Konsumpcja zrównoważona
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(11)
Forma i typ
Książki
(11)
Poradniki i przewodniki
(7)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(16)
wypożyczone
(4)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(4)
BD40 (Suwalska 11)
(1)
BD52 (Rembielińska 6a)
(1)
CN1 (św. Wincentego 85)
(2)
W2 (Bazyliańska 6)
(2)
W37 (Smoleńska 94)
(2)
W49 (Księcia Ziemowita 16)
(1)
W60 (Krasnobrodzka 11)
(2)
W64 (Radzymińska 121)
(2)
W98 (Kondratowicza 23)
(2)
WP130 (św. Wincentego 85)
(1)
Autor
Majcher Sylwia
(2)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Button Tara
(1)
Ciuprina Elena
(1)
Drewek-Wojtasik Katarzyna
(1)
Jednoróg Justyna
(1)
Kellogg Kathryn
(1)
Krysińska Dorota
(1)
Lesz Anna Lena
(1)
Modrzyk Ariel (1985- )
(1)
Paszkowska Aleksandra
(1)
Raworth Kate (1970- )
(1)
Steel Carolyn
(1)
Sugiero Joanna
(1)
Szling Agnieszka
(1)
Szymor Monika
(1)
Urbaniak Katarzyna (1986- )
(1)
Wiśniewska Natalia
(1)
Wojtkowiak-Skóra Patrycja
(1)
Zajączkowska Katarzyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(11)
Kraj wydania
Polska
(11)
Język
polski
(11)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(5199)
Rodzina
(4006)
Przyjaźń
(3822)
Miłość
(3250)
Tajemnica
(2946)
Konsumpcja zrównoważona
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2931)
Relacje międzyludzkie
(2508)
Zabójstwo
(2166)
Życie codzienne
(1902)
Magia
(1727)
Zwierzęta
(1597)
Dzieci
(1583)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1524)
Uczucia
(1394)
Nastolatki
(1373)
II wojna światowa (1939-1945)
(1360)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1344)
Uczniowie
(1257)
Dziecko
(1246)
Literatura dziecięca polska
(1154)
Małżeństwo
(1130)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1043)
Ludzie a zwierzęta
(1012)
Chłopcy
(995)
Trudne sytuacje życiowe
(989)
Sekrety rodzinne
(926)
Wybory życiowe
(924)
Policjanci
(904)
Żydzi
(890)
Relacja romantyczna
(876)
Osoby zaginione
(875)
Władcy
(868)
Psy
(859)
Historia
(848)
Kultura
(817)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(773)
Prywatni detektywi
(767)
Wychowanie
(751)
Pisarze polscy
(746)
Przestępczość zorganizowana
(740)
Walka dobra ze złem
(716)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(692)
Krainy i światy fikcyjne
(677)
Koty
(676)
Arystokracja
(674)
Stworzenia fantastyczne
(667)
Mężczyzna
(648)
Literatura młodzieżowa polska
(644)
Psychologia
(638)
Poszukiwania zaginionych
(635)
Uprowadzenie
(634)
Matki i córki
(627)
Samorealizacja
(620)
Wakacje
(605)
Wojna
(597)
Dziennikarze
(584)
Sztuka
(574)
Nauczyciele
(561)
Polacy za granicą
(558)
Wojsko
(550)
Zemsta
(550)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(539)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(519)
Obyczaje i zwyczaje
(513)
Śmierć
(509)
Psychoterapia
(503)
Zakochanie
(502)
Czytanie
(497)
Dziadkowie i wnuki
(496)
Zarządzanie
(494)
Dojrzewanie
(492)
Matematyka
(483)
Osobowość
(472)
Spisek
(471)
Seryjni zabójcy
(467)
Przyroda
(459)
Ojcowie i córki
(453)
Postawy
(451)
Lekarze
(447)
Samotność
(444)
Marzenia
(443)
Język angielski
(433)
Nauka
(432)
Opieka nad zwierzętami
(432)
Nauczanie początkowe
(427)
Stosunki interpersonalne
(426)
Czarownice i czarownicy
(425)
Ludzie bogaci
(423)
Pisarze
(417)
Politycy
(407)
Samopoznanie
(407)
Temat: czas
2001-
(2)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(6)
Opracowanie
(4)
Książka kucharska
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Esej
(1)
Raport z badań
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Styl życia, moda i uroda
(9)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Ochrona środowiska
(1)
11 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: A life less throwaway : the lost art of buying for life.
Bibliografia na stronach 427-[428].
Książka dostępna także jako e-book.
Kupuj mniej, posiadaj więcej. Czy to możliwe? Ba! Z tą książką to łatwe i przyjemne. Najwyższa pora postawić na jakość, trwałość i klasykę! "Masz wszystko, czego potrzebujesz" to lektura obowiązkowa dla każdego, kto pragnie podejmować przemyślane decyzje dotyczące posiadanych przedmiotów, ograniczyć konsumpcję i zrobić coś dobrego dla środowiska. Tara Button demaskuje praktyki stosowane przez marketingowców, które wzbudzają w nas nieustanne pragnienie nabywania rzeczy. Skrupulatnie ujawnia niemoralne praktyki dużych marek, omawia strategię "planowanego zużycia" i wywierania presji poprzez angażowanie celebrytów w kampanie promocyjne. Kiedy półki sklepowe uginają się od różnorodnych produktów, zewsząd atakują nas reklamy, a woda wyrzuca na brzeg coraz więcej śmieci - należy raz a dobrze wyleczyć się z kompulsywnego kupowania nowych, a jednocześnie zbędnych przedmiotów. To sztuka dokonywania świadomych wyborów, które prowadzą do zdrowszego życia w harmonijnym otoczeniu i dają poczucie, że nasze działania nie szkodzą, a wręcz pomagają środowisku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 316 (1 egz.)
(dostępność ok. 16.05.2024)
Książka
W koszyku
(Septem)
Dostępna również jako e-book.
JEDYNA MĄDRA DROGA PROWADZI DO ZERO WASTE! Przeciętny mieszkaniec Polski produkuje ponad 350 kilogramów śmieci rocznie. Niestety, nie znikają one po opróżnieniu kosza. Część odpadów zostaje odzyskana, jednak wciąż zbyt wiele śmieci ląduje na składowiskach. Efektem tego jest nie tylko rosnące zanieczyszczenie powietzra, wody i gleby, ale także zbyt szybkie zużywanie zasobów Ziemi. Z powodu wiecznie niezaspokojonej potrzeby kupowania oraz korzystania z wielu produktów jednorazowych - opakowań, naczyń czy ręczników papierowych - uniemożliwiamy naszej planecie zregenerowanie się. Jedynym racjonalnym sposobem, by przerwać to błędne koło, jest realizacja celu: zero waste! Dzięki tej książce poznasz praktyczną stronę koncepcji zero waste - filozofii, która łączy się z ideą minimalizmu i życia w zgodzie z naturą. Osiągnięcie równowagi w minimalizmie sprawia, że człowiek zyskuje zadowolenie, staje się niepodatny na manipulacje specjalistów od marketingu i wciąż ma to, czego potrzebuje: czas i miejsce, aby skupić się na tym, co naprawdę kocha. Ta książka pokaże Ci, jak do tego dojść. Dowiesz się, jak i gdzie kupować, jakie zmiany wprowadzić w swojej kuchni, które kosmetyki i środki czystości można bez trudu zrobić samodzielnie, jak poradzić sobie z kompostowaniem oraz jak postępować zgodnie z ideą zero waste w różnych okolicznościach. Nagrodą za wprowadzenie zmian będzie lepsze samopoczucie, zdrowsze odżywianie się i... sporo zaoszczędzonych pieniędzy! W tej książce między innymi: * dlaczego ruch zero waste może uratować świat * jak kupować mniej i ograniczyć wytwarzanie śmieci * które produkty można zrobić samodzielnie * jak stopniowo podążać w kierunku mądrego minimalizmu * czy można opiekować się psem i kotem w duchu zero waste
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20899 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez marnowania : kuchnia zero waste / Anna Lena Lesz. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 278, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Na okładce: Poradnik autorki bloga ZJEM CIĘ.
Bibliografia na stronie 278.
W Polsce marnuje się co roku około 9 milionów ton żywności, a czteroosobowa rodzina wyrzuca jedzenie za kwotę 2,5 tysiąca złotych rocznie! Autorka bloga "Zjem Cię" radzi: Co zrobić, gdy w lodówce zalegają produkty, których termin ważności już minął? Co można zrobić z czerstwego chleba? Jak wykorzystać niezbyt już świeże warzywa i owoce? A co z mięsem, które pozostało po ugotowaniu rosołu? Książka zawiera wskazówki dotyczące przechowywania jedzenia i przedłużania jego świeżości oraz przepisy, które pozwalają na pyszne wykorzystanie wszystkich resztek. "Poradnik Bez marnowania. Kuchnia zero waste to inspirujące opracowanie potrzebne w kuchni każdego nowoczesnego konsumenta. Konieczność ochrony zasobów Ziemi z których korzystamy w celu zaspokojenia potrzeb żywieniowych oraz moralny obowiązek dzielenia się żywnością z ludźmi w sytuacji biedy i wynikającego z niej głodu to jeden z istotnych elementów nowego stylu życia społecznego, który rozwija się w ramach światowego ruchu zero waste. Idea zero waste obejmuje wiele obszarów życia społecznego i zawiera w sobie zasady 5R : odmawiaj, ograniczaj, wykorzystaj ponownie, odzyskaj, kompostuj. Książka Anny Lesz jest precyzyjnie przemyślanym zwięzłym kompendium tych zasad w mikroskali kuchni domowej". Dr inż. Andrzej Janicki Zakład Technologii Gastronomicznej, SGGW
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotuję, nie marnuję : kuchnia zero waste po polsku / Sylwia Majcher ; zdjęcia: Dorota Krysińska. - Warszawa : Buchmann, copyright 2018. - 199, [9] stron : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Filozofia Zero Waste staje się coraz bardziej popularna, a coraz więcej ludzi stara się minimalizować produkcję odpadów w swoim życiu. W książce można znaleźć nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Można się z niej dowedzieć, jak ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, a także jak najlepiej przechowywać produkty spożywcze. Co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów - aby tylko nie wyrzucać!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. BD 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jestem eko : ja też mogę uratować świat! / Sylwia Majcher ; ilustracje: Katarzyna Urbaniak. - Wydanie I. - Warszawa : Wilga, 2021. - 112 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Rola ekologii staje się coraz ważniejsza w naszym życiu. Nie ma lepszego sposobu, aby pomóc przyrodzie, jak już od najmłodszych lat uczyć dzieci zachowania proekologicznego. Dzięki temu w przyszłości każdy z nas może stać się ekobohaterem. W książce "Jestem eko" znalazła się potężna dawka wiedzy ekologicznej w dynamicznej i interesującej dla dzieci formie: ciekawostki, wyzwania, doświadczenia, porady. Poruszane w książce tematy to między innymi: oszczędzanie wody, recykling, niemarnowanie żywności, ograniczanie zakupów, globalne ocieplenie, smog. Przewodnikami po świecie ekologii są planeta Ziemia oraz rodzeństwo - chłopiec i dziewczynka z którymi z łatwością utożsami się czytelnik w wspólnie pokonają drogę do stania się ekobohaterem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 502 (1 egz.)
(dostępność ok. 31.05.2024)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 365-[371].
Streszczenie w języku angielskim.
Marnotrawstwo jest zjawiskiem bezpośrednio związanym z konsumpcją, globalizacją ekonomiczną, usuwaniem odpadów oraz użyciem pestycydów. Jest jednocześnie tak samo szkodliwe, jak i niezbędne do funkcjonowania i reprodukcji życia społecznego oraz systemu kapitalistycznego. Współistnienie tych dwóch przeciwnych wymiarów stanowi niesamowity paradoks, który potęguje rozwój oraz krytykę zjawiska marnotrawstwa w tym samym czasie. Społeczeństwo marnotrawców? to praca dokonująca imponującego wysiłku intelektualnego, aby ten paradoks wyeksponować. Jest to książka, która bada funkcje społeczne marnotrawstwa, a także równoległą proliferację krytyki tego zjawiska. Co więcej, monografia, badając te dwa aspekty, obejmuje w istocie wszystkie wątki związane z tym zjawiskiem. Ariel Modrzyk prowadzi czytelnika w szybkim, ale nienarzucającym się tempie po ścieżkach zazwyczaj pełnych uprzedzeń i normatywnych wskazówek - od tradycyjnych perspektyw filozoficznych na temat marnotrawstwa do współczesnych praktyk dzielenia terytorium w ramach zjawiska freeganizmu. Z recenzji dr hab. Adriany Micy
Wykaz stosowanych skrótów * Wprowadzenie * CZĘŚĆ I MARNOTRAWSTWO ORAZ MARNOTRAWSTWO ŻYWNOŚCI. ZARYS PROBLEMU * Rozdział 1. Ku formalnej definicji marnotrawstwa * 1.1. Esencjalne ujęcia marnotrawstwa * 1.1.1. Systemowe rozumienie marnotrawstwa * 1.1.2. Marnotrawne praktyki * 1.2. Formalne ujęcie marnotrawstwa * 1.2.1. Marnotrawstwo jako nieprawomocna dewaluacja * Rozdział 2. Historyczne i współczesne konteksty niezużywania żywności dla celów konsumpcji ludzkiej * 2.1. Ontologiczny status żywności * 2.2. Historyczne ślady niekonsumowania żywności * 2.3. Marnotrawstwo żywności w raportach badawczych * 2.4. Jakościowe badania marnotrawstwa żywności z perspektywy nauk społecznych * Rozdział 3. Dominujący dyskurs interpretacyjny na temat marnotrawstwa żywności: dekonstrukcja * 3.1. Główne raporty na temat marnotrawstwa żywności: metodologia i podstawowe definicje * 3.2. Przypadek badania Komisji Europejskiej: metodologia * 3.2.1. Przypadek badania Komisji Europejskiej: społeczne funkcjonowanie w Polsce * 3.3. Forma i treść dominującego dyskursu interpretacyjnego na temat marnotrawstwa żywności * 3.4. Modele jednostki i projekty polityczne związane z dominującym dyskursem na temat marnotrawstwa żywności * 3.5. Podsumowanie * CZĘŚĆ II NORMA NIEMARNOWANIAWŻYCIU CODZIENNYM GOSPODARSTW DOMOWYCH I WYBRANYCH INSTYTUCJI * Rozdział 4. Projekt badań i jego metodologia * 4.1. Podstawowe trudności badania marnotrawstwa żywności * 4.2. Metodologia, problem badawczy i cele empiryczne badań * 4.3. Scenariusz wywiadu * 4.4. Kodowanie wywiadów i założenia dotyczące prezentacji wyników badań empirycznych * Rozdział 5. Norma niemarnowania żywności w gospodarstwie domowym * 5.1. Społeczne źródła normy niemarnowania żywności * 5.1.1. Wpajanie małym dzieciom normy niemarnowania * 5.1.2. Dyscyplinowanie marnotrawnych zachowań dzieci w szkole * 5.1.3. Negocjacje między rodzicami a dorosłymi dziećmi * 5.1.4. Pokolenie seniorów - herosów normy niemarnowania żywności * 5.1.5. Wzajemny wpływ w związku intymnym * 5.1.6. Rola mediów i ekspertów * 5.1.7. Podsumowanie * 5.2. Kłopotliwe przygotowywanie posiłków i zjadanie resztek * 5.2.1. Nakładanie sobie na talerz i dojadanie po innych * 5.3. Przechowywanie i praktyki wyrzucania żywności z lodówki * 5.4. Praktyki zapobiegania marnotrawstwu żywności * 5.5. Wyrzucanie żywności w czasie świąt i świętowania * 5.5.1. Wyrzucanie żywności podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy * 5.5.2. Zmaganie się z nadwyżką żywności podczas świąt okolicznościowych * 5.6. Spektakularne przykłady tracenia żywności * 5.7. Marnotrawstwo żywności jako przyczynek do rozmowy o doświadczeniu zmian w życiu codziennym * 5.7.1. Zmiany postrzegania ogródków oraz praktyk uprawy * 5.7.2. Zmiany praktyk przetwarzania i przechowywania żywności * 5.7.3. Zmiany w sferze hodowli zwierząt * 5.7.4. Podsumowanie * 5.8. Dominujące wzory ewaluacji wartości żywności * 5.8.1. Żywność "naturalna" versus "sztuczna" * 5.8.2. Wzory wartościowania wybranych artykułów żywnościowych * 5.8.2.1. Chleb * 5.8.2.2. Mięso * 5.8.2.3. Jabłka, resztki z obiadu oraz podarowany przez znajomych sok własnej roboty * 5.8.3. Zasady klasyfikacji świeżości żywności * 5.8.3.1. "Świeże", "nieświeże", "zepsute" * 5.8.3.2. Pleśń * 5.8.3.3. Data ważności * 5.8.3.4. Podsumowanie * Rozdział 6. Norma niemarnowania w bliskim otoczeniu gospodarstwa domowego * 6.1. Wymiany społeczne jako redukcja nadwyżki żywności * 6.1.1. Specyfika mieszkań studenckich * 6.2. Dokarmianie zwierząt jako sposób na zapobieganie marnotrawstwu * 6.2.1. Podsumowanie * 6.3. Utylizacja i alternatywne sposoby zużycia żywności * 6.3.1. Pozostawianie chleba "na śmietnikach" * 6.4. Zbieractwo żywności * 6.4.1. Śmietniki i zbieractwo jako "wyciąganie" * 6.4.2. Drzewa i krzewy, czyli zbieractwo jako "zrywanie" * Rozdział 7. Norma niemarnowania a etyka dobroczynności * 7.1. Zasady przekazywania żywności w sytuacji bezpośredniego kontaktu z potrzebującym * 7.2. Opinie na temat instytucjonalnych form pomocy żywnościowej oraz marnotrawstwa żywności w organizacjach * 7.3. Rzeczywistość codzienna działalności Banku Żywności * 7.4. Drugi zinstytucjonalizowany obieg z perspektywy odbiorców żywności * Rozdział 8. Norma niemarnowania w organizacjach nastawionych na zysk * 8.1. Interwencje aktorów zewnętrznych w zarządzanie żywnością przez supermarket * 8.1.1. Konsumenci i sprzedawcy: zakupy * 8.1.2. Konsumenci i sprzedawcy: daty ważności i kwestia świeżości * 8.1.3. Kulisty supermarketu: freeganki * 8.1.4. Kulisty supermarketu: zbieracze * 8.1.5. Opinie o freeganach i wyrzucaniu żywności przez supermarkety * 8.2. Wpływ aktorów wewnętrznych na praktyki wyrzucania żywności w świecie organizacji nastawionej na zysk * 8.2.1. Dystrybucja żywności oraz ewidencjonowanie strat w supermarketach * 8.2.2. Wyrzucanie żywności jako element napięć klasowych * 8.3. Wybrane konteksty funkcjonowania normy niemarnowania żywności w lokalach gastronomicznych * 8.3.1. Podsumowanie * Rozdział 9. Społeczne definicje marnotrawstwa żywności * Rozdział 10. Wnioski teoretyczne, empiryczne i praktyczne. Syntetyczne podsumowanie wyników badań * 10.1. Cztery zmienne różnicujące praktyki wyrzucania oraz przekonania na temat marnotrawstwa żywności * 10.2. Wyrzucanie żywności jako przyczynek do szerszych rozważań na temat ontologii porządku społecznego * 10.3. Znaczenie symboliki żywności dla jej zużycia * 10.4. Norma niemarnowania żywności jako instytucja * 10.5. Mapa pograniczy normy niemarnowania * 10.6. Zakaz niemarnowania jako norma średniego zasięgu * 10.7. Teoretyczne postscriptum * Bibliografia * Summary: Wasteful society? Functions and Status of the Norm of not Wasting Food
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57844, 58069 (2 egz.)
Kaucja: 46,86 zł
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 289-306. Indeks.
Książka ukazała się również w formie e-booka
W tej bezkompromisowej, erudycyjnej, ale i optymistycznej książce Kate Raworth proponuje nie tyle zmianę w rozumieniu, czym ekonomia jest i czym mogłaby być, ale przedstawia konkretne rozwiązania jak zerwać z mitem konieczności ciągłego wzrostu PKB, jak zmienić system monetarny i fiskalny, i wreszcie: jak uczynić biznes wartościowym i pożytecznym dla ludzkości. Dotychczasowe koncepcje ekonomiczne wykładane od lat na uniwersytetach nie wystarczają, bądź są zwyczajnie nieaktualne we współczesnym świecie, który musi stawić czoła katastrofie klimatycznej, walczyć z postępującymi nierównościami ekonomicznymi oraz ambitnie podchodzić do dziesiątek innych wyzwań społecznych ludzkości. Potrzebujemy nowych dróg, idei i rozwiązań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Miasto Szczęśliwe)
Informacja o serii na stronie [416].
Tekst na skrzydełkach. Logo wydawcy na okładce.
Na okładce: Z języka greckiego: sitos (jedzenie) + topos (miejsce).
Książka dostępna również jako e-book.
Szacunek do jedzenia to coś dużo więcej niż radość z organicznej marchewki czy kawałka dobrego sera; to nasza jedyna droga przeżycia. Dlaczego jedzenie uratuje świat? Bo wszyscy jemy. Bo gotując i jedząc wspólnie, dowodzimy swojego człowieczeństwa. Bo proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie nawzajem. Industrializacja osłabiła lub nawet zerwała nasze więzi z naturą. Bogaci są coraz bogatsi i szczuplejsi, a biedni, nie mając czasu i pieniędzy, jedzą tanie przetworzone jedzenie co ma ogromny, negatywny wpływ na ich zdrowie. Carolyn Steel ostrzega, że jeśli nie zsynchronizujemy się z naturą na wzór naszych przodków i nie zmienimy swojego stosunku do tego, co i jak jemy - zniszczymy naszą planetę bezpowrotnie. W siedmiu rozdziałach, poświęconych odpowiednio zagadnieniom jedzenia, ciała, domu, społeczeństwa, miasta i wsi, natury oraz czasu autorka zastanawia się nad rolą i wartością pożywienia i nad naszym stosunkiem do niego. "Szacunek do jedzenia [...] to nasza jedyna droga przeżycia." - pisze. Dlatego marzy o samożywiących się miastach z ogrodami na dachach i farmami wertykalnymi, analizuje poglądy starożytnych filozofów i osiągnięcia współczesnej nauki. W skrócie - marzy o sitopii. Dobra sitopia to naturalnie zeroemisyjne społeczeństwo, ponieważ całe pożywienie wywodzi się z natury, a dobre praktyki rolnicze dbają o naturalne cykle ekologiczne i je naśladują. Nie uczą tego w szkole, ale intuicja moralna ci podpowiada, że możesz mieć dobre życie tylko jeśli zatroszczysz się o swój świat. Niekoniecznie jednak wiesz, co możesz zrobić, zaczynając od swojej kuchni, spiżarni, lodówki, zamiast czekać aż ktoś znów wymyśli za nas uniwersalne rozwiązanie. Które jak wszystko co uniwersalne, jest dobre dla wszystkich a zatem dla nikogo. Słusznie zatem dałeś się skusić przez tę książkę. Zacznij od siebie, zacznij czytać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Slow fashion / Monika Szymor. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Moc Media, 2021. - 172, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 167-172.
„Slow fashion” to rzetelny poradnik ekspercki, który omawia problemy branżowe i buduje świadomość konsumencką.
Książka dla wszystkich bez względu na preferowany styl czy wyznawaną filozofię. Wspólnym mianownikiem są troska o środowisko naturalne i zainteresowanie zrównoważoną modą. Autorka przeprowadza czytelnika przez cykl produkcji, pozwala zrozumieć zależności między projektantem, producentem odzieży, kupcem, sprzedawcą a klientem.
Kompendium dostarcza cennej wiedzy zarówno klientom marek modowych, jak i osobom związanym z przemysłem odzieżowym, projektantom, studentom kierunków artystycznych, którzy wiążą swoją przyszłość z branżą modową. [opis wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 31.05.2024)
Książka
W koszyku
Elementarz ekologiczny / Patrycja Wojtkowiak-Skóra, Justyna Jednoróg ; ilustracje: Katarzyna Drewek-Wojtasik. - Wydanie I. - Warszawa : Wilga, copyright 2020. - 79, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Grzbiet książki nieoprawny.
Bibliografia na stronie [80].
"Elementarz ekologiczny" to świetny sposób, aby zainteresować dziecko wiedzą o ekologii. Książka pokazuje czytelnikom, jak poważny jest stan naszej planety i motywuje do działania. Tytuł porządkuje wiedzę, otwiera oczy i pokazuje, ile jest sposobów, aby bez wielkiego wysiłku zmieniać świat na lepsze. Zwraca uwagę na to, jak segregować odpady (przede wszystkim pokazuje po co to wszystko i co się z tymi śmieciami dzieje później), tłumaczy, jak unikać używania plastiku i jak oszczędzać cenną wodę, a co najważniejsze pokazuje, jak zdrowo żyć - zgodnie z zasadą zero waste. Elementarz ekologiczny pokazuje i uczy, że żeby dbać o środowisko należy zacząć od własnego podwórka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 502 (1 egz.)
(dostępność ok. 20.05.2024)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To nie jest książka o modzie, to zaproszenie do podróży śladami naszych ubrań, a także do wnętrza siebie. Na końcu tej wyprawy zrozumiesz, jak ubierać się bardziej świadomie i być fair względem siebie, innych i planety. To uwalniający przewodnik po slow fashion, który zmieni twoje myślenie o modzie i własnej szafie. Przemysł modowy jest jedną z najbardziej zanieczyszczających środowisko gałęzi gospodarki. Co sekundę na wysypisko trafia śmieciarka wypełniona ubraniami. Nikogo już nie dziwią chińskie rzeki w najmodniejszych kolorach sezonu, wysuszone jeziora, góry odzieżowych śmieci i słońce widoczne jedynie na telebimie. Szkodzi to zarówno przyrodzie, jak i milionom prawdziwych fashion victims – rolnikom, szwaczkom, dzieciom. Fast fashion dewastuje nie tylko naturę, ale i całe społeczeństwa. Cierpią nasze poczucie wartości i budżet, wypacza się relacja z ciałem i ubraniami. Możemy to jednak zmienić i nie trzeba tego robić w pokutnym worze ze zgrzebnego lnu. Modą można się cieszyć i bawić, łącząc to z misją ekologiczną i społeczną! Katarzyna Zajączkowska bacznie przygląda się przemysłowi modowemu i rozprawia z mitami na temat stylu, kanonów urody i presji social mediów. Dzięki jej prostym radom dowiesz się: jak wykonać pierwszy krok w kierunku slow fashion i wreszcie odgruzować szafę ; jak korzystać z mody i robić zakupy odpowiedzialnie, nie dając się nabrać na greenwashing ; jak zbudować stylową i autentyczną garderobę bez pogoni za sezonowymi trendami. Nie musimy zaprzeczać, że ubrania są dla nas ważne, że chcemy wyglądać i czuć się dobrze, ale odważmy się na fashion revolution w naszych głowach i szafach! [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej