Żywność transgeniczna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
wypożyczone
(1)
Placówka
BD52 (Rembielińska 6a)
(1)
CN1 (św. Wincentego 85)
(4)
W2 (Bazyliańska 6)
(1)
W29 (Rembielińska 6a)
(1)
W64 (Radzymińska 121)
(1)
Autor
Babuchowski Andrzej
(1)
Dobrogojska Małgorzata
(1)
Hawkes Nigel
(1)
Malinowska Ewa (towaroznawstwo)
(1)
McHughen Alan
(1)
Rotkiewicz Marcin (1972- )
(1)
Szkarłat Monika
(1)
Wiśniewska Małgorzata (1961- )
(1)
Wrześniewska-|Wal Iwona
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Odbiorca
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Kobieta
(5212)
Rodzina
(4014)
Przyjaźń
(3834)
Miłość
(3258)
Tajemnica
(2954)
Żywność transgeniczna
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2937)
Relacje międzyludzkie
(2518)
Zabójstwo
(2172)
Życie codzienne
(1908)
Magia
(1732)
Zwierzęta
(1608)
Dzieci
(1589)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1528)
Uczucia
(1400)
Nastolatki
(1379)
II wojna światowa (1939-1945)
(1364)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1347)
Uczniowie
(1259)
Dziecko
(1241)
Literatura dziecięca polska
(1151)
Małżeństwo
(1132)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1044)
Ludzie a zwierzęta
(1016)
Trudne sytuacje życiowe
(1000)
Chłopcy
(998)
Wybory życiowe
(937)
Sekrety rodzinne
(930)
Policjanci
(908)
Żydzi
(893)
Relacja romantyczna
(881)
Osoby zaginione
(878)
Władcy
(863)
Psy
(862)
Historia
(847)
Kultura
(820)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(775)
Prywatni detektywi
(767)
Wychowanie
(750)
Pisarze polscy
(747)
Przestępczość zorganizowana
(741)
Walka dobra ze złem
(718)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(693)
Koty
(680)
Krainy i światy fikcyjne
(680)
Arystokracja
(676)
Stworzenia fantastyczne
(668)
Mężczyzna
(651)
Literatura młodzieżowa polska
(641)
Poszukiwania zaginionych
(637)
Psychologia
(637)
Uprowadzenie
(635)
Matki i córki
(628)
Samorealizacja
(621)
Wakacje
(607)
Wojna
(598)
Dziennikarze
(586)
Sztuka
(575)
Nauczyciele
(563)
Polacy za granicą
(559)
Zemsta
(552)
Wojsko
(550)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(540)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(519)
Obyczaje i zwyczaje
(513)
Śmierć
(510)
Psychoterapia
(504)
Zakochanie
(504)
Dziadkowie i wnuki
(500)
Czytanie
(497)
Zarządzanie
(494)
Dojrzewanie
(493)
Matematyka
(483)
Spisek
(475)
Osobowość
(473)
Seryjni zabójcy
(471)
Przyroda
(461)
Ojcowie i córki
(455)
Postawy
(452)
Lekarze
(449)
Samotność
(445)
Marzenia
(444)
Język angielski
(435)
Nauka
(434)
Opieka nad zwierzętami
(432)
Ludzie bogaci
(428)
Czarownice i czarownicy
(427)
Nauczanie początkowe
(427)
Stosunki interpersonalne
(426)
Pisarze
(422)
Samopoznanie
(410)
Politycy
(409)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Nauka i badania
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ludzkość dziś i jutro / Nigel Hawkes ; tł. [z ang.] Dobrogojska Małgorzata. - [Wyd. 1]. - Warszawa : Philip Wilson, 2004. - 96 s. : fot. kolor., il. kolor., wykr. ; 29 cm.
(Ratujmy Nasz Świat)
U dołu okł. podt. : Kryzys klimatyczny. Nowe źródła energii. Żywność modyfikowana genetycznie.
Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 55 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Żywność, Jakość, Technologia)
Tyt. oryg.: "A consumer`s guide to GM food" 2000.
Bibliogr. s. 322. Indeks.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 48113 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W królestwie Monszatana : GMO, gluten i szczepionki / Marcin Rotkiewicz. - Wydanie I. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2017. - 294, [2] strony ; 22 cm.
"Genetyczne mutanty", "niezniszczalne superchwasty", "rakotwórcze pestycydy", "szczepionki wywołujące autyzm", "uzależniający gluten". Podobne nagłówki od lat straszą nas z pierwszych stron gazet. Gdzie leży prawda? Czy genetycznie zmodyfikowane rośliny, szczepionki i gluten faktycznie są takie straszne, jak je malują ekoaktywiści, politycy i celebryci I czy firmy zajmujące się produkcją GMO - z niesławnym Monsanto na czele - naprawdę zagrażają współczesnemu rolnictwu? Dziennikarz naukowy Marcin Rotkiewicz, niczym w średniowiecznym bestiariuszu, zbiera sumę współczesnych strachów związanych z rozwojem nauki. Nie banalizując potencjalnych zagrożeń, klarownie i wciągająco wyjaśnia, kto posługuje się rzetelnymi argumentami, a kto zarabia na rozsiewaniu paniki. To książka dla tych, którzy chcą wiedzieć, jak powstają pseudonaukowe teorie i czy naprawdę jest się czego bać.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
(dostępność ok. 29.07.2024)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 477-500.
Celem niniejszej książki jest analiza specyfiki, zasięgu i natężenia wpływu na współczesne stosunki międzynarodowe żywności genetycznie zmodyfikowanej, będącej przykładem wykorzystania najnowszych osiągnięć badawczych w obszarze inżynierii genetycznej. Żywność genetycznie zmodyfikowana to ważny czynnik interakcji i więzi między uczestnikami stosunków międzynarodowych oraz kształtowania relacji opartych na współzależności. Jako wciąż nowy produkt myśli technologicznej stanowi przedmiot debaty społecznej, w której ścierają się poglądy zwolenników i przeciwników upowszechniania żywności transgenicznej oraz celowości kontynuowania badań naukowych nad jej kolejnymi generacjami. To sprawia, że wszelkie działania mające na celu pogłębienie wiedzy o żywności genetycznie zmienionej są niezwykle istotnym i odpowiedzialnym zadaniem.
Rozdział I * Istota czynnika technologicznego i problemu żywności genetycznie zmodyfikowanej * 1.1.Istota czynnika technologicznego * 1.1.1.Specyfika czynnika technologicznego * 1.1.2.Wpływ czynnika technologicznego na stosunki międzynarodowe * 1.2.Istota problemu żywności genetycznie zmodyfikowanej * 1.2.1.Istota żywności genetycznie zmodyfikowanej * 1.2.2.Geneza żywności genetycznie zmodyfikowanej * 1.2.3.Zakres i specyfika żywności genetycznie zmodyfikowanej * Rozdział II * Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik zagrożeń i szans w stosunkach międzynarodowych * 2.1.Szansę stwarzane przez żywność genetycznie zmodyfikowaną * 2.1.1.Szansę ekonomiczne * 2.1.1.1.Rośliny genetycznie zmodyfikowane odporne na herbicydy * 2.1.1.2.Rośliny genetycznie zmodyfikowane odporne na szkodniki * 2.1.1.3.Rośliny genetycznie zmodyfikowane odporne na wirusy * 2.1.1.4.Inne korzyści wynikające z uprawy roślin genetycznie zmodyfikowanych * 2.1.2.Szansę ekologiczne * 2.1.2.1.Ograniczenie zużycia chemicznych środków ochrony roślin * 2.1.2.2.Wpływ roślin genetycznie zmodyfikowanych na różnorodność biologiczną * 2.1.2.3.Bezorkowy system uprawy oraz zmniejszenie zużycia paliwa * 2.1.3.Szansę społeczne * 2.1.3.1.Głód i niedożywienie - istota problemu * 2.1.3.2.Przyczyny głodu i niedożywienia na świecie * 2.1.3.3.Głód i niedożywienie - zakres i skala problemu * 2.1.3.4.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako rozwiązanie problemu głodu i niedożywienia na świecie * 2.1.4.Szansę dla zdrowia człowieka * 2.1.4.1.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej zawartości witamin * 2.1.4.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej zawartości związków mineralnych * 2.1.4.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej zawartości kwasów tłuszczowych * 2.1.4.4.Żywność genetycznie zmodyfikowana o podwyższonej zawartości komponentów białkowych * 2.1.4.5.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako żywność * pozbawiona substancji niebezpiecznych dla zdrowia człowieka * 2.1.5.Szansę etyczne * 2.1.5.1.Etyczny wymiar wpływu upowszechnienia żywności genetycznie zmodyfikowanej na środowisko naturalne * 2.1.5.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako szansa dla ludzkości - poglądy religijne, filozoficzne, prawo do wolności wyboru * 2.1.5.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako rozwiązanie problemu głodu i niedożywienia na świecie * 2.1.5.4.Etyczny wymiar działalności korporacji agrobiotechnologicznych oraz prawa własności intelektualnej * 2.2.Zagrożenia powodowane przez żywność genetycznie zmodyfikowaną * 2.2.1.Zagrożenia ekonomiczne * 2.2.1.1.Wysokie koszty użytkowania technologii * 2.2.1.2.Koncentracja sektora agrobiotechnologicznego * 2.2.1.3.Koszty koegzystencji upraw roślin genetycznie * zmodyfikowanych i niemodyfikowanych * 2.2.1.4.Powstawanie monokultur * 2.2.2.Zagrożenia ekologiczne * 2.2.2.1.Zanieczyszczenia genetyczne * 2.2.2.2.Odporność chwastów na środki ochrony roślin * 2.2.2.3.Przeniesienie cech odporności poprzez wirusy na organizmy niedocelowe * 2.2.2.4.Uniformizacja genetyczna * 2.2.3.Zagrożenia społeczne * 2.2.3.1.Społeczna percepcja technologii - istota i uwarunkowania * 2.2.3.2.Społeczna percepcja technologii - wyniki badań opinii publicznej * 2.2.4.Zagrożenia dla zdrowia człowieka * 2.2.4.1.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik powodujący alergie * 2.2.4.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako źródło substancji antyżywieniowych * 2.2.4.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana zawierająca markery antybiotykowe * 2.2.4.4.Wykorzystanie sekwencji DNA wirusowego w procesie transferu genów * 2.2.4.5.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik kancerogenny * 2.2.5.Zagrożenia etyczne * 2.2.5.1.Etyczny wymiar wpływu upowszechnienia żywności genetycznie zmodyfikowanej na środowisko naturalne * 2.2.5.2.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako szansa dla ludzkości - poglądy religijne, filozoficzne, prawo do wolności wyboru * 2.2.5.3.Żywność genetycznie zmodyfikowana jako rozwiązanie problemu głodu i niedożywienia na świecie * 2.2.5.4.Etyczny wymiar działalności korporacji agrobiotechnologicznych oraz prawa własności intelektualnej * Rozdział III * Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik regulacji normatywnych w stosunkach międzynarodowych * 3.1.Normy prawne państw * 3.1.1.Stany Zjednoczone Ameryki * 3.1.2.Brazylia * 3.1.3.Argentyna * 3.1.4.Republika Południowej Afryki * 3.1.5.Chińska Republika Ludowa * 3.1.6.Polska * 3.2.Normy prawa wspólnotowego * 3.2.1.Regulacje wynikające z prawa pierwotnego * 3.2.2.Regulacje wynikające z prawa pochodnego * 3.3.Normy prawnomiędzynarodowe * 3.3.1.Normy prawnomiędzynarodowe przyjęte w ramach systemu Organizacji Narodów Zjednoczonych * 3.3.2.Międzynarodowa Konwencja na Rzecz Ochrony Nowych Gatunków Roślin * 3.3.3.Normy prawnomiędzynarodowe przyjęte pod auspicjami Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) * Rozdział IV * Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik działań podmiotów stosunków międzynarodowych * 4.1.Działania organizacji międzynarodowych * 4.1.1.Działania regulacyjne organizacji międzynarodowych * 4.1.2.Działania kontrolne organizacji międzynarodowych * 4.1.3.Działania operacyjne organizacji międzynarodowych * 4.2.Działania państw * 4.2.1.Działania regulacyjne państw * 4.2.2.Działania operacyjne państw * 4.3.Działanie podmiotów transnarodowych * 4.3.1.Działania regulacyjne organizacji pozarządowych i korporacji transnarodowych * 4.3.2.Działania kontrolne organizacji pozarządowych i korporacji transnarodowych * 4.3.3.Działania operacyjne organizacji pozarządowych i korporacji transnarodowych * Rozdział V * Perspektywy czynnika żywności genetycznie zmodyfikowanej w stosunkach międzynarodowych * 5.1.Wymiar technologiczny * 5.1.1.Wariant progresywny * 5.1.2.Wariant regresywny * 5.2.Wymiar normatywny * 5.2.1.Wariant progresywny * 5.2.2.Wariant regresywny * 5.3.Wymiar ekonomiczny * 5.3.1.Wariant progresywny * 5.3.2.Wariant regresywny * 5.4.Wymiar społeczny * 5.4.1.Wariant progresywny * 5.4.2.Wariant regresywny
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 53997 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [369]-377.
Niniejsza książka poświęcona jest jakości, w tym bezpieczeństwu żywności, z punktu widzenia problematyki zarządzania jakością w przedsiębiorstwie przemysłu spożywczego. Oprócz podstaw teoretycznych zawiera wiele przykładów praktycznych, bazujących na koncepcjach, metodach i narzędziach, których wykorzystanie pozwala na osiągnięcie, utrzymanie, a następnie skuteczne doskonalenie wymaganego poziomu jakości i poprawę konkurencyjności danego przedsiębiorstwa.Książka ma charakter podręcznika akademickiego i jest przede wszystkim przeznaczona dla studentów, doktorantów kierunków zarządzania, towaroznawstwa, technologii przemysłu spożywczego i innych kierunków pokrewnych. Może być także stosowana przez szerokie grono menedżerów do spraw jakości, specjalistów i praktyków, przedstawicieli przemysłu spożywczego.
Rozdział 1. Jakość i bezpieczeństwo żywności * 1.1.Pojęcie żywności i terminy pokrewne * 1.2.Pojęcie jakości żywności * 1.2.1.Jakość żywności i jej składowe * 1.2.2.Jakość żywności w ujęciu kompleksowym * 1.3.Pojęcie bezpieczeństwa żywności * 1.3.1.Bezpieczeństwo żywności i zanieczyszczenia występujące w żywności * 1.3.2.Systemy i instrumenty na straży bezpieczeństwa żywności w prawie UE * 1.3.2.1.HACCP, GMP, GHP * 1.3.2.2.RASFF * Rozdział 2. Systemy znormalizowane i programy wspierające jakość i bezpieczeństwo żywności * 2.1.Podejścia normatywne * 2.1.1.Pojęcie normy i normalizacji * 2.1.2.System zarządzania jakością według ISO 9001 * 2.1.3.System zarządzania bezpieczeństwem żywności według ISO 22000 * 2.1.4.Standardy sieci handlowych * 2.1.5.Standard GlobalGAP dla producentów podstawowych * 2.1.6.System bezpieczeństwa pasz GMP+ * 2.1.7.Globalny system certyfikacji żywności FS 22000 * 2.1.7.1.Globalna Inicjatywa na rzecz Bezpieczeństwa Żywności - GFSI * 2.1.7.2.Standardy rekomendowane przez GFSI * 2.1.7.3.Standard FS 22000 * 2.1.8.Norma PN EN 15593 dotycząca opakowań do żywności * 2.1.9.ISO/IEC 17025 - wymagania dotyczące laboratoriów badawczych * 2.2.Wybrane programy na rzecz jakości i bezpieczeństwa żywności * 2.2.1.Wybrane programy powołane w krajach Europy * 2.2.2.Programy polskie * 2.3.System CARVER+Shock * 2.3.1.Istota bioterroryzmu * 2.3.2.Istota systemu CARVER+Shock * 2.3.3.Etapy wdrażania systemu * Rozdział 3. Urzędowy i rynkowy nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności * 3.1.Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności * 3.2.Polskie urzędy na straży jakości i bezpieczeństwa żywności * 3.3.Rola i zadania jednostek certyfikacyjnych * 3.4.Auditowanie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodnie z normą ISO 19011:2003 * Rozdział 4. Koncepcje wspierające jakość i bezpieczeństwo żywności * 4.1.TQM - Total Quality Management * 4.1.1.Definicja TQM * 4.1.2.Zasady i model TQM * 4.1.3.Modele doskonałości * 4.2.Koncepcja kosztów jakości * 4.2.1.Definicja kosztów jakości * 4.2.2.Modele i klasyfikacja kosztów jakości * 4.2.3.Rachunek kosztów jakości * 4.3.Six Sigma * 4.3.1.Istota podejścia Six Sigma * 4.3.2.Wdrażanie Six Sigma * 4.3.3.Infrastruktura Six Sigma * 4.4.Japońska koncepcja zarządzania jakością - kaizen * 4.4.1.Istota koncepcji kaizen * 4.4.2.Pojęcie straty (muda) * 4.4.3.Podstawowe praktyki towarzyszące kaizen * Rozdział 5. Instrumentarium zarządzania jakością * 5.1.Klasyfikacja narzędzi zarządzania jakością * 5.2.Tradycyjne narzędzia zarządzania jakością * 5.2.1.Arkusz kontrolny * 5.2.2.Karta kontrolna * 5.2.3.Histogram * 5.2.4.Diagram Ishikawy * 5.2.5.Diagram Pareto * 5.2.6.Diagram rozproszenia * 5.2.7.Schemat blokowy * 5.3.Nowe narzędzia zarządzania jakością * 5.3.1.Diagram pokrewieństwa * 5.3.2.Diagram zależności * 5.3.3.Diagram systematyki * 5.3.4.Diagram macierzowy * 5.3.5.Macierzowa analiza danych * 5.3.6.Plan działania * 5.3.7.Diagram strzałkowy * 5.4.Klasyfikacja metod zarządzania jakością * 5.5.Metody zarządzania jakością * 5.5.1.Metoda Kano * 5.5.2.Metoda QFD * 5.5.3.Metoda FMEA * 5.5.4.Metoda CSI * 5.5.5.Metoda Servqual * 5.5.6.Metoda kryterialnego wzorca jakości * 5.6.Inne instrumenty zarządzania jakością o charakterze wspierającym * 5.6.1.Burza mózgów * 5.6.2.Metoda 5Why * 5.6.3.Metoda Suzuki * 5.6.4.Metoda 8D * 5.6.5.Metoda 5S * Rozdział 6. Przykłady praktycznych zastosowań wybranych instrumentów * 6.1.Zastosowanie diagramu Ishikawy do identyfikacji przyczyn spadku popytu na usługi w zakładzie gastronomicznym * 6.2.Zastosowanie burzy mózgów, diagramu pokrewieństwa, zależności i systematyki do rozwiązania problemów w hurtowni koncentratów spożywczych * 6.3.Zastosowanie metody Kano przez producenta przetworów mleczarskich * 6.4.Zastosowanie metody CSI przez producenta przetworów mleczarskich
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54006 (1 egz.)
Kaucja: 51,33 zł
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 51792 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej