Malinowska Ewa (towaroznawstwo)
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
CN1 (św. Wincentego 85)
(1)
Autor
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(476)
Zarawska Patrycja
(464)
Fabianowska Małgorzata
(433)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(422)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(366)
Malinowska Ewa (towaroznawstwo)
(-)
Christie Agatha (1890-1976)
(351)
Rzehak Wojciech
(323)
Roberts Nora (1950- )
(313)
Mazan Maciejka
(304)
Steel Danielle (1948- )
(299)
Popławska Anna
(293)
King Stephen (1947- )
(291)
Prus Bolesław (1847-1912)
(286)
Popławska Anna (literatura)
(272)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(263)
Siemianowski Roch (1950- )
(258)
Sienkiewicz Henryk
(258)
Shakespeare William (1564-1616)
(254)
Szulc Andrzej
(241)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(240)
Ławnicki Lucjan
(240)
Żeromski Stefan
(239)
Strzałkowska Małgorzata
(235)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(231)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(231)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(230)
Chotomska Wanda (1929- )
(225)
Webb Holly
(223)
Polkowski Andrzej
(207)
Włodarczyk Barbara
(205)
Królicki Zbigniew Andrzej
(204)
Astley Neville
(203)
Kraszewski Józef Ignacy
(203)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(200)
Mortka Marcin (1976- )
(200)
Supeł Barbara
(197)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(191)
Włodarczyk Barbara (nauczycielka)
(191)
Słowacki Juliusz
(190)
Baker Mark (1959- )
(189)
Drewnowski Jacek (1974- )
(188)
Coben Harlan (1962- )
(187)
Ludwikowska Jolanta
(186)
Prus Bolesław
(184)
Zimnicka Iwona
(184)
Domańska Joanna (1970- )
(182)
Goscinny René (1926-1977)
(182)
Masterton Graham (1946- )
(182)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(180)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(179)
Kraśko Jan (1954- )
(176)
Spirydowicz Ewa
(173)
Braiter Paulina
(169)
Skalska Katarzyna
(168)
Widmark Martin (1961- )
(168)
Głowińska Anita
(167)
Clark Brenda
(166)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(166)
Roberts Nora
(165)
Siewior-Kuś Alina
(165)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(164)
Mickiewicz Adam
(164)
Naczyńska Zuzanna
(160)
Fabisińska Liliana (1971- )
(158)
Williams Sophy (1965- )
(157)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(155)
Poklewska-Koziełło Ewa
(154)
Siudak Jacek
(154)
Jakuszewski Michał
(153)
Możdżyńska Aldona
(152)
Chmielewska Joanna (1932- )
(149)
Wilusz Tomasz
(148)
Kroszczyński Stanisław
(147)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(145)
Broniek Dominik
(144)
Cieślik Donata
(144)
Onichimowska Anna (1952- )
(144)
Dobrowolski Patryk
(143)
Kozak Jolanta (1951- )
(142)
Lem Stanisław (1921-2006)
(142)
Łoziński Jerzy (1947- )
(142)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(141)
Grisham John (1955- )
(141)
Marciniakówna Anna
(141)
Urban Miłosz
(140)
Wyrwas-Wiśniewska Monika
(139)
Tuwim Julian (1894-1953)
(138)
Oklejak Marianna
(137)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(136)
Ochab Janusz
(135)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(134)
Gawryluk Barbara
(134)
Mróz Remigiusz (1987- )
(133)
Szypuła Wojciech
(133)
Child Lee (1954- )
(132)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(132)
Olejnik Donata
(132)
Szeżyńska-Maćkowiak Krystyna
(132)
Sparks Nicholas (1965- )
(131)
Dostoevskij Fedor Mihajlovič (1821-1881)
(130)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Odbiorca
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Bioterroryzm
(1)
GHP/GMP
(1)
HACCP
(1)
Normy ISO 22000
(1)
Normy ISO 9001
(1)
Six Sigma
(1)
Zarządzanie jakością
(1)
Żywność
(1)
Żywność transgeniczna
(1)
Gatunek
Podręcznik
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [369]-377.
Niniejsza książka poświęcona jest jakości, w tym bezpieczeństwu żywności, z punktu widzenia problematyki zarządzania jakością w przedsiębiorstwie przemysłu spożywczego. Oprócz podstaw teoretycznych zawiera wiele przykładów praktycznych, bazujących na koncepcjach, metodach i narzędziach, których wykorzystanie pozwala na osiągnięcie, utrzymanie, a następnie skuteczne doskonalenie wymaganego poziomu jakości i poprawę konkurencyjności danego przedsiębiorstwa.Książka ma charakter podręcznika akademickiego i jest przede wszystkim przeznaczona dla studentów, doktorantów kierunków zarządzania, towaroznawstwa, technologii przemysłu spożywczego i innych kierunków pokrewnych. Może być także stosowana przez szerokie grono menedżerów do spraw jakości, specjalistów i praktyków, przedstawicieli przemysłu spożywczego.
Rozdział 1. Jakość i bezpieczeństwo żywności * 1.1.Pojęcie żywności i terminy pokrewne * 1.2.Pojęcie jakości żywności * 1.2.1.Jakość żywności i jej składowe * 1.2.2.Jakość żywności w ujęciu kompleksowym * 1.3.Pojęcie bezpieczeństwa żywności * 1.3.1.Bezpieczeństwo żywności i zanieczyszczenia występujące w żywności * 1.3.2.Systemy i instrumenty na straży bezpieczeństwa żywności w prawie UE * 1.3.2.1.HACCP, GMP, GHP * 1.3.2.2.RASFF * Rozdział 2. Systemy znormalizowane i programy wspierające jakość i bezpieczeństwo żywności * 2.1.Podejścia normatywne * 2.1.1.Pojęcie normy i normalizacji * 2.1.2.System zarządzania jakością według ISO 9001 * 2.1.3.System zarządzania bezpieczeństwem żywności według ISO 22000 * 2.1.4.Standardy sieci handlowych * 2.1.5.Standard GlobalGAP dla producentów podstawowych * 2.1.6.System bezpieczeństwa pasz GMP+ * 2.1.7.Globalny system certyfikacji żywności FS 22000 * 2.1.7.1.Globalna Inicjatywa na rzecz Bezpieczeństwa Żywności - GFSI * 2.1.7.2.Standardy rekomendowane przez GFSI * 2.1.7.3.Standard FS 22000 * 2.1.8.Norma PN EN 15593 dotycząca opakowań do żywności * 2.1.9.ISO/IEC 17025 - wymagania dotyczące laboratoriów badawczych * 2.2.Wybrane programy na rzecz jakości i bezpieczeństwa żywności * 2.2.1.Wybrane programy powołane w krajach Europy * 2.2.2.Programy polskie * 2.3.System CARVER+Shock * 2.3.1.Istota bioterroryzmu * 2.3.2.Istota systemu CARVER+Shock * 2.3.3.Etapy wdrażania systemu * Rozdział 3. Urzędowy i rynkowy nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności * 3.1.Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności * 3.2.Polskie urzędy na straży jakości i bezpieczeństwa żywności * 3.3.Rola i zadania jednostek certyfikacyjnych * 3.4.Auditowanie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodnie z normą ISO 19011:2003 * Rozdział 4. Koncepcje wspierające jakość i bezpieczeństwo żywności * 4.1.TQM - Total Quality Management * 4.1.1.Definicja TQM * 4.1.2.Zasady i model TQM * 4.1.3.Modele doskonałości * 4.2.Koncepcja kosztów jakości * 4.2.1.Definicja kosztów jakości * 4.2.2.Modele i klasyfikacja kosztów jakości * 4.2.3.Rachunek kosztów jakości * 4.3.Six Sigma * 4.3.1.Istota podejścia Six Sigma * 4.3.2.Wdrażanie Six Sigma * 4.3.3.Infrastruktura Six Sigma * 4.4.Japońska koncepcja zarządzania jakością - kaizen * 4.4.1.Istota koncepcji kaizen * 4.4.2.Pojęcie straty (muda) * 4.4.3.Podstawowe praktyki towarzyszące kaizen * Rozdział 5. Instrumentarium zarządzania jakością * 5.1.Klasyfikacja narzędzi zarządzania jakością * 5.2.Tradycyjne narzędzia zarządzania jakością * 5.2.1.Arkusz kontrolny * 5.2.2.Karta kontrolna * 5.2.3.Histogram * 5.2.4.Diagram Ishikawy * 5.2.5.Diagram Pareto * 5.2.6.Diagram rozproszenia * 5.2.7.Schemat blokowy * 5.3.Nowe narzędzia zarządzania jakością * 5.3.1.Diagram pokrewieństwa * 5.3.2.Diagram zależności * 5.3.3.Diagram systematyki * 5.3.4.Diagram macierzowy * 5.3.5.Macierzowa analiza danych * 5.3.6.Plan działania * 5.3.7.Diagram strzałkowy * 5.4.Klasyfikacja metod zarządzania jakością * 5.5.Metody zarządzania jakością * 5.5.1.Metoda Kano * 5.5.2.Metoda QFD * 5.5.3.Metoda FMEA * 5.5.4.Metoda CSI * 5.5.5.Metoda Servqual * 5.5.6.Metoda kryterialnego wzorca jakości * 5.6.Inne instrumenty zarządzania jakością o charakterze wspierającym * 5.6.1.Burza mózgów * 5.6.2.Metoda 5Why * 5.6.3.Metoda Suzuki * 5.6.4.Metoda 8D * 5.6.5.Metoda 5S * Rozdział 6. Przykłady praktycznych zastosowań wybranych instrumentów * 6.1.Zastosowanie diagramu Ishikawy do identyfikacji przyczyn spadku popytu na usługi w zakładzie gastronomicznym * 6.2.Zastosowanie burzy mózgów, diagramu pokrewieństwa, zależności i systematyki do rozwiązania problemów w hurtowni koncentratów spożywczych * 6.3.Zastosowanie metody Kano przez producenta przetworów mleczarskich * 6.4.Zastosowanie metody CSI przez producenta przetworów mleczarskich
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54006 (1 egz.)
Kaucja: 51,33 zł
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej