Kuchnia polska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(29)
Forma i typ
Książki
(29)
Poradniki i przewodniki
(19)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(31)
wypożyczone
(3)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(1)
BD40 (Suwalska 11)
(12)
BD52 (Rembielińska 6a)
(1)
BD53 (Bazyliańska 6)
(1)
CN1 (św. Wincentego 85)
(2)
W2 (Bazyliańska 6)
(3)
W37 (Smoleńska 94)
(1)
W60 (Krasnobrodzka 11)
(1)
W64 (Radzymińska 121)
(4)
W72 (Suwalska 11)
(1)
W98 (Kondratowicza 23)
(6)
WP130 (św. Wincentego 85)
(1)
Autor
Makarowska Magdalena
(2)
Skwira Karol
(2)
Strzelczyńska Marzena
(2)
Szymanderska Hanna
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Adamczewski Piotr
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Baryga Mirosław
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Byszewska Izabella
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Demaria Kevin
(1)
Galewska Żaneta
(1)
Galewski Patryk
(1)
Gruszecka Maria (1851-1928)
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Hangel Ewa
(1)
Hańska Magdalena
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Jankowska Dorota
(1)
Kręglicka Agnieszka
(1)
Kurpińska Grażyna
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Musiałowska Dominika
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(1)
Ochman Paweł
(1)
Rogalski Artur
(1)
Smaza Anna
(1)
Stępowski Robert
(1)
Szczawińska Kamila (1984- )
(1)
Szloser Marta
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Wasilewska Marzena (kulinaria)
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Wolniak Michał
(1)
Łozińska Anna
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Śleżańska Maria
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(16)
2000 - 2009
(7)
Okres powstania dzieła
2001-
(16)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(29)
Język
polski
(29)
Temat
Kobieta
(5223)
Rodzina
(4021)
Przyjaźń
(3839)
Miłość
(3259)
Tajemnica
(2964)
Kuchnia polska
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2939)
Relacje międzyludzkie
(2523)
Zabójstwo
(2174)
Życie codzienne
(1910)
Magia
(1734)
Zwierzęta
(1608)
Dzieci
(1593)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1533)
Uczucia
(1407)
Nastolatki
(1381)
II wojna światowa (1939-1945)
(1367)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1349)
Uczniowie
(1259)
Dziecko
(1241)
Literatura dziecięca polska
(1151)
Małżeństwo
(1133)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1044)
Ludzie a zwierzęta
(1016)
Trudne sytuacje życiowe
(1003)
Chłopcy
(1002)
Wybory życiowe
(940)
Sekrety rodzinne
(933)
Policjanci
(908)
Żydzi
(895)
Relacja romantyczna
(882)
Osoby zaginione
(878)
Psy
(865)
Władcy
(863)
Historia
(847)
Kultura
(823)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(775)
Prywatni detektywi
(768)
Wychowanie
(750)
Pisarze polscy
(747)
Przestępczość zorganizowana
(743)
Walka dobra ze złem
(718)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(694)
Koty
(680)
Krainy i światy fikcyjne
(680)
Arystokracja
(679)
Stworzenia fantastyczne
(668)
Mężczyzna
(651)
Literatura młodzieżowa polska
(641)
Poszukiwania zaginionych
(637)
Psychologia
(637)
Uprowadzenie
(637)
Matki i córki
(628)
Samorealizacja
(623)
Wakacje
(607)
Wojna
(598)
Dziennikarze
(587)
Sztuka
(576)
Nauczyciele
(563)
Polacy za granicą
(560)
Zemsta
(552)
Wojsko
(551)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(540)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(517)
Obyczaje i zwyczaje
(515)
Śmierć
(510)
Zakochanie
(506)
Psychoterapia
(504)
Dziadkowie i wnuki
(500)
Czytanie
(497)
Dojrzewanie
(494)
Zarządzanie
(494)
Matematyka
(483)
Spisek
(474)
Osobowość
(473)
Seryjni zabójcy
(472)
Przyroda
(461)
Ojcowie i córki
(456)
Postawy
(452)
Lekarze
(449)
Marzenia
(445)
Samotność
(445)
Język angielski
(435)
Nauka
(434)
Opieka nad zwierzętami
(433)
Ludzie bogaci
(430)
Nauczanie początkowe
(428)
Czarownice i czarownicy
(427)
Stosunki interpersonalne
(426)
Pisarze
(424)
Samopoznanie
(410)
Politycy
(409)
Temat: czas
1501-
(1)
1601-
(1)
1701-
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Gatunek
Książka kucharska
(14)
Przepisy kulinarne
(10)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Poradnik
(4)
Opracowanie
(1)
Reprint
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(19)
Historia
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Podróże i turystyka
(1)
29 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia mazurska / przepisy Magdalena Hańska. - Warszawa : Bauer-Weltbild Media, 2010. - 79, [1] s. : il. ; 25 cm.
U dołu okł.: Klub dla Ciebie.
Kuchnia mazurska mieści w sobie dwie różniące się nieco między sobą tradycje kulinarne, warmińską i mazurską. Na Warmii chętnie jadano zupy fasolowe, grochowe, kapuśniaki na wędzonce. Na Mazurach z kolei często podawano żurek, czerninę z podrobami oraz wszelkiego rodzaju zupy rybne. Potrawy kuchnii mazurskiej są ściśle związane z porami roku: wiosną spożywa się szczaw i pierwsze warzywa, czyli wszystko to, co można zebrać na łące i w ogrodzie. Jesienią i zimą dominuje dziczyzna i przechowywane w spiżarniach i piwnicach smakołyki: dżemy, powidła, suszone grzyby i jabłka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Iwaszkiewiczów : przepisy i anegdoty / Maria Iwaszkiewicz. - Wydanie I. - Kraków : Znak Litera Nova, 2018. - 270, [2] strony : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Indeks.
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: "Gawęd o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęd o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lukrowana babka drożdżowa, wielkanocne obwarzanki, sernik czekoladowy na zimno, poziomkowa legumina, budyń waniliowy gotowany na parze, racuszki z zsiadłym mlekiem i jagodami... W tej książce odnajdziesz smaki, które pamiętasz z dzieciństwa, z kuchni babci i mamy, z wakacyjnych wyjazdów. Przepisy na słodkości, które podaje autorka (znana m.in. z programu telewizyjnego "Gotowanie na ekranie"), pochodzą ze wszystkich regionów Polski, z domów, w których niedziela od niepamiętnych czasów pachnie ciastem, gdzie zachowały się rodzime kulinarne klimaty.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Książka kucharska, w której znana restauratorka i felietonistka kulinarna Agnieszka Kręglicka uczy młodzież i starsze dzieci gotować klasyczne dania kuchni polskiej. Fotografie i skład nowojorskiego fotografa Kevina Demarii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawiera słownik potraw i produktów dawnej kuchni polskiej.
Bibliografia na stronach [287]-[295].
"Historia olskiego smaku" opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej - obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich. Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
(dostępność ok. 29.05.2024)
Książka
W koszyku
Smak życia / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański i Agnieszka Maciąg. - Wydanie 2. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2017. - 349, [3] strony : fotografie ; 25 cm.
Indeks.
Dostępne także jako e-book.
Książka Smak życia powstała dokładnie 10 lat temu i była efektem zmiany. mojego życia. W 2006 roku nastąpił mój osobisty przełom, gdy "przebudziłam się" do życia świadomego, dobrego, pełnego wdzięczności i celebracji prostych radości w zgodzie z naturą. Ta książka jest wyrazem czystej radości, zachłyśnięcia się cudownym smakiem życia, który udało mi się nareszcie odkryć! Szukałam w tak wielu miejscach, a okazało się, że on jest tu i teraz, tuż obok mnie - wystarczyło się tylko na niego otworzyć! W Smaku życia piszę o moim dzieciństwie u boku wspaniałych kobiet w kuchni - mamy i babci - które uczyły mnie gotować. Dzielę się również odkryciami i przepisami na szybkie, proste i zdrowe dania, przywiezionymi z różnych stron świata. Wiele z nich stało się kultowymi potrawami dla czytelniczek moich książek, jak na przykład ulubiona zupa pomidorowa mojego syna Michała, tarta cytrynowa, śledzie mojej mamy czy łosoś teriyaki. Wtedy już skłaniałam się ku diecie wegetariańskiej, ale nadal na moim stole pojawiały się ryby, czasem drób. Zachowałam te przepisy w uaktualnionym wydaniu Smaku życia i dodałam zupełnie nowe, a starym nadałam współczesny, jeszcze zdrowszy "szlif". Nowe wydanie książki zostało wzbogacone o wstęp autorki, niepublikowane wcześniej zdjęcia i przepisy. W niektórych znanym już czytelniczkom przepisach Agnieszka zastąpiła wybrane składniki ich zdrowszymi zamiennikami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Dla całej rodziny, z niskim IG.
Bibliografia, netografia na stronach 398-400.
Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka? Koniec z gotowaniem dla każdego innego obiadu! Czas na zdrową alternatywę dla dotychczasowych posiłków, która pomoże wrócić do zdrowia całej twojej rodzinie.Żyjemy w czasach nadmiaru, w czasach, w których więcej osób umiera z powodu zbyt dużej ilości jedzenia niż jego braku, a na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i autoimmunologiczne zapadają coraz młodsi ludzie. Nawet dzieci! Insulinooporność stała się plagą XXI wieku. Dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Dotyka zarówno młode i aktywne osoby, jak i starsze. W tej książce pokazujemy, dlaczego warto wykonać szczegółową diagnostykę w kierunku insulinooporności, a także udowadniamy, że diagnoza to nie wyrok! Wręcz przeciwnie, to bodziec do nowego, zdrowego życia. Kuchnia polska w insulinooporności nie musi być nudna i monotonna, a tym bardziej restrykcyjna i głodówkowa. Możesz jeść wiele smacznych, sycących potraw, nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19837 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Dla całej rodziny, z niskim IG.
Bibliografia, netografia na stronach 398-400. Indeks.
Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka? Koniec z gotowaniem dla każdego innego obiadu! Czas na zdrową alternatywę dla dotychczasowych posiłków, która pomoże wrócić do zdrowia całej twojej rodzinie.Żyjemy w czasach nadmiaru, w czasach, w których więcej osób umiera z powodu zbyt dużej ilości jedzenia niż jego braku, a na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i autoimmunologiczne zapadają coraz młodsi ludzie. Nawet dzieci! Insulinooporność stała się plagą XXI wieku. Dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Dotyka zarówno młode i aktywne osoby, jak i starsze. W tej książce pokazujemy, dlaczego warto wykonać szczegółową diagnostykę w kierunku insulinooporności, a także udowadniamy, że diagnoza to nie wyrok! Wręcz przeciwnie, to bodziec do nowego, zdrowego życia. Kuchnia polska w insulinooporności nie musi być nudna i monotonna, a tym bardziej restrykcyjna i głodówkowa. Możesz jeść wiele smacznych, sycących potraw, nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Indeks.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, "pizza" z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca - jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnie naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 30.06.2024)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Polska)
Autor
Dziedzina i ujęcie
Tytuł serii: Kuchnia Polska
Zioła i przyprawy sprawiają, że potrawy zyskują niepowtarzalny smak oraz aromat, a często także niecodzienną barwę. Dania wyglądają i smakują lepiej oraz są zdrowsze i łatwiej przyswajalne przez organizm. W naszej książce przedstawiamy państwu kilkanaście najbardziej popularnych i najczęściej używanych przypraw oraz ziół. Opisujemy ich pochodzenie, smak, aromat, przydatność w czasie gotowania i pieczenia oraz właściwości zdrowotne. Do każdej przyprawy proponujemy przepis na danie, w którym zostaje ona użyta. Są to rozmaite potrawy: drób, ryby, warzywa, sałatki, zupy, ryż, przystawki, wypieki, desery. Z pewnością każdy znajdzie tu coś, co go zaciekawi i zainspiruje. Przy używaniu przypraw i ziół dozwolone są wszelkie eksperymenty, należy pamiętać jedynie o umiarze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaki Polski : zwiedzaj Polskę ze smakiem : przewodnik kulinarny po Polsce / Robert Stępowski. - Wydanie I. - Rawa Mazowiecka : Wydawnictwo Roster, 2018. - 111 stron : fotografie kolorowe ; 24 cm.
To wyjątkowa publikacja, skierowana zarówno do turystów, którzy chcą odkrywać smaki poszczególnych regionów naszego kraju, jak i polskiej branży turystycznej oraz restauracyjnej. Odwiedzając różne regiony Polski chcielibyśmy spróbować tradycyjnych i charakterystycznych dla danego miejsca potraw lub produktów, ale często nie bardzo nawet wiemy czego szukać i o co pytać w restauracjach. Ta książka podpowiada czego w każdym regionie spróbować trzeba. Czytelnicy znajdą w niej również listę najpopularniejszych wydarzeń kulinarnych odbywających się w każdym regionie kraju oraz przepisy, umożliwiające samodzielne przygotowanie najbardziej tradycyjnych potraw regionalnych. Najważniejszym elementem książki "Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce", jest jednak prezentacja funkcjonujących w naszym kraju szlaków kulinarnych, wchodzących w skład Konsorcjum Szlaków Kulinarnych, funkcjonującego przy Polskiej Organizacji Turystycznej, wraz z listą restauracji. Dzięki temu, czytelnik dowiaduje się nie tylko czego w poszczególnych regionach spróbować należy, ale także gdzie zjeść smacznie w certyfikowanym miejscu. Markowe produkty turystyczne, produkty regionalne i tradycyjne, wydarzenia kulinarne, przepisy umożliwiające samodzielne przygotowanie potraw charakterystycznych dla danego regionu, lista certyfikowanych i polecanych restauracji - a wszystko to w duchu niezwykle istotnego dla rozwoju turystyki marketingu doświadczeń - w książce "Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce".Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej uważa, że ta książka uzupełnia lukę wydawniczą na rynku i promuje szlaki oraz produkty turystyki kulinarnej w Polsce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Polska)
W tej książce znajdą państwo propozycje różnorodnych dań z ziemniaków - najpopularniejszych w Polsce warzyw. Przedstawiamy przepisy na potrawy pikantne, słone oraz słodkie, na zapiekanki, kluski, knedle i placki. Proponujemy interesujące połączenia ziemniaków z innymi warzywami, mięsem czy serami, które wzmacniają wartość odżywczą potrawy i uświetniają jej smak. Dzięki naszym radom mogą państwo zadziwić rodzinę oraz gości niecodziennym podaniem tego codziennego składnika naszego pożywienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Polska)
Koniec lata i jesień to doskonały czas na zrobienie smacznych przetworów. Owoce i warzywa są wtedy idealne, aby "zamknąć je" na zimę w słoikach i otworzyć w dowolnym momencie. Będą mogli państwo wówczas delektować się pysznymi konfiturami czy naleśnikami z marmoladą. W naszej książce nie zabraknie również przepisów na przetwory warzywne, grzyby oraz orzeźwiające soki, syropy i kompoty. Robiąc domowe przetwory, powinniśmy wybierać surowce o najwyższej jakości. Trzeba też odpowiednio przygotować słoiki lub butelki, do których trafi jedzenie, i nie zapominać o umiejętnym stosowaniu przypraw i innych dodatków niezbędnych do konserwacji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dla całej rodziny / Kamila Szczawińska. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2016. - 220, [4] strony : fotografie kolorowe ; 24 cm.
(Edipresse Książki)
Dostępne także jako e-book.
W gotowaniu najważniejsza jest radość. To ona daje mi siłę i motywację, żeby każdego dnia przygotowywać dla mojej rodziny to, co najlepsze i najzdrowsze. Dzięki ich radości chce mi się: gotować, piec, dusić, wyciskać, obierać, szatkować i świetnie się przy tym bawić. O takiej zabawie jest ta książka. Znajdziesz w niej drogi czytelniku ponad 200 przepisów na zdrowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu zupy, sałatki i soki dla całej rodziny. Często robię je z pomocą moich dzieci, które uwielbiają przesiadywać ze mną godzinami w naszej pachnącej świeżymi warzywami i owocami kuchni. Teraz zapraszam do niej i Ciebie...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki Kuchni polskiej bez pszenicy proponują coś zupełnie innego. W części wstępnej, dotyczącej dostępnych w Polsce produktów, radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów. Gwarantują, że dzięki ich przepisom bezglutenowe gotowanie i pieczenie stanie się nie tylko zdrowe, ale łatwe i przyjemne. W książce znalazły się przepisy na domowe posiłki od rana do wieczora: chleby i bułki, słodkie i słone śniadania (m.in. pasty i pasztety, gofry, omlety i racuszki), pożywne zupy, dania obiadowe (także wegetariańskie kaszowo-warzywne, pierogi, kotleciki, pyzy, makarony, tarty i pizze) oraz sałatki i przekąski. Oczywiście nie mogło zabraknąć słodkości! Lekkie desery oraz wspaniałe torty, szybkie ciasta i muffinki, ciasteczka i batoniki, z owocami, płatkami, orzechami, czekoladą. I mniej typowe - z burakami albo fasolą. A do tego najważniejsze podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. Wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych E-dodatków! Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 389-392. - Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy Twoje dzieci wiedzą więcej o walentynkach i Halloween niż katarzynkach, Zielonych Świątkach i sobótce? A czy Ty znasz wszystkie polskie zwyczaje świąteczne? Ta wyjątkowa książka przybliży Wam piękne tradycje pielęgnowane od pokoleń. Są tu opowieści o polskich zwyczajach, obrzędach i tradycjach kulinarnych. Którego dnia w całej Polsce zabijano tuczone gęsi a z ich kości wróżono pogodę na zimę? Jak dawniej obchodzono Święta? Komu Św. Mikołaj przynosił cukrowe figurki? Skąd się wziął w Polsce francuski zwyczaj podawania "noworocznego indyka"? Od adwentu, poprzez Wigilię, Boże Narodzenie, Sylwestra aż po dzień św. Marcina. Autorka, szukając genezy świat, sięga do pogańskich rytuałów Słowian. Wprowadza nas w głąb praktyk guseł i zabobonów. Fascynująca lektura. A dodatkowo skarbnica przepisów na tradycyjne, świąteczne potrawy, bez których nie może odbyć się Boże Narodzenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BP 39 (1 egz.)
Kaucja: 50,00 zł
Książka
W koszyku
750 tradycyjnych polskich potraw / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Multico Oficyna Wydawnicza, cop. 2015. - 320 s. : il. kolor. ; 29 cm.
Na s. tyt.: Kanon kuchni polskiej.
Indeks.
"750 tradycyjnych polskich potraw" to prezentacja najbardziej charakterystycznych i sprawdzonych przepisów należących do kanonu polskiej kuchni. Nasza kuchnia narodowa jest przebogata, warto więc podstawowe przepisy mieć pod ręką, aby korzystać z nich na co dzień i od święta. Książka ta to idealne źródło inspiracji kuchennych dla całej rodziny, a także niezastąpiona pomoc przy układaniu jadłospisu codziennego, jak i menu na okazje specjalne. Ľ Każdy przepis zawiera informację o składnikach dla określonej liczby osób, sposobie przygotowania, czasie przygotowania, oraz stopniu trudności potrawy. Ľ Trafne i ładne piktogramy ułatwiają szybkie odnalezienie informacji. Ľ Profesjonalne zdjęcia idealnie ilustrują potrawę i podpowiadają sposób jej podania. Ľ Alfabetyczny indeks potraw znakomicie ułatwia szybkie odnalezienie konkretnego przepisu. Ľ Pogrupowanie potraw według ich rodzaju i głównego składnika pozwala na zainspirowanie się przeglądanymi przepisami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oddajemy w Twoje ręce reprint niezwykle popularnej przed wojną książki kucharskiej. Publikacja zawiera imponującą liczbę 1635 przepisów o różnym stopniu trudności - znajdziesz tu zupy, potrawy z rozmaitych gatunków mięs oraz ryb, dania z mąki i jaj, przystawki oraz przekąski, sosy, leguminy, wypieki, przetwory... Obok dań na codzienne posiłki autorka podaje propozycje na wystawne obiady i kolacje. Zdradza również sekrety dotyczące domowego gospodarstwa, które powinna znać "każda dobra i skrzętna gospodyni". Niespotykane bogactwo kulinarnych pomysłów z pewnością zadziwi współczesnych amatorów dobrej kuchni, a rady sprzed lat mogą być przydatne także obecnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58395 (1 egz.)
Kaucja: 30,00 zł
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / Marzena Wasilewska. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, cop. 2010. - 663 s., [56] s. tabl. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Na okł.: Tylko sprawdzone przepisy.
Indeks.
Książka zawiera ponad 1000 sprawdzonych przepisów na smakowite dania najlepszej polskiej kuchni.Pełna gama potraw: przekąski, sałatki i sałaty, zupy, dania główne, desery, napoje, potrawy świąteczne.Dania tradycyjne obok współczesnych.Wszystkie przepisy dokładnie sprawdzone pod kątem dostępności składników i możliwości przygotowania.Przydatne informacje na temat czasu przygotowania i stopnia trudności potraw.Dodatkowy rozdział, jak podawać potrawy i zachowywać się przy stole. Praktyczne odsyłacze i alfabetyczny indeks wszystkich potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej