Dziedzictwo kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
wypożyczone
(2)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(1)
BD40 (Suwalska 11)
(1)
CN1 (św. Wincentego 85)
(1)
W98 (Kondratowicza 23)
(1)
Autor
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Kulbowski Tomasz (1975- )
(1)
Makłowicz Agnieszka
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Tomczak Andrzej
(1)
Whitw Lisa
(1)
Wierzbowska Lucyna
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Łapiński Paweł (1985- )
(1)
Špaleta Renata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Kobieta
(5199)
Rodzina
(4006)
Przyjaźń
(3822)
Miłość
(3250)
Tajemnica
(2946)
Dziedzictwo kulinarne
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2931)
Relacje międzyludzkie
(2508)
Zabójstwo
(2166)
Życie codzienne
(1902)
Magia
(1727)
Zwierzęta
(1600)
Dzieci
(1583)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1524)
Uczucia
(1394)
Nastolatki
(1373)
II wojna światowa (1939-1945)
(1360)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1344)
Uczniowie
(1257)
Dziecko
(1246)
Literatura dziecięca polska
(1154)
Małżeństwo
(1130)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1043)
Ludzie a zwierzęta
(1012)
Chłopcy
(995)
Trudne sytuacje życiowe
(989)
Sekrety rodzinne
(926)
Wybory życiowe
(924)
Policjanci
(904)
Żydzi
(890)
Relacja romantyczna
(876)
Osoby zaginione
(875)
Władcy
(868)
Psy
(859)
Historia
(848)
Kultura
(817)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(773)
Prywatni detektywi
(767)
Wychowanie
(751)
Pisarze polscy
(746)
Przestępczość zorganizowana
(740)
Walka dobra ze złem
(716)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(692)
Koty
(679)
Krainy i światy fikcyjne
(677)
Arystokracja
(674)
Stworzenia fantastyczne
(667)
Mężczyzna
(648)
Literatura młodzieżowa polska
(644)
Psychologia
(638)
Poszukiwania zaginionych
(635)
Uprowadzenie
(634)
Matki i córki
(627)
Samorealizacja
(620)
Wakacje
(605)
Wojna
(597)
Dziennikarze
(584)
Sztuka
(574)
Nauczyciele
(561)
Polacy za granicą
(558)
Wojsko
(550)
Zemsta
(550)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(539)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(519)
Obyczaje i zwyczaje
(513)
Śmierć
(509)
Psychoterapia
(503)
Zakochanie
(502)
Czytanie
(497)
Dziadkowie i wnuki
(496)
Zarządzanie
(494)
Dojrzewanie
(492)
Matematyka
(483)
Osobowość
(472)
Spisek
(471)
Seryjni zabójcy
(467)
Przyroda
(459)
Ojcowie i córki
(453)
Postawy
(451)
Lekarze
(447)
Samotność
(444)
Marzenia
(443)
Język angielski
(433)
Nauka
(432)
Opieka nad zwierzętami
(432)
Nauczanie początkowe
(427)
Stosunki interpersonalne
(426)
Czarownice i czarownicy
(425)
Ludzie bogaci
(423)
Pisarze
(417)
Politycy
(407)
Samopoznanie
(407)
Temat: miejsce
Dalmacja (Chorwacja)
(1)
Francja
(1)
Japonia
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(3)
Książka kucharska
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Indeks.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, 何事にも旬がある –wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 58929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Francja na talerzu / François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska. - Wydanie I. - Kraków : Znak koncept, 2023. - 431, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy, portrety ; 34 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko o kuchni francuskiej.
Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy.
VADEMECUM kuchni francuskiej. Znajdziesz tu WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Kto mieszka w serze casgiu merzu? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? 350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot… Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crepes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek… Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji! Bon appétit!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 06.05.2024)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 07.06.2024)
Książka
W koszyku
Bądź jak Makłowicz w swojej kuchni i gotuj śródziemnomorskie przysmaki dla siebie i swoich bliskich! "Dalmacja. Książka kucharska" z pewnością Ci w tym pomoże!Od lata 2020 roku, kiedy Robert Makłowicz wyruszył do chorwackiej Dalmacji ze swoim youtube`owym kanałem, popularność tego regionu pod względem kulinarnym diametralnie wzrosła. Nie jest to dziwne, gdyż kraina dalmatyńska jest bardzo ciekawa pod względem historycznym, kulturowym, widokowym i właśnie kulinarnym. Wpływy włoskie, weneckie, bałkańskie i chorwackie sprawiły, że region ten pod względem kuchni stał się wręcz unikatowy.W książce "Dalmacja. Książka kucharska" zawarte są przepisy skupione właśnie na Dalmacji. Na stronach widnieją propozycje dań, zaczynając od tych rybnych, z wykorzystaniem owoców morza, przez warzywne, a kończąc na mięsnych. Przepisy te nie muszą być ortodoksyjnie przestrzeganie, jak według filozofii pana Makłowicza. Podróżnik w każdym przepisie sugeruje nam, w jaki sposób można zamienić dane składniki, które mogą być dla nas z różnych względów niedostępne. Gotując potrawy z tej książki, możemy poczuć się, jakbyśmy byli na wybrzeżu Chorwacji na półwyspie Pelješac, i delektować się makaronami oraz winem.W tej pozycji znajdują się również bardzo dobrze wykonane zdjęcia Dalmacji, które wzbogacają opisane tam przepisy, oraz ciekawostki o tym regionie, które również można wykorzystać przy ewentualnej podróży. Należy zaufać Robertowi Makłowiczowi, gdyż wybrzeże Chorwacji jest dla niego jak druga ojczyzna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej