Gastronomia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(42)
Forma i typ
Książki
(37)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
Audiobooki
(4)
Proza
(4)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Filmy i seriale
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(48)
wypożyczone
(6)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(1)
BD40 (Suwalska 11)
(1)
BD65 (Krasnobrodzka 11)
(4)
CN1 (św. Wincentego 85)
(21)
MW123 (św. Wincentego 64)
(5)
W2 (Bazyliańska 6)
(3)
W29 (Rembielińska 6a)
(2)
W37 (Smoleńska 94)
(4)
W49 (Księcia Ziemowita 16)
(1)
W60 (Krasnobrodzka 11)
(1)
W64 (Radzymińska 121)
(2)
W72 (Suwalska 11)
(2)
W85 (Jórskiego 41)
(1)
W98 (Kondratowicza 23)
(4)
WP130 (św. Wincentego 85)
(2)
Autor
Milewska Mariola
(3)
Szabłowski Witold (1980- )
(3)
Prączko Anna
(2)
Schlosser Eric
(2)
Skowroński Jacek (1963- )
(2)
Stasiak Andrzej
(2)
Ulatowska Maria (1948- )
(2)
Wiernicki Wiesław (1923- )
(2)
Anan`ev D. V
(1)
Arnett Will
(1)
Banaszyk Krzysztof (1970- )
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Bednarz Aleksander (1941-2013)
(1)
Biller Elżbieta
(1)
Bird Brad (1957- )
(1)
Bobola Agnieszka
(1)
Bondar Andrij (1974- )
(1)
Bury Katarzyna
(1)
Calahan Sharon
(1)
Callahan Julius
(1)
Cieślik Donata
(1)
Dennehy Brian (1938- )
(1)
Domańska Joanna (1970- )
(1)
Dominik Piotr
(1)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(1)
Duda Joanna
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Filipowicz Leszek (1967- )
(1)
Gardzińska Anna
(1)
Garofalo Janeane
(1)
Garrett Brad (1960- )
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Giacchino Michael (1967- )
(1)
Grochowska Agnieszka (1979- )
(1)
Górska Grażyna
(1)
Górska-Warsewicz Hanna
(1)
Gębski Jerzy
(1)
Głowacka Karolina
(1)
Holm Ian (1931- )
(1)
Jargoń Ryszard
(1)
Kaniewska Barbara
(1)
Karaszewski Zbigniew (1954- )
(1)
Karolak Tomasz (1971- )
(1)
Knopek Łukasz
(1)
Knowles Tim
(1)
Kosecka Kinga
(1)
Kosiński Cezary (1973- )
(1)
Kotaś Ryszard
(1)
Kowalczuk Iwona (nauki rolnicze)
(1)
Kowalewski Krzysztof (1937- )
(1)
Kozłecka Barbara
(1)
Kryszak Jerzy (1950- )
(1)
Krzywda Sebastian
(1)
Kudlińska-Chylak Anna
(1)
Kulykovets Olena
(1)
Maciąg Agnieszka (zarządzanie)
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Mielczarczyk Zofia
(1)
Mikulska Teresa (nauki ekonomiczne)
(1)
Milszewski Jakub
(1)
Mucha-|Szajek Ewa
(1)
Niedzielski Lech
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
Nowak Krystian
(1)
Nowicki Wojciech (1968- )
(1)
O`Toole Peter (1932-2013)
(1)
Opania Marian (1943- )
(1)
Osowska Krystyna
(1)
Oswalt Patton (1969- )
(1)
Panasiuk Aleksander (1965- )
(1)
Półtorak Andrzej
(1)
Romano Lou
(1)
Sadkowski Kamil
(1)
Sala Józef
(1)
Sawicka Beata
(1)
Siwiński Wiesław
(1)
Sohn Peter
(1)
Sojak Sławomir (1952- )
(1)
Stangierska Dagmara
(1)
Surzycka-Milczewska Zofia
(1)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(1)
Tomys Łukasz
(1)
Troński Marcin (1954- )
(1)
Tul-Krzyszczuk Agnieszka
(1)
Urbańska Beata
(1)
Wilson Bee
(1)
Witkowska Magda
(1)
Zamachowski Zbigniew (1961- )
(1)
Zaremba Robert
(1)
Zielińska Linda (1991- )
(1)
Zielińska Linda (1991-)
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Łapiński Paweł (1985- )
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Świstak Ewa
(1)
Świątkowska Monika
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(17)
1990 - 1999
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(15)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(40)
Ukraina
(1)
Język
polski
(40)
angielski
(1)
ukraiński
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(4)
Studenci
(2)
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Kierownicy lokali gastronomicznych
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(11)
Film amerykański
(1)
Literatura angielska
(1)
Temat
Kobieta
(5201)
Rodzina
(4007)
Przyjaźń
(3824)
Miłość
(3251)
Tajemnica
(2946)
Gastronomia
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2933)
Relacje międzyludzkie
(2509)
Zabójstwo
(2168)
Życie codzienne
(1903)
Magia
(1728)
Zwierzęta
(1600)
Dzieci
(1587)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1524)
Uczucia
(1394)
Nastolatki
(1374)
II wojna światowa (1939-1945)
(1360)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1346)
Uczniowie
(1257)
Dziecko
(1241)
Literatura dziecięca polska
(1151)
Małżeństwo
(1130)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1044)
Ludzie a zwierzęta
(1013)
Chłopcy
(996)
Trudne sytuacje życiowe
(990)
Sekrety rodzinne
(927)
Wybory życiowe
(926)
Policjanci
(907)
Żydzi
(890)
Relacja romantyczna
(878)
Osoby zaginione
(876)
Władcy
(868)
Psy
(859)
Historia
(848)
Kultura
(819)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(773)
Prywatni detektywi
(767)
Wychowanie
(750)
Pisarze polscy
(746)
Przestępczość zorganizowana
(740)
Walka dobra ze złem
(716)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(692)
Koty
(679)
Krainy i światy fikcyjne
(677)
Arystokracja
(674)
Stworzenia fantastyczne
(667)
Mężczyzna
(649)
Literatura młodzieżowa polska
(641)
Psychologia
(637)
Poszukiwania zaginionych
(635)
Uprowadzenie
(634)
Matki i córki
(627)
Samorealizacja
(620)
Wakacje
(606)
Wojna
(597)
Dziennikarze
(584)
Sztuka
(575)
Nauczyciele
(562)
Polacy za granicą
(558)
Zemsta
(551)
Wojsko
(550)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(540)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(519)
Obyczaje i zwyczaje
(513)
Śmierć
(509)
Psychoterapia
(503)
Zakochanie
(502)
Czytanie
(497)
Dziadkowie i wnuki
(496)
Zarządzanie
(494)
Dojrzewanie
(493)
Matematyka
(483)
Osobowość
(472)
Spisek
(472)
Seryjni zabójcy
(468)
Przyroda
(459)
Ojcowie i córki
(453)
Postawy
(451)
Lekarze
(447)
Samotność
(444)
Marzenia
(443)
Język angielski
(433)
Nauka
(432)
Opieka nad zwierzętami
(432)
Nauczanie początkowe
(427)
Czarownice i czarownicy
(426)
Stosunki interpersonalne
(426)
Ludzie bogaci
(424)
Pisarze
(417)
Politycy
(409)
Samopoznanie
(407)
Temat: czas
2001-
(6)
1901-2000
(5)
1945-1989
(4)
1989-2000
(4)
1918-1939
(1)
Temat: miejsce
Albania
(3)
Irak
(3)
Kambodża
(3)
Kuba
(3)
Uganda
(3)
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie)
(2)
Polska
(2)
Toruń (woj. kujawsko-pomorskie)
(2)
Francja
(1)
Kaługa (Rosja ; obw. kałuski)
(1)
Kaługa (Rosja, obw. kałuski ; okolice)
(1)
Paryż
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(10)
Publikacje dydaktyczne
(7)
Reportaż
(5)
Kryminał
(2)
Opracowanie
(2)
Powieść
(2)
Powieść obyczajowa
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Album
(1)
Biografia
(1)
Encyklopedia
(1)
Felieton polski
(1)
Film animowany
(1)
Film familijny
(1)
Książka kucharska
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Podręczniki
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Romans
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(7)
Kulinaria
(7)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Medycyna i zdrowie
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
42 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Polska karczma : restauracja, kawiarnia / Bogdan Baranowski. - Wrocław : Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1979. - 136, [3] s., [50] k. tabl., 4 s. tabl. kolor. il. ; 19 x 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kucharz i gastronom : vademecum / aut. Elżbieta Biller [et al.]. - Warszawa : "Rea", 2001. - 664, [10 ] s., [24] k. : il., rys., tab. ; 30 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BP 64 (1 egz.)
Kaucja: 111,60 zł
Film
DVD
W koszyku
Ratatuj [Film] = Ratatouille / scenariusz i rezyseria Brad Bird. - Warszawa : Galapagos, [2015]. - 1 dysk optyczny (DVD) : dźwiękowy, kolorowy ; 12 cm.
108 min.
Opis z etykiety płyty i opakowania.
*"Dobre żarcie i film" - rozmowa z reżyserem Bradem Birdem i kucharzem Thomasem Kellerem ; *Krótkometrażówka "Twój przyjaciel szczur" ; *Krótkometrażówka "Nie przeszkadzać".
Director of photography Sharon Calahan ; music by Michael Giacchino.
Starring the voices of Patton Oswalt, Ian Holm, Lou Romano, Brian Dennehy, Peter Sohn, Peter O`Toole, Brad Garrett, Janeane Garofalo, Will Arnett, Julius Callahan.
W wersji polskiej głosu użyczyli: Zbigniew Zamachowski, Marian Opania, Cezary Kosiński, Jerzy Kryszak, Tomasz Karolak, Aleksander Bednarz, Krzysztof Kowalewski, Agnieszka Grochowska, Marcin Troński, Krzysztof Banaszyk.
Film wyprodukowano w 2007 r.
DVD-Video ; dźwięk: Dolby Digital 5.1 EX; obraz: 2.39:1 (panoramiczny).
Ścieżka dźwiękowa w języku angielskim, polskim (dubbing). Napisy w języku angielskim i polskim. Wersja dla niesłyszących w języku angielskim.
Twórcy filmów "Auta" oraz "Iniemamocni" mają zaszczyt zaserwować film "Ratatuj" - wyborną komedię dla całej rodziny. Zobacz Paryż z zupełnie nowej perspektywy w towarzystwie fantastycznych bohaterów ze studia Pixar. Marzycielski szczur Remy pragnie zostać szefem kuchni w jednej z wykwintnych paryskich restauracji. Zmuszony do wyboru między oczekiwaniami rodziny a kulinarnym powołaniem, Remy wplątuje się w ciąg nieoczekiwanych wydarzeń i wraz z nowym przyjacielem Linguinim wywraca gastronomiczny świat do góry nogami. Niezwykła edycja filmu, nadziewana pysznymi, świeżymi dodatkami, to prawdziwa uczta, którą będziesz się delektować bez końca! (Opis pochodzi ze strony www.filmydvd.pl).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6048 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Pascal 2004 : hotele i restauracje w Polsce / koordynator projektu Katarzyna Bury. - Wyd. 4, zaktual. - Bielsko-Biała : Wydaw. Pascal, cop. 2003. - 817 s. ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 153-[160].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. BP 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gastronomia / Piotr Dominik. - Warszawa : Almamer Szkoła Wyższa, cop. 2013. - 346 s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. s. [331]-341, netogr. s. 343-344, wykaz aktów prawnych s. 341-343.
Podręcznik akademicki.
Książka stanowi kompendium wiedzy o usługach gastronomicznych świadczonych w ogólnodostępnej bazie żywieniowej. Pozycja wydawnicza polecana jako podręcznik akademicki wspomagający treści prezentowane na specjalnościach gastronomia i hotelarstwo ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów poświęconych gastronomii i organizacji usług gastronomicznych.Publikacja adresowana także do osób prowadzących działalność gastronomiczną, chcących usystematyzować wiedzę praktyczną w tej dziedzinie.W opracowaniu omówiono m.in. następujące zagadnienia:- formy usług gastronomicznych i ich organizacja;- zasady formowania zakładu gastronomicznego z uwzględnieniem jego funkcjonalności i bezpiecznej produkcji żywności;- podstawy prawne obowiązujące w branży gastronomicznej;- procedury niezbędne do założenia i uruchomienia działalności gastronomicznej;- zagrożenia mogące wystąpić podczas prowadzenia działalności gastronomicznej, a także sposoby i systemy gwarantujące bezpieczną produkcję gastronomiczną;- dobór pracowników gastronomii i cechy, jakimi powinni się oni odznaczać;- procedury i wymagania dotyczące unormowania działalności gastronomicznej;- proces produkcji gastronomicznej;- elementy obsługi konsumenta.
Przedmowa * Rozdział 1 * Sektor usług gastronomicznych * 1.1. Definiowanie gastronomii * 1.2. Funkcje gastronomii * 1.3. Rola gastronomii w gospodarce rynkowej * 1.4. System żywienia otwartego i zamkniętego * 1.5. Produkt gastronomiczny * 1.6. Podsystemy rynku usług gastronomicznych * 1.7. Segmentacja w gastronomii * 1.8. Usługi gastronomiczne w turystyce * Rozdział 2 * Zakład gastronomiczny * 2.1. Rodzaje lokali gastronomicznych * 2.2. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego * 2.3. Pomieszczenia zakładu gastronomicznego * 2.4. Przystosowanie lokalu gastronomicznego do potrzeb osób niepełnosprawnych * Rozdział 3 * Wyposażenie zakładu gastronomicznego * 3.1. Czynniki określające dobór maszyn i urządzeń w zakładzie gastronomicznym * 3.2. Materiały stosowane w gastronomii * 3.3. Urządzenia stosowane na zapleczu gastronomicznym * Rozdział 4 * Bezpieczeństwo produkcji gastronomicznej * 4.1. Zagrożenia bezpieczeństwa produkcji żywności * 4.2. Praktyki produkcji gastronomicznej * Rozdział 5 * Produkcja gastronomiczna * 5.1. Etapy produkcji gastronomicznej * 5.2. Metody obróbki termicznej * 5.3. Przechowywanie i konserwacja żywności * 5.4. Produkty żywnościowe wykorzystywane w gastronomii * 5.5. Planowanie jadłospisów * 5.6. Utrata wartości odżywczych żywności podczas obróbki wstępnej * i cieplnej * 5.7. Nowoczesne technologie w produkcji gastronomicznej * Rozdział 6 * Organizacja pracy w gastronomii * 6.1. Teoria organizacji pracy w gastronomii * 6.2. Stanowiska pracy w zakładzie gastronomicznym * 6.3. Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy * 6.4. Etyka zawodowa * 6.5. Zasady gościnności * 6.6. Typy psychologiczne konsumentów * 6.7. Obsługa konsumenta * 6.8. Organizacja posiłków * 6.9. Style obsługi * 6.10. Potrawy i sposób ich serwowania * 6.11. Napoje * 6.12. Sposoby nakrycia stołu * 6.13. Organizacja kolacji * 6.14. Zasady ergonomii w gastronomii * Rozdział 7 * Marketing i finanse w gastronomii * 7.1. Marketing w gastronomii * 7.2. Finanse w gastronomii * Rozdział 8 * Stan i rozwój polskiej gastronomii * 8.1. Rys dziejów restauratorstwa i gastronomii na świecie i w Polsce * 8.2. Popularność usług gastronomicznych w Polsce * 8.3. Współczesne trendy w polskiej gastronomii * 8.4. Systemy i marki gastronomiczne obecne na terenie Polski * Rozdział 9 * Kultura przedsiębiorstwa i obsługa klienta * 9.1. Pojęcie kultury przedsiębiorstwa * 9.2. Przejawy kultury firmy * 9.3. Standaryzacja obsługi klienta * 9.4. Casual - wszystko dla klienta * 9.5. Rola odpowiednio przygotowanych pracowników w tworzeniu pozytywnego * wizerunku firmy * Rozdział 10 * Rodzaje usług gastronomicznych * 10.1. Usługi cateringowe * 10.2. Przyjęcia okolicznościowe * 10.3. Usługi gastronomiczne w środkach transportu * 10.4. Usługi gastronomiczne w hotelach * 10.5. Organizacja usług gastronomicznych w agroturystyce * Rozdział 11 * Uruchamianie lokali gastronomicznych * 11.1. Uregulowania prawne dotyczące produkcji żywności * 11.2. Wybór miejsca i koncepcji działalności gastronomicznej * 11.3. Prognozowanie wyników finansowych przyszłego lokalu gastronomicznego * 11.4. Procedura uruchamiania lokali gastronomicznych * Bibliografia * Literatura przedmiotu * Akty prawne * Strony internetowe * Wykaz tabel, rysunków i fotografii
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BP 64 (1 egz.)
Kaucja: 42,42 zł
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50161 (1 egz.)
Kaucja: 12,15 zł
Książka
W koszyku
Francja na talerzu / François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska. - Wydanie I. - Kraków : Znak koncept, 2023. - 431, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy, portrety ; 34 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko o kuchni francuskiej.
Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy.
VADEMECUM kuchni francuskiej. Znajdziesz tu WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Kto mieszka w serze casgiu merzu? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? 350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot… Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crepes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek… Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji! Bon appétit!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 07.06.2024)
Książka
W koszyku
Echa dawnej Warszawy. [8], W kotle smaków / Karolina Głowacka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Skarpa Warszawska, copyright 2018. - 237, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
Na okładce: + 100 dawnych przepisów.
Numer tomu na grzbiecie.
Na stronie przedtytułowej błędny zapis tytułu: W kotłe smaków.
Stanowi część 8. serii książek pt.: Echa dawnej Warszawy.
Bibliografia na stronach 235-237.
"W kotle smaków" nie jest typową książką kucharską. To opowieść o dawnej Warszawie, pokazująca jej różnorodność i przepych przez pryzmat odmiennych smaków i zapachów, które się tu wzajemnie przenikały. W stolicy, jak w tyglu smaków, mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata. Nie sposób również opowiedzieć o historii kulinarnej miasta, nie wspominając o znanych sklepach, targowiskach, halach targowych, które od wieków zaopatrywały mieszkańców w podstawowe artykuły spożywcze. Dopełnieniem książki jest wędrówka szlakiem niektórych kultowych lokali gastronomicznych, które zapisały się w historii Warszawy. A dla każdego, kto sam lubi gotować, prawdziwą gratką będzie 100 przepisów na przysmaki kojarzące się z dawną Warszawą.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) Warszawa C (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BP 94(438) Warszawa (1 egz.)
Kaucja: 33,69 zł
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) Warszawa (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) Warszawa (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Organizacja i technika usług gastronomicznych / Ryszard Jargoń. - Wyd. 7. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1992 (Wałbrzych : DZG). - 319, [1] s. : fot., rys., 2 wykr. ; 24 cm.
Podręcznik dla technikum na podbudowie zsz, kl. II i III oraz policealnego studium zawodowego, semestr I-IV, specjalność organizacja i technika usług gastronomicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Karczmy, zajazdy, restauracje / Barbara Kaniewska. - Warszawa : Hachette, 2007. - 359 s. : il. kolor., mapy ; 22 cm.
(Miejsca Niezwykłe)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49790 (1 egz.)
Kaucja: 33,71 zł
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Hospitality management : an introduction" 1994.
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44776 (1 egz.)
Kaucja: 36,27 zł
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52069 (1 egz.)
Kaucja: 47,00 zł
Książka
W koszyku
(Edukacja)
Forma i typ
Temat
Gatunek
Tytuł serii: Edukacja
Na okł. : Technik żywienia i gospodarstwa domowego. Podręcznik.
Podręcznik dla techników, szkół policealnych.
Podręcznik został napisany zgodnie z programem nauczania oraz ze standardami wymagań egzaminacyjnych do przedmiotu technik żywienia i gospodarstwa domowego nr 321[10]MEN/2009.02.02.Treści zawarte w podręczniku zawierają informacje niezbędne do założenia i prowadzenia przedsiębiorstwa gastronomicznego. W pozycji zawarto najnowsze uregulowania prawne. Podręcznik zawiera treści z wielu dziedzin, m.in. z: ekonomii i prawa, marketingu, pracy biurowej, rachunkowości oraz gastronomii. Wiedza uzyskana dzięki tej książce ma walory praktyczne.Przykłady zawarte w tej publikacji zostały zaczerpnięte z materiałów wewnętrznych przedsiębiorstwa gastronomicznego funkcjonującego na rynku. Uwzględniono więc realia rynkowe, z jakimi spotyka się na co dzień firma, która działa w tej branży.
Wstęp * Rozdział 1. Podstawy prowadzenia działalności gospodarczej * 1.1. Potrzeby i ich klasyfikacje * 1.2. Produkt i jego elementy * 1.2.1. Usługa jako produkt * 1.2.2. Usługi gastronomiczne w Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) * 1.3. Czynniki wytwórcze - zasoby * 1.4. Gospodarka rynkowa * 1.4.1. Rodzaje rynków * 1.4.2. Podmioty i elementy rynku usług gastronomicznych * 1.4.3. Mechanizm rynkowy * 1.5. Tworzenie podmiotów gospodarczych * 1.5.1. Podmiot gospodarczy * 1.5.2. Działalność gospodarcza * 1.5.3. Osoba fizyczna i prawna * 1.5.4. Procedura zakładania działalności gospodarczej * 1.5.4.1. Numery niezbędne przy rejestracji i prowadzeniu przedsiębiorstwa * 1.5.5. Dokumenty związane z założeniem i prowadzeniem przedsiębiorstwa * 1.5.6. Pojęcie przedsiębiorstwa * 1.5.7. Klasyfikacja przedsiębiorstw * 1.5.8. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw * 1.5.8.1. Przedsiębiorstwa indywidualne osób fizycznych * 1.5.8.2. Spółki i ich rodzaje * 1.5.8.3. Przedsiębiorstwa państwowe * 1.5.8.4. Spółdzielnia * 1.6. Podatki i inne opłaty ponoszone przez przedsiębiorstwo * 1.6.1. Podatki dochodowe i ich rodzaje * 1.6.2. Podatek od towarów i usług * 1.6.3. Inne podatki odprowadzane do urzędu skarbowego * 1.6.4. Podatki i opłaty płacone do urzędu gminy/miasta * Rozdział 2. Rachunkowość przedsiębiorstwa * 2.1. Podstawowe pojęcia dotyczące rachunkowości * 2.2. Cena w gastronomii i jej rodzaje * 2.2.1. Ustalanie ceny sprzedaży w gastronomii * 2.2.2. Klasyfikacja kosztów * 2.2.3. Kalkulacja cen w zakładach gastronomicznych * 2.3. Majątek przedsiębiorstwa i źródła jego pochodzenia * 2.3.1. Aktywa przedsiębiorstwa * 2.3.1.1. Zużycie środków trwałych i amortyzacja * 2.3.2. Pasywa przedsiębiorstwa * 2.3.2.1. Kredyt i leasing * 2.4. Bilans * 2.5. Dokumentacja księgowa w zakładach gastronomicznych * 2.6. Wynik finansowy przedsiębiorstwa gastronomicznego * 2.7. Inwentaryzacja * Rozdział 3. Elementy marketingu * 3.1. Pojęcie marketingu * 3.2. Rodzaje marketingu * 3.3. Rodzaje orientacji przedsiębiorstw * 3.4. Podstawowe funkcje marketingu * 3.5. Lokalizacja i otoczenie zakładów gastronomicznych * 3.6. Instrumenty (elementy) marketingu * 3.6.1. Produkt w ujęciu marketingowym * 3.6.1.1. Produkt, jego elementy i struktura * 3.6.1.2. Cykl życia produktu * 3.6.1.3. Analiza usług świadczonych przez zakład gastronomiczny - macierz BCG * 3.6.1.4. Asortyment i marka produktu * 3.6.2. Cena jako element marketingu * 3.6.2.1. Cena w gastronomii - specyfika * 3.6.2.2. Elastyczność cenowa popytu * 3.6.2.3. Metody ustalania cen * 3.6.2.4. Upusty cenowe * 3.6.3. Promocja * 3.6.3.1. Promocja - pojęcie, cele, elementy * 3.6.3.2. Reklama * 3.6.3.3. Promocja dodatkowa * 3.6.3.4. Public relations (PR) * 3.6.3.5. Sprzedaż osobista (akwizycja) * 3.6.4. Dystrybucja * 3.6.4.1. Pojęcie i organizacja dystrybucji * 3.6.4.2. Kanały dystrybucji * 3.6.4.3. Rodzaje dystrybucji * 3.6.4.4. Franchising w gastronomii * 3.6.5. Personel jako element marketingu * 3.6.6. Dodatkowe elementy marketingu * 3.7. Informacje i badania marketingowe * 3.7.1. Istota i zakres badań marketingowych * 3.7.2. System Informacji Marketingowej * 3.7.3. Rodzaje i metody badań * 3.7.4. Etapy badań marketingowych * 3.7.5. Kwestionariusz ankiety - zasady budowy * 3.7.5.1. Ankieta badania * 3.8. Zarządzanie marketingowe w przedsiębiorstwach gastronomicznych * 3.8.1. Pojęcie i fazy zarządzania marketingowego * 3.8.2. Analiza SWOT * 3.8.3. Misja i cele przedsiębiorstwa gastronomicznego * 3.8.3.1. Strategie marketingowe * 3.9. Planowanie marketingowe w gastronomii * Rozdział 4. Zarządzanie przedsiębiorstwem * 4.1. Pracownik w zakładzie gastronomicznym * 4.1.1. Rola człowieka w procesie pracy * 4.1.2. Umowy o pracę i ich rodzaje * 4.1.3. Prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy * 4.1.4. Czas pracy * 4.1.5. Urlopy pracownicze * 4.1.6. Polityka personalna przedsiębiorstwa * 4.2. Wynagrodzenia pracowników * 4.2.1. Pojęcie, funkcje i podział płacy * 4.2.2. Zasady wynagradzania i systemy płac * 4.2.3. Obowiązkowe obciążenia wynagrodzenia * 4.3. Organizacja stanowiska pracy * 4.3.1. Ergonomia pracy * 4.3.2. Schematy organizacyjne przedsiębiorstw * 4.4. Style komunikowania * 4.5. Style kierowania * 4.6. Konflikty w firmie i sposoby ich rozwiązywania * 4.7. Techniki negocjacji cen z dostawcą i klientem * 4.8. Normowanie i kontrola pracy * 4.8.1. Wydajność pracy * 4.8.2. Systemy zapewniania jakości i zarządzania nią w gastronomii * 4.9. Biznesplan przedsiębiorstwa * Rozdział 5. Podstawy biurowości * 5.1. Wyposażenie biura * 5.2. Materiały, sprzęt i urządzenia biurowe * 5.2.1. Materiały biurowe * 5.3. Instrukcja kancelaryjna * 5.3.1. Obieg dokumentacji biurowej * 5.3.2. Systemy kancelaryjne pism * 5.3.3. Przechowywanie akt i kategorie archiwalne pism * 5.4. Redagowanie pism * 5.4.1. Zasady redagowania pism * 5.4.2. Elementy składowe pisma * 5.4.3. Adresowanie kopert * 5.4.4. Blankiety korespondencyjne i ich rodzaje * 5.4.5. Pisma w sprawach osobowych * 5.4.6. Pisma w sprawach handlowych * Rozdział 6. Rynek pracy * 6.1. Popyt i podaż na rynku pracy * 6.2. Podmioty rynku pracy * 6.3. Podział rynku pracy * 6.4. Bezrobocie - przyczyny, rodzaje, skutki * 6.4.1. Polityka państwa na rynku pracy - formy walki z bezrobociem * 6.5. Metody poszukiwania pracy * 6.6. Agencje i instytucje pośrednictwa pracy * 6.6.1. Publiczne służby zatrudnienia * 6.6.2. Ochotnicze Hufce Pracy * 6.6.3. Agencje zatrudnienia * Rozdział 7. Gospodarka międzynarodowa * 7.1. Integracja gospodarcza - modele i cele integracji * 7.2. Warunki i etapy integracji * 7.3. Czynniki wpływające na procesy integracyjne * 7.4. Unia Europejska i jej organy * 7.5. Proces globalizacji * 7.5.1. Szanse i zagrożenia globalizacji * Bibliografia * Spis rysunków * Spis tabel *
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 54053 (1 egz.)
(dostępność ok. 21.02.2024)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 170-180.
"Smaki dwudziestolecia" to kolejna książka z serii wydań albumowych z unikatowymi, wcześniej niepublikowanymi zdjęciami, dotycząca obyczajów i życia w Drugiej Rzeczypospolitej.Autorka pisze o modnych luksusowych restauracjach Warszawy, Lwowa, Krakowa, kawiarniach literackich i kabaretach, a także podmiejskich spelunkach i wiejskich gospodach. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych oraz wiejskich jarmarkach, a także o słynnych smakoszach (jak choćby Franciszek Fiszer). Niewątpliwym atutem książki są liczne anegdoty, fragmenty wspomnień, listów, a także czarno-białe i kolorowe ilustracje, których wyboru dokonał Jan Łoziński.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57205 (1 egz.)
Kaucja: 51,73 zł
Książka
W koszyku
Indeks.
Najlepsze, najśmieszniejsze i zdumiewające plastycznością opisu recenzje kulinarne Roberta Makłowicza. Tylko najzacieklejszym ponurakom nie zadrżą brzuchy. Tylko najmniej czuli na językowe smaczki nie dadzą się uwieść opowiastkom. Autor przez dziesięć lat opisywał restauracje i bary w krakowskim "Co jest grane" (dodatku "Gazety Wyborczej") i to naprawdę strata, że tych tekstów dotąd nie znali czytelnicy z całej Polski.Książka stratę rekompensuje z nawiązką, bo przewodnik zamyka wybór najśmieszniejszych powiedzeń Makłowicza, nadających się do cytowania w wielu sytuacjach (oto próbka: "Dzień był ponury jak myśli taliba").Tomikowi przyświeca dewiza, która powinna zmienić życie każdego z nas: nawet jeśli nie jest smacznie, to zawsze może być śmiesznie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Do nauczania w zawodzie kelner, kucharz, technik organizacji usług gastronomicznych, kucharz małej gastronomii, na poziomie liceum zawodowego i szkoły policealnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45465 (1 egz.)
Kaucja: 12,75 zł
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BP 64 (1 egz.)
Kaucja: 39,83 zł
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej