Wąsiel Marcin
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
CN1 (św. Wincentego 85)
(2)
W98 (Kondratowicza 23)
(1)
Autor
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(476)
Zarawska Patrycja
(464)
Fabianowska Małgorzata
(433)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(422)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(366)
Wąsiel Marcin
(-)
Christie Agatha (1890-1976)
(352)
Rzehak Wojciech
(323)
Roberts Nora (1950- )
(313)
Mazan Maciejka
(304)
Steel Danielle (1948- )
(299)
Popławska Anna
(293)
King Stephen (1947- )
(291)
Prus Bolesław (1847-1912)
(286)
Popławska Anna (literatura)
(272)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(267)
Siemianowski Roch (1950- )
(258)
Sienkiewicz Henryk
(258)
Shakespeare William (1564-1616)
(254)
Szulc Andrzej
(241)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(240)
Ławnicki Lucjan
(240)
Żeromski Stefan
(239)
Strzałkowska Małgorzata
(235)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(231)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(231)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(230)
Chotomska Wanda (1929- )
(225)
Webb Holly
(223)
Polkowski Andrzej
(207)
Włodarczyk Barbara
(205)
Królicki Zbigniew Andrzej
(204)
Astley Neville
(203)
Kraszewski Józef Ignacy
(203)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(200)
Mortka Marcin (1976- )
(200)
Supeł Barbara
(197)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(191)
Włodarczyk Barbara (nauczycielka)
(191)
Słowacki Juliusz
(190)
Baker Mark (1959- )
(189)
Drewnowski Jacek (1974- )
(188)
Coben Harlan (1962- )
(187)
Ludwikowska Jolanta
(186)
Prus Bolesław
(184)
Zimnicka Iwona
(184)
Domańska Joanna (1970- )
(182)
Goscinny René (1926-1977)
(182)
Masterton Graham (1946- )
(182)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(181)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(179)
Kraśko Jan (1954- )
(176)
Spirydowicz Ewa
(173)
Braiter Paulina
(169)
Skalska Katarzyna
(168)
Widmark Martin (1961- )
(168)
Głowińska Anita
(167)
Clark Brenda
(166)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(166)
Roberts Nora
(165)
Siewior-Kuś Alina
(165)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(164)
Mickiewicz Adam
(164)
Naczyńska Zuzanna
(160)
Fabisińska Liliana (1971- )
(158)
Williams Sophy (1965- )
(157)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(155)
Poklewska-Koziełło Ewa
(154)
Siudak Jacek
(154)
Jakuszewski Michał
(153)
Możdżyńska Aldona
(152)
Chmielewska Joanna (1932- )
(149)
Wilusz Tomasz
(148)
Kroszczyński Stanisław
(147)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(145)
Broniek Dominik
(144)
Cieślik Donata
(144)
Onichimowska Anna (1952- )
(144)
Dobrowolski Patryk
(143)
Kozak Jolanta (1951- )
(142)
Lem Stanisław (1921-2006)
(142)
Łoziński Jerzy (1947- )
(142)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(141)
Grisham John (1955- )
(141)
Marciniakówna Anna
(141)
Urban Miłosz
(140)
Wyrwas-Wiśniewska Monika
(139)
Tuwim Julian (1894-1953)
(138)
Oklejak Marianna
(137)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(136)
Ochab Janusz
(135)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(134)
Gawryluk Barbara
(134)
Mróz Remigiusz (1987- )
(133)
Szypuła Wojciech
(133)
Child Lee (1954- )
(132)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(132)
Olejnik Donata
(132)
Szeżyńska-Maćkowiak Krystyna
(132)
Sparks Nicholas (1965- )
(131)
Dostoevskij Fedor Mihajlovič (1821-1881)
(130)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Przedsiębiorstwo
(2)
Logistyka gospodarcza
(1)
Organizacja
(1)
Przywództwo
(1)
Zarządzanie
(1)
Zarządzanie rozwojem
(1)
Łańcuch dostaw
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Psychologia
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Od dobrego do wielkiego : czynniki trwałego rozwoju i zwycięstwa firm / Jim Collins ; przekład Marcin Wąsiel. - Wydanie w nowej szacie graficznej. - Warszawa : MT Biznes, 2018. - 291 stron : ilustracje ; 24 cm.
Indeks.
Czy istnieje organizacyjny kod DNA czyniący ??rmę gatunkiem wyższym od konkurentów? I, co ważniejsze, czy da się takim DNA "zarazić" ??rmę przeciętną i zmienić ją w nadzwyczajną? Jim Collins wraz ze swoim zespołem badaczy wydestylował taki kod DNA - kod, który jest syntezą wieloletnich badań setek ??rm. W książce "Od dobrego do wielkiego" omawia 11 przypadków ??rm, które dokonały przeskoku organizacyjnego: pokonały rynkową grawitację i stały się potężne. Są wśród nich między innymi Merck, Intel, Coca-Cola i General Electric. Przeszły one drogę od przeciętności do doskonałości i osiągnęły zadziwiające wyniki. Ich łączna średnia stopa zwrotu w ciągu 15 lat od punktu zwrotnego była 6,9 razy większa niż oferowana przez rynek ogólny. Oprócz tego Collins opisuje szereg organizacji, którym brak zwycięskiego DNA skutecznie odciął drogę do prosperity. W książce "Od dobrego do wielkiego" znajdziecie ponadczasowe zasady konieczne do przekształcania organizacji dobrych w wielkie. Autorzy pokazują, w jaki sposób można dobrą organizację zmienić tak, by była zdolna przez długi czas osiągać wyjątkowe wyniki. Nasze pięcioletnie badania przyniosły wiele ciekawych spostrzeżeń, niejed-nokrotnie zaskakujących i niezgodnych z obiegowymi opiniami. Nadrzędny wniosek, jaki z nich wypływa, można zawrzeć w jednym zdaniu: wierzymy, że niemal każda organizacja może bardzo znacząco poprawić swoje wyniki i swoją pozycję, być może nawet stać się wielką firmą, jeśli konsekwentnie będzie u siebie wprowadzać pomysły, które odkryliśmy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 658 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45683 (1 egz.)
Kaucja: 40,50 zł
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [227-230]. Indeks.
Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu logistyki w przemyśle spożywczym. Prezentuje liczne rozwiązania logistyczne i metody zarządzania łańcuchami dostaw w sektorze żywnościowym oraz aktualne trendy obecne w branży. Książka jest skierowana do menedżerów i pracowników sektora żywnościowego, zarządzających łańcuchami dostaw oraz menedżerów logistyki współpracujących z firmami spożywczymi, studentów szkół wyższych, na kierunku logistyka, a także studentów kierunków związanych z produkcją żywności.
Przedmowa * 1. Wprowadzenie do łańcuchów dostaw żywności * Aktorzy w łańcuchu dostaw żywności * Typy łańcuchów dostaw żywności * Czynniki wpływające na łańcuchy dostaw żywności * Opis przypadku Łańcuch wartości przetwórstwa mleka * Część I. Produkcja żywności * 2. Produkcja żywności * Podmioty w łańcuchach dostaw w rolnictwie * Rola rolnictwa w walce z ubóstwem * Bariery utrudniające rozwój branży rolniczej * Przyszłe działania w sektorze rolniczym * Opis przypadku Cargill współpracuje z producentami w kwestiach zarządzania ryzykiem i finansami * Opis przypadku Nestle współpracuje z gospodarstwami mlecznymi * Opis przypadku ITC Ltd India wykorzystuje technologię, by wzmocnić producentów * Opis przypadku Mikrofinansowy model w sektorze spożywczym * 3. Przetwórstwo żywności * Znaczenie przetwórstwa żywności * Zmieniające się warunki rynkowe * Przetwarzanie żywności * Pakowanie żywności * Zarządzanie zapasami * Bezpieczeństwo żywności * Zaopatrzenie * Opis przypadku Żywność z drukarki 3D * Część II. Wyzwania operacyjne * 4. Handel spożywczy * Środowisko handlu detalicznego * W jaki sposób żywność dociera do konsumenta * Internetowe sklepy spożywcze * Wyzwania stojące przed branżą handlu spożywczego * Opis przypadku Wielkie sieci wybierają "dark stores" * 5. Logistyka żywności * Przepływ żywności * Przyszłe trendy teleinformatyczne w logistyce w branży rolno-spożywczej * Rola opakowań w logistyce * Łańcuchy dostaw działające w kontrolowanej temperaturze * Opis przypadku Dabbawala * Opis przypadku Transport fasolki szparagowej z Kenii do brytyjskich supermarketów * Opis przypadku Dostawy świeżych ananasów z Ghany * 6. Najważniejsze wyzwania w międzynarodowych łańcuchach dostaw żywności * Międzynarodowe łańcuchy dostaw żywności * Czynniki wpływające na przyszły rozwój międzynarodowych systemów żywności * Zarządzanie wyzwaniami w międzynarodowych łańcuchach dostaw żywności * Polityka międzynarodowa i produkcja żywności * Opis przypadku Rozwój brazylijskiego rolnictwa * Opis przypadku Wpływ katastrofy w Fukushimie na eksport japońskiej żywności * Opis przypadku Ogórkowe zamieszanie między Niemcami a Hiszpanią * 7. Współdziałanie i relacje * Rodzaje relacji w łańcuchach dostaw * Bieżące modele relacji w sektorze spożywczym * Inne mechanizmy współpracy w łańcuchu dostaw * Opis przypadku Starbucks buduje relacje z dostawcami * 8. Pozyskiwanie i zakup żywności * Pozyskiwanie surowców * Modele pozyskiwania * Modele zakupowe * Segmentacja dostawców * Rozwój dostawców * Zakupy strategiczne * Zrównoważony program zaopatrzenia * Opis przypadku Mondelez International * Opis przypadku PepsiCo - zrównoważone i odpowiedzialne pozyskiwanie surowców * 9. Zarządzanie ryzykiem * Zarządzanie ryzykiem a niepewność * Ryzyka w łańcuchach dostaw * Rodzaje ryzyka w łańcuchach dostaw żywności * Zarządzanie ryzykiem w łańcuchu dostaw * Zarządzanie ryzykiem w łańcuchach dostaw żywności * Opis przypadku Mleczna panika w Chinach * Opis przypadku Sudan I * Opis przypadku Salmonella Typhimurium w maśle orzechowym * Opis przypadku Skandal z końskim mięsem w Wielkiej Brytanii * Opis przypadku Skażenie produktów Cadbury bakteriami * salmonella 2006 * 10. Trendy technologiczne w łańcuchach dostaw żywności * Wykorzystanie technologii i identyfikowalność * Produkcja żywności * Wykorzystanie technologii w przetwórstwie żywności * Wykorzystanie technologii w pakowaniu żywności * Logistyka żywności * Część III. Zrównoważony rozwój i przyszłe wyzwania * 11. Regulacje dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności * Elementy wymagające uwzględnienia przy projektowaniu łańcuchów dostaw żywności * Regulacja żywności i jej wpływ na bezpieczeństwo * Przepisy i regulacje dotyczące żywności * Normy porównawcze * Normy zgodności * Prywatne standardy żywności * Inne inicjatywy w łańcuchach dostaw żywności * Opis przypadku Zakaz importu mango z Indii do UE * Opis przypadku Skandal z końskim mięsem i fałszowaniem żywności * 12. Innowacje w branży spożywczej * Klasyfikacja innowacyjnych metod * Systemy innowacji * Opis przypadku Indyjskie curry w Wielkiej Brytanii * Rozwój produktów w łańcuchach dostaw żywności * Innowacje w łańcuchach dostaw żywności * Opis przypadku Typy produktów funkcjonalnych * Opis przypadku Wykrywanie fałszywej whisky przez butelkę * 13. Wyzwania związane ze zrównoważonym rozwojem łańcuchów dostaw żywności * Zrównoważony rozwój - początki koncepcji * Zrównoważone łańcuchy dostaw * Zrównoważone łańcuchy dostaw żywności * Ocena poziomu zrównoważonego rozwoju * Rozwijanie zrównoważonych łańcuchów dostaw żywności * Opis przypadku Inicjatywy podejmowane w ramach łańcuchów * dostaw żywności * Opis przypadku Just Eggs - skorupki jaj jako wypełniacz do plastiku * 14. Rola sektora spożywczego w ożywieniu gospodarczym * Rozwój infrastruktury w sektorze spożywczym * Centra żywności * Przesuwanie się w górę łańcucha wartości * Opis przypadku Infrastruktura spożywcza w Indiach oraz nowe megaparki żywności * Opis przypadku Rubies in the Rubble * Opis przypadku Rozwój przetwórstwa rolnego wśród drobnych producentów w Afryce * 15. Bezpieczeństwo żywnościowe i przyszłe wyzwania * Bezpieczeństwo żywnościowe * Czynniki zmian, które wpływają na bezpieczeństwo żywnościowe * Czynniki wpływające na przyszłość łańcuchów dostaw * Zrównoważenie podaży i popytu zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju * Opis przypadku Partners in Food Solutions * Opis przypadku Coca-Cola i oszczędność wody * Opis przypadku Międzynarodowa inicjatywa na rzecz poprawy bezpieczeństwa dostaw pszenicy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 55594 (1 egz.)
Kaucja: 44,85 zł
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej