Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(36)
Forma i typ
Książki
(34)
Poradniki i przewodniki
(11)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Audiobooki
(2)
Proza
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(53)
wypożyczone
(12)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(5)
BD40 (Suwalska 11)
(5)
BD52 (Rembielińska 6a)
(6)
BD53 (Bazyliańska 6)
(5)
BD65 (Krasnobrodzka 11)
(4)
CN1 (św. Wincentego 85)
(4)
MW123 (św. Wincentego 64)
(2)
W2 (Bazyliańska 6)
(6)
W29 (Rembielińska 6a)
(2)
W37 (Smoleńska 94)
(7)
W60 (Krasnobrodzka 11)
(2)
W64 (Radzymińska 121)
(7)
W72 (Suwalska 11)
(3)
W85 (Jórskiego 41)
(2)
W98 (Kondratowicza 23)
(5)
Autor
Łozińska Maja
(3)
Łoziński Jan
(3)
Dywan Agnieszka
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brunetti Ilaria (1987- )
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Butturini Paula
(1)
Bućko Katarzyna
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Carletti Lucia
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Granville Adam
(1)
Grudzińska Zofia
(1)
Głowacka-Penczyńska Anetta
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Karaszewski Zbigniew (1954- )
(1)
Kiereś Emilia
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kiladze Elena Sergeevna (1968- )
(1)
Kinsella Kajsa
(1)
Kostukovič Elena Aleksandrovna (1958- )
(1)
Lengren Katarzyna (1951- )
(1)
Lepera Stefania
(1)
Loreau Dominique
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Malerba Giulia
(1)
Michalczuk-Podlecki Anna
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modan Rutu (1966- )
(1)
Molenda Jarosław (1965- )
(1)
Montanari Jessica
(1)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
Nowakowska Magdalena (nauki historyczne)
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pałkiewicz Jacek Edward (1942- )
(1)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Ring Anna (1992- )
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Różycka Zofia (1986- )
(1)
Saar Anti (1980- )
(1)
Schlosser Eric
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Sillani Febe
(1)
Skawran Katarzyna
(1)
Skiba Rozalia
(1)
Solakiewicz Zuzanna (1978- )
(1)
Solier Stéphane
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wasilewski Jacek (1975- )
(1)
Waśko-Bongiraud Angelina
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Whitw Lisa
(1)
Wierzba Paulina
(1)
Wierzbowska Lucyna
(1)
Zak Zuza
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Zawanowska Ksenia
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Łapiński Paweł
(1)
Łapiński Paweł (1985- )
(1)
Łozińska Anna
(1)
Żychlińska Justyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(18)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(27)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(36)
Język
polski
(36)
Odbiorca
Dzieci
(5)
6-8 lat
(4)
9-13 lat
(4)
Młodzież
(2)
14-17 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura estońska
(1)
Literatura hebrajska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura norweska
(1)
Temat
Kobieta
(5199)
Rodzina
(4006)
Przyjaźń
(3822)
Miłość
(3250)
Tajemnica
(2946)
Kultura stołu
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2931)
Relacje międzyludzkie
(2508)
Zabójstwo
(2166)
Życie codzienne
(1902)
Magia
(1727)
Zwierzęta
(1600)
Dzieci
(1583)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1524)
Uczucia
(1394)
Nastolatki
(1373)
II wojna światowa (1939-1945)
(1360)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1344)
Uczniowie
(1257)
Dziecko
(1246)
Literatura dziecięca polska
(1154)
Małżeństwo
(1130)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1043)
Ludzie a zwierzęta
(1012)
Chłopcy
(995)
Trudne sytuacje życiowe
(989)
Sekrety rodzinne
(926)
Wybory życiowe
(924)
Policjanci
(904)
Żydzi
(890)
Relacja romantyczna
(876)
Osoby zaginione
(875)
Władcy
(868)
Psy
(859)
Historia
(848)
Kultura
(817)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(773)
Prywatni detektywi
(767)
Wychowanie
(751)
Pisarze polscy
(746)
Przestępczość zorganizowana
(740)
Walka dobra ze złem
(716)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(692)
Koty
(679)
Krainy i światy fikcyjne
(677)
Arystokracja
(674)
Stworzenia fantastyczne
(667)
Mężczyzna
(648)
Literatura młodzieżowa polska
(644)
Psychologia
(638)
Poszukiwania zaginionych
(635)
Uprowadzenie
(634)
Matki i córki
(627)
Samorealizacja
(620)
Wakacje
(605)
Wojna
(597)
Dziennikarze
(584)
Sztuka
(574)
Nauczyciele
(561)
Polacy za granicą
(558)
Wojsko
(550)
Zemsta
(550)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(539)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(519)
Obyczaje i zwyczaje
(513)
Śmierć
(509)
Psychoterapia
(503)
Zakochanie
(502)
Czytanie
(497)
Dziadkowie i wnuki
(496)
Zarządzanie
(494)
Dojrzewanie
(492)
Matematyka
(483)
Osobowość
(472)
Spisek
(471)
Seryjni zabójcy
(467)
Przyroda
(459)
Ojcowie i córki
(453)
Postawy
(451)
Lekarze
(447)
Samotność
(444)
Marzenia
(443)
Język angielski
(433)
Nauka
(432)
Opieka nad zwierzętami
(432)
Nauczanie początkowe
(427)
Stosunki interpersonalne
(426)
Czarownice i czarownicy
(425)
Ludzie bogaci
(423)
Pisarze
(417)
Politycy
(407)
Samopoznanie
(407)
Temat: czas
1901-2000
(3)
1-100
(2)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
2001-
(2)
100-1 p.n.e
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1918-1939
(1)
1989-
(1)
200-101 p.n.e
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e
(1)
700-601 p.n.e
(1)
800-701 p.n.e
(1)
801-900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Świat
(2)
Estonia
(1)
Europa
(1)
Francja
(1)
Gruzja
(1)
Hiszpania
(1)
Japonia
(1)
Litwa
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Skandynawia
(1)
Starożytna Grecja
(1)
Włochy
(1)
Łotwa
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(10)
Książka kucharska
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Opracowanie
(4)
Poradnik
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Literatura podróżnicza
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Album
(1)
Antologia
(1)
Esej
(1)
Komiksy
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Relacja z podróży
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiad-rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(16)
Historia
(11)
Etnologia i antropologia kulturowa
(10)
Podróże i turystyka
(5)
Kultura i sztuka
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Religia i duchowość
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
36 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Indeks.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, 何事にも旬がある –wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 58929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wyd. 2. - Wrocław : Wydaw. Dolnośląskie, 1999. - 218, [2] s. : fot., rys., faks. ; 20 cm
(A To Polska Właśnie)
Bibliogr. s. 202-203. Indeks.
Co jedli i pili nasi przodkowie, jak rozwijała się sztuka kulinarna? Groch ze słoniną, pieczone bażanty podawane w upierzeniu, dwulitrowe kielichy do wina, a także niezwykłe przepisy kulinarne naszych prababek - to wszystko tworzy tysiącletnie dzieje polskiego stołu i kuchni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozmowy przy stole / Jerzy Bralczyk, Katarzyna Lengren, Jacek Wasilewski ; zilustrował Lech Majewski. - Wydanie pierwsze. - Olszanica : BOSZ, 2017. - 122, [2] strony : ilustracje ; 29 cm.
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole... Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BP 39 (1 egz.)
Kaucja: 30,31 zł
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U góry okł.: Jak we Włoszech uleczyłam chorą duszę.
Paula Butturini i John Tagliabue, amerykańscy dziennikarze, pochodzą z rodzin włoskich emigrantów. Poznali się w Rzymie w 1985 roku. Koniec lat 80. XX w. spędzili w Polsce, do dziś mają wielu przyjaciół, wśród których są m. in.: Radek Sikorski i jego żona Anne Applebaum, Adam Michnik, Ernest Bryll i dziennikarze "Tygodnika Powszechnego". Dwa tygodnie przed ślubem Paula została pobita do nieprzytomności w Pradze, gdzie śledziła przebieg aksamitnej rewolucji. Trzy tygodnie później John został postrzelony w Rumunii, gdzie przygotowywał materiał o upadku Ceauşescu. Cudem uniknął śmierci, ale wpadł w ciężką depresję. I właśnie o walce z nią jest ta książka. Paula Buttorini opowiada, jak leczyła męża czułością i... dobrym jedzeniem, i o tym, jak pomocne w wydobywaniu się z rozpaczy są proste codzienne rytuały i miłość.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce pseudonim ilustratora, nazwa właściwa: Maria Bulikowska.
Bibliografia na stronach 197-[199].
Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze. [Autorki].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografie na stronach 423-[443].
Dostępne także jako e-book.
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem?Poznaj wielką historię od kuchni!Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i. jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać.Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną. w wannie.Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść. szczura.Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do "cienkiego jadania". Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań.Od średniowiecza po dziś dzień.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Francja na talerzu / François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska. - Wydanie I. - Kraków : Znak koncept, 2023. - 431, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy, portrety ; 34 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko o kuchni francuskiej.
Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy.
VADEMECUM kuchni francuskiej. Znajdziesz tu WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Kto mieszka w serze casgiu merzu? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? 350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot… Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crepes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek… Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji! Bon appétit!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 06.05.2024)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 07.06.2024)
Książka
W koszyku
Na okładce: Wszystko o kuchni włoskiej.
Bibliografia na strinie 462. Indeks.
Jedyna książka o kuchni włoskiej, której potrzebujesz. Wszystko, co musisz wiedzieć o kulinarnej Italii. Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej.Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy. Czy Leonardo da Vinci był wegetarianinem? Jaka jest różnica między cappuccino, macchiato i mocaccino? Czy można zrobić tiramisu bez alkoholu? Dlaczego śmietana dodana do carbonary to prawdziwe przestępstwo? Czy gnocchi można jeść również na deser? Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów. Kulinarna uczta dla wszystkich wielbicieli kuchni włoskiej. 5 kilogramów wiedzy o słonecznej Italii - na tę książkę przygotuj osobną półkę! [Opis pochodzi od wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 22.05.2024)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy pracach.
Streszczenie w języku angielskim przy pracach.
Książka stanowi przykład praktycznej realizacji postulatu interdyscyplinarności w studiach nad pożywieniem, które w ostatnich latach jest przedmiotem badań przedstawicieli wielu nauk: archeologii, historii, antropologii, socjologii, kulturoznawstwa. Prezentowane w niej artykuły podzielone na trzy części o zróżnicowanej tematyce, mieszczące się w ramach tzw. food studies, podejmują próbę określenia roli jedzenia w życiu człowieka. Nie tylko przez pryzmat zaspokajania podstawowych potrzeb egzystencjonalnych, ale także jako ważne źródło, które w przestrzeni historycznej kreowało działania społeczno-kulturowe. Takie zintegrowane spojrzenie na kwestię żywności jest niezbędne do pełnego zrozumienia złożonych problemów związanych z jedzeniem. Takie podejście jest także czymś więcej niż tylko sumą badań poszczególnych dyscyplin naukowych - dostarcza nowych informacji na temat sposobów, w jakich żywność uczestniczy w całokształcie procesów społecznych, politycznych, środowiskowych, kulturowych i ekonomicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BP 39 (1 egz.)
Kaucja: 59,34 zł
Audiobook
CD
W koszyku
Gentleman [Książka mówiona] : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville. - [Piaseczno] : Storybox.pl, [2021]. - 2 dyski optyczne (CD-Audio) : digital, stereo ; 12 cm.
Data wydania wg: https://www.audiobook.pl/rozwoj-osobisty/16503-gentleman-podrecznik-dla-klas-wyzszych.html?search_query=9788382332476&results=1.
Czyta: Roch Siemianowski.
Dostępne również w wersji drukowanej.
Nagranie w formacie mp3.
Zbiór esejów na temat męskiego stylu, ubranych elegancko w formę "podręcznika dla klas wyższych". To pierwsze na polskim rynku tak obszerne i kompetentne opracowanie, w którym autor niezwykle fachowo i błyskotliwie omawia aspekty bycia dżentelmenem doskonałym, krążąc swobodnie pomiędzy kwestiami mody odzieżowej, heraldyki, funkcjonowania rezydencji, doboru alkoholi, a nawet muzyki, leksykografii czy antropologii kultury. Tytuł odwołuje się zarówno do zachodnich wzorców kulturowych, jak i do najlepszych polskich tradycji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. K.39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Iwaszkiewiczów : przepisy i anegdoty / Maria Iwaszkiewicz. - Wydanie I. - Kraków : Znak Litera Nova, 2018. - 270, [2] strony : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Indeks.
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: "Gawęd o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęd o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hiszpania do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann, 2021. - 300, [4] strony : fotografie kolorowe ; 28 cm.
Po Włoszech, Portugalii i Stambule Bartek Kieżun wyrusza w podróż do Hiszpanii, by przywieźć z niej to, co najpyszniejsze w kraju wiecznej sjesty i południowego słońca. Hiszpania do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej z subiektywnym przewodnikiem po nieoczywistych zakątkach kraju. Kieżun zabierze cię w podróż, która niekoniecznie skończy się w kuchni, bo książkę tę można smakować na wiele sposobów. Ciekawe przepisy, wciągające opowieści z podróży i fascynujący rozmówcy, którzy oprowadzają po swoim kraju - wszystko to okraszone pysznymi fotografiami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Dzięki tej książce wyruszymy w fascynującą wyprawę kulinarną po Gruzji. Poznamy jej bogatą historię, tradycje wspólnego biesiadowania oraz sposoby przygotowywania narodowych potraw. Kuchnia gruzińska jest pełna pysznych serów (suługuni i imeretyński), pachnących warzyw (fasola, bakłażany, pomidory) i aromatycznych ziół (kolendra, estragon, bazylia). Celem Autorki było dotarcie do unikalnych smaków i zapachów Gruzji, stąd przepisów na wiele potraw nie znajdziemy w żadnej innej książce kucharskiej! W książce nie zabrakło również tak popularnych dań, jak chaczapuri, chinkali, sacywii, które są łatwo rozpoznawalne daleko poza granicami Gruzji. "Posługując się językiem kulinarnym, chciałam, aby ta książka stała się harmonijną potrawą. Rolę podstawowego produktu odegrały w niej dokładne wiadomości - przepisy i fakty historyczne, a cała reszta posłużyła jako przyprawy, bez których potrawa byłaby mdła, nieapetyczna i niestrawna".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Moda na Skandynawię trwa w najlepsze. "Nordicana" to pięknie ilustrowany przewodnik po wszystkim tym, za co kochamy Skandynawię - przedmioty, zjawiska, trendy oraz ludzie. Z krótkich, błyskotliwych tekstów dowiemy się wszystkiego, co należy wiedzieć o kulturze, sztuce i historii Półwyspu Skandynawskiego. 100 haseł i pojęć związanych ze Skandynawią - kultura i sztuka, historia i obyczaje, ludzie, przedmioty, styl życia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(4) Europa (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(4) Europa (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(4) Europa (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(4) Europa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety włoskiej kuchni / Elena Kostioukovitch ; przedmowa Umberto Eco ; z włoskiego przełożył Jan Jackowicz. - Wydanie II, poprawione. - Warszawa : Albatros, 2020. - 599, [1] strona : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Na okładce: Fantastyczna podróż pod oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki.
Bibliografia na stronach 580-[597].
Książka dostępna także jako e-book.
Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni - od Alp po Sycylię - ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko - omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru. To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina! Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch - od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu - podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są "intermezza" w tej podróży z jednego miejsca do drugiego - rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "L`art de la frugalité et de la volupté".
Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie, a także by chronić środowisko naturalne i... swój portfel. Autorka książki "Sztuka prostoty" - Francuzka od ponad dwudziestu pięciu lat mieszkająca w Japonii, opisuje styl życia w nowym kraju. Japończycy kierują się we wszystkich sferach życia prostą zasadą: "mniej znaczy więcej". Loreau stawia diagnozę, że mieszkańcy Zachodu stali się, w ciągu zaledwie pół wieku, maszynami do spożywania, namawia do refleksji nad naszym stosunkiem do jedzenia, będącym źródłem wielu współczesnych bolączek cywilizacyjnych i prowadzącym do hiperkonsumpcji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
(dostępność ok. 30.06.2024)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 287-[295].
Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do "placówki zbiorowego żywienia".Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z przygotowaniem jedzenia, konsumpcją, nakryciem stołu, a także imponujący przegląd sprzętów kuchennych.To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy dzięki dokumentom z przeszłości: relacjom zagranicznych poselstw, wypisom z inwentarzy i rachunków dworskich, jak również przeglądowi poradników i kalendarzy gospodarskich. Postaci wielkich smakoszy i słynnych obżartuchów poznajemy dzięki wspomnieniom i listom.Niezwykła podróż w czasie zainspiruje, a na pewno zachwyci każdego miłośnika kulinariów. Książka stanowi także znakomite opracowanie dla wielbicieli historii Polski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawiera słownik potraw i produktów dawnej kuchni polskiej.
Bibliografia na stronach [287]-[295].
"Historia olskiego smaku" opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej - obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich. Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
(dostępność ok. 29.05.2024)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 170-180.
"Smaki dwudziestolecia" to kolejna książka z serii wydań albumowych z unikatowymi, wcześniej niepublikowanymi zdjęciami, dotycząca obyczajów i życia w Drugiej Rzeczypospolitej.Autorka pisze o modnych luksusowych restauracjach Warszawy, Lwowa, Krakowa, kawiarniach literackich i kabaretach, a także podmiejskich spelunkach i wiejskich gospodach. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych oraz wiejskich jarmarkach, a także o słynnych smakoszach (jak choćby Franciszek Fiszer). Niewątpliwym atutem książki są liczne anegdoty, fragmenty wspomnień, listów, a także czarno-białe i kolorowe ilustracje, których wyboru dokonał Jan Łoziński.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57205 (1 egz.)
Kaucja: 51,73 zł
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [224]. Indeks.
"C.k. kuchnia" to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. "C.k. kuchnię" niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej