Kuchnia litewska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
BD40 (Suwalska 11)
(1)
W37 (Smoleńska 94)
(1)
Autor
Markuza Biruta
(1)
Skawran Katarzyna
(1)
Zak Zuza
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(5231)
Rodzina
(4024)
Przyjaźń
(3844)
Miłość
(3263)
Tajemnica
(2967)
Kuchnia litewska
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2942)
Relacje międzyludzkie
(2526)
Zabójstwo
(2178)
Życie codzienne
(1913)
Magia
(1735)
Zwierzęta
(1608)
Dzieci
(1595)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1536)
Uczucia
(1408)
Nastolatki
(1381)
II wojna światowa (1939-1945)
(1369)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1350)
Uczniowie
(1259)
Dziecko
(1241)
Literatura dziecięca polska
(1151)
Małżeństwo
(1135)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1044)
Ludzie a zwierzęta
(1016)
Trudne sytuacje życiowe
(1009)
Chłopcy
(1004)
Wybory życiowe
(942)
Sekrety rodzinne
(935)
Policjanci
(910)
Żydzi
(897)
Relacja romantyczna
(884)
Osoby zaginione
(879)
Psy
(865)
Władcy
(864)
Historia
(847)
Kultura
(824)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(780)
Prywatni detektywi
(768)
Wychowanie
(751)
Pisarze polscy
(747)
Przestępczość zorganizowana
(743)
Walka dobra ze złem
(719)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(694)
Arystokracja
(683)
Koty
(681)
Krainy i światy fikcyjne
(680)
Stworzenia fantastyczne
(669)
Mężczyzna
(651)
Literatura młodzieżowa polska
(641)
Poszukiwania zaginionych
(638)
Psychologia
(637)
Uprowadzenie
(637)
Matki i córki
(628)
Samorealizacja
(624)
Wakacje
(608)
Wojna
(598)
Dziennikarze
(587)
Sztuka
(576)
Nauczyciele
(563)
Polacy za granicą
(560)
Zemsta
(555)
Wojsko
(551)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(540)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(517)
Obyczaje i zwyczaje
(515)
Śmierć
(510)
Zakochanie
(508)
Psychoterapia
(504)
Dziadkowie i wnuki
(500)
Czytanie
(497)
Dojrzewanie
(495)
Zarządzanie
(495)
Matematyka
(483)
Spisek
(476)
Osobowość
(473)
Seryjni zabójcy
(472)
Przyroda
(461)
Ojcowie i córki
(459)
Postawy
(452)
Lekarze
(449)
Marzenia
(446)
Samotność
(445)
Język angielski
(435)
Nauka
(434)
Opieka nad zwierzętami
(433)
Ludzie bogaci
(430)
Czarownice i czarownicy
(428)
Nauczanie początkowe
(428)
Stosunki interpersonalne
(426)
Pisarze
(425)
Samopoznanie
(410)
Politycy
(409)
Temat: miejsce
Estonia
(1)
Litwa
(1)
Łotwa
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Książka kucharska
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Podróże i turystyka
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia litewska / przepisy opracowała Biruta Markuza - Warszawa : Ex libris, 2004. - 127, [1] strona : fotografie kolorowe ; 26 cm.
Na stronie redakcyjnej błędny ISBN.
W książce, obok dań oryginalnych, zamieszczono potrawy przejęte z innych tradycji kulinarnych (m.in. Żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej). Kuchnia litewska słynie z potraw prostych, opartych na składnikach naturalnych, mało przetworzonych. Książka nawiązuje do litewskiej kuchni wiejskiej; wykorzystuje przede wszystkim produkty zbożowe, mleczne, miody, owoce leśne i grzyby.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy - Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową. Główne zalety Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży - tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy. "Bursztyn i żyto" przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy - osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami - są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej