Gospodarka żywnościowa
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
Placówka
CN1 (św. Wincentego 85)
(3)
WP130 (św. Wincentego 85)
(1)
Autor
Balicki Andrzej (prawo)
(1)
Kowalska Aleksandra (ekonomia rolna)
(1)
Szkarłat Monika
(1)
Szymecka Agnieszka
(1)
Woś Augustyn
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Kobieta
(5203)
Rodzina
(4009)
Przyjaźń
(3831)
Miłość
(3256)
Tajemnica
(2950)
Gospodarka żywnościowa
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2935)
Relacje międzyludzkie
(2513)
Zabójstwo
(2172)
Życie codzienne
(1905)
Magia
(1729)
Zwierzęta
(1606)
Dzieci
(1588)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1527)
Uczucia
(1400)
Nastolatki
(1377)
II wojna światowa (1939-1945)
(1363)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1347)
Uczniowie
(1259)
Dziecko
(1241)
Literatura dziecięca polska
(1151)
Małżeństwo
(1130)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1044)
Ludzie a zwierzęta
(1014)
Chłopcy
(998)
Trudne sytuacje życiowe
(996)
Wybory życiowe
(931)
Sekrety rodzinne
(929)
Policjanci
(908)
Żydzi
(892)
Relacja romantyczna
(879)
Osoby zaginione
(877)
Władcy
(869)
Psy
(859)
Historia
(848)
Kultura
(820)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(774)
Prywatni detektywi
(767)
Wychowanie
(750)
Pisarze polscy
(747)
Przestępczość zorganizowana
(741)
Walka dobra ze złem
(717)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(693)
Krainy i światy fikcyjne
(680)
Koty
(679)
Arystokracja
(675)
Stworzenia fantastyczne
(668)
Mężczyzna
(651)
Literatura młodzieżowa polska
(641)
Psychologia
(637)
Poszukiwania zaginionych
(636)
Uprowadzenie
(635)
Matki i córki
(628)
Samorealizacja
(621)
Wakacje
(607)
Wojna
(598)
Dziennikarze
(586)
Sztuka
(575)
Nauczyciele
(563)
Polacy za granicą
(558)
Zemsta
(551)
Wojsko
(550)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(540)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(519)
Obyczaje i zwyczaje
(513)
Śmierć
(510)
Psychoterapia
(504)
Zakochanie
(503)
Dziadkowie i wnuki
(500)
Czytanie
(497)
Zarządzanie
(494)
Dojrzewanie
(493)
Matematyka
(483)
Osobowość
(473)
Spisek
(473)
Seryjni zabójcy
(470)
Przyroda
(461)
Ojcowie i córki
(454)
Postawy
(452)
Lekarze
(447)
Marzenia
(444)
Samotność
(444)
Język angielski
(435)
Nauka
(434)
Opieka nad zwierzętami
(432)
Ludzie bogaci
(428)
Nauczanie początkowe
(427)
Czarownice i czarownicy
(426)
Stosunki interpersonalne
(426)
Pisarze
(419)
Politycy
(409)
Samopoznanie
(409)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Monografia
(1)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Ekonomiczne problemy fałszowania żywności : instrumenty przeciwdziałania / Aleksandra Kowalska. - Stan prawny na dzień 1 lipca 2018 r. - Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2019. - 299 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach [275]-299.
"Praca ma charakter monografii dojrzałej naukowo, w pełni udokumentowanej empirycznie, rozprawy wnoszącej nowe wartości do teorii ekonomii i polityki gospodarczej. Wydobycie i naświetlenie problematyki phishingu i powiązanie jej z gospodarką żywnościową, a także koncepcji food integrity należy uznać za nowatorskie i odkrywcze. Przedstawiona analiza i ocena rozwiązań systemowych służących prewencji i walce z fałszowaniem żywności wskazuje na wysokie kompetencje autorki do wypowiadania się w tej problematyce. Na uwagę zasługuje wnikliwość i szczegółowość przeprowadzonych analiz i ocen, trafność wnioskowania oraz umiejętne wspieranie własnych wyników badań empirycznych doniesieniami i poglądami innych autorów. Konkluzje, będące efektem własnych przemyśleń autorki, stanowią wkład do nauk ekonomicznych. Stworzona koncepcja polityki bezpieczeństwa żywności w UE oraz polityki przeciwdziałania łagodzenia skutków zafałszowań żywności ma charakter racjonalny i udokumentowany". Z recenzji prof. zw. dr. hab. dr. h.c. Mieczysława Adamowicza
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 57400 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 477-500.
Celem niniejszej książki jest analiza specyfiki, zasięgu i natężenia wpływu na współczesne stosunki międzynarodowe żywności genetycznie zmodyfikowanej, będącej przykładem wykorzystania najnowszych osiągnięć badawczych w obszarze inżynierii genetycznej. Żywność genetycznie zmodyfikowana to ważny czynnik interakcji i więzi między uczestnikami stosunków międzynarodowych oraz kształtowania relacji opartych na współzależności. Jako wciąż nowy produkt myśli technologicznej stanowi przedmiot debaty społecznej, w której ścierają się poglądy zwolenników i przeciwników upowszechniania żywności transgenicznej oraz celowości kontynuowania badań naukowych nad jej kolejnymi generacjami. To sprawia, że wszelkie działania mające na celu pogłębienie wiedzy o żywności genetycznie zmienionej są niezwykle istotnym i odpowiedzialnym zadaniem.
Rozdział I * Istota czynnika technologicznego i problemu żywności genetycznie zmodyfikowanej * 1.1.Istota czynnika technologicznego * 1.1.1.Specyfika czynnika technologicznego * 1.1.2.Wpływ czynnika technologicznego na stosunki międzynarodowe * 1.2.Istota problemu żywności genetycznie zmodyfikowanej * 1.2.1.Istota żywności genetycznie zmodyfikowanej * 1.2.2.Geneza żywności genetycznie zmodyfikowanej * 1.2.3.Zakres i specyfika żywności genetycznie zmodyfikowanej * Rozdział II * Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik zagrożeń i szans w stosunkach międzynarodowych * 2.1.Szansę stwarzane przez żywność genetycznie zmodyfikowaną * 2.1.1.Szansę ekonomiczne * 2.1.1.1.Rośliny genetycznie zmodyfikowane odporne na herbicydy * 2.1.1.2.Rośliny genetycznie zmodyfikowane odporne na szkodniki * 2.1.1.3.Rośliny genetycznie zmodyfikowane odporne na wirusy * 2.1.1.4.Inne korzyści wynikające z uprawy roślin genetycznie zmodyfikowanych * 2.1.2.Szansę ekologiczne * 2.1.2.1.Ograniczenie zużycia chemicznych środków ochrony roślin * 2.1.2.2.Wpływ roślin genetycznie zmodyfikowanych na różnorodność biologiczną * 2.1.2.3.Bezorkowy system uprawy oraz zmniejszenie zużycia paliwa * 2.1.3.Szansę społeczne * 2.1.3.1.Głód i niedożywienie - istota problemu * 2.1.3.2.Przyczyny głodu i niedożywienia na świecie * 2.1.3.3.Głód i niedożywienie - zakres i skala problemu * 2.1.3.4.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako rozwiązanie problemu głodu i niedożywienia na świecie * 2.1.4.Szansę dla zdrowia człowieka * 2.1.4.1.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej zawartości witamin * 2.1.4.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej zawartości związków mineralnych * 2.1.4.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej zawartości kwasów tłuszczowych * 2.1.4.4.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej zawartości komponentów białkowych * 2.1.4.5.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako żywność * pozbawiona substancji niebezpiecznych dla zdrowia człowieka * 2.1.5.Szansę etyczne * 2.1.5.1.Etyczny wymiar wpływu upowszechnienia żywności genetycznie zmodyfikowanej na środowisko naturalne * 2.1.5.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako szansa dla ludzkości - poglądy religijne, filozoficzne, prawo do wolności wyboru * 2.1.5.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako rozwiązanie problemu głodu i niedożywienia na świecie * 2.1.5.4.Etyczny wymiar działalności korporacji agrobiotechnologicznych oraz prawa własności intelektualnej * 2.2.Zagrożenia powodowane przez żywność genetycznie zmodyfikowaną * 2.2.1.Zagrożenia ekonomiczne * 2.2.1.1.Wysokie koszty użytkowania technologii * 2.2.1.2.Koncentracja sektora agrobiotechnologicznego * 2.2.1.3.Koszty koegzystencji upraw roślin genetycznie * zmodyfikowanych i niemodyfikowanych * 2.2.1.4.Powstawanie monokultur * 2.2.2.Zagrożenia ekologiczne * 2.2.2.1.Zanieczyszczenia genetyczne * 2.2.2.2.Odporność chwastów na środki ochrony roślin * 2.2.2.3.Przeniesienie cech odporności poprzez wirusy na organizmy niedocelowe * 2.2.2.4.Uniformizacja genetyczna * 2.2.3.Zagrożenia społeczne * 2.2.3.1.Społeczna percepcja technologii - istota i uwarunkowania * 2.2.3.2.Społeczna percepcja technologii - wyniki badań opinii publicznej * 2.2.4.Zagrożenia dla zdrowia człowieka * 2.2.4.1.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik powodujący alergie * 2.2.4.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako źródło substancji antyżywieniowych * 2.2.4.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana zawierająca markery antybiotykowe * 2.2.4.4.Wykorzystanie sekwencji DNA wirusowego w procesie transferu genów * 2.2.4.5.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik kancerogenny * 2.2.5.Zagrożenia etyczne * 2.2.5.1.Etyczny wymiar wpływu upowszechnienia żywności genetycznie zmodyfikowanej na środowisko naturalne * 2.2.5.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako szansa dla ludzkości - poglądy religijne, filozoficzne, prawo do wolności wyboru * 2.2.5.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako rozwiązanie problemu głodu i niedożywienia na świecie * 2.2.5.4.Etyczny wymiar działalności korporacji agrobiotechnologicznych oraz prawa własności intelektualnej * Rozdział III * Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik regulacji normatywnych w stosunkach międzynarodowych * 3.1.Normy prawne państw * 3.1.1.Stany Zjednoczone Ameryki * 3.1.2.Brazylia * 3.1.3.Argentyna * 3.1.4.Republika Południowej Afryki * 3.1.5.Chińska Republika Ludowa * 3.1.6.Polska * 3.2.Normy prawa wspólnotowego * 3.2.1.Regulacje wynikające z prawa pierwotnego * 3.2.2.Regulacje wynikające z prawa pochodnego * 3.3.Normy prawnomiędzynarodowe * 3.3.1.Normy prawnomiędzynarodowe przyjęte w ramach systemu Organizacji Narodów Zjednoczonych * 3.3.2.Międzynarodowa Konwencja na Rzecz Ochrony Nowych Gatunków Roślin * 3.3.3.Normy prawnomiędzynarodowe przyjęte pod auspicjami Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) * Rozdział IV * Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik działań podmiotów stosunków międzynarodowych * 4.1.Działania organizacji międzynarodowych * 4.1.1.Działania regulacyjne organizacji międzynarodowych * 4.1.2.Działania kontrolne organizacji międzynarodowych * 4.1.3.Działania operacyjne organizacji międzynarodowych * 4.2.Działania państw * 4.2.1.Działania regulacyjne państw * 4.2.2.Działania operacyjne państw * 4.3.Działanie podmiotów transnarodowych * 4.3.1.Działania regulacyjne organizacji pozarządowych i korporacji transnarodowych * 4.3.2.Działania kontrolne organizacji pozarządowych i korporacji transnarodowych * 4.3.3.Działania operacyjne organizacji pozarządowych i korporacji transnarodowych * Rozdział V * Perspektywy czynnika żywności genetycznie zmodyfikowanej w stosunkach międzynarodowych * 5.1.Wymiar technologiczny * 5.1.1.Wariant progresywny * 5.1.2.Wariant regresywny * 5.2.Wymiar normatywny * 5.2.1.Wariant progresywny * 5.2.2.Wariant regresywny * 5.3.Wymiar ekonomiczny * 5.3.1.Wariant progresywny * 5.3.2.Wariant regresywny * 5.4.Wymiar społeczny * 5.4.1.Wariant progresywny * 5.4.2.Wariant regresywny
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 53997 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Praktyczne Komentarze Lex)
Bibliogr. s. 1181-1200. Indeks.
Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania. Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące: wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów, wymogów bezpieczeństwa żywności, rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych, znakowania żywności, przebiegu urzędowej kontroli żywności, odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa oraz literaturą przedmiotu.Książka stanowi niezbędnik każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym, który jest zobowiązany do stosowania prawa żywnościowego - producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Będzie pomocna w działalności instytucji publicznych branży rolno-spożywczej. Zainteresuje również organizacje zajmujące się ochroną praw konsumenta oraz prawników praktykujących w obszarze prawa żywnościowego.
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia * Dział I * Przepisy ogólne i objaśnienia określeń ustawowych * Dział II * Wymagania zdrowotne i znakowanie żywności * Rozdział 1. Przepisy ogólne * Rozdział 2. Substancje dodatkowe i enzymy spożywcze * Rozdział 3. Aromaty i rozpuszczalniki * Rozdział 4. Zanieczyszczenia żywności * Rozdział 5. Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym * Rozdział 6. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego * Rozdział 7. Suplementy diety oraz wzbogacanie żywności * Rozdział 8. Żywność wprowadzana po raz pierwszy do obrotu * Rozdział 9. Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe * Rozdział 10. Grzyby i przetwory grzybowe * Rozdział 11. Znakowanie żywności * Rozdział 12. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne * Dział III * Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością * Dział IV * Wymagania higieniczne * Rozdział 1. Przepisy ogólne dotyczące wymagań higienicznych * Rozdział 2. Rejestracja i zatwierdzanie zakładów * Rozdział 3. Wymagania szczególne w zakresie higieny * Dział V * Urzędowe kontrole żywności * Rozdział 1. Przeprowadzanie urzędowych kontroli żywności * Rozdział 2. Graniczne kontrole sanitarne * Rozdział 3. System RASFF * Rozdział 4. Monitoring żywności i żywienia * Dział VI * Właściwość organów oraz współpraca w zakresie bezpieczeństwa żywności * Dział VII * Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze * Dział VIII * Przepisy karne i kary pieniężne * Rozdział 1. Przepisy karne * Rozdział 2. Kary pieniężne * Dział IX * Zmiany w przepisach obowiązujących, przepisy przejściowe i końcowe * Rozdział 1. Zmiany w przepisach obowiązujących * Rozdział 2. Przepisy przejściowe i końcowe
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54523 (1 egz.)
Kaucja: 135,20 zł
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 9935 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej