Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(115)
Forma i typ
Książki
(115)
Publikacje popularnonaukowe
(21)
Poradniki i przewodniki
(19)
Proza
(6)
Publikacje dydaktyczne
(6)
Publikacje naukowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Komiksy i książki obrazkowe
(4)
Dostępność
dostępne
(133)
wypożyczone
(17)
nieokreślona
(1)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(12)
BD40 (Suwalska 11)
(8)
BD52 (Rembielińska 6a)
(11)
BD53 (Bazyliańska 6)
(7)
BD65 (Krasnobrodzka 11)
(10)
CN1 (św. Wincentego 85)
(51)
W2 (Bazyliańska 6)
(5)
W29 (Rembielińska 6a)
(9)
W37 (Smoleńska 94)
(10)
W49 (Księcia Ziemowita 16)
(2)
W60 (Krasnobrodzka 11)
(4)
W64 (Radzymińska 121)
(8)
W72 (Suwalska 11)
(2)
W85 (Jórskiego 41)
(2)
W98 (Kondratowicza 23)
(5)
WP130 (św. Wincentego 85)
(5)
Autor
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(5)
Dłużewski Mieczysław
(3)
Gawęcki Jan
(3)
Modelski Łukasz (1970- )
(3)
Procner Aleksandra
(3)
Rossowski Dariusz
(3)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(2)
Caparrós Martín (1957- )
(2)
Dłużewska Anna
(2)
Flis Krystyna
(2)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(2)
Mayer Emeran A
(2)
Szafrańska-Brandt Marta
(2)
Adamczak Marek
(1)
Adamson Eve
(1)
Allen Francesca
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Anderson Warren R. (1939- )
(1)
Babicz-Zielińska Ewa
(1)
Babicz-|Zielińska Ewa
(1)
Balicki Andrzej (prawo)
(1)
Baranowski Maciej (tłumacz)
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barna Leslie Feierstone
(1)
Barone Caterina
(1)
Barska Anetta
(1)
Barsotti Eleonora
(1)
Bartnik Jan
(1)
Beaumont Émilie (1948- )
(1)
Bednarski Włodzimierz
(1)
Bender Arnold E
(1)
Biller Elżbieta
(1)
Blondin Greg (1981- )
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bone Emily
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bouet Marie-Laure
(1)
Brooks Felicity
(1)
Brown Susan E
(1)
Brydak Ilona
(1)
Bryła Paweł
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Byra Agata
(1)
Błaszczak Agnieszka
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Carletti Lucia
(1)
Carper Jean
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Chang Ha-Joon (1963- )
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Czapski Janusz
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czerepanowa Olha
(1)
Dawid
(1)
Dehtiarewa Olha
(1)
DiNicolantonio James
(1)
Domański Tomasz
(1)
Domański Tomasz (1953- )
(1)
Domian Ewa
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Duda Grażyna
(1)
Duell Frida
(1)
Dyson Nikki
(1)
Dąbrówka Marcin
(1)
Eichler Wolfdietrich
(1)
Elford Sally
(1)
Ever Claire
(1)
Farmer Neil
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fung Jason
(1)
Gałązka Agata
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Grajczak Hubert (1979- )
(1)
Greger Michael H
(1)
Grzyb Katarzyna (1981- )
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Głowacka-Penczyńska Anetta
(1)
Hałyckaja Katia
(1)
Higman B. W. (1943- )
(1)
Hryniewiecki Lech
(1)
Hus-David Colette (1962- )
(1)
Jagodek Karol
(1)
Jarczyk Andrzej (1933- )
(1)
Jaszecka Karolina
(1)
Jeznach Maria
(1)
Jones Teri Crawford
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Kaczorowska Maria
(1)
Kaleta Agnieszka
(1)
Karnas Leszek
(1)
Karoń Małgorzata (1983- )
(1)
Kawamura Yayo (1967- )
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Kidacka Elżbieta
(1)
Klimczak Inga
(1)
Klimczak Rafał
(1)
Klimczak Rafał. Poznaję świat i kropka!
(1)
Klonowski Tomasz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(19)
2010 - 2019
(52)
2000 - 2009
(35)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(54)
1901-2000
(3)
1989-2000
(3)
Kraj wydania
Polska
(114)
Ukraina
(1)
Język
polski
(114)
ukraiński
(1)
Odbiorca
Dzieci
(18)
6-8 lat
(13)
9-13 lat
(13)
Młodzież
(4)
0-5 lat
(3)
Studenci
(3)
Szkoły wyższe
(3)
14-17 lat
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(6)
Literatura argentyńska
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Literatura katalońska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura ukraińska
(1)
Temat
Kobieta
(5199)
Rodzina
(4006)
Przyjaźń
(3822)
Miłość
(3250)
Tajemnica
(2946)
Żywność
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2931)
Relacje międzyludzkie
(2508)
Zabójstwo
(2166)
Życie codzienne
(1902)
Magia
(1727)
Zwierzęta
(1600)
Dzieci
(1583)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1524)
Uczucia
(1394)
Nastolatki
(1373)
II wojna światowa (1939-1945)
(1360)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1344)
Uczniowie
(1257)
Dziecko
(1246)
Literatura dziecięca polska
(1154)
Małżeństwo
(1130)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1043)
Ludzie a zwierzęta
(1012)
Chłopcy
(995)
Trudne sytuacje życiowe
(989)
Sekrety rodzinne
(926)
Wybory życiowe
(924)
Policjanci
(904)
Żydzi
(890)
Relacja romantyczna
(876)
Osoby zaginione
(875)
Władcy
(868)
Psy
(859)
Historia
(848)
Kultura
(817)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(773)
Prywatni detektywi
(767)
Wychowanie
(751)
Pisarze polscy
(746)
Przestępczość zorganizowana
(740)
Walka dobra ze złem
(716)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(692)
Koty
(679)
Krainy i światy fikcyjne
(677)
Arystokracja
(674)
Stworzenia fantastyczne
(667)
Mężczyzna
(648)
Literatura młodzieżowa polska
(644)
Psychologia
(638)
Poszukiwania zaginionych
(635)
Uprowadzenie
(634)
Matki i córki
(627)
Samorealizacja
(620)
Wakacje
(605)
Wojna
(597)
Dziennikarze
(584)
Sztuka
(574)
Nauczyciele
(561)
Polacy za granicą
(558)
Wojsko
(550)
Zemsta
(550)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(539)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(519)
Obyczaje i zwyczaje
(513)
Śmierć
(509)
Psychoterapia
(503)
Zakochanie
(502)
Czytanie
(497)
Dziadkowie i wnuki
(496)
Zarządzanie
(494)
Dojrzewanie
(492)
Matematyka
(483)
Osobowość
(472)
Spisek
(471)
Seryjni zabójcy
(467)
Przyroda
(459)
Ojcowie i córki
(453)
Postawy
(451)
Lekarze
(447)
Samotność
(444)
Marzenia
(443)
Język angielski
(433)
Nauka
(432)
Opieka nad zwierzętami
(432)
Nauczanie początkowe
(427)
Stosunki interpersonalne
(426)
Czarownice i czarownicy
(425)
Ludzie bogaci
(423)
Pisarze
(417)
Politycy
(407)
Samopoznanie
(407)
Temat: czas
2001-
(7)
1901-2000
(3)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1-100
(1)
1101-1200
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1945-1989
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
801-900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Europa
(2)
Świat
(2)
Argentyna
(1)
Bangladesz
(1)
Czechy
(1)
Indie
(1)
Madagaskar
(1)
Niemcy
(1)
Niger
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Sudan Południowy
(1)
Słowacja
(1)
Gatunek
Podręcznik
(21)
Poradnik
(18)
Publikacje dydaktyczne
(18)
Opracowanie
(13)
Przepisy kulinarne
(10)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Wydawnictwa popularne
(7)
Opowiadania i nowele
(4)
Wydawnictwa dla dzieci
(4)
Publikacje dla dzieci
(3)
Reportaż
(3)
Książka kucharska
(2)
Książka obrazkowa
(2)
Monografia
(2)
Powieść
(2)
Antologia
(1)
Esej
(1)
Komiks przygodowy
(1)
Kryminał
(1)
Książka-zabawka
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Podręczniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Raport z badań
(1)
Słownik
(1)
Tabele
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Tablice i wzory
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(22)
Kulinaria
(12)
Etnologia i antropologia kulturowa
(7)
Edukacja i pedagogika
(6)
Historia
(6)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Ochrona środowiska
(3)
Biologia
(2)
Psychologia
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Chemia
(1)
Dom i ogród
(1)
Językoznawstwo
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
115 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla studentów chemii, technologii i biotechnologii żywności, bromatologii akademii rolniczych, akademii i uniwersytetów medycznych oraz politechnik.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52879 (1 egz.)
Kaucja: 33,00 zł
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. I
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 269-296.
Rozwój ekonomiczno-społeczny gospodarek i zmiany strukturalne oraz technologiczne zachodzące nieustannie w otoczeniu w sposób istotny wpływają na ewolucję postaw i zachowań konsumentów zarówno na rynku, jak i w innych sferach życia społecznego. Pod wpływem postępujących procesów globalizacyjnych i konwergencyjnych, a z drugiej strony dezintegracyjnych i dywergencyjnych, nowych technologii, zmian sposobu komunikowania się, przekształceniu ulegają potrzeby konsumentów i sposoby ich zaspokajania. Wiążą się z tym sposoby podejmowania decyzji nabywczych. Badania zachowań konsumentów są jednym z podstawowych problemów teorii ekonomii. Z naukowego punktu widzenia - pozwalają one na weryfikację różnych, często złożonych teorii ekonomicznych, poznawczych, ekonomiczno-psychologicznych, kulturowych oraz społeczno-psychologicznych (Antonides i van Raaij, 2003). Z punktu widzenia praktyki gospodarczej - są one pomocne w zrozumieniu i prognozowaniu popytu na produkty, co ułatwia menedżerom budowanie skutecznych strategii marketingowych. Jak wskazują Krystyna Mazurek-Łopacińska oraz Magdalena Sobocińska (2014), wiedza o konsumentach ma charakter kumulatywny, a jej pogłębianie wymaga uwzględniania różnych perspektyw badawczych, co uzasadnia permanentne podejmowanie tej tematyki badawczej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 57405 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Moja Pierwsza Książka)
Co skąd pochodzi? - to wartościowa popularnonaukowa książka dla dzieci, dzięki której młody czytelnik dowie się, skąd pochodzą popularne produkty i jakie mają zastosowania. Jak to możliwe, że z kukurydzy produkuje się zarówno popcorn, jak i benzynę bezołowiową? Jak wygląda uprawa ryżu w Azji? Dlaczego jedwab jest tak drogim i wartościowym surowcem? Dzięki komu Europejczycy poznali smak herbaty oraz który kraj jest największym producentem bawełny na świecie? Na te i wiele innych pytań odpowiedź można znaleźć na kartach tej kolorowej, barwnie ilustrowanej książki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
Dla studentów specjalizujących się w biotechnologii żywności, technologii żywności i chemii spożywczej akademii rolniczych, medycznych i politechnik, dla nauczycieli akademickich, a także pracowników przemysłu piwowarskiego, spirytusowego i drożdżowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44713 (1 egz.)
Kaucja: 44,55 zł
Książka
W koszyku
(Biblioteka Problemów ; ISSN 0137-5032 t. 262)
Tyt. oryg.: The Facts of food, 1975.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35252 (1 egz.)
Kaucja: 25,00 zł
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 11364 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Dla studentów studiów dziennych, zaocznych, wieczorowych i zamiejscowych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, dla studentów Wydziału Inżynierii Produkcji SGGW, a także dla osób specjalizujących się w zakresie utrwalania i przetwórstwa żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47685 (1 egz.)
Kaucja: 22,40 zł
Książka
W koszyku
Skąd się bierze jedzenie? / Emily Bone ; ilustracje Sally Elford ; tłumaczenie Agata Byra. - Wydanie II. - Warszawa : Wydawnictwo Zielona Sowa, copyright 2018. - 31, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 30 cm.
(Wielka Księga Wiedzy)
Indeks.
Wiek: 6+.
Najbardziej obrazkowe encyklopedie, jakie widziałeś! W wielkiej księdze wiedzy o nasionach dowiesz się, która roślina potrzebuje wiatru, aby wyrosła, która rośnie w ciemności, a która tylko pod wodą. Poznaj rośliny i ich owoce, sposoby sadzenia i wyrastania. Z tej księgi dowiesz się, jak i dlaczego twoje jedzenie wyrasta z ziemi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 631 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Na podstawie serii emitowanej w TVN Style "Wiem co jem".
Indeks.
Wyjątkowy poradnik dla każdego, kto udaje się na zakupy i chce być świadomym co warto kupić a co należy omijać! Nasze autorki przejrzały wszystkie półki z żywnością w sklepach i supermarketach. Sprawdziły jakość wędlin, przekopały chłodnie z mrożonkami, oceniły jakość warzyw i owoców, zważyły żywność light i spróbowały, co pysznego wysmażył nam fast food. Dzięki temu powstał rewelacyjny poradnik, w którym podpowiadają, jak wybierać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach. Wskazują składniki niebezpieczne i bezwartościowe. Informują, jakim hasłom nie wierzyć i na które napisy na opakowaniach zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak bezlitośnie obnażają sztuczki speców od marketingu i reklamy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jeść!!! / Jerzy Bralczyk ; projekt graficzny Andrzej Barecki. - Wydanie I. - Olszanica : BOSZ, 2014. - 200 stron : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
W pięknie ilustrowanym leksykonie znany i lubiany językoznawca, profesor Jerzy Bralczyk, omówił sto osiemdziesiąt "smacznych słów". Są to w większości nazwy apetycznie brzmiących potraw, pozostałe służą jedzeniu lub się z nim kojarzą. Nie jest to jednak przewodnik kulinarny sensu stricto, ponieważ autor przede wszystkim delektuje się nie samym smakiem jedzenia, lecz słowami, ich brzmieniem, urodą i funkcją. Każde hasło zawiera krótki, aczkolwiek treściwy passus etymologiczny, co stanowi dopiero punkt wyjścia do zabawnych rozważań o pełnym często zaskakujących skojarzeń, przysłów ludowych, śmiesznych zwrotów i barwnych powiedzonek języku polskim. Od "ananasa" do "żurku" wiedzie szlak mądrej opowieści profesora prowadzonej w stylu gawędy poprzez pyszne słowa nie tylko z działu kulinariów, lecz również wielu innych dziedzin życia codziennego. To książka dla wszystkich, nie tylko dla smakoszy, jednak można porządnie zgłodnieć przy jej lekturze.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozmowy przy stole / Jerzy Bralczyk, Katarzyna Lengren, Jacek Wasilewski ; zilustrował Lech Majewski. - Wydanie pierwsze. - Olszanica : BOSZ, 2017. - 122, [2] strony : ilustracje ; 29 cm.
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole... Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BP 39 (1 egz.)
Kaucja: 30,31 zł
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "The acid alkaline food guide : a quick reference to foods & their effect on pH levels" 2013.
Bibliogr. s. 209-218.
Prawidłowe odżywianie jest jedną z kluczowych kwestii dobrej kondycji naszego umysłu i ciała, a spożywanie produktów, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową może stanowić przyczynę wielu chorób, takich jak osteoporoza, niedoczynność tarczycy czy nadciśnienie. Dlatego jedno z najbardziej ekscytujących odkryć żywieniowych dotyczy wpływu jaki rożne pokarmy wywierają na pH organizmu. Niektóre zakwaszają go, podczas gdy inne działają jak czynniki alkaliczne, które neutralizują szkodliwe kwasy. Książka odnosi się nie tylko do pojedynczych produktów spożywczych, takich jak warzywa czy owoce, ale zawiera także popularne kombinacje potraw, a nawet często spotykane dania typu fast food. W każdym z tych przypadków dowiesz się, czy dany pokarm jest zakwaszający czy alkalizujący i będziesz mógł sprawdzić w jakim stopniu oddziałuje on na organizm. Ramki z dodatkowymi informacjami wplecione w tekst, dzięki zawartym w nich wskazówkom, pozwolą Ci dokonywać jeszcze lepszych wyborów żywieniowych. Autorzy prezentują proste metody oceny stopnia zakwaszenia własnego organizmu oraz sposoby szybkiego odkwaszania, a ich zastosowanie gwarantuje pozbycie się wielu dolegliwości. Podręcznik również obala mity na temat równowagi pH, a także udziela cennych wskazówek dotyczących suplementacji. Wszystkie zaprezentowane w książce dane powstały w oparciu o badania przeprowadzone specjalnie, by wykazać wpływ poszczególnych pokarmów na równowagę kwasowo-zasadową ciała. Zakwaszenie - ukryta przyczyna większości chorób.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "El hambre".
Bibliogr. s. 711-712.
Premio Cálamo.
Premio Terzani.
Reportaż totalny. Kronika naszych czasów. Jedna z ważniejszych książek non-fiction ostatnich lat. Ponad 795 milionów ludzi na świecie wciąż cierpi głód. Co dziewiąty mieszkaniec Ziemi nie ma co jeść. Niemal połowa dzieci, które kończą życie przed piątymi urodzinami, umiera z powodu niedożywienia - 3 miliony każdego roku. "Większość głodujących to ubodzy mieszkańcy krajów rozwijających się. Wciąż jest na świecie 1,4 miliarda ubogich [.]. Miliard czterysta milionów ubogich, czyli ludzi, którzy nie mają niczego z rzeczy uznawanych przez nas za tak codzienne, tak oczywiste - domu, jedzenia, ubrania, światła, wody, perspektyw, nadziei, przyszłości - nie mają teraźniejszości". Argentyński dziennikarz i pisarz Martín Caparrós zjeździł świat, próbując zrozumieć, dlaczego nawet dzisiaj dla dużej liczby z nas największym wyzwaniem pozostaje znalezienie odrobiny jedzenia. Przemierza Niger, Sudan Południowy, Madagaskar, Bangladesz, Indie, Stany Zjednoczone, Argentynę. Pisze o Chinach i Barcelonie, w której, w momencie kiedy pisarz kończy pracę nad książką, przybywa ludzi szukających resztek jedzenia w śmietnikach. Caparrós w porywający sposób przedstawia historię zmagań człowieka z głodem na przestrzeni wieków i udowadnia, że to właśnie głód był jednym z, a może nawet najważniejszym czynnikiem, kształtującym naszą cywilizację. Filozofia, sztuka, ekonomia, rolnictwo, gospodarka - u ich źródeł zawsze znajdziemy jedno słowo. Głód. Dlaczego zatem współczesny świat nie potrafi rozwiązać problemu głodu? Caparrós, jak na rasowego dziennikarza przystało, unika prostych odpowiedzi. Odwiedza wielkie biurowce, siedziby światowych firm i przeludnione slumsy. Na kilkuset stronach bezlitośnie obnaża mechanizmy pogłębiające problem niedożywienia. Eksplozja demograficzna, nierówności społeczne, spekulacje cenami żywności, masowy wykup gruntów, korupcja, fundusze walutowe, wielkie korporacje - to wszystko tworzy złożony system, w starciu z którym jednostka nie ma żadnych szans. Ogromna część książki to rozmowy: z politykami, działaczami organizacji pozarządowych, pracownikami korporacji, lekarzami i przede wszystkimi tymi, którzy każdego dnia całą swoją energię poświęcają na znalezienie czegoś do zjedzenia. Głód Caparrósa wytrąca z równowagi, zmusza do myślenia, a często nawet do zrewidowania swoich poglądów. To imponujący rozmachem reportaż oddający głos tym, którzy na ogół milczą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Głód : przewodnik po Tym Innym Świecie / Martín Caparrós ; z języka hiszpańskiego przełożyła Marta Szafrańska-Brandt. - Wydanie drugie zmienione i uzupełnione przez autora. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2023. - 731, [5] stron ; 25 cm.
Tytuł oryginału: El hambre.
Na okładce: To, że tylu ludzi ma co jeść każdego dnia - to cud, że tylu nie ma - to podłość.
Bibliografia na stronach 731-[732].
Książka dostępna także jako e-book.
Współfinansowanie przekładu: Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Handlu Międzynarodowego i Wyznań Republiki Argentyny.
Reportaż totalny. Kronika naszych czasów. Jedna z ważniejszych książek non-fiction ostatnich lat. NOWE WYDANIE Z TEKSTEM ZAKTUALIZOWANYM PRZEZ AUTORA. Ponad 795 milionów ludzi na świecie wciąż cierpi głód. Co dziewiąty mieszkaniec Ziemi nie ma co jeść. Niemal połowa dzieci, które kończą życie przed piątymi urodzinami, umiera z powodu niedożywienia – 3 miliony każdego roku. „Większość głodujących to ubodzy mieszkańcy krajów rozwijających się. Wciąż jest na świecie 1,4 miliarda ubogich […]. Miliard czterysta milionów ubogich, czyli ludzi, którzy nie mają niczego z rzeczy uznawanych przez nas za tak codzienne, tak oczywiste – domu, jedzenia, ubrania, światła, wody, perspektyw, nadziei, przyszłości – nie mają teraźniejszości”. Argentyński dziennikarz i pisarz Martín Caparrós zjeździł świat, próbując zrozumieć, dlaczego nawet dzisiaj dla dużej liczby z nas największym wyzwaniem pozostaje znalezienie odrobiny jedzenia. Przemierza Niger, Sudan Południowy, Madagaskar, Bangladesz, Indie, Stany Zjednoczone, Argentynę. Pisze o Chinach i Barcelonie, w której, w momencie kiedy pisarz kończy pracę nad książką, przybywa ludzi szukających resztek jedzenia w śmietnikach. Caparrós w porywający sposób przedstawia historię zmagań człowieka z głodem na przestrzeni wieków i udowadnia, że to właśnie głód był jednym z, a może nawet najważniejszym czynnikiem, kształtującym naszą cywilizację. Filozofia, sztuka, ekonomia, rolnictwo, gospodarka – u ich źródeł zawsze znajdziemy jedno słowo. Głód. Dlaczego zatem współczesny świat nie potrafi rozwiązać problemu głodu? Caparrós, jak na rasowego dziennikarza przystało, unika prostych odpowiedzi. Odwiedza wielkie biurowce, siedziby światowych firm i przeludnione slumsy. Na kilkuset stronach bezlitośnie obnaża mechanizmy pogłębiające problem niedożywienia. Eksplozja demograficzna, nierówności społeczne, spekulacje cenami żywności, masowy wykup gruntów, korupcja, fundusze walutowe, wielkie korporacje – to wszystko tworzy złożony system, w starciu z którym jednostka nie ma żadnych szans. Ogromna część książki to rozmowy: z politykami, działaczami organizacji pozarządowych, pracownikami korporacji, lekarzami i przede wszystkimi tymi, którzy każdego dnia całą swoją energię poświęcają na znalezienie czegoś do zjedzenia. Głód Caparrósa wytrąca z równowagi, zmusza do myślenia, a często nawet do zrewidowania swoich poglądów. To imponujący rozmachem reportaż oddający głos tym, którzy na ogół milczą. Martín Caparrós to prawdziwy fenomen. Zaliczyć go można do grona największych pisarzy reporterów: to nasz Capote, nasz Kapuściński. „La Nación” Caparrós wie, o czym pisze, a do tego obdarzony jest niepowtarzalnym stylem. „Der Spiegel”
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 33 (1 egz.)
(dostępność ok. 15.05.2024)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Deklarację zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością uznaje się za jeden z najlepiej znanych oraz najbardziej spornych dokumentów odnoszących się do materiałów do opakowań dla produktów spożywczych. Od wielu lat to zagadnienie jest przedmiotem licznych dyskusji i polemik. Jednakże warto również zwrócić uwagę na inny aspekt i poddać go krytycznej analizie, a mianowicie zagadnienie przydatności technologicznej w przemyśle spożywczym. Biorąc pod uwagę przepisy unijne, niniejsze zagadnienie jest niezwykle istotne ze względu na bezpieczeństwo i legalne stosowanie pojemników dla żywności. Z drugiej strony brak jest dokładnej definicji przydatności technologicznej w obowiązujących obecnie przepisach czy standardach jakościowych, chociaż wspomina się o tym w literaturze naukowej. Ponadto niezbędne jest przeanalizowanie zagadnienia przydatności technologicznej z perspektywy różnych oddziałujących na nią czynników jak: skład chemiczny pojemników dla żywności czy materiałów będących z nią w kontakcie; klasyfikacja technologiczna pojemników; profil chemiczny pakowanej żywności; proces produkcji i pakowania; oraz zagadnienie właściwych procedur przechowywania materiałów do produkcji opakowań i pakowanych produktów. Niniejsza praca ma za zadanie przedstawić kilka praktycznych zastosowań w nawiązaniu do relacji między składem chemicznym materiałów do produkcji opakowań a przewidywalnym zachowaniem pojemników w "normalnych warunkach".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 56233 (1 egz.)
Kaucja: 34,30 zł
Książka
W koszyku
Ekonomia na talerzu : głodny ekonomista objaśnia świat / Ha-Joon Chang ; przełożyła Aleksandra Paszkowska. - Warszawa : Wydawnictwo Krytyki Politycznej, 2023. - 253, [3] strony ; 21 cm.
Bibliografia na stronach [215]-222.
Książka dostępna także jako e-book.
To nie jest książka o „ekonomii jedzenia”, ani książka zestawiająca ekonomię i żywność. To książka o globalizacji, zmianach klimatycznych, migracji, niedostatku, automatyzacji i wielu innych istotnych tematach podanych w lekkostrawnej formie. Ha-Joon Chang w inteligentny i zabawny sposób łączy opowieści o kuchni i jedzeniu z ekonomią tak, by ambitne idee ekonomiczne stały się nie tylko zjadliwe, ale nawet smaczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 58825 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The longevity solution : rediscovering centuries-old secrets to a healthy long life.
Z tą książką odkryjesz sekrety długowieczności. Wystarczy jedynie pięć kroków, abyś mógł zdrowo się starzeć. Poznasz zasady zdrowego odżywiania się, postów przerywanych, skutecznych metod odchudzania i dbania o zdrowie. Opisane przez Autorów diety wywodzące się z niebieskich stref, gdzie ludzie żyją najdłużej, pomogą Ci pokonać choroby, oczyścić organizm i odzyskać odporność. Dowiesz się, dlaczego sól jest tak ważna w diecie i że ogólne zalecenia żywieniowe wcale nie służą Twojemu zdrowiu. Poznasz zdrowe praktyki - takie jak przerywany post, unikanie przetworzonej żywności, picie czerwonego wina, spożywanie wysokiej jakości soli, kwasów omega-3 - otrzymasz skuteczny przepis na długowieczność. Przejmij kontrolę nad zdrowym starzeniem się!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
(dostępność ok. 22.05.2024)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Aut. cz. 2: Mieczysław Dłużewski.
Bibliogr. przy rozdz.
Cz. 1 poz. 14757/2000, cz. 3 poz. 10502/2001.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45455 (1 egz.)
Kaucja: 19,55 zł
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej