Zwyczaje żywieniowe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(22)
Forma i typ
Książki
(21)
Poradniki i przewodniki
(8)
Proza
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Publikacje naukowe
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Audiobooki
(1)
Poezja
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(23)
wypożyczone
(9)
nieokreślona
(1)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(6)
BD40 (Suwalska 11)
(4)
BD52 (Rembielińska 6a)
(4)
BD53 (Bazyliańska 6)
(2)
BD65 (Krasnobrodzka 11)
(2)
CN1 (św. Wincentego 85)
(4)
MW123 (św. Wincentego 64)
(1)
W2 (Bazyliańska 6)
(1)
W29 (Rembielińska 6a)
(2)
W37 (Smoleńska 94)
(2)
W49 (Księcia Ziemowita 16)
(1)
W98 (Kondratowicza 23)
(1)
WP130 (św. Wincentego 85)
(3)
Autor
Matela Leszek (1955- )
(2)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Banaś-Domińska Małgorzata
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Bury-Kamińska Magdalena
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Filak Patrycja
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Głowińska Anita
(1)
Głowińska Anita. Kicia Kocia
(1)
Jackowska Małgorzata
(1)
Jarzębowska Maja
(1)
Klimas Leszek
(1)
Klonowski Tomasz
(1)
Kolbusz Wiesław
(1)
Kraśniewska Paula
(1)
Kur Małgorzata
(1)
Kwapińska Małgorzata
(1)
Lustig Robert H
(1)
Mercola Joseph (1954- )
(1)
Mirska Dorota
(1)
Mottes Miki
(1)
Nowakowska Magdalena (nauki historyczne)
(1)
Oworuszko Monika
(1)
Oworuszko Monika. Kryminał dietetyczny (pol.)
(1)
Piłasiewicz Elżbieta
(1)
Porat Tal
(1)
Rogalska Paulina
(1)
Rogulska Anna
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Sobel Grzegorz (1972- )
(1)
Steel Carolyn
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Supińska Małgorzata
(1)
Szling Agnieszka
(1)
Werner-Gray Liana (1987- )
(1)
Whitw Lisa
(1)
Wierzbowska Lucyna
(1)
Wilson Bee
(1)
Witkowska Magda
(1)
Ziemann Kamila
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Łapiński Paweł (1985- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(11)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(21)
Kraj wydania
Polska
(22)
Język
polski
(22)
Odbiorca
Dzieci
(7)
6-8 lat
(4)
0-5 lat
(3)
9-13 lat
(3)
14-17 lat
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Młodzież
(1)
Psycholodzy
(1)
Psychoterapeuci
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura angielska
(2)
Literatura australijska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Kobieta
(5199)
Rodzina
(4006)
Przyjaźń
(3822)
Miłość
(3250)
Tajemnica
(2946)
Zwyczaje żywieniowe
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2931)
Relacje międzyludzkie
(2508)
Zabójstwo
(2166)
Życie codzienne
(1902)
Magia
(1727)
Zwierzęta
(1597)
Dzieci
(1583)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1524)
Uczucia
(1394)
Nastolatki
(1373)
II wojna światowa (1939-1945)
(1360)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1344)
Uczniowie
(1257)
Dziecko
(1246)
Literatura dziecięca polska
(1154)
Małżeństwo
(1130)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1043)
Ludzie a zwierzęta
(1012)
Chłopcy
(995)
Trudne sytuacje życiowe
(989)
Sekrety rodzinne
(926)
Wybory życiowe
(924)
Policjanci
(904)
Żydzi
(890)
Relacja romantyczna
(876)
Osoby zaginione
(875)
Władcy
(868)
Psy
(859)
Historia
(848)
Kultura
(817)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(773)
Prywatni detektywi
(767)
Wychowanie
(751)
Pisarze polscy
(746)
Przestępczość zorganizowana
(740)
Walka dobra ze złem
(716)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(692)
Krainy i światy fikcyjne
(677)
Koty
(676)
Arystokracja
(674)
Stworzenia fantastyczne
(667)
Mężczyzna
(648)
Literatura młodzieżowa polska
(644)
Psychologia
(638)
Poszukiwania zaginionych
(635)
Uprowadzenie
(634)
Matki i córki
(627)
Samorealizacja
(620)
Wakacje
(605)
Wojna
(597)
Dziennikarze
(584)
Sztuka
(574)
Nauczyciele
(561)
Polacy za granicą
(558)
Wojsko
(550)
Zemsta
(550)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(539)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(519)
Obyczaje i zwyczaje
(513)
Śmierć
(509)
Psychoterapia
(503)
Zakochanie
(502)
Czytanie
(497)
Dziadkowie i wnuki
(496)
Zarządzanie
(494)
Dojrzewanie
(492)
Matematyka
(483)
Osobowość
(472)
Spisek
(471)
Seryjni zabójcy
(467)
Przyroda
(459)
Ojcowie i córki
(453)
Postawy
(451)
Lekarze
(447)
Samotność
(444)
Marzenia
(443)
Język angielski
(433)
Nauka
(432)
Opieka nad zwierzętami
(432)
Nauczanie początkowe
(427)
Stosunki interpersonalne
(426)
Czarownice i czarownicy
(425)
Ludzie bogaci
(423)
Pisarze
(417)
Politycy
(407)
Samopoznanie
(407)
Temat: czas
2001-
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e
(1)
101-200
(1)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
200-101 p.n.e
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e
(1)
500-401 p.n.e
(1)
600-501 p.n.e
(1)
700-601 p.n.e
(1)
800-701 p.n.e
(1)
Temat: miejsce
Francja
(1)
Japonia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Starożytna Grecja
(1)
Wrocław (Polska)
(1)
Gatunek
Poradnik
(5)
Opracowanie
(4)
Książka kucharska
(3)
Opowiadania i nowele
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Książka obrazkowa
(1)
Monografia
(1)
Opowiadania i nowele przygodowe
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Reportaż
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(7)
Medycyna i zdrowie
(7)
Etnologia i antropologia kulturowa
(5)
Historia
(5)
Styl życia, moda i uroda
(4)
22 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Indeks.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, 何事にも旬がある –wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 58929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lama Lenka przy stole / Patrycja Filak ; ilustracje: Magdalena Bury. - Wydanie pierwsze. - Kraków : Tuli Mama Tuli Tata, 2018. - 24 strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Wiek: 3+.
Lama Lenka, Piesek Janek, Kotka Zuzia i Byczek Franek umówili się na wspólne gotowanie. Każdy bohater ma swoje upodobania i przyzwyczajenia przy stole. Przygotowywanie i jedzenie posiłku wzbudziło w nich mnóstwo emocji! Książka pokazuje, jak budować u dziecka dobre nawyki żywieniowe i jak zachęcić je do jedzenia bez wmuszania czy namawiania. To również wskazówka dla dzieci i rodziców, jak pozytywnie się komunikować, aby uniknąć niepotrzebnych spięć przy stole. Przygody Lamy Lenki i jej przyjaciół zachęcają do wspólnego przygotowywania posiłków i jedzenia ich w przyjaznej atmosferze.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Francja na talerzu / François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska. - Wydanie I. - Kraków : Znak koncept, 2023. - 431, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy, portrety ; 34 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko o kuchni francuskiej.
Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy.
VADEMECUM kuchni francuskiej. Znajdziesz tu WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Kto mieszka w serze casgiu merzu? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? 350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot… Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crepes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek… Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji! Bon appétit!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 06.05.2024)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 07.06.2024)
Książka
W koszyku
Kicia kocia : witaminowe przyjęcie / napisała i zilustrowała Anita Głowińska. - Poznań : Media Rodzina, copyright 2017. - [24] strony : ilustracje kolorowe ; 20 cm.
(Kicia Kocia / Anita Głowińska)
Dla dzieci od lat 2 do 6.
Kolejny tom w serii przygód rezolutnej kotki. Kicię Kocię odwiedził jej kolega Pacek. Dzieci objadły się słodyczami. To nie był dobry pomysł, bo Kicię Kocię rozbolał brzuch. Następnego dnia postanawia urządzić witaminowe przyjęcie i poczęstować przyjaciół owocami i warzywami. [Opis pochodzi od wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I (1 egz.)
(dostępność ok. 22.05.2024)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I (1 egz.)
(dostępność ok. 28.05.2024)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I (1 egz.)
(dostępność ok. 23.05.2024)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Pierwszy Kontakt)
Je makaron bez sosu, ale tylko z białego talerza, jabłko wyłącznie pokrojone w ósemki (ale bez skórki!), a może wzdryga się, kiedy sos dotknie ziemniaków albo ostatni raz spróbowało czegoś nowego pół roku temu i zdaje się żywić powietrzem. Jeśli któryś z tych opisów przypomina ci twoje dziecko, to książka właśnie dla ciebie! Małgorzata Jackowska, specjalistka żywienia człowieka i dietetyczka, popularyzatorka wiedzy o zdrowym żywieniu niemowląt i dzieci, autorka książki „Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety”, opowiada o tym: - dlaczego dzieci na różnych etapach życia mogą jeść mało, wybiórczo, specyficznie - czym są neofobia i wybiórczość pokarmowa - jakie strategie nie pomagają - i co właściwie można zrobić, żeby pomóc dziecku cieszyć się posiłkami. „«Niejadki» i nie tylko” to nieoceniona pomoc dla rodziców zmęczonych i zaniepokojonych tym, jak je ich dziecko. Pomaga kształtować właściwe relacje z jedzeniem i pozbyć się napięcia wokół stołu. „Mamania. Pierwszy kontakt” to seria książek, które powinny znaleźć się na półce każdego rodzica. Do stworzenia serii zaproszono osoby eksperckie, które w prosty i jasny sposób przekazują wiedzę na najróżniejsze tematy: od jedzenia po wychowanie. To książki zwięzłe, praktyczne, przedstawiające w wyczerpujący sposób najważniejsze zagadnienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
(dostępność ok. 25.05.2024)
Książka
W koszyku
Jak pomóc dziecku z nadwagą : Efekt Klimasa / Leszek Klimas ; wysłuchała i spisała Dorota Mirska - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Luna, 2024. - 254, [2] strony : fotografie 23 cm.
Koledzy z klasy przezywali Krzyśka „Gruby”. Zmartwieni rodzice zwrócili się do Leszka Klimasa, by pomógł ich synowi nie tylko pozbyć się zbędnych kilogramów, ale też odzyskać pewność siebie. Laura, najmłodsza uczestniczka programu, zgłosiła się do przychodni wraz z rodzicami i siostrą. Całą rodziną pozbyli się w sumie 120 kg! Jeśli Twój podopieczny też ma problem z nadwagą, to ten poradnik jest dla Ciebie.
Wiecie, dlaczego dzieciaki pod naszą opieką chudną? Bo ja i cały mój zespół w nie wierzymy – to właśnie sedno metody Leszka Klimasa, który od lat wykorzystuje swoje doświadczenie, żeby pomagać dzieciom, młodym ludziom i ich opiekunom w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Jego podopieczni w trakcie procesu utraty zbędnych kilogramów nie są głodni, mają mnóstwo energii, są radośni i zyskują pewność siebie.
Leszek Klimas, mistrz świata w sylwetce atletycznej, otworzył poradnię Efekt Klimasa i zaprosił do współpracy lekarzy, dietetyków, fizjoterapeutów, psychologów oraz innych ekspertów, dzięki którym trafiające tam dzieciaki są otoczone najlepszą fachową opieką. W tej książce, wraz ze swoim zespołem, dzieli się wynikającą z wieloletniej praktyki wiedzą, którą dopełniają wyniki badań naukowych, przepisy i propozycje treningów, ale także motywacja, uśmiech i żart. [Opis pochodzi od wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1. (dostępność ok. 03.06.2024)
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać! Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli? Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki! Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe kawałki! Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury. Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się. Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych. Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i. najbardziej obrzydliwe. Życzymy Wam inspirującej kulinarnej podróży przez epoki, regiony i smaki!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Dr Robert Lustig alarmuje, że cukier jest toksyną i jest metabolizowany jak trucizna. Zmienione środowisko, pełne w wysokim stopniu przetworzonych produktów powoduje zaburzoną pracę hormonów, choroby metaboliczne i w konsekwencji pandemię otyłości. By pomóc nam w walce z nadwagą i powrót do zdrowia, autor zaleca zindywidualizowane podejście do własnych potrzeb żywieniowych przy jednoczesnym unikaniu cukru.W tym kontekście omawia skuteczność (lub jej brak) różnych diety od Atkinsa i Paleo po wegańską. Odpowiednie odżywianie pozwoli nam na ponowne uregulowanie gospodarki hormonalnej - zapanowanie nad kluczowymi hormonami odpowiadającymi za uczucie głodu, nagrody i stresu. Dokonując bardziej świadomych wyborów w dążeniu do pełniejszego zdrowia będziemy wiedzieli jakie działania podjąć na poziomie społecznym, by już teraz pracować nad poprawą zdrowia następnego pokolenia - naszych dzieci."Nasze zwyczaje żywieniowe to prosta droga do grobu. W swojej jakże aktualnej i istotnej książce dr Robert Lustig przedstawia dowody naukowe na toksyczne działanie cukru i katastrofalny wpływ współczesnej diety przemysłowej na hormony kontrolujące uczucie głodu i sytości, a tym samym na wagę. Słodka pułapka to najlepsza książka, jaką do tej pory czytałem, na temat związku między odżywianiem a zdrowiem oraz najjaśniejsze wytłumaczenie przyczyn epidemii otyłości nękającej nasze społeczeństwo".Andrew Weil, M.D
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Słowiańskie korzenie [Książka mówiona] : odkryj tradycje przodków / Leszek Matela. - [Katowice] : Wydawnictwo KOS ; - 1 dysk optyczny (CD-Audio) : digital, stereo ; 12 cm.
4 godz. 55 min.
Wydanie książkowe ukazało się nakładem Wydawnictwa KOS.
Data wydania według: www.audiobook.pl.
Czyta: Wiesław Kolbusz.
Publikacja dostępna również w formie drukowanej.
Nagranie w formacie mp3.
Tajemnicza wiedza i rytuały słowiańskich przodków przejawiają się nie tylko w obyczajach Polaków, ale także we współczesnej mentalności. Sięganie do naszych korzeni pomaga zrozumieć, jak nadal jesteśmy głęboko związani z dawnymi czasami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. K.39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słowiańskie sposoby na zdrowie : metody oparte na tradycjach naszych przodków / Leszek Matela. - Wydanie pierwsze. - Katowice : Wydawnictwo Kos, 2023. - 310, [6] strony : ilustracje, fotografie, faksymila ; 23 cm.
Podstawowe filary zdrowia, na których opierali swoją filozofię życia nasi przodkowie, to harmonijne sposoby budowania i urządzania mieszkań, właściwe odżywianie, stosowanie ziół oraz korzystanie z leczniczej mocy natury. Książka podzielona jest na rozdziały, które je szczegółowo omawiają. Słowianie posiadali też własne odpowiedniki feng shui. Czuli się cząstką przyrody. Idee życia zgodne z pozytywnymi energiami otoczenia były już przed setkami lat świetnie znane i mądrze wykorzystywane w naszym tradycyjnym budownictwie, rękodzielnictwie oraz obyczajach. Również w dawnej polskiej sztuce kulinarnej znajdziemy wiele cennych zaleceń, które można wykorzystać do tworzenia prozdrowotnego menu XXI wieku. Ważne miejsce zajmowała w naszym kraju medycyna ludowa oparta o rodzime rośliny. Znachorzy i znachorki, wiedźmy i zamawiaczki wypracowali liczne skutecznie działające metody terapii naturalnej, z których warto skorzystać także dziś. Sięgnijmy do korzeni, zapoznajmy się ze spuścizną dawnych Słowian oraz spróbujmy ich cenne osiągnięcia zastosować na co dzień, uwzględniając współczesne technologie i badania naukowe. SŁOWIAŃSKIE SPOSOBY NA ZDROWIE będą Państwu w tym pomocne. LESZEK MATELA jest autorem ponad 60 książek o naturoterapii, radiestezji, miejscach mocy i sekretach dawnych kultur, w tym wielu wznawianych wielokrotnie bestsellerów, oraz kilkuset artykułów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 58809 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 269-288.
Nowe wydanie popularnego poradnika, który kompleksowo omawia najzdrowsze nawyki!Czy wiesz, że śniadanie wcale nie musi być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, a picie codziennie szklanki wody z kostką lodu wzmacnia odporność, pomaga spalać tłuszcz i nawadnia organizm?Doktor Joseph Mercola, ekspert od medycyny naturalnej, ujawnia dziewięć prostych kroków do zdrowia. To zbiór cennych wskazówek, dzięki którym bez specjalnego wysiłku i wyrzeczeń będziesz dbać o swoje zdrowie każdego dnia.Z książki dowiesz się:- jak przygotować się do snu, aby naprawdę wypocząć;- Po czym poznać, ze organizm jest odwodniony i jak najskuteczniej go nawodnić;- jakie tłuszcze są najzdrowsze i dlaczego masło też należy do tej grupy;- Których produktów uznawanych za zdrowe powinieneś unikać;- jakie zastępniku cukru są tak naprawdę zdrowe, a które powodują choroby."W tej książce dr Mercola pokaże ci, jak zmieniać przyszłość twojego zdrowia. Jeśli uważnie przyswoisz przedstawione w niej informacje, nauczysz się pozytywnie wpływać na własne DNA, aby poprawić swoje zdrowie i wydłużyć sobie życie".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21971 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 127. Indeks.
Roślinny styl życia rozprzestrzenił się daleko poza wegańskie i wegetariańskie społeczności stając się bardziej popularnym niż kiedykolwiek. Osoby pragnące dowiedzieć się więcej o weganizmie toną w ilości sprzecznych informacji. Rozwiązaniem tego problemu jest Simple Happy Kitchen - Ilustrowany przewodnik po roślinnym stylu życia! Ten ilustrowany przewodnik jest pełen humorystycznych i wciągających ilustracji, które dostarczą Tobie i Twojej rodzinie wszystkich potrzebnych informacji do poruszania się po roślinnym świecie. Dołącz do Pedro Almondovara (prażonego migdała), który zabierze Cię w cudowny świat roślinnego odżywiania, pomagając w podejmowaniu pierwszych kroków w kierunku lepszego, zdrowszego, bogatszego w składniki odżywcze i świadomego stylu życia, który jest również lepszy dla środowiska. Ten oparty na roślinach przewodnik w wesoły i interesujący sposób porusza trudne tematy tj. badania naukowe, fakty i mity, wyzwania, co pozwala na lekkie przyswojenie wiedzy dla całej rodziny. Wszystkie informacje w książce są poparte badaniami klinicznymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Starożytna Grecja od kuchni / Magdalena Nowakowska. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - 429, [1] strona : fotografie ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 429-[430].
Jaka była rola uczty i sympozjonu, prócz czerpanej z niej rozrywki i radości z jedzenia i picia? Kto gotował dla Platona i Sokratesa? Gdzie były kobiety, podczas gdy ich mężowie biesiadowali? Jak wyglądały przybory kuchenne? Czy Grecy wychodzili na lunch? Czy zmysłowe przyjemności mogą mieć coś wspólnego z rybami? Czy dziś możemy posmakować starożytnego sera? W zaglądaniu do kuchni zawsze jest coś ekscytującego! To właśnie za kulisami dojrzymy to, czego nie widać na nakrytym stole. Grecy z pewnością nie byli pierwszymi ludźmi wykazującymi zainteresowanie kulinariami, ale byli jednymi z pierwszych, którzy uświadomili sobie, że gotowanie może być sztuką. Rytuał rodzinnych spotkań przy stole można obserwować również dziś. A jak to wyglądało w starożytności? W górzystym helleńskim kraju, rozsypanym w setki wysp i wysepek, ludzie nauczyli się liczyć bardziej na dary morza niż ziemi. Grecka kuchnia obfitowała w to, co dostarczał akwen: ryby, kraby, kalmary i ośmiornice były na porządku dziennym. Dieta typowego Greka składała się również z jęczmiennego placka lub miski kaszy, pospolitych warzyw, głównie strączkowych, odrobiny lokalnych owoców i pewnej ilości dziko rosnącej zieleniny. Porcji białka dostarczały ślimaki, a mieszkańcom wybrzeża - owoce morza. Niewiele rejonów sprzyjało hodowli bydła, za to owce i kozy były wszechobecne. Właściciele jednej czy dwóch kóz mieli przywilej uraczenia się raz na jakiś czas kawałkiem sera lub kubkiem mleka, a mięso pozostawało w zasięgu szczęściarzy posiadających większe stada. Zapach pieczystego był dla przeciętnego Greka raczej oznaką święta niż codziennością. Mniej zamożni musieli się zadowolić polewkami, znanymi również z kuchni Słowian, oraz papką z mąki, fasoli, cebuli i czosnku. Starożytna Grecja od kuchni to nie tylko przewodnik po najpopularniejszych produktach goszczących na stołach Greków, upodobaniach uprzywilejowanych smakoszy i narodzinach sztuki kulinarnej Europy. To egzotyczna podróż do świata ludzi odległych w czasie i przestrzeni, choć jednocześnie bardzo nam bliskich, gdyż będących twórcami kultury, której jesteśmy spadkobiercami. Warto się w tę podróż wybrać, nie tylko dlatego, że gastronomia Grecji stoi u początków współczesnej kuchni europejskiej, ale przede wszystkim dlatego, że jest częścią historii tego kraju, historii, która domaga się uwagi każdego, kto pragnie poznać źródła własnej cywilizacji. Książka omawia temat tradycji kulinarnej starożytnych Greków - pierwszych mistrzów kuchni europejskiej. Opowiada o codziennej strawie zwykłych ludzi, produktach obecnych na stołach starożytnych Greków, o upodobaniach smakoszy i okolicznościach, w których gotowanie stało się w Grecji równie ważne jak filozofia czy poezja. Przybliża wiele innych aspektów związanych ze sprawami stołu, jak choćby rolę uczty i sympozjonu czy zwyczaje związane z jedzeniem. Publikacja jest adresowana zarówno do wielbicieli kuchni, jak i czytelników zainteresowanych kulturą oraz historią starożytną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kryminał dietetyczny / Monika Oworuszko ; cz. 2)
Stanowi część 2. cyklu. Część 1. pt.: Walenty i Spółka.
Wiek: 6+.
Skończył się rok szkolny i dzieci wyjechały na wakacje. Pablo Papaya zabrał Marthę Maracuję do Meksyku. Walenty Węglowodan, Wera Woda, Tęgomir Tłuszcz, Błażej i Balbina Białko też zamarzyli o podróży. Dokąd pojadą i co odkryją? Jakie przygody przeżyją? I czy tylko im się wydaje, że ktoś ich śledzi? "Walenty i spółka ruszają w świat" to druga część kryminału dietetycznego "Walenty i spółka". Tym razem bohaterowie wybiorą się w podróż, w trakcie której ustalą, jak odżywiają się ludzie na różnych kontynentach i jaki to ma wpływ na ich zdrowie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Engram)
Bibliografia na stronach 143-162.
Treści książki stanowią wynik doświadczeń własnych i praktyki psychodietetycznej w ramach prowadzenia gabinetu psychologicznego oraz współpracy przy projektach naukowych dotyczących zachowań zdrowotnych w tym żywieniowych pacjentów z przewlekłymi chorobami somatycznymi i nadwagą/otyłością. Zawierają zbiór interdyscyplinarnej i kompleksowej wiedzy z dziedziny dietetyki i psychologii, która ma ukierunkować przyszłych specjalistów i specjalistów już pracujących z ww. grupami osób w stronę skutecznej i efektywnej współpracy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21259 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy wrocławskim stole / Grzegorz Sobel. - Wrocław : Wydawnictwo Dolnośląskie, 2006. - 257, [3] s. : il. ; 23 cm.
U góry okł.: "Tradycje biesiadne i dawne przepisy".
Książka ta nie jest podręcznikiem kulinarnym dawnego Wrocławia ani też spisem potraw jadanych w różnych epokach przez mieszkańców te go miasta. Stanowi raczej pretekst do szerszego spojrzenia - czasem w ujęciu historycznym - zarówno na skromnych zjadaczy chleba, ja k i na uczestników wystawnych uczt. Przez pryzmat stołu ukazuje wielowiekową, barwną tradycję Wrocławia oraz przypomina niespotykane gdzie indziej zwyczaje i obyczaje biesiadne, a także dawne wrocławskie przeboje kulinarne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53619 (1 egz.)
Kaucja: 15,00 zł
Książka
W koszyku
(Miasto Szczęśliwe)
Informacja o serii na stronie [416].
Tekst na skrzydełkach. Logo wydawcy na okładce.
Na okładce: Z języka greckiego: sitos (jedzenie) + topos (miejsce).
Książka dostępna również jako e-book.
Szacunek do jedzenia to coś dużo więcej niż radość z organicznej marchewki czy kawałka dobrego sera; to nasza jedyna droga przeżycia. Dlaczego jedzenie uratuje świat? Bo wszyscy jemy. Bo gotując i jedząc wspólnie, dowodzimy swojego człowieczeństwa. Bo proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie nawzajem. Industrializacja osłabiła lub nawet zerwała nasze więzi z naturą. Bogaci są coraz bogatsi i szczuplejsi, a biedni, nie mając czasu i pieniędzy, jedzą tanie przetworzone jedzenie co ma ogromny, negatywny wpływ na ich zdrowie. Carolyn Steel ostrzega, że jeśli nie zsynchronizujemy się z naturą na wzór naszych przodków i nie zmienimy swojego stosunku do tego, co i jak jemy - zniszczymy naszą planetę bezpowrotnie. W siedmiu rozdziałach, poświęconych odpowiednio zagadnieniom jedzenia, ciała, domu, społeczeństwa, miasta i wsi, natury oraz czasu autorka zastanawia się nad rolą i wartością pożywienia i nad naszym stosunkiem do niego. "Szacunek do jedzenia [...] to nasza jedyna droga przeżycia." - pisze. Dlatego marzy o samożywiących się miastach z ogrodami na dachach i farmami wertykalnymi, analizuje poglądy starożytnych filozofów i osiągnięcia współczesnej nauki. W skrócie - marzy o sitopii. Dobra sitopia to naturalnie zeroemisyjne społeczeństwo, ponieważ całe pożywienie wywodzi się z natury, a dobre praktyki rolnicze dbają o naturalne cykle ekologiczne i je naśladują. Nie uczą tego w szkole, ale intuicja moralna ci podpowiada, że możesz mieć dobre życie tylko jeśli zatroszczysz się o swój świat. Niekoniecznie jednak wiesz, co możesz zrobić, zaczynając od swojej kuchni, spiżarni, lodówki, zamiast czekać aż ktoś znów wymyśli za nas uniwersalne rozwiązanie. Które jak wszystko co uniwersalne, jest dobre dla wszystkich a zatem dla nikogo. Słusznie zatem dałeś się skusić przez tę książkę. Zacznij od siebie, zacznij czytać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pyszne przepisy dla warzywnych niejadków. Niewiele osób wynosi z domu rodzinnego prawidłowe nawyki żywieniowe, gdzie podstawę naszej piramidy pokarmowej stanowią warzywa i owoce. Często traktujemy je jako niesmaczny dodatek do dań na widok którego wiele osób, a zwłaszcza dzieci, ma "alergię". Jedzenie warzyw kojarzymy też zwykle z dietami odchudzającymi, ale ich dobroczynne działanie na cały organizm ma dużo większe "pole rażenia". Substancje w nich zawarte odżywiają nasze ciało, wzmacniają odporność, zapobiegają i chronią w sposób naturalny przed wieloma chorobami, a nawet leczą. I tak likopen w pomidorach poprawia odporność i redukuje stan zapalny. Warzywa zawierające skrobię chronią przed rakiem przewodu pokarmowego. Jedzenie roślin z rodziny krzyżowych - brokułów, brukselki, kalafiora czy rzeżuchy, chroni nie tylko przed nowotworami, ale również ma pozytywny wpływ na mózg, wzrok, łagodzi alergiczne zapalenie dróg oddechowych. Pomagają one przy cukrzycy typu 2, a nawet są przydatne w leczeniu autyzmu. Dzięki warzywom w naszej diecie zmniejszamy ryzyko rozwoju chorób serca, udaru oraz nadciśnienia tętniczego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 08.05.2024)
Książka
W koszyku
Gruby brzuszek / tekst: Małgorzata Supińska ; ilustracje: Paulina Rogalska. - Warszawa : Wydawnictwo Fama, [2012]. - [12] stron : ilustracje kolorowe ; 19 cm.
Okładka wliczona w paginację.
Bajka dla dzieci o zdrowym i niezdrowym jedzeniu. Szczególnie polecana dla tak zwanych niejadków i zakochanych w Fast Foodach!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronie 374. Indeks.
Czy masz czas na poprawę zdrowia? Obecnie na wszystko brakuje nam czasu. A już z pewnością na stanie „przy garach”, nawet gdy mamy do wykarmienia całą rodzinę. Coraz częściej w takich przypadkach sięgamy po gotowe dania, które wystarczy tylko odgrzać – rzadko jednak zastanawiamy się, co tak naprawdę się w nich znajduje. A lista może być długa i bardzo toksyczna. Dobrym rozwiązaniem może być codzienne zamawianie cateringu, ale kogo tak naprawdę na to stać? Kolacja dla dwojga w 10 minut? Tak! To możliwe Z pomocą przychodzi Lisa Werner-Grey! W swojej książce przedstawia przepisy na dania, które przygotujesz w 10 minut, a czasami nawet szybciej. Dzięki nim zaoszczędzisz czas, pieniądze i odzyskasz zdrowie. Dowiesz się jak zerwać z uzależnieniem od cukru i fastfoodów, pozbędziesz się z organizmu toksyn i stanów zapalnych, stracisz na wadze, wzmocnisz mięśnie i zwiększysz energię.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 10.06.2024)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej