Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(251)
Forma i typ
Książki
(251)
Poradniki i przewodniki
(214)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Proza
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(241)
wypożyczone
(54)
nieokreślona
(4)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(21)
BD40 (Suwalska 11)
(74)
BD52 (Rembielińska 6a)
(2)
BD53 (Bazyliańska 6)
(4)
BD65 (Krasnobrodzka 11)
(7)
CN1 (św. Wincentego 85)
(11)
W2 (Bazyliańska 6)
(13)
W29 (Rembielińska 6a)
(22)
W37 (Smoleńska 94)
(37)
W49 (Księcia Ziemowita 16)
(4)
W60 (Krasnobrodzka 11)
(9)
W64 (Radzymińska 121)
(18)
W72 (Suwalska 11)
(11)
W85 (Jórskiego 41)
(10)
W98 (Kondratowicza 23)
(40)
WP130 (św. Wincentego 85)
(16)
Autor
Makarowska Magdalena
(11)
Musiałowska Dominika
(7)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(6)
Pustelnik Anastazja
(5)
Anger Joanna
(4)
Bryś Wojciech
(4)
Ciseł Marcin
(4)
Drukort Magdalena
(4)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(4)
Kieżun Bartek (1976- )
(4)
Krzyżanek Joanna
(4)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(4)
Pawlikowska Beata (1965- )
(4)
Pustelnik Anastazja. Kuchnia siostry Anastazji
(4)
Płaczek Paweł (1983- )
(4)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(4)
Wolański Robert (fotograf)
(4)
Bochenek Karolina
(3)
Durnowska Małgorzata
(3)
Godzińska Marzena
(3)
Gwiazda Katarzyna
(3)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Urban Viola
(3)
Wachowicz Ewa (1970- )
(3)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(3)
Andrasik Roman
(2)
Art Piotr
(2)
Bosacka Katarzyna
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Górska Agnieszka (1973- )
(2)
Janikowska Anna
(2)
Kenihan Kerry
(2)
Kenihan Kerry (1944- )
(2)
Marecka Marieta
(2)
Mańkowski Jerzy
(2)
Moran Michel
(2)
Oklejak Marianna (1981- )
(2)
Oliver Jamie
(2)
Pająk Zofia
(2)
Piszczek Anna
(2)
Piszczek Anna (polonistka)
(2)
Princet Aline
(2)
Rohozińska Ewa
(2)
Skiba Rozalia
(2)
Smith Gary
(2)
Stuart Paul
(2)
Szaciłło Karolina (2003- )
(2)
Szloser Marta
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Tarnas Barbara
(2)
Tietz Oda
(2)
Wolański Robert (fotografia)
(2)
Ładocha Daria
(2)
Adamek Izabela
(1)
Albrzykowski Paweł
(1)
Antonsson Sofia (1977- )
(1)
Artusi Pellegrino (1820-1911)
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Aviv Jonathan E. (1960- )
(1)
Axe Josh
(1)
Badi Francesca
(1)
Bailey Clare
(1)
Baron Aleksander
(1)
Barowicz Tadeusz
(1)
Baryga Mirosław
(1)
Beck-Pietrzak Monika
(1)
Bednarczuk Wanda
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bernat Joanna Barbara
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Betlej-Furman Grażyna
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Biss Levon
(1)
Bjarnadottir Margaret
(1)
Bonik Bożena
(1)
Bowling Stella (1962- )
(1)
Bredvad Robert
(1)
Brodnicki Pascal (1976- )
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Brunetti Ilaria (1987- )
(1)
Buczma Barbara
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Błęcki Paweł (1984- )
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Carroll Richard
(1)
Castagna Emiliano
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Chitnis Christine
(1)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(1)
Chylińska Dominika
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Cooper Amanda
(1)
Cosson Audrey
(1)
Cramby Jonas
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Curto Loli (1956- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(87)
2010 - 2019
(123)
2000 - 2009
(35)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(202)
1901-2000
(10)
1989-2000
(4)
1945-1989
(2)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(249)
Ukraina
(1)
Język
polski
(250)
ukraiński
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(7)
9-13 lat
(7)
Dzieci
(7)
Młodzież
(3)
Rodzice
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Temat
Zdrowe odżywianie
(26)
Potrawy dietetyczne
(20)
Kuchnia polska
(14)
Kuchnia wegetariańska
(14)
Zdrowe żywienie
(14)
Ciasta
(13)
Kuchnia wegańska
(12)
Kucharstwo
(11)
Desery
(10)
Insulinooporność
(9)
Leczenie dietą
(9)
Dieta bezglutenowa
(8)
Dietetyka
(8)
Potrawy dla dzieci
(8)
Zupy
(7)
Kuchnia włoska
(6)
Obiad
(6)
Posiłki na wynos
(6)
Potrawy jarskie
(6)
Potrawy wielkanocne
(6)
Dieta cukrzycowa
(5)
Dieta odchudzająca
(5)
Koktajle
(5)
Kuchnia klasztorna
(5)
Kuchnia regionalna
(5)
Kultura stołu
(5)
Odżywianie
(5)
Posiłki (jedzenie)
(5)
Potrawy mięsne
(5)
Weganizm
(5)
Śniadanie
(5)
Kanapki i przekąski
(4)
Kuchnia francuska
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Potrawy szybkie i łatwe
(4)
Potrawy świąteczne
(4)
Przetwory owocowo-warzywne
(4)
Wegetarianizm
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Gotowanie
(3)
Indeks glikemiczny
(3)
Likiery
(3)
Makaron
(3)
Potrawy z ryb i owoców morza
(3)
Przyprawy
(3)
Surówki i sałatki
(3)
Warzywa
(3)
Wielkanoc
(3)
Zero Waste
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Żywienie metodą BLW
(3)
Żywność dla dzieci
(3)
Cukrzyca
(2)
Dieta FODMAP
(2)
Dieta bezcukrowa
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Dieta pudełkowa
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Fermentacja
(2)
Gluten
(2)
Kieżun, Bartek (1976- )
(2)
Kolacja
(2)
Konsumpcja zrównoważona
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia gruzińska
(2)
Kuchnia hiszpańska
(2)
Kuchnia żydowska
(2)
Kultura
(2)
Nalewki
(2)
Naleśniki
(2)
Pieczywo
(2)
Potrawy
(2)
Potrawy jednogarnkowe
(2)
Potrawy mączne
(2)
Potrawy z grilla
(2)
Potrawy z ryb
(2)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(2)
Soki
(2)
Turystyka kulinarna
(2)
Zakupy
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Ziemniaki
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywność
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Ajurweda
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Alergicy
(1)
Barbie (postać fikcyjna)
(1)
Bliźnięta
(1)
Bosacka, Katarzyna
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Celiakia
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroba Leśniowskiego-Crohna
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Ciasta serowe
(1)
Cukrzycy
(1)
Czekolada
(1)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
Stulecie Winnych
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Dalmacja (Chorwacja)
(1)
Francja
(1)
Gruzja
(1)
Hiszpania
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Powieść
(36871)
Opowiadania i nowele
(13366)
Powieść obyczajowa
(7728)
Poradnik
(5541)
Podręcznik
(4810)
Książka kucharska
(251)
Wydawnictwa popularne
(4757)
Film fabularny
(4634)
Kryminał
(4204)
Biografia
(3941)
Wiersze
(3434)
Thriller
(3341)
Opracowanie
(2989)
Powieść przygodowa
(2718)
Publikacja bogato ilustrowana
(2534)
Romans
(2393)
Fantastyka
(2389)
Pamiętniki i wspomnienia
(2376)
Materiały pomocnicze
(2371)
Publikacje dydaktyczne
(2338)
Fantasy
(2206)
Antologia
(2185)
Powieść historyczna
(1989)
Książka obrazkowa
(1634)
Sensacja
(1377)
Powieść psychologiczna
(1302)
Przewodnik turystyczny
(1254)
Encyklopedia
(1112)
Reportaż
(1038)
Adaptacja filmowa
(943)
Science fiction
(936)
Adaptacja literacka
(900)
Saga rodzinna
(898)
Wydawnictwa dla dzieci
(897)
Ćwiczenia i zadania
(894)
Monografia
(852)
Szkic literacki
(814)
Film animowany
(782)
Dramat filmowy
(766)
Podręczniki
(748)
Bajki i baśnie
(723)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(647)
Lektura z opracowaniem
(646)
Książka-zabawka
(615)
Komiks
(614)
Książki dla małych dzieci
(586)
Powieść erotyczna
(581)
Pamiętniki polskie
(569)
Literatura dziecięca polska
(550)
Dokumenty dźwiękowe
(547)
Publicystyka
(537)
Praca zbiorowa
(531)
Powieść biograficzna
(516)
Serial filmowy
(492)
Przepisy kulinarne
(486)
Esej
(469)
Publikacje dla dzieci
(463)
Romans historyczny
(447)
Opowiadania i nowele przygodowe
(446)
Horror
(437)
Literatura polska
(436)
Film przygodowy
(432)
Film amerykański
(424)
Publicystyka polska
(409)
Wywiad dziennikarski
(409)
Materiały konferencyjne
(367)
Komedia
(365)
Komiks przygodowy
(365)
Film familijny
(342)
Relacja z podróży
(331)
Gry i zabawy umysłowe
(326)
Poezja polska
(324)
Film dla dzieci i młodzieży
(311)
Encyklopedie
(305)
Materiały pomocnicze dla szkół
(293)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(283)
Film dokumentalny
(256)
Film akcji
(254)
Legendy i podania
(240)
Muzyka rozrywkowa
(237)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(231)
Film biograficzny
(227)
Album
(221)
Dramat (gatunek literacki)
(218)
Przewodniki turystyczne
(209)
Poradniki dla nauczycieli
(194)
Satyra
(194)
Atlas
(189)
Literatura podróżnicza polska
(185)
Film edukacyjny
(182)
Wywiad-rzeka
(182)
Film obyczajowy
(178)
Felieton
(177)
Dramat polski
(175)
Tragedia
(175)
Albumy
(171)
Komiksy
(169)
Literatura
(162)
Komedia kryminalna
(161)
Powieść autobiograficzna
(160)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(206)
Medycyna i zdrowie
(33)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Podróże i turystyka
(4)
Historia
(3)
Dom i ogród
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
251 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
BezCukrowe słodkości / Izabela Adamek. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 303, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
U góry okładki tekst: Popularna instagramerka Gotuj_z_Isabel.
Przekonaj się, że bez cukru też może być słodko! Chcesz jeść zdrowo? Nie musisz rezygnować z deserów! Z tej książki dowiesz się, jak je przygotować bez cukru. Wypróbuj kopiec kreta, keto rogaliki, malinową chmurkę czy ciasto serowo-jogurtowe. Skuś się na mrożone batoniki z wiśniami, migdałowe ciasto z truskawkami czy puszyste muffiny z jabłkami. A może uwielbiasz desery na zimno? Spędź letnie, gorące popołudnie w ogrodzie, delektując się koktajlem arbuzowym. Fani czekolady również będą zadowoleni – w książce znajdą obłędnie smaczne przepisy m.in. na czekoladowe babeczki z serem i malinami, kakaowe pączki z dziurką czy brownie z bakaliami. 120 unikatowych przepisów na bezcukrowe słodkości w zdrowszej wersji! [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1. (dostępność ok. 22.06.2024)
Książka
W koszyku
Alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Relacja, 2015. - 206, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Na okładce: Autorki z finałowej trójki konkursu Blog Roku 2014 w kategorii Kulinarne.
Indeks.
Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, Twoje dziecko może jeść równie smacznie jak tytułowi Ala i Antek, a Ty i reszta rodziny razem z nim.W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz:- Przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom- Potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału- Pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę- Pyszne desery, które - jeśli chcesz - możesz przygotować bez dodatku cukru.Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego!Więcej niż BLWBLW (Bobas Lubi Wybór) to metoda rozszerzania diety, którą pokochały już tysiące polskich dzieci. Zdaniem jej twórczyń, Gill Rapley i Tracey Murkett, dziecko od samego początku może jeść samodzielnie, co pozwala na naturalny rozwój jego umiejętności chwytania i żucia oraz korzystnie wpływa na akceptację różnorodnych smaków.Ta książka kucharska powstała w trakcie eksperymentowania Autorek z metodą BLW, jednak prezentowane przepisy mogą być wykorzystane przez wszystkich rodziców, którzy mają ochotę urozmaicić swoim dzieciom menu, niezależnie od sposobu rozszerzania diety.Joanna Anger - na co dzień nauczycielka wychowania przedszkolnego, mama Ali - i Anna Piszczek - polonistka i historyczka, mama Antka - są twórczyniami bloga AlaAntkowe BLW, czytanego przez tysiące polskich rodziców i docenionego w konkursie BLOG ROKU 2014.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20409 (1 egz.)
(dostępność ok. 20.06.2024)
Książka
W koszyku
Na okładce: Ponad 100 nowych przepisów dla niemowląt i całej rodziny.
Indeks.
Trzecia książka autorek bestsellerowych poradników kucharskich z przepisami dla najmłodszych smakoszy opartymi na metodzie BLW - tym razem dla nieco starszych dzieci!Twoje dziecko potrafi już chodzić i głośno domagać się dokładki? Albo może wręcz przeciwnie -protestuje przeciwko koperkowi w zupie i pracowicie wydłubuje rodzynki z ciasta? Ta książka jest właśnie dla Ciebie!Autorki najpopularniejszego w Polsce kulinarnego bloga o metodzie BLW, doświadczone mamy, doskonale wiedzą, że dzieci potrafią przy jedzeniu wybrzydzać, grymasić i tygodniami jeść to samo. Proponują więc przepisy na dania, które wpisują się w preferencje dzieci, mają szanse spełnić ich kryteria, zapewniają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a jednocześnie są proste i szybkie w przygotowaniu oraz, oczywiście - smaczne!W książce znajdziesz między innymi przepisy na:- domowe pieczywo i inne wypieki,- wartościowe śniadania- szybkie dania obiadowe,- zdrowe desery,- przepisy na imprezy dla dzieci, a także porady kuchenne i wiele podpowiedzi ułatwiających kulinarne działania - również dla rodziców alergików.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20377 (1 egz.)
(dostępność ok. 20.06.2024)
Książka
W koszyku
Nowe alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Wydawnictwo Mamania - Grupa Wydawnicza Relacja, copyright 2017. - 191, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Na okładce podtytuł: ponad 100 nowych przepisów dla niemowląt i całej rodziny.
Indeks.
Joanna Anger i Anna Piszczek powracają z nową książką kucharską pełną niepublikowanych wcześniej na blogu przepisów. Rodzice, którzy razem z dzieckiem rozpoczynają kulinarną przygodę, znajdą w niej pomysły między innymi na: - smaczne śniadania i kolacje, - pożywne przekąski, - nowe wersje tradycyjnych zup, - pyszne i proste w przygotowaniu obiady, - zdrowe napoje, - sosy, które urozmaicą wiele dań, oraz przykładowe jadłospisy na różne okazje (np. na początek rozszerzania diety czy czas choroby), które ułatwią zaplanowanie posiłków na cały dzień. Będzie zdrowo, szybko i smacznie! Polska kuchnia BLW. Gotowanie nie mogło być prostsze!
Śniadania * Zupy * Drugie dania * Desery i podwieczorki * Kolacje * Napoje * Jadłospis
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20395 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1. (dostępność ok. 20.07.2024)
Książka
W koszyku
Sezonowe alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Mamania, copyright 2021. - 182, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 22 cm.
Na okładce: 100 przepisów dla dzieci i całej rodziny na wszystkie pory roku.
Indeks.
Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne w procesie prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Młodzież i dorośli również muszą dbać, by ich posiłki były bogate w podstawowe składniki odżywcze, warzywa i owoce, które zawierają mnóstwo drogocennych witamin. Odpowiednio zbilansowane dania to klucz do dobrego samopoczucia psychicznego oraz długiego i zdrowego życia. Książka "Sezonowe Alaantkowe BLW" powinna znaleźć się w każdym domu. Przepisy proponowane przez autorki skutecznie zmieniają nawyki żywieniowe całej rodziny i skłaniają do pokochania warzyw i owoców nawet największych niejadków. "Sezonowe Alaantkowe BLW" zawiera nie tylko instrukcje z przepisami, lecz również wiele informacji i ciekawostek na temat zdrowego odżywiania. Poradnik ten dodatkowo urozmaicony jest pięknymi zdjęciami dań, które jeszcze bardziej zachęcają do tworzenia tych niezwykłych smakowych kompozycji. 100 przepisów zawartych w książce podzielono na 4 części - każda z nich odpowiada poszczególnej porze roku. Dzięki temu można korzystać z dobrodziejstwa sezonowych, świeżych warzyw i owoców.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Osoby cierpiące na IBS mogą w końcu cieszyć się spokojnym trawieniem! IBS (zespół jelita drażliwego) to rozpoznanie, które dotyka 15-20 światowej populacji. Dawniej leczenie zespołu obejmowało zaledwie ogólne porady, teraz jednak pojawiła się nowa, skuteczna dieta lecznicza - Fodmap. Polega ona na wyłączeniu z diety pewnych węglowodanów, dzięki czemu ulgę odczuć może nawet 75 wszystkich pacjentów. Przestrzeganie zasad Fodmap oznacza konieczność pilnowania diety, ale przede wszystkim nauczenie się unikania produktów, które podrażniają jelita - przy równoczesnym spożywaniu smacznych potraw. Książka przeznaczona jest dla każdego, kto pragnie gotować dobrze i z zachowaniem założeń diety Fodmap. Żaden przepis nie zawiera wobec tego cebuli, czosnku, glutenu ani laktozy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
U dołu okładki: Gotuj pysznie i zdrowo bez zbędnego bałaganu! 250 przepisów na potrawy jednogarnkowe.
Niektórzy postrzegają gotowanie jako ciężki obowiązek, ale dla coraz większej liczby osób, zwłaszcza dla tych z nas, którzy nie robią tego codziennie, jest ono źródłem prawdziwej radości. Niezależnie jednak od tego, czy gotujemy dla przyjemności, czy z obowiązku, cenimy sobie proste przepisy. Jednym z ważniejszych kryteriów, według których je oceniamy, jest to, ile naczyń trzeba będzie ubrudzić, żeby je zrealizować. Nie do przecenienia są pod tym względem dania jednogarnkowe. W książce"Zdrowe dania z jednego garnka" proponujemy, aż 250 przepisów na takie potrawy. Wszystkie one są w dodatku bardzo zdrowe, zawierają niedużo tłuszczu oraz soli, a za to wiele warzyw. W przepisach podajemy wartość kaloryczną każdej potrawy oraz zawartość najważniejszych składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału i równoległy: La scienza in cucina : e l`arte di mangiar bene.
Na okładce: Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii.
Indeks.
"Włoska sztuka dobrego gotowania" to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książka ukaże się staraniem Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie, Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie oraz wydawnictwa Muza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 31.05.2024)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : 1001 przepisów / Ewa Aszkiewicz ; zdjęcia Mirosław Baryga. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2005. - 528 stron : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Na okładce: Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu!
Indeks.
Sprawdzone przepisy tradycyjnej i nowoczesnej kuchni polskiej. 1001 ilustracji - każda potrawa przedstawiona na pięknej fotografii. Praktyczne informacje: stopień trudności, liczba porcji, czas przygotowania, kaloryczność potraw, koszt wykonania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The acid watcher cookbook : 100+ delicious recipes to prevent and heal acid reflux disease.
Bibliografia na stronach: 253-254. Indeks.
Nieprzyjemne szczypanie w gardle po czekoladzie, wysypka po szklance mleka, kaszel po spaghetti. Któż z nas choć raz nie doświadczył męczącej zgagi. Wiele osób, u których zdiagnozowano chorobę refluksową, boryka się z tym problemem każdego dnia, odmawiając sobie ulubionych potraw. Jest inne rozwiązanie! Znany lekarz i Autor bestsellera "Ukryte przyczyny refluksu i zgagi" w swojej książce kucharskiej prezentuje innowacyjny sposób gotowania oraz ponad 100 prostych przepisów, które pozwalają łączyć pozornie zabronione produkty z żywnością alkaliczną (w procesie gotowania czy miksowania) tak, aby ich kwasowość została zneutralizowana, a smak ulubionych dań zachowany. Pożegnaj refluks i zgagę skutecznie!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dostępna także jako e-book.
Wiele milionów osób zmaga się ze skutkami nieprawidłowego żywienia. Najczęściej chodzi o masę ciała, ale problem jest o wiele szerszy - źle odżywiony organizm choruje, układ odpornościowy działa niepoprawnie, zwiększa się ryzyko wystąpienia nowotworów czy zaburzeń hormonalnych. Tych problemów nie rozwiążą lansowane przez celebrytów modne diety, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym żywieniem. Z kolei zalecane powszechnie diety w rodzaju "1200 kcal" mogą się kończyć tylko w jeden sposób: błyskawicznym powrotem nadwagi zaraz po zakończeniu terapii. Czy nie istnieje jakiś inny, lepszy sposób? Owszem, istnieje - i opisano go w tej książce. Dieta ketogeniczna jest znana od lat, jednak dopiero teraz, po przeprowadzeniu wyczerpujących badań, które objęły szeroki zakres: od tradycyjnej medycyny chińskiej i ajurwedy po zdobycze współczesnej nauki i medycyny integracyjnej, można było zbudować kompletny system żywienia, w pełni dostosowany do potrzeb ludzkiego ciała. Dziś dieta ketogeniczna jest naukową metodą redukcji stanów zapalnych, poprawy równowagi hormonalnej, pozbycia się nadwagi i polepszenia zdrowia. Nie wymaga głodowania, ograniczania ilości jedzenia czy liczenia kalorii. Jest to oparta na zdrowych produktach wysokotłuszczowa dieta o umiarkowanej ilości białka i niskiej ilości węglowodanów. Warunkiem odniesienia sukcesu jest jednak dobre zapoznanie się z podstawami i uniknięcie kilku poważnych błędów! W tej książce: * fizjologiczne mechanizmy diety ketogenicznej, * zasady stosowania diety ketogenicznej, * mądre suplementowanie diety keto, * keto dla wegetarian, * ketogeniczne plany do zadań specjalnych, * proste i sprawdzone przepisy oraz spis najlepszych produktów. Keto to nie magia. To dieta, która uzdrawia!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 58535 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1. (dostępność ok. 03.06.2024)
Książka
W koszyku
(Szkoła Gotowania Krok po Kroku)
Indeks.
Szkoła gotowania krok po kroku dla każdego!Jak zrobić klasyczne ravioli? Jaka jest różnica pomiędzy pappardelle a tagliatelle? Jak przygotowuje się pesto genovese?Dzięki tej książce dla wszystkich, nawet tych najmniej doświadczonych kucharzy, niezwykle łatwe stanie się przyrządzanie w domu apetycznych dań prosto z Włoch. Zapraszamy Was zatem - wyposażonych w fartuszek kuchenny, stolnicę i wałek do ciasta - na lekcję zagniatania, wałkowania, lepienia, doprawiania.To szczegółowa, kompletna szkoła gotowania, prezentująca i te podstawowe, i bardziej zaawansowane techniki, dzięki której można nauczyć się przygotowywać w domu świeży makaron, w każdej formie i w wielu. kolorach.Dla miłośników włoskiej pasty - konieczność! Dla makaronowych pierwszoklasistów - elementarz! Dla starych kluskowych wyjadaczy - czysta przyjemność! Pasta z pasją!(Bartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz, KUKBUK)Odbiorcy:- pasjonaci kuchni włoskiej i osoby chcące poszerzyć wiedzę teoretyczną i praktyczną o kulinariach ze słonecznej Italii- wszyscy, którzy po prostu uwielbiają gotować, i ci, którzy cały czas nie mogą się zdobyć na odwagę, by nie robić ciągle tylko jajecznicy i kotletów schabowych.Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?- zawiera wszelkie informacje dotyczące świeżego ciasta makaronowego oraz pysznych sosów- przepisy wyjaśnione krok po kroku są zilustrowane wspaniałymi zdjęciami; towarzyszą im ciekawostki i wskazówki dotyczące m.in. łączenia ich z odpowiednim winem- książka została przygotowana przez renomowane włoskie wydawnictwo, a wszystkie zamieszczone w niej przepisy zostały opracowane i zilustrowane w redakcyjnej kuchni - w książce mogą się znaleźć jedynie te dania, które pozytywnie przechodzą próbę degustacji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Według zaleceń Michaela Mosleya.
Indeks.
Wiesz już zapewne, że klucz do twojego zdrowia i dobrego samopoczucia kryje się w jelitach. Są one domem bakterii, które mają wpływ na twoją wagę, nastrój i układ odpornościowy. Trzymasz w rękach uzupełnienie bestsellera Jelita wiedzą lepiej. Clare Bailey, lekarka, a prywatnie żona Michaela Mosleya, wraz z doświadczoną dietetyczką Joy Skipper zgromadziły w tej książce aż 150 przepisów na zdrowe śniadania, zupy, dania główne, sałatki i kiszonki. Właśnie takie dania wybrałyby jelita, gdyby same mogły o tym decydować. Dowiesz się także: - jakie produkty powinna zawierać spiżarnia przyjazna jelitom, - jak wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe i zaplanować posiłki zgodnie z dietą Michaela Mosleya, - jak wprowadzić w życie program naprawy jelit, by uzdrowić swoje ciało od wewnątrz. Niezależnie od tego, czy cierpisz na zespół jelita drażliwego lub nietolerancje pokarmowe czy po prostu chcesz zacząć lepiej traktować swoją mikroflorę jelitową, ta książka to doskonały przewodnik po zdrowym odżywianiu!
1. Śniadania * 2. Lekkie posiłki, zupy i sałatki * 3. Dressingi i dodatki smakowe * 4. Dania główne * 5. Warzywa dla jelit * 6. Kiszonki * 7. Smakołyki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki i fermentacje : bestseller w nowej odsłonie / Aleksander Baron. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 287, [1] strona : ilustracje ; 27 cm.
Bibliografia na stronie 283.
Autor ,,Kiszonek i fermentacji" powraca z rozszerzonym i poprawionym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Czy masz ochotę na: Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem? Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci? Kiszone migdały? Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej? A może kiszoną Krwawą Mary? Mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Aleksander Baron - charyzmatyczny szef kuchni z warszawskiej restauracji Zoni. Pierwszą kiszonkę zrobił? przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji, który zaprasza zaprasza do zmiany przyzwyczajeń polskiego podniebienia. "Praktyczny przewodnik omawiający proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych kiszonek. Ważne nie tylko dla kuchni polskiej, ale i tej pochodzącej z całego świata." Sandor Ellix Katz, autor "Sztuki fermentacji" "Pasjonująca opowieść o tym, jak Baron ujarzmia fermentację. A świat dzięki temu staje się smaczniejszy i zdrowszy!" Maciej Nowak, krytyk kulinarny "Smak kwaśny jest najbardziej charakterystyczny dla polskiej kuchni, ale wiedza o kiszeniu warzyw, owoców i zboża oraz o wyrabianiu octów to dziedziny nieco zapomniane w naszej kulinarnej tradycji. Choć życia bez kiszonej kapusty i ogórków nawet nie potrafimy sobie wyobrazić, Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie znacznie bogatsze... Odkrywa kiszonki niepowtarzalne, zaskakujące i po prostu piękne, bo smak to przecież część estetyki. Ma niezwykły kontakt z historią, zapomnianą kulinarną wiedzą i sztuką, które gdzieś wyparowały, ale ciągle jakoś unoszą się między nami w powietrzu. Dziś wracają do nas jako coś nowego." dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor UMK.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Drób na 100 sposobów / Tadeusz Barowicz. - Warszawa : Bauer-Weltbild Media, 2010. - 220 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Z kaczką w kuchni, Z KURCZAKIEM NA PATELNI Mięso drobiowe wygrywa każdy wyścig popularności w porównaniu z wołowiną, wieprzowiną, cielęciną i każdym innym gatunkiem. I to nie tylko u nas, ale jak świat długi i szeroki. Mięso z drobiu jest bowiem delikatnym, pożywnym, niedrogim i, ze swoim charakterystycznym smakiem, wybornym mięsem, dającym się przyprawiać na różne sposoby. Proste w przygotowaniu, pozwala się łączyć z wieloma produktami spożywczymi, poczynając od warzyw i owoców, aż po ryby, jak również orzechy, zioła, sosy. Można je rozmaicie podawać, marynować, gotować i mieszać. Ta właśnie wszechstronność, została wykorzystana w przepisach. Mamy w książce mnóstwo pomysłów na przygotowanie tradycyjnego kurczaka lub indyka, ale nie tylko. Znajdziemy tu też kaczkę, gęś czy perliczkę. I jeszcze jeden ważny powód, dla którego warto mieć 100 sposobów na drób w kuchni pod ręką: mięso z kurczaka i indyka dzięki temu, że jest zdrowe, lekkostrawne, chude i niskokaloryczne stosowane jest szczególnie w kuchni dietetycznej, i to nie tylko przy odchudzaniu, lecz także jako podstawa pożywienia dla rekonwalescentów, ludzi starszych, kobiet w ciąży...
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje dziecko jest na diecie : poradnik dla alergików i osób z celiaklią / Monika Beck-Pietrzak. - Wydanie drugie rozszerzone i poprawione. - Warszawa : Akces, 2006. - 161, [3] strony ; 21 cm.
Indeks potraw.
Autorka - lekarka i doświadczona matka trojga dzieci - wykorzystując swoją wiedzę, wyjaśnia mechanizmy alergii pokarmowej, pisze o objawach i metodach jej rozpoznawania. Książka jest efektem pięcioletniego borykania się z własnymi problememi. Dowiadujemy się z niej, w jaki sposób i z czego przygotować potrawy dla dzieci z alergią pokarmową oraz jak zorganizować życie sobie i swoim najbliższym, aby prowadzenie domu nie zepsuło radości życia. W końcowej części znajdują się przepisy kulinarne, między innymi na chleb, tort urodzinowy, zapiekanki i dania mięsne. Receptury wzbogacono informacją, przy jakich alergiach dana potrawa nie jest tolerowana.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciasta i desery / redakcja, przepisy Wanda Bednarczuk. - Warszawa : Ringier Axel Springer Polska, copyright 2017. - 95 stron : fotografie ; 24 cm.
(Fakt Radzi ; nr 4/2017)
Na okładce podtytuł: owoce w roli głównej.
Indeks.
Cukier, tłuszcz, gluten, laktoza... Bez tych składników także można przygotować przepyszne słodycze. Najważniejsze, by były dopasowane do potrzeb twojego organizmu. W tym poradniku znajdziesz mnóstwo inspiracji i porad dietetyków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru : sekrety naturalnego gotowania / Agnieszka Bednarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 268, [4] strony : fotografie ; 24 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Autorka bloga bezglutenowejadlo.pl i bestsellerowej książki "Chleb bezglutenowy i inne wypieki".
Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania! Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń? Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni! Zdrowo, pysznie, naturalnie. Czego chcieć więcej?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 15.05.2024)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Das große Wimmel-Kochbuch mit Rezepten für alle Jahreszeiten.
Indeks.
W tej kolorowej książce postaci znane z uwielbianej przez dzieci serii o ulicy Czereśniowej prezentują proste przepisy na swoje ulubione potrawy przygotowane z sezonowych produktów. Są tu wiosenna sałatka z ziół, czekoladowe cappuccino, drożdżowe zające wielkanocne, lody na patyku, zupa z dyni, muffinki z kasztanami, naleśniki, gofry, czipsy z warzyw i całe mnóstwo innych dań - w sumie ponad 50 przepisów. Oprócz nich w książce znajdziecie cenne rady, informacje i ciekawostki o roślinach i sztuce kulinarnej - a nawet wskazówki, jak zrobić własną książkę kucharską!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 07.06.2024)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowa pierogarnia / Grażyna Betlej-Furman. - Poznań : Olimp Media, 2009. - 90, [6] stron : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
(Swojska Kuchnia)
U dołu okładki: pierogi, kluski, knedle, naleśniki, kopytka, pyzy, racuszki.
Pierogi, knedle, naleśniki - mączne smakołyki Uwielbiam gotować dla rodziny i gości, no i oczywiście jeść! - wyznaje autorka, która prowadzi słynne z wyśmienitego jadła gospodarstwo agroturystyczne w Beskidzie Niskim. Kto tam nie dotarł może sam spróbować przyrządzić wyborne pierogi ze szpinakiem i bundzem czy też tort naleśnikowy ze świeżymi grzybami. Polskie smaki, farsze na każdą porę roku, doprawione ziołami, wzbogacone regionalnymi specjałami. Pierogi z młodą pokrzywą? Nie bój się odkrywać nowych smaków!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej