Modrzyk Ariel (1985- )
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
CN1 (św. Wincentego 85)
(1)
Autor
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(476)
Zarawska Patrycja
(464)
Fabianowska Małgorzata
(433)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(422)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(366)
Modrzyk Ariel (1985- )
(-)
Christie Agatha (1890-1976)
(351)
Rzehak Wojciech
(323)
Roberts Nora (1950- )
(315)
Mazan Maciejka
(305)
Steel Danielle (1948- )
(300)
Popławska Anna
(293)
King Stephen (1947- )
(292)
Prus Bolesław (1847-1912)
(286)
Popławska Anna (literatura)
(272)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(263)
Siemianowski Roch (1950- )
(258)
Sienkiewicz Henryk
(258)
Shakespeare William (1564-1616)
(254)
Szulc Andrzej
(241)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(240)
Ławnicki Lucjan
(240)
Żeromski Stefan
(239)
Strzałkowska Małgorzata
(235)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(231)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(231)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(230)
Chotomska Wanda (1929- )
(225)
Webb Holly
(223)
Polkowski Andrzej
(207)
Włodarczyk Barbara
(205)
Królicki Zbigniew Andrzej
(204)
Astley Neville
(203)
Kraszewski Józef Ignacy
(203)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(200)
Mortka Marcin (1976- )
(200)
Supeł Barbara
(197)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(191)
Włodarczyk Barbara (nauczycielka)
(191)
Słowacki Juliusz
(190)
Baker Mark (1959- )
(189)
Drewnowski Jacek (1974- )
(188)
Coben Harlan (1962- )
(187)
Ludwikowska Jolanta
(186)
Prus Bolesław
(184)
Zimnicka Iwona
(184)
Domańska Joanna (1970- )
(182)
Goscinny René (1926-1977)
(182)
Masterton Graham (1946- )
(182)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(180)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(179)
Kraśko Jan (1954- )
(179)
Spirydowicz Ewa
(173)
Braiter Paulina
(169)
Roberts Nora
(169)
Skalska Katarzyna
(168)
Widmark Martin (1961- )
(168)
Głowińska Anita
(167)
Clark Brenda
(166)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(166)
Siewior-Kuś Alina
(165)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(164)
Mickiewicz Adam
(164)
Naczyńska Zuzanna
(160)
Fabisińska Liliana (1971- )
(158)
Williams Sophy (1965- )
(157)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(155)
Poklewska-Koziełło Ewa
(154)
Siudak Jacek
(154)
Jakuszewski Michał
(153)
Możdżyńska Aldona
(152)
Chmielewska Joanna (1932- )
(149)
Wilusz Tomasz
(149)
Kroszczyński Stanisław
(147)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(145)
Broniek Dominik
(144)
Cieślik Donata
(144)
Onichimowska Anna (1952- )
(144)
Dobrowolski Patryk
(143)
Kozak Jolanta (1951- )
(142)
Lem Stanisław (1921-2006)
(142)
Łoziński Jerzy (1947- )
(142)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(141)
Grisham John (1955- )
(141)
Marciniakówna Anna
(141)
Urban Miłosz
(140)
Wyrwas-Wiśniewska Monika
(139)
Tuwim Julian (1894-1953)
(138)
Oklejak Marianna
(137)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(136)
Ochab Janusz
(135)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(134)
Gawryluk Barbara
(134)
Child Lee (1954- )
(133)
Mróz Remigiusz (1987- )
(133)
Szypuła Wojciech
(133)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(132)
Olejnik Donata
(132)
Szeżyńska-Maćkowiak Krystyna
(132)
Sparks Nicholas (1965- )
(131)
Dostoevskij Fedor Mihajlovič (1821-1881)
(130)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Nawyki konsumenckie
(1)
Norma społeczna
(1)
Społeczeństwo konsumpcyjne
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Raport z badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 365-[371].
Streszczenie w języku angielskim.
Marnotrawstwo jest zjawiskiem bezpośrednio związanym z konsumpcją, globalizacją ekonomiczną, usuwaniem odpadów oraz użyciem pestycydów. Jest jednocześnie tak samo szkodliwe, jak i niezbędne do funkcjonowania i reprodukcji życia społecznego oraz systemu kapitalistycznego. Współistnienie tych dwóch przeciwnych wymiarów stanowi niesamowity paradoks, który potęguje rozwój oraz krytykę zjawiska marnotrawstwa w tym samym czasie. Społeczeństwo marnotrawców? to praca dokonująca imponującego wysiłku intelektualnego, aby ten paradoks wyeksponować. Jest to książka, która bada funkcje społeczne marnotrawstwa, a także równoległą proliferację krytyki tego zjawiska. Co więcej, monografia, badając te dwa aspekty, obejmuje w istocie wszystkie wątki związane z tym zjawiskiem. Ariel Modrzyk prowadzi czytelnika w szybkim, ale nienarzucającym się tempie po ścieżkach zazwyczaj pełnych uprzedzeń i normatywnych wskazówek - od tradycyjnych perspektyw filozoficznych na temat marnotrawstwa do współczesnych praktyk dzielenia terytorium w ramach zjawiska freeganizmu. Z recenzji dr hab. Adriany Micy
Wykaz stosowanych skrótów * Wprowadzenie * CZĘŚĆ I MARNOTRAWSTWO ORAZ MARNOTRAWSTWO ŻYWNOŚCI. ZARYS PROBLEMU * Rozdział 1. Ku formalnej definicji marnotrawstwa * 1.1. Esencjalne ujęcia marnotrawstwa * 1.1.1. Systemowe rozumienie marnotrawstwa * 1.1.2. Marnotrawne praktyki * 1.2. Formalne ujęcie marnotrawstwa * 1.2.1. Marnotrawstwo jako nieprawomocna dewaluacja * Rozdział 2. Historyczne i współczesne konteksty niezużywania żywności dla celów konsumpcji ludzkiej * 2.1. Ontologiczny status żywności * 2.2. Historyczne ślady niekonsumowania żywności * 2.3. Marnotrawstwo żywności w raportach badawczych * 2.4. Jakościowe badania marnotrawstwa żywności z perspektywy nauk społecznych * Rozdział 3. Dominujący dyskurs interpretacyjny na temat marnotrawstwa żywności: dekonstrukcja * 3.1. Główne raporty na temat marnotrawstwa żywności: metodologia i podstawowe definicje * 3.2. Przypadek badania Komisji Europejskiej: metodologia * 3.2.1. Przypadek badania Komisji Europejskiej: społeczne funkcjonowanie w Polsce * 3.3. Forma i treść dominującego dyskursu interpretacyjnego na temat marnotrawstwa żywności * 3.4. Modele jednostki i projekty polityczne związane z dominującym dyskursem na temat marnotrawstwa żywności * 3.5. Podsumowanie * CZĘŚĆ II NORMA NIEMARNOWANIAWŻYCIU CODZIENNYM GOSPODARSTW DOMOWYCH I WYBRANYCH INSTYTUCJI * Rozdział 4. Projekt badań i jego metodologia * 4.1. Podstawowe trudności badania marnotrawstwa żywności * 4.2. Metodologia, problem badawczy i cele empiryczne badań * 4.3. Scenariusz wywiadu * 4.4. Kodowanie wywiadów i założenia dotyczące prezentacji wyników badań empirycznych * Rozdział 5. Norma niemarnowania żywności w gospodarstwie domowym * 5.1. Społeczne źródła normy niemarnowania żywności * 5.1.1. Wpajanie małym dzieciom normy niemarnowania * 5.1.2. Dyscyplinowanie marnotrawnych zachowań dzieci w szkole * 5.1.3. Negocjacje między rodzicami a dorosłymi dziećmi * 5.1.4. Pokolenie seniorów - herosów normy niemarnowania żywności * 5.1.5. Wzajemny wpływ w związku intymnym * 5.1.6. Rola mediów i ekspertów * 5.1.7. Podsumowanie * 5.2. Kłopotliwe przygotowywanie posiłków i zjadanie resztek * 5.2.1. Nakładanie sobie na talerz i dojadanie po innych * 5.3. Przechowywanie i praktyki wyrzucania żywności z lodówki * 5.4. Praktyki zapobiegania marnotrawstwu żywności * 5.5. Wyrzucanie żywności w czasie świąt i świętowania * 5.5.1. Wyrzucanie żywności podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy * 5.5.2. Zmaganie się z nadwyżką żywności podczas świąt okolicznościowych * 5.6. Spektakularne przykłady tracenia żywności * 5.7. Marnotrawstwo żywności jako przyczynek do rozmowy o doświadczeniu zmian w życiu codziennym * 5.7.1. Zmiany postrzegania ogródków oraz praktyk uprawy * 5.7.2. Zmiany praktyk przetwarzania i przechowywania żywności * 5.7.3. Zmiany w sferze hodowli zwierząt * 5.7.4. Podsumowanie * 5.8. Dominujące wzory ewaluacji wartości żywności * 5.8.1. Żywność "naturalna" versus "sztuczna" * 5.8.2. Wzory wartościowania wybranych artykułów żywnościowych * 5.8.2.1. Chleb * 5.8.2.2. Mięso * 5.8.2.3. Jabłka, resztki z obiadu oraz podarowany przez znajomych sok własnej roboty * 5.8.3. Zasady klasyfikacji świeżości żywności * 5.8.3.1. "Świeże", "nieświeże", "zepsute" * 5.8.3.2. Pleśń * 5.8.3.3. Data ważności * 5.8.3.4. Podsumowanie * Rozdział 6. Norma niemarnowania w bliskim otoczeniu gospodarstwa domowego * 6.1. Wymiany społeczne jako redukcja nadwyżki żywności * 6.1.1. Specyfika mieszkań studenckich * 6.2. Dokarmianie zwierząt jako sposób na zapobieganie marnotrawstwu * 6.2.1. Podsumowanie * 6.3. Utylizacja i alternatywne sposoby zużycia żywności * 6.3.1. Pozostawianie chleba "na śmietnikach" * 6.4. Zbieractwo żywności * 6.4.1. Śmietniki i zbieractwo jako "wyciąganie" * 6.4.2. Drzewa i krzewy, czyli zbieractwo jako "zrywanie" * Rozdział 7. Norma niemarnowania a etyka dobroczynności * 7.1. Zasady przekazywania żywności w sytuacji bezpośredniego kontaktu z potrzebującym * 7.2. Opinie na temat instytucjonalnych form pomocy żywnościowej oraz marnotrawstwa żywności w organizacjach * 7.3. Rzeczywistość codzienna działalności Banku Żywności * 7.4. Drugi zinstytucjonalizowany obieg z perspektywy odbiorców żywności * Rozdział 8. Norma niemarnowania w organizacjach nastawionych na zysk * 8.1. Interwencje aktorów zewnętrznych w zarządzanie żywnością przez supermarket * 8.1.1. Konsumenci i sprzedawcy: zakupy * 8.1.2. Konsumenci i sprzedawcy: daty ważności i kwestia świeżości * 8.1.3. Kulisty supermarketu: freeganki * 8.1.4. Kulisty supermarketu: zbieracze * 8.1.5. Opinie o freeganach i wyrzucaniu żywności przez supermarkety * 8.2. Wpływ aktorów wewnętrznych na praktyki wyrzucania żywności w świecie organizacji nastawionej na zysk * 8.2.1. Dystrybucja żywności oraz ewidencjonowanie strat w supermarketach * 8.2.2. Wyrzucanie żywności jako element napięć klasowych * 8.3. Wybrane konteksty funkcjonowania normy niemarnowania żywności w lokalach gastronomicznych * 8.3.1. Podsumowanie * Rozdział 9. Społeczne definicje marnotrawstwa żywności * Rozdział 10. Wnioski teoretyczne, empiryczne i praktyczne. Syntetyczne podsumowanie wyników badań * 10.1. Cztery zmienne różnicujące praktyki wyrzucania oraz przekonania na temat marnotrawstwa żywności * 10.2. Wyrzucanie żywności jako przyczynek do szerszych rozważań na temat ontologii porządku społecznego * 10.3. Znaczenie symboliki żywności dla jej zużycia * 10.4. Norma niemarnowania żywności jako instytucja * 10.5. Mapa pograniczy normy niemarnowania * 10.6. Zakaz niemarnowania jako norma średniego zasięgu * 10.7. Teoretyczne postscriptum * Bibliografia * Summary: Wasteful society? Functions and Status of the Norm of not Wasting Food
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57844, 58069 (2 egz.)
Kaucja: 46,86 zł
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej