Brytek-Matera Anna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
WP130 (św. Wincentego 85)
(2)
Autor
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(476)
Zarawska Patrycja
(464)
Fabianowska Małgorzata
(433)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(422)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(366)
Brytek-Matera Anna
(-)
Christie Agatha (1890-1976)
(351)
Rzehak Wojciech
(323)
Roberts Nora (1950- )
(315)
Mazan Maciejka
(305)
Steel Danielle (1948- )
(300)
Popławska Anna
(293)
King Stephen (1947- )
(292)
Prus Bolesław (1847-1912)
(286)
Popławska Anna (literatura)
(272)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(263)
Siemianowski Roch (1950- )
(258)
Sienkiewicz Henryk
(258)
Shakespeare William (1564-1616)
(254)
Szulc Andrzej
(241)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(240)
Ławnicki Lucjan
(240)
Żeromski Stefan
(239)
Strzałkowska Małgorzata
(235)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(231)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(231)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(230)
Chotomska Wanda (1929- )
(225)
Webb Holly
(223)
Polkowski Andrzej
(207)
Włodarczyk Barbara
(205)
Królicki Zbigniew Andrzej
(204)
Astley Neville
(203)
Kraszewski Józef Ignacy
(203)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(200)
Mortka Marcin (1976- )
(200)
Supeł Barbara
(197)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(191)
Włodarczyk Barbara (nauczycielka)
(191)
Słowacki Juliusz
(190)
Baker Mark (1959- )
(189)
Drewnowski Jacek (1974- )
(188)
Coben Harlan (1962- )
(187)
Ludwikowska Jolanta
(186)
Prus Bolesław
(184)
Zimnicka Iwona
(184)
Domańska Joanna (1970- )
(182)
Goscinny René (1926-1977)
(182)
Masterton Graham (1946- )
(181)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(180)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(179)
Kraśko Jan (1954- )
(179)
Spirydowicz Ewa
(173)
Braiter Paulina
(169)
Roberts Nora
(169)
Skalska Katarzyna
(168)
Widmark Martin (1961- )
(168)
Głowińska Anita
(167)
Clark Brenda
(166)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(166)
Siewior-Kuś Alina
(165)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(164)
Mickiewicz Adam
(164)
Naczyńska Zuzanna
(160)
Fabisińska Liliana (1971- )
(158)
Williams Sophy (1965- )
(157)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(155)
Poklewska-Koziełło Ewa
(154)
Siudak Jacek
(154)
Jakuszewski Michał
(153)
Możdżyńska Aldona
(152)
Chmielewska Joanna (1932- )
(149)
Wilusz Tomasz
(149)
Kroszczyński Stanisław
(147)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(145)
Broniek Dominik
(144)
Cieślik Donata
(144)
Onichimowska Anna (1952- )
(144)
Dobrowolski Patryk
(143)
Kozak Jolanta (1951- )
(142)
Lem Stanisław (1921-2006)
(142)
Łoziński Jerzy (1947- )
(142)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(141)
Grisham John (1955- )
(141)
Marciniakówna Anna
(141)
Urban Miłosz
(140)
Wyrwas-Wiśniewska Monika
(139)
Tuwim Julian (1894-1953)
(138)
Oklejak Marianna
(137)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(136)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(134)
Gawryluk Barbara
(134)
Ochab Janusz
(134)
Child Lee (1954- )
(133)
Mróz Remigiusz (1987- )
(133)
Szypuła Wojciech
(133)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(132)
Olejnik Donata
(132)
Sparks Nicholas (1965- )
(131)
Szeżyńska-Maćkowiak Krystyna
(131)
Dostoevskij Fedor Mihajlovič (1821-1881)
(130)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Głód
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Nadwaga
(1)
Obraz własnego ciała
(1)
Osoby otyłe
(1)
Otyłość
(1)
Pomoc psychologiczna
(1)
Radzenie sobie ze stresem
(1)
Regulacja emocji
(1)
Uczucia
(1)
Zaburzenia emocjonalne
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zachowanie
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Monografia
(2)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
Psychologia
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Jedzenie pod wpływem emocji / Kamila Czepczor, Anna Brytek-Matera. - Warszawa : Difin, 2017. - 258 stron : ilustracje ; 23 cm.
(Engram)
Bibliografia na stronach 223-258.
Książka dotyczy psychospołecznego aspektu jedzenia pod wpływem emocji. Wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie reguluje emocje i nastrój. Dowodzi, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka jest doświadczanie i radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia. Przedstawia najnowsze badania z zakresu jedzenia emocjonalnego, jak również wyniki badań własnych.
Rozdział 1. Doświadczanie emocji a proces odżywiania się * 1.1. Rola pokarmu w funkcjonowaniu człowieka * 1.2. Stany afektywne: emocje, nastrój, uczucia * 1.3. Neuronauka a procesy emocjonalne i pokarmowe * 1.4. Procesy emocjonalne a zachowania i postawy żywieniowe * 1.5. Negatywne emocje a jedzenie * 1.6. Pozytywne emocje a jedzenie * 1.7. Intensywność emocji a jedzenie * 1.8. Jedzenie zgodne z emocjami versus jedzenie regulujące emocje * 1.9. Podział klasycznych teorii wyjaśniających wpływ emocji na jedzenie * Rozdział 2. Głód i jedzenie emocjonalne * 2.1. Głód fizjologiczny * 2.2. Głód emocjonalny * 2.3. Definicje i charakterystyka jedzenia emocjonalnego * 2.4. Koncepcje wyjaśniające jedzenie emocjonalne * 2.5. Komponent emocjonalny w wybranych zaburzeniach * Rozdział 3. Emocjonalny aspekt (nie)jedzenia: zaburzenia odżywiania * 3.1. Komponent emocjonalny w zaburzeniach odżywiania * Rozdział 4. Emocjonalny aspekt nadmiernego jedzenia: zaburzenie z napadami objadania się i otyłość * 4.1. Zaburzenie z napadami objadania się - charakterystyka * 4.2. Rola czynnika emocjonalnego w zaburzeniu z napadami objadania się * 4.3. Nocne objadanie się * 4.4. Otyłość * Rozdział 5. Modele wyborów żywieniowych * 5.1. Wybory żywieniowe - charakterystyka * 5.2. Modele rozwojowe: ekspozycja i proces uczenia się * 5.3. Modele poznawcze: aktywność poznawcza a antycypacja i eksplikacja zachowań żywieniowych * 5.4. Perspektywa psychofizjologiczna * 5.5. Psychologiczne determinanty wyborów żywieniowych * 5.6. Procesualność a podejście integracyjne * Rozdział 6. Terapia poznawczo-behawioralna osób jedzących pod wpływem emocji * 6.1. Terapia poznawczo-behawioralna zaburzeń odżywiania * 6.2. Leczenie otyłości: terapia behawioralna versus podejście poznawczo-behawioralne * 6.3. Skuteczność różnych metod leczenia zaburzenia z napadami objadania się * Rozdział 7. Jedzenie emocjonalne wśród dorosłych osób z nadwagą i otyłością - badania własne * 7.1. Jedzenie emocjonalne wśród pacjentów z otyłością - wprowadzenie * 7.2. Hipotezy badawcze * 7.3. Charakterystyka badanych osób * 7.4. Narzędzia badawcze * 7.5. Wyniki badań własnych * 7.6. Dyskusja * Rozdział 8. Emocjonalny styl jedzenia w kontekście zaburzeń odżywiania - badania własne * 8.1. Jedzenie emocjonalne versus jedzenie w odpowiedzi na bodźce zewnętrzne wśród osób z jadłowstrętem i bulimią psychiczną - wprowadzenie * 8.2. Hipotezy badawcze * 8.3. Charakterystyka badanych osób * 8.4. Narzędzia badawcze * 8.5. Wyniki badań * 8.6. Dyskusja * Rozdział 9. Interwencja psychologiczna - praktyczne zastosowanie wyników badań * 9.1. Badania zaprezentowane w monografii a ich praktyczne wykorzystanie * 9.2. Innowacyjne interwencje w leczeniu jedzenia emocjonalnego * 9.3. Badania własne: implikacje praktyczne i dalszy rozwój badań a współczesne metody leczenia * 9.4. Podsumowanie: między teorią a praktyką
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18573 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Engram)
Bibliografia, netografia na stronach 160-195.
Książka zawiera wybrane modele kliniczne oraz teorie psychologiczne dotyczące powstawania, utrzymywania i leczenia nadmiernej masy ciała. Prezentuje najnowsze wyniki badań uwzględniające aspekt emocjonalny, behawioralny i percepcyjny otyłości. Pozwala lepiej zrozumieć relacje zachodzące między doświadczaniem emocji, ich regulacją a zachowaniami żywieniowymi i obrazem ciała. Obejmuje wyniki badań własnych w zakresie ewaluacji autorskiej interwencji psychologicznej bazującej na teorii związanej z terapią ukierunkowaną na schematy emocjonalne versus opartej na zbiorze technik powiązanych z regulacją emocji i stresu. Opisuje wybrane modele pracy z pacjentami z nadmierną masą ciała.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20438 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej