375)
Geografia i nauki o Ziemi
(358)
Kultura fizyczna i sport
(351)
Hobby i czas wolny
(345)
Architektura i budownictwo
(308)
Językoznawstwo
(305)
Styl życia, moda i uroda
(290)
Informatyka i technologie informacyjne
(254)
Fizyka i astronomia
(227)
Inżynieria i technika
(195)
Nauka i badania
(181)
Media i komunikacja społeczna
(179)
Praca, kariera, pieniądze
(167)
Ochrona środowiska
(126)
Transport i logistyka
(115)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(113)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(96)
Archeologia
(73)
Matematyka
(71)
Dom i ogród
(61)
Chemia
(58)
Rolnictwo i leśnictwo
(45)
418 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Hashimoto : droga do uzdrowienia siebie / Beata Abramczyk. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018. - 212, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Książki)
Bibliografia strony 212-[213].
Beata Abramczyk opisała swoją intuicyjną drogę do uzdrowienia własnego życia. Przez wiele lat bezskutecznie walczyła z podstępną chorobą wyniszczającą jej organizm. Doświadczyła na sobie, że Hashimoto jest symptomem choroby organizmu, na który należy spojrzeć całościowo. Autorka wyjaśnia szczegółowo, ale w przystępny sposób, zasady działania skomplikowanej machiny, jaką jest nasze ciało - wzajemny wpływ na siebie narządów, hormonów czy związków chemicznych. Pokazuje, jak zmienić dietę na zdrową, aby flora bakteryjna jelit była właściwa, jakich składników pokarmowych unikać, a jakie spożywać. Autorka przystępnie wyjaśnia mechanizmy działania choroby, podpowiada jakie warto wykonać badania, aby ją dobrze zdiagnozować, na co zwrócić uwagę, aby pomóc organizmowi w walce. Jak się odżywiać, jak zadbać o siebie i swoje otoczenie. Jest to kompendium wiedzy dla tych, którzy szukają drogi do zwalczenia tej podstępnej choroby. W książce znajdują się także przepisy na zdrowe posiłki, które dodadzą energii i są wolne od szkodliwych składników. Kolorowe sałatki, aromatyczne zupy, bezglutenowe chleby.
Moja historia * Kiedy to się zaczęło? * Taniec * Życie dorosłe * Rozstanie * Powrót * Diagnoza * Moja droga - najważniejsze trzy lata zmian w moim życiu * Zatrzymanie - uzdrawianie ciała * Co powinnyśmy wiedzieć o tarczycy? * Hashimoto * Dlaczego układ immunologiczny jest tak ważny? * Co to są choroby autoimmunologiczne? * Jakie wykonać badania? * Zdrowe jelita podstawą wyleczenia * Jelita a dieta * Stres * Leczenie jelit * Jak odtruwałam swój organizm? * Dietę czas zacząć * Jak poradziłam sobie z atopowym zapaleniem skóry? * Jak poradziłam sobie z wypadaniem włosów? * Uzdrawianie umysłu * Joga * Przestrzeń wokół nas * Nauka i dietoterapia * Mój czas * Blog, warsztaty, książka * Moja codzienność * Moja kuchnia * Moja dieta * Kosmetyki * ABC... dla hashimoto * Życie * Moje ulubione przepisy * Książka * Bibliografia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U dołu okładki: London, Kreta, Dehli, Porto, Tokio, Katalonia, Paryż, Sycylia, Petersburg.
Na stronie tytułowej i okładce: Loney planet food.
Spróbuj najsmaczniejszych lokalnych dań - od teksaskiego grilla po słodkości prosto z paryskich cukierni. W przewodniku znajdziesz inspiracje na spędzenie 52 weekendów w kulinarnym niebie. Krok po kroku, korzystając z naszego doświadczenia, zwiedzisz restauracje, kawiarnie i targowiska, a mapy i praktyczne wskazówki podpowiedzą ci, jak się tam dostać i gdzie się zatrzymać. Odkrywaj nowe potrawy, odwiedzaj lokalnych producentów, kupuj regionalne produkty, podróżuj z Kulinarnymi szlakami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
BezCukrowe słodkości / Izabela Adamek. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 303, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
U góry okładki tekst: Popularna instagramerka Gotuj_z_Isabel.
Przekonaj się, że bez cukru też może być słodko! Chcesz jeść zdrowo? Nie musisz rezygnować z deserów! Z tej książki dowiesz się, jak je przygotować bez cukru. Wypróbuj kopiec kreta, keto rogaliki, malinową chmurkę czy ciasto serowo-jogurtowe. Skuś się na mrożone batoniki z wiśniami, migdałowe ciasto z truskawkami czy puszyste muffiny z jabłkami. A może uwielbiasz desery na zimno? Spędź letnie, gorące popołudnie w ogrodzie, delektując się koktajlem arbuzowym. Fani czekolady również będą zadowoleni – w książce znajdą obłędnie smaczne przepisy m.in. na czekoladowe babeczki z serem i malinami, kakaowe pączki z dziurką czy brownie z bakaliami. 120 unikatowych przepisów na bezcukrowe słodkości w zdrowszej wersji! [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1. (dostępność ok. 22.06.2024)
Książka
W koszyku
Tajemnica w garnku, czyli Książka kucharska dla dziewczynek i chłopców / Hanna i Štefan Adamikowie. - Warszawa : Buchmann, copyright 2012. - 116, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Jak szybko przygotować smaczną żółtą zupę, kolorowego jeża, torcik dla mamy lub skrzydełka z grilla? To prostsze, niż by się mogło wydawać, zwłaszcza gdy przewodnikiem po krainie kulinarnych przygód jest sympatyczne rodzeństwo - Zuzia i Bartek. Życzymy udanych potraw i wiele radości ze wspólnego gotowania!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The south beach diet supercharged" 2008.
Bibliografia strony 351-358. Indeks.
W 2003 roku przełomowy bestseller doktora Agatstona pt. Dieta South Beach zmienił sposób odżywiania się Amerykanów. Od tamtej pory niezliczone badania naukowe potwierdziły, że dyskusje, która z diet - niskotłuszczowa czy niskowęglowodanowa - jest lepsza, nie mają sensu. Obecnie eksperci są zgodni, że najlepszym sposobem, by uzyskać trwały spadek masy ciała i optymalne zdrowie jest spożywanie węglowodanów bogatych w błonnik i wartościowe składniki pokarmowe, dobrych tłuszczów nienasyconych, chudego białka i niskotłuszczowego nabiału, co jest zgodne ze sprawdzonymi zasadami żywienia diety South Beach.Teraz, dzięki nowej diecie South Beach turbo wzbogaconej o rewelacyjny, łatwy w realizacji programu rezultaty diety będą jeszcze lepsze: metabolizm będzie szybszy, przezwyciężysz frustrujące zatrzymanie się spadku masy ciała i będziesz spalać większą ilości tłuszczu i kalorii przez cały dzień. W książce zamieszczono także poszerzone listy produktów dozwolonych w fazach 1 i 2 oraz mnóstwo nowych, szybkich w przygotowaniu przepisów na zdrowe i pyszne dania. Jak potwierdzają miliony ludzi na całym świecie, dieta South Beach to znacznie więcej niż dieta. To zdrowszy i szczęśliwszy sposób życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21815 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Relacja, 2015. - 206, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Na okładce: Autorki z finałowej trójki konkursu Blog Roku 2014 w kategorii Kulinarne.
Indeks.
Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, Twoje dziecko może jeść równie smacznie jak tytułowi Ala i Antek, a Ty i reszta rodziny razem z nim.W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz:- Przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom- Potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału- Pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę- Pyszne desery, które - jeśli chcesz - możesz przygotować bez dodatku cukru.Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego!Więcej niż BLWBLW (Bobas Lubi Wybór) to metoda rozszerzania diety, którą pokochały już tysiące polskich dzieci. Zdaniem jej twórczyń, Gill Rapley i Tracey Murkett, dziecko od samego początku może jeść samodzielnie, co pozwala na naturalny rozwój jego umiejętności chwytania i żucia oraz korzystnie wpływa na akceptację różnorodnych smaków.Ta książka kucharska powstała w trakcie eksperymentowania Autorek z metodą BLW, jednak prezentowane przepisy mogą być wykorzystane przez wszystkich rodziców, którzy mają ochotę urozmaicić swoim dzieciom menu, niezależnie od sposobu rozszerzania diety.Joanna Anger - na co dzień nauczycielka wychowania przedszkolnego, mama Ali - i Anna Piszczek - polonistka i historyczka, mama Antka - są twórczyniami bloga AlaAntkowe BLW, czytanego przez tysiące polskich rodziców i docenionego w konkursie BLOG ROKU 2014.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20409 (1 egz.)
(dostępność ok. 20.06.2024)
Książka
W koszyku
Na okładce: Ponad 100 nowych przepisów dla niemowląt i całej rodziny.
Indeks.
Trzecia książka autorek bestsellerowych poradników kucharskich z przepisami dla najmłodszych smakoszy opartymi na metodzie BLW - tym razem dla nieco starszych dzieci!Twoje dziecko potrafi już chodzić i głośno domagać się dokładki? Albo może wręcz przeciwnie -protestuje przeciwko koperkowi w zupie i pracowicie wydłubuje rodzynki z ciasta? Ta książka jest właśnie dla Ciebie!Autorki najpopularniejszego w Polsce kulinarnego bloga o metodzie BLW, doświadczone mamy, doskonale wiedzą, że dzieci potrafią przy jedzeniu wybrzydzać, grymasić i tygodniami jeść to samo. Proponują więc przepisy na dania, które wpisują się w preferencje dzieci, mają szanse spełnić ich kryteria, zapewniają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a jednocześnie są proste i szybkie w przygotowaniu oraz, oczywiście - smaczne!W książce znajdziesz między innymi przepisy na:- domowe pieczywo i inne wypieki,- wartościowe śniadania- szybkie dania obiadowe,- zdrowe desery,- przepisy na imprezy dla dzieci, a także porady kuchenne i wiele podpowiedzi ułatwiających kulinarne działania - również dla rodziców alergików.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20377 (1 egz.)
(dostępność ok. 20.06.2024)
Książka
W koszyku
Nowe alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Wydawnictwo Mamania - Grupa Wydawnicza Relacja, copyright 2017. - 191, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Na okładce podtytuł: ponad 100 nowych przepisów dla niemowląt i całej rodziny.
Indeks.
Joanna Anger i Anna Piszczek powracają z nową książką kucharską pełną niepublikowanych wcześniej na blogu przepisów. Rodzice, którzy razem z dzieckiem rozpoczynają kulinarną przygodę, znajdą w niej pomysły między innymi na: - smaczne śniadania i kolacje, - pożywne przekąski, - nowe wersje tradycyjnych zup, - pyszne i proste w przygotowaniu obiady, - zdrowe napoje, - sosy, które urozmaicą wiele dań, oraz przykładowe jadłospisy na różne okazje (np. na początek rozszerzania diety czy czas choroby), które ułatwią zaplanowanie posiłków na cały dzień. Będzie zdrowo, szybko i smacznie! Polska kuchnia BLW. Gotowanie nie mogło być prostsze!
Śniadania * Zupy * Drugie dania * Desery i podwieczorki * Kolacje * Napoje * Jadłospis
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20395 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1. (dostępność ok. 20.07.2024)
Książka
W koszyku
Sezonowe alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Mamania, copyright 2021. - 182, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 22 cm.
Na okładce: 100 przepisów dla dzieci i całej rodziny na wszystkie pory roku.
Indeks.
Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne w procesie prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Młodzież i dorośli również muszą dbać, by ich posiłki były bogate w podstawowe składniki odżywcze, warzywa i owoce, które zawierają mnóstwo drogocennych witamin. Odpowiednio zbilansowane dania to klucz do dobrego samopoczucia psychicznego oraz długiego i zdrowego życia. Książka "Sezonowe Alaantkowe BLW" powinna znaleźć się w każdym domu. Przepisy proponowane przez autorki skutecznie zmieniają nawyki żywieniowe całej rodziny i skłaniają do pokochania warzyw i owoców nawet największych niejadków. "Sezonowe Alaantkowe BLW" zawiera nie tylko instrukcje z przepisami, lecz również wiele informacji i ciekawostek na temat zdrowego odżywiania. Poradnik ten dodatkowo urozmaicony jest pięknymi zdjęciami dań, które jeszcze bardziej zachęcają do tworzenia tych niezwykłych smakowych kompozycji. 100 przepisów zawartych w książce podzielono na 4 części - każda z nich odpowiada poszczególnej porze roku. Dzięki temu można korzystać z dobrodziejstwa sezonowych, świeżych warzyw i owoców.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Osoby cierpiące na IBS mogą w końcu cieszyć się spokojnym trawieniem! IBS (zespół jelita drażliwego) to rozpoznanie, które dotyka 15-20 światowej populacji. Dawniej leczenie zespołu obejmowało zaledwie ogólne porady, teraz jednak pojawiła się nowa, skuteczna dieta lecznicza - Fodmap. Polega ona na wyłączeniu z diety pewnych węglowodanów, dzięki czemu ulgę odczuć może nawet 75 wszystkich pacjentów. Przestrzeganie zasad Fodmap oznacza konieczność pilnowania diety, ale przede wszystkim nauczenie się unikania produktów, które podrażniają jelita - przy równoczesnym spożywaniu smacznych potraw. Książka przeznaczona jest dla każdego, kto pragnie gotować dobrze i z zachowaniem założeń diety Fodmap. Żaden przepis nie zawiera wobec tego cebuli, czosnku, glutenu ani laktozy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, 何事にも旬がある –wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 58929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
U dołu okładki: Gotuj pysznie i zdrowo bez zbędnego bałaganu! 250 przepisów na potrawy jednogarnkowe.
Niektórzy postrzegają gotowanie jako ciężki obowiązek, ale dla coraz większej liczby osób, zwłaszcza dla tych z nas, którzy nie robią tego codziennie, jest ono źródłem prawdziwej radości. Niezależnie jednak od tego, czy gotujemy dla przyjemności, czy z obowiązku, cenimy sobie proste przepisy. Jednym z ważniejszych kryteriów, według których je oceniamy, jest to, ile naczyń trzeba będzie ubrudzić, żeby je zrealizować. Nie do przecenienia są pod tym względem dania jednogarnkowe. W książce"Zdrowe dania z jednego garnka" proponujemy, aż 250 przepisów na takie potrawy. Wszystkie one są w dodatku bardzo zdrowe, zawierają niedużo tłuszczu oraz soli, a za to wiele warzyw. W przepisach podajemy wartość kaloryczną każdej potrawy oraz zawartość najważniejszych składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału i równoległy: La scienza in cucina : e l`arte di mangiar bene.
Na okładce: Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii.
Indeks.
"Włoska sztuka dobrego gotowania" to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książka ukaże się staraniem Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie, Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie oraz wydawnictwa Muza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 31.05.2024)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : 1001 przepisów / Ewa Aszkiewicz ; zdjęcia Mirosław Baryga. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2005. - 528 stron : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Na okładce: Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu!
Indeks.
Sprawdzone przepisy tradycyjnej i nowoczesnej kuchni polskiej. 1001 ilustracji - każda potrawa przedstawiona na pięknej fotografii. Praktyczne informacje: stopień trudności, liczba porcji, czas przygotowania, kaloryczność potraw, koszt wykonania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Polskie Tradycje Kulinarne)
Indeks.
Prezentujemy 400 przepisów opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znajdziecie tu receptury na przystawki, zupy, pieczenie oraz na tak typowe dla naszej kuchni dania mączne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The acid watcher cookbook : 100+ delicious recipes to prevent and heal acid reflux disease.
Bibliografia na stronach: 253-254. Indeks.
Nieprzyjemne szczypanie w gardle po czekoladzie, wysypka po szklance mleka, kaszel po spaghetti. Któż z nas choć raz nie doświadczył męczącej zgagi. Wiele osób, u których zdiagnozowano chorobę refluksową, boryka się z tym problemem każdego dnia, odmawiając sobie ulubionych potraw. Jest inne rozwiązanie! Znany lekarz i Autor bestsellera "Ukryte przyczyny refluksu i zgagi" w swojej książce kucharskiej prezentuje innowacyjny sposób gotowania oraz ponad 100 prostych przepisów, które pozwalają łączyć pozornie zabronione produkty z żywnością alkaliczną (w procesie gotowania czy miksowania) tak, aby ich kwasowość została zneutralizowana, a smak ulubionych dań zachowany. Pożegnaj refluks i zgagę skutecznie!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dostępna także jako e-book.
Wiele milionów osób zmaga się ze skutkami nieprawidłowego żywienia. Najczęściej chodzi o masę ciała, ale problem jest o wiele szerszy - źle odżywiony organizm choruje, układ odpornościowy działa niepoprawnie, zwiększa się ryzyko wystąpienia nowotworów czy zaburzeń hormonalnych. Tych problemów nie rozwiążą lansowane przez celebrytów modne diety, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym żywieniem. Z kolei zalecane powszechnie diety w rodzaju "1200 kcal" mogą się kończyć tylko w jeden sposób: błyskawicznym powrotem nadwagi zaraz po zakończeniu terapii. Czy nie istnieje jakiś inny, lepszy sposób? Owszem, istnieje - i opisano go w tej książce. Dieta ketogeniczna jest znana od lat, jednak dopiero teraz, po przeprowadzeniu wyczerpujących badań, które objęły szeroki zakres: od tradycyjnej medycyny chińskiej i ajurwedy po zdobycze współczesnej nauki i medycyny integracyjnej, można było zbudować kompletny system żywienia, w pełni dostosowany do potrzeb ludzkiego ciała. Dziś dieta ketogeniczna jest naukową metodą redukcji stanów zapalnych, poprawy równowagi hormonalnej, pozbycia się nadwagi i polepszenia zdrowia. Nie wymaga głodowania, ograniczania ilości jedzenia czy liczenia kalorii. Jest to oparta na zdrowych produktach wysokotłuszczowa dieta o umiarkowanej ilości białka i niskiej ilości węglowodanów. Warunkiem odniesienia sukcesu jest jednak dobre zapoznanie się z podstawami i uniknięcie kilku poważnych błędów! W tej książce: * fizjologiczne mechanizmy diety ketogenicznej, * zasady stosowania diety ketogenicznej, * mądre suplementowanie diety keto, * keto dla wegetarian, * ketogeniczne plany do zadań specjalnych, * proste i sprawdzone przepisy oraz spis najlepszych produktów. Keto to nie magia. To dieta, która uzdrawia!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 58535 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1. (dostępność ok. 03.06.2024)
Książka
W koszyku
(Szkoła Gotowania Krok po Kroku)
Indeks.
Szkoła gotowania krok po kroku dla każdego!Jak zrobić klasyczne ravioli? Jaka jest różnica pomiędzy pappardelle a tagliatelle? Jak przygotowuje się pesto genovese?Dzięki tej książce dla wszystkich, nawet tych najmniej doświadczonych kucharzy, niezwykle łatwe stanie się przyrządzanie w domu apetycznych dań prosto z Włoch. Zapraszamy Was zatem - wyposażonych w fartuszek kuchenny, stolnicę i wałek do ciasta - na lekcję zagniatania, wałkowania, lepienia, doprawiania.To szczegółowa, kompletna szkoła gotowania, prezentująca i te podstawowe, i bardziej zaawansowane techniki, dzięki której można nauczyć się przygotowywać w domu świeży makaron, w każdej formie i w wielu. kolorach.Dla miłośników włoskiej pasty - konieczność! Dla makaronowych pierwszoklasistów - elementarz! Dla starych kluskowych wyjadaczy - czysta przyjemność! Pasta z pasją!(Bartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz, KUKBUK)Odbiorcy:- pasjonaci kuchni włoskiej i osoby chcące poszerzyć wiedzę teoretyczną i praktyczną o kulinariach ze słonecznej Italii- wszyscy, którzy po prostu uwielbiają gotować, i ci, którzy cały czas nie mogą się zdobyć na odwagę, by nie robić ciągle tylko jajecznicy i kotletów schabowych.Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?- zawiera wszelkie informacje dotyczące świeżego ciasta makaronowego oraz pysznych sosów- przepisy wyjaśnione krok po kroku są zilustrowane wspaniałymi zdjęciami; towarzyszą im ciekawostki i wskazówki dotyczące m.in. łączenia ich z odpowiednim winem- książka została przygotowana przez renomowane włoskie wydawnictwo, a wszystkie zamieszczone w niej przepisy zostały opracowane i zilustrowane w redakcyjnej kuchni - w książce mogą się znaleźć jedynie te dania, które pozytywnie przechodzą próbę degustacji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Według zaleceń Michaela Mosleya.
Indeks.
Wiesz już zapewne, że klucz do twojego zdrowia i dobrego samopoczucia kryje się w jelitach. Są one domem bakterii, które mają wpływ na twoją wagę, nastrój i układ odpornościowy. Trzymasz w rękach uzupełnienie bestsellera Jelita wiedzą lepiej. Clare Bailey, lekarka, a prywatnie żona Michaela Mosleya, wraz z doświadczoną dietetyczką Joy Skipper zgromadziły w tej książce aż 150 przepisów na zdrowe śniadania, zupy, dania główne, sałatki i kiszonki. Właśnie takie dania wybrałyby jelita, gdyby same mogły o tym decydować. Dowiesz się także: - jakie produkty powinna zawierać spiżarnia przyjazna jelitom, - jak wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe i zaplanować posiłki zgodnie z dietą Michaela Mosleya, - jak wprowadzić w życie program naprawy jelit, by uzdrowić swoje ciało od wewnątrz. Niezależnie od tego, czy cierpisz na zespół jelita drażliwego lub nietolerancje pokarmowe czy po prostu chcesz zacząć lepiej traktować swoją mikroflorę jelitową, ta książka to doskonały przewodnik po zdrowym odżywianiu!
1. Śniadania * 2. Lekkie posiłki, zupy i sałatki * 3. Dressingi i dodatki smakowe * 4. Dania główne * 5. Warzywa dla jelit * 6. Kiszonki * 7. Smakołyki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta Kliniki Mayo / przełożyła Bożena Jóźwiak ; redaktor Elżbieta Bandel. - Wydanie I. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2011. - 254 strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Tytuł oryginału: The Mayo Clinic diet.
Na okładce podtytuł: opracowana przez ekspertów z Kliniki Mayo.
Na okładce: Dobrze się odżywiaj. Ciesz się życiem. Zrzucj zbędne kilogramy.
Na okładce: Wyrzuć wagę kuchenną i kalkulator.
Indeks.
Pracując z tysiącami pacjentów, ustaliliśmy, jakim podstawowym nawykom hołdują osoby utrzymujące prawidłową masę ciała, a jakim mające problemy z nadwagą. Tworząc Dietę Kliniki Mayo, sprowadziliśmy wyniki tych badań do pięciu prostych nawyków, których należy przestrzegać, żeby pozbyć się zbędnych kilogramów, oraz pięciu, z którymi powinno się zerwać, żeby uchronić się przed efektem jo-jo. Ponadto postaraliśmy się, żeby cały program był łatwy w realizacji, bo tylko taki ma szansę powodzenia. Dieta Kliniki Mayo składa się z trzech części. Pierwsza pomaga rozpocząć program odchudzania, druga pozostać na właściwej drodze, a trzecia zapewnia wiedzę i narzędzia potrzebne, by na stałe utrzymać pożądaną masę ciała. 1 Zrzucaj kilogramy! to dwutygodniowy program szybkiego startu, opracowany tak, by pomóc ci zrzucić 2,5 do 4,5 kg w bezpieczny i zdrowy sposób. 2 Żyj lekko! to długofalowy program, podczas którego będziesz nadal chudnąć, teraz w tempie od pół do około jednego kilograma tygodniowo, do czasu, aż osiągniesz pożądaną masę ciała. Następnie dowiesz się, jak ją utrzymać przez resztę życia. 3 Dodatki to jadłospisy, przepisy kulinarne, wskazówki na temat przezwyciężania trudności i wiele innych przydatnych informacji, które pomogą ci realizować dietę. Wraz z Dietą Kliniki Mayo otrzymujesz szansę na trwałą zmiane kształtu własnej sylwetki, poprawę stanu zdrowia i lepsze samopoczucie na całe życie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej