Jadłospis
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
BD40 (Suwalska 11)
(1)
W29 (Rembielińska 6a)
(1)
W64 (Radzymińska 121)
(1)
WP130 (św. Wincentego 85)
(1)
Autor
Cichocka Aleksandra
(1)
Tessmer Kimberly A. (1964- )
(1)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(1)
Żywina Joanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Psychiatrzy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Leczenie dietą
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Choroby układu nerwowego
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dietetyka
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(1)
Zaburzenia psychiczne
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Gatunek
Powieść
(36874)
Opowiadania i nowele
(13403)
Powieść obyczajowa
(7763)
Poradnik
(5561)
Podręcznik
(4821)
Jadłospis
(-)
Wydawnictwa popularne
(4770)
Film fabularny
(4634)
Kryminał
(4220)
Biografia
(3944)
Wiersze
(3444)
Thriller
(3354)
Opracowanie
(2984)
Powieść przygodowa
(2723)
Publikacja bogato ilustrowana
(2560)
Fantastyka
(2402)
Romans
(2400)
Pamiętniki i wspomnienia
(2387)
Materiały pomocnicze
(2372)
Publikacje dydaktyczne
(2338)
Fantasy
(2215)
Antologia
(2189)
Powieść historyczna
(1987)
Książka obrazkowa
(1649)
Sensacja
(1370)
Powieść psychologiczna
(1309)
Przewodnik turystyczny
(1258)
Encyklopedia
(1112)
Reportaż
(1047)
Adaptacja filmowa
(943)
Science fiction
(938)
Ćwiczenia i zadania
(914)
Adaptacja literacka
(911)
Saga rodzinna
(901)
Wydawnictwa dla dzieci
(897)
Monografia
(858)
Szkic literacki
(815)
Film animowany
(782)
Dramat filmowy
(766)
Podręczniki
(748)
Bajki i baśnie
(723)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(647)
Lektura z opracowaniem
(646)
Książka-zabawka
(632)
Komiks
(619)
Książki dla małych dzieci
(587)
Powieść erotyczna
(583)
Pamiętniki polskie
(568)
Literatura dziecięca polska
(548)
Dokumenty dźwiękowe
(547)
Publicystyka
(539)
Praca zbiorowa
(534)
Powieść biograficzna
(516)
Serial filmowy
(492)
Przepisy kulinarne
(487)
Esej
(470)
Publikacje dla dzieci
(464)
Romans historyczny
(448)
Opowiadania i nowele przygodowe
(446)
Horror
(438)
Literatura polska
(436)
Film przygodowy
(432)
Film amerykański
(424)
Wywiad dziennikarski
(410)
Publicystyka polska
(409)
Materiały konferencyjne
(367)
Komiks przygodowy
(366)
Komedia
(365)
Film familijny
(342)
Relacja z podróży
(333)
Gry i zabawy umysłowe
(330)
Poezja polska
(324)
Film dla dzieci i młodzieży
(311)
Encyklopedie
(305)
Materiały pomocnicze dla szkół
(293)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(283)
Film dokumentalny
(256)
Film akcji
(254)
Książka kucharska
(252)
Legendy i podania
(242)
Muzyka rozrywkowa
(237)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(232)
Film biograficzny
(227)
Album
(221)
Dramat (gatunek literacki)
(219)
Przewodniki turystyczne
(209)
Poradniki dla nauczycieli
(194)
Satyra
(194)
Atlas
(189)
Literatura podróżnicza polska
(185)
Wywiad-rzeka
(184)
Film edukacyjny
(182)
Film obyczajowy
(178)
Felieton
(177)
Dramat polski
(175)
Tragedia
(175)
Albumy
(171)
Komiksy
(169)
Autobiografia
(162)
Literatura
(162)
Komedia kryminalna
(161)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Kulinaria
(2)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Poradnik żywieniowy dla chorych na cukrzycę typu 2 / autor: Aleksandra Cichocka. - Warszawa : Medyk, copyright 2018. - 96, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
U dołu okładki: Jadłospisy i smacze przepisy z uwzględnieniem najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego oraz norm Instytutu Żywności i Żywienia.
Autor na stronie redakcyjnej.
Na czwartej stronie okładki: Materiał opracowany na podstawie książki "Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych" tejże autorki.
Jak połączyć zdrowe żywienie ze sztukę kulinarną? Kolejne, bogato ilustrowane wydanie poradnika Aleksandry Cichockiej daje właśnie odpowiedź na to pytanie. To książka dla chorych na cukrzycę typu 2 i tych, którzy chcą się odżywiać świadomie i zdrowo, nie rezygnując ze smacznego jedzenia. Jadłospisy na 7 dni, 33 ciekawych przepisów ? ułatwią planowanie i przygotowanie posiłków nie tylko dla osób, które mają cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe i powinny schudnąć, ale i dla, które chcą uniknąć problemów ze zdrowiem. Modyfikacja żywienia jest bowiem podstawą profilaktyki tych chorób i otyłości. Przy wszystkich przepisach znajdują się informacje o ich wartościach odżywczych i kaloryczności. Autorka wykorzystała w publikacji najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia, przekładając teoretyczne zalecenia na ich praktyczne zastosowanie w codziennym żywieniu. Szczególną uwagę warto zwrócić na obszerne tabele z wymiennikami węglowodanowymi i proste wskazówki, w jaki sposób można łatwo je obliczyć. Przygotowywanie posiłków z pomocą tej książki to najlepszy przepis na zdrowe odżywianie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Leczenie Odżywianiem)
Bibliografia, netografia na stronach [181]-183.
Książka dostępna także jako e-book.
„Leczenie odżywianiem. Refluks” to przełomowa książka, która pomoże ci raz na zawsze pozbyć się choroby refluksowej i poczuć się lepiej we własnym ciele! Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Objawia się m.in. w postaci zgagi, pieczenia i bólu w klatce piersiowej, chrypki i zapalenia gardła. Jeżeli doświadczasz uporczywych objawów refluksu i nie jesteś zadowolony z dotychczasowych efektów leczenia, ten poradnik jest właśnie dla ciebie. Niniejsza książka pomaga zrozumieć, na czym polega istota choroby refluksowej przełyku oraz przedstawia medyczne, alternatywne, a także domowe sposoby walki z tym schorzeniem. Dzięki niej: zapoznasz się z najnowszymi informacjami medycznymi na temat choroby refluksowej (GERD); uzyskasz porady dotyczące nie tylko samego odżywiania, ale również koniecznych zmian w stylu życia, które przyniosą odczuwalną ulgę; poznasz interaktywne narzędzia, które pozwolą ci zostać żywieniowym detektywem i wprowadzić zmiany niezbędne do poprawy jakości życia; dowiesz się, jak wprowadzić prosty plan dietetyczny, który pomoże ci złagodzić lub całkowicie wyeliminować symptomy choroby refluksowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
155 dań do pudełka : domowa dieta bez glutenu / Joanna Zielewska. - Warszawa : Ringier Axel Springer, copyright 2020. - 159 stron : fotografie ; 23 cm.
(Do Pudełka)
Na okładce: Zdrowo, smacznie, do syta.
Na okładce: Gotowe menu na 4 tygodnie.
Książka z przepisami na smaczne posiłki bez glutenu. Znajdziemy w niej kompletny jadłospis 4-tygodniowej diety, uzupełniony poradami oraz sprawdzone przepisy na domowe pieczywo i ciasta. Wszystkie dania skomponowane zostały tak, aby sprawdziły się jako posiłki w pracy lub w podróży i odpowiadały na potrzeby osób, które ograniczają lub eliminują spożycie glutenu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 30.06.2024)
Książka
W koszyku
Dietetyka w psychiatrii i neurologii / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2022. - XV, [1], 294 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać. Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22250 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej