Flora bakteryjna jelit
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(15)
Forma i typ
Książki
(15)
Poradniki i przewodniki
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Dostępność
dostępne
(9)
wypożyczone
(8)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(1)
BD52 (Rembielińska 6a)
(1)
BD53 (Bazyliańska 6)
(1)
CN1 (św. Wincentego 85)
(1)
W2 (Bazyliańska 6)
(1)
W29 (Rembielińska 6a)
(3)
W37 (Smoleńska 94)
(2)
W60 (Krasnobrodzka 11)
(1)
W64 (Radzymińska 121)
(3)
W85 (Jórskiego 41)
(1)
WP130 (św. Wincentego 85)
(2)
Autor
Rossowski Dariusz
(3)
Enders Giulia (1990- )
(2)
Enders Jill
(2)
Mayer Emeran A
(2)
Szymanderska Urszula
(2)
Auquier Marie-Andrée
(1)
Bartnicka Anna
(1)
Bigoś Monika
(1)
Brosnan Katie
(1)
Cieślińska Irena
(1)
Deryło Marek
(1)
Drews-Raczewska Katarzyna
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Ekstedt Niklas (1978- )
(1)
Ennart Henrik (1960- )
(1)
Garbuzov Gennadij Alekseevič (1953- )
(1)
Gałęcka Mirosława
(1)
Kimbell Katy (1973- )
(1)
Kossobudzka Margit
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Loftus David
(1)
Mayer Emeran (1950- )
(1)
Moskal Wojciech (nauki medyczne)
(1)
Pluszka Adam (1976- )
(1)
Pracki Marcin
(1)
Raman Maitreyi
(1)
Shrubsole Jennifer
(1)
Simpson Paula
(1)
Sirounis Angela
(1)
Staszak Katarzyna
(1)
Szelichowska-Kiziniewicz Marta
(1)
Słysz Magdalena
(1)
Teperek Agata
(1)
Tomkowska Ewa
(1)
Ulanowski Tomasz
(1)
Łukaszewicz Zuzanna
(1)
Żywina Joanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(9)
Okres powstania dzieła
2001-
(15)
Kraj wydania
Polska
(15)
Język
polski
(15)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Rodzice
(1)
Temat
Kobieta
(5199)
Rodzina
(4006)
Przyjaźń
(3822)
Miłość
(3250)
Tajemnica
(2946)
Flora bakteryjna jelit
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2931)
Relacje międzyludzkie
(2508)
Zabójstwo
(2166)
Życie codzienne
(1902)
Magia
(1727)
Zwierzęta
(1600)
Dzieci
(1583)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1524)
Uczucia
(1394)
Nastolatki
(1373)
II wojna światowa (1939-1945)
(1360)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1344)
Uczniowie
(1257)
Dziecko
(1246)
Literatura dziecięca polska
(1154)
Małżeństwo
(1130)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1043)
Ludzie a zwierzęta
(1012)
Chłopcy
(995)
Trudne sytuacje życiowe
(989)
Sekrety rodzinne
(926)
Wybory życiowe
(924)
Policjanci
(904)
Żydzi
(890)
Relacja romantyczna
(876)
Osoby zaginione
(875)
Władcy
(868)
Psy
(859)
Historia
(848)
Kultura
(817)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(773)
Prywatni detektywi
(767)
Wychowanie
(751)
Pisarze polscy
(746)
Przestępczość zorganizowana
(740)
Walka dobra ze złem
(716)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(692)
Koty
(679)
Krainy i światy fikcyjne
(677)
Arystokracja
(674)
Stworzenia fantastyczne
(667)
Mężczyzna
(648)
Literatura młodzieżowa polska
(644)
Psychologia
(638)
Poszukiwania zaginionych
(635)
Uprowadzenie
(634)
Matki i córki
(627)
Samorealizacja
(620)
Wakacje
(605)
Wojna
(597)
Dziennikarze
(584)
Sztuka
(574)
Nauczyciele
(561)
Polacy za granicą
(558)
Wojsko
(550)
Zemsta
(550)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(539)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(519)
Obyczaje i zwyczaje
(513)
Śmierć
(509)
Psychoterapia
(503)
Zakochanie
(502)
Czytanie
(497)
Dziadkowie i wnuki
(496)
Zarządzanie
(494)
Dojrzewanie
(492)
Matematyka
(483)
Osobowość
(472)
Spisek
(471)
Seryjni zabójcy
(467)
Przyroda
(459)
Ojcowie i córki
(453)
Postawy
(451)
Lekarze
(447)
Samotność
(444)
Marzenia
(443)
Język angielski
(433)
Nauka
(432)
Opieka nad zwierzętami
(432)
Nauczanie początkowe
(427)
Stosunki interpersonalne
(426)
Czarownice i czarownicy
(425)
Ludzie bogaci
(423)
Pisarze
(417)
Politycy
(407)
Samopoznanie
(407)
Gatunek
Poradnik
(9)
Opracowanie
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(14)
Biologia
(4)
Kulinaria
(4)
Psychologia
(2)
Styl życia, moda i uroda
(1)
15 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Les bactéries au secours de votre intestin.
W twoich jelitach żyją miliardy dobrych bakterii, które bezustannie rozmawiają z systemem odpornościowym. Jeśli zadbasz o nie, będą się mnożyć, rosnąć i bronić cię przed złymi bakteriami, które wywołują nietolerancje, alergie i inne problemy jelitowe. Dowiedz się, jak zapewnić przyjaznym mikrobom komfort i poczuj się zdrowo! W tej książce znajdziesz niezbędne do tego odpowiedzi na kluczowe dla zdrowia twoich jelit pytania: - jakie pokarmy lubią dobre bakterie; - czym różni się alergia od nietolerancji pokarmowej i jak z nimi żyć; - jak intensywny sport wpływa na pracę jelit; - czym jest FODMAP, laktoza, fruktoza i co ma z tym wspólnego zespół nieszczelnego jelita; - co jeść przy różnych typach nietolerancji pokarmowych; - jak odbudować przyjazną florę bakteryjną w jelitach i czuć się lepiej po jedzeniu. Pobudź swoje życie wewnętrzne do zdrowia! O autorze Dr Marie-Andrée Auquier - doktor medycyny ogólnej, homeopatka i akupunkturzystka. Na co dzień wykłada w Akademii Sofrologii w Paryżu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 233-[238]. Indeks.
Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Organizm zaczyna rozpoznawać własne komórki jako obce i je niszczyć. Skala problemu jest poważna i dotyczy coraz większej liczby osób. Do chorób tych zalicza się m.in.: Ľwrzodziejące zapalenie jelita grubego, Ľstwardnienie rozsiane, Ľchorobę Gravesa-Basedowa, Ľchorobę Hashimoto, Ľcukrzycę insulinozależną, Ľreumatoidalne zapalenie stawów, Ľtoczeń rumieniowaty układowy, Ľsarkoidozę, Ľbielactwo. Jeśli stwierdzono u Ciebie lub u Twoich bliskich chorobę autoimmunologiczną, koniecznie przeczytaj tę książkę. Niezależnie od tego, czy diagnoza padła niedawno, czy chorujesz od lat, z pewnością zastanawiasz się, co mogłoby ci pomóc, i szukasz metod, które zminimalizują skutki choroby oraz wesprą farmakoterapię. Dużo się mówi o różnych dietach, ale często informacje są sprzeczne. Naturalne jest więc, że masz wiele pytań: Czy jakakolwiek dieta ma sens? Czy istnieje taka, która jest najbardziej właściwa dla danej choroby? Jak możemy wpływać na zdrowie jelit? Co wprowadzić do diety, żeby była zbilansowana i urozmaicona, a co z niej wyeliminować? Krótko mówiąc, co jeść, by czuć się lepiej? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tej publikacji. Ten praktyczny poradnik przeprowadzi cię przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej. Pomocne okażą się z pewnością tabele zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z łatwością przygotujesz w domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak zwiększyć odporność swojego dziecka / Monika Bigoś. - Wydanie I. - Kraków : Otwarte, 2019. - 387, [5] stron ; 22 cm.
Cześć! Jestem doświadczonym dietetykiem. Pracowałam już z wieloma małymi pacjentami i podczas terapii zauważyłam, że ich rodzicom zwykle brakuje wiedzy, aby zmierzyć się z problemem częstych i powracających infekcji. Napisałam więc książkę, żeby w przystępny sposób przekazać swoją wiedzę wszystkim, którzy chcą wzmocnić odporność swoich dzieci. Wyjaśniam w niej, jak dieta wpływa na samopoczucie. Radzę, jak skutecznie zmienić przyzwyczajenia żywieniowe wszystkich członków rodziny - i to na stałe! Jeśli chcesz, by twój maluch cieszył się zdrowiem każdego dnia, powiedz "nie" śmieciowemu jedzeniu, złym nawykom i byle jakiej diecie! Gwarantuję, że jeśli skorzystasz z proponowanych przeze mnie rozwiązań i wprowadzisz zmiany, o których piszę, pozbędziesz się wielu problemów zdrowotnych. Przeczytaj moją książkę, zainspiruj się i ciesz się zdrowiem całej twojej rodziny! [Monika Bigoś]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ale kiszka! / Katie Brosnan ; przełożył Adam Pluszka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Kropka, 2023. - [40] stron : ilustracje kolorowe ; 31 cm.
Na okładce dopisek: Niezwykły ogród w twoim brzuchu.
Wyrusz w niesamowitą podróż do Twojego wnętrza! Co prawda poznaliśmy już niemal każdy skrawek naszej planety, a jednak w naszych ciałach kryje się niezbadany świat mikrobów... Naukowcy dopiero zaczynają rozumieć, jak ważne są one dla naszego zdrowia. Wzmacniają system odpornościowy organizmu, trawią pożywienie, regulują metabolizm, a nawet wpływają na nasze zdrowie psychiczne! Macie apetyt na potężną dawkę wiedzy? Czy wasze kiszki grają już marsza? Przy pomocy zabawnych tekstów i zwariowanych ilustracji Katie Brosnan prowadzi nas przez cały proces trawienia – od momentu, gdy jedzenie trafia do naszych ust, aż do chwili, gdy odpady opuszczają ciało człowieka. Po drodze dowiadujemy się mnóstwa ciekawostek o ogromnym ekosystemie, który żyje wewnątrz nas. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
(dostępność ok. 13.05.2024)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
(dostępność ok. 08.04.2024)
Książka
W koszyku
Na okładce: 50 pysznych dań kojących ciało i duszę!
Bibliografia na stronie 244. Indeks.
50 pysznych dań kojących ciało i duszę!Przyprawiające o zawrót głowy fakty!Świadome odżywianie angażujące wszystkie zmysły!Śmieciowe jedzenie pogarsza nasz stan psychiczny i szkodzi planecie. Przyczynia się do epidemii otyłości, cukrzycy, przewlekłych chorób jelit, astmy, alergii pokarmowych i nietolerancji glutenu. Nie ma czasu do stracenia. Trzeba działać!Na szczęście istnieje takie jedzenie, które ma dobroczynny wpływ na naszą duszę, a także na środowisko, zrównoważoną produkcję żywności, dobro zwierząt oraz na nasze serce i resztę organizmu.Znany szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt oraz dziennikarz naukowy Henrik Ennart dzielą się poradami, co jeść, żeby lepiej się czuć. Przekazują najnowszą wiedzę naukową, a dzięki masie smacznych przepisów podpowiadają, jak zastosować ją w praktyce. Przekonują, że poczucie szczęścia gwarantuje nam nie tylko to, co najsmaczniejsze, lecz także to, co wspiera zrównoważony rozwój środowiska. Od spożywanych przez nas posiłków zależy bowiem nie tylko nasze zdrowie, ale i kondycja planety.To książka dla każdego, kto rozumie już, że ciało i umysł są ze sobą połączone oraz że dieta i flora bakteryjna mają w obu wypadkach decydujące znaczenie. Jak bakterie jelitowe wpływają na uczucia? Czym jest żywienie spersonalizowane? Co daje mindful eating? Na czym polega psychobiotyczny kurs gotowania?Czytaj, jedz i bądź szczęśliwy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21046 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Międzynarodowy bestseller.
Bibliografia strony 311- [319].
Skąd bierzemy energię do życia? Z czego wynika nasza odporność? Dlaczego zmagamy się z nad- lub niedowagą? Gdzie mają swój początek alergie? Co może powodować depresję? To niesamowite, jak wiele zależy od... naszych jelit. Tak dotąd niedoceniane, pełnią kluczową rolę w naszych organizmach. Dzięki nim żyje nam się zdrowo, miło i przyjemnie albo... nie. Zadbaj więc o nie, a one z pewnością ci się odwdzięczą! Najpierw jednak poznaj ich piękną, zaskakującą historię wewnętrzną. Bo elita kocha swoje jelita!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 311-[319].
Dostępne również jako e-book.
Książka, która zrewolucjonizowała myślenie o zdrowiu i pokazała, że jelita - jeden z naszych najważniejszych narządów - mają nieodparty urok i że można o nich mówić zrozumiale, obrazowo i niezwykle dowcipnie. Przeczytaj książkę, na której punkcie oszalały miliony ludzi na całym świecie, a twoje postrzeganie własnego ciała zmieni się o 180 stopni. Giulia Enders potrafi jak nikt inny opowiadać o tym, co dzieje się w naszych jelitach i jak zachodzące tam procesy przekładają się na najróżniejsze, często zaskakujące, aspekty naszego życia, a świeżego spojrzenia młodej lekarki dopełniają przezabawne rysunki jej siostry Jill. Odporność, waga ciała, podatność na alergie, poziom życiowej energii. To niesamowite, jak wiele zależy od naszych jelit! Zadbaj więc o ten cenny narząd, wprowadzając zawarte w książce wskazówki, a on z pewnością ci się odwdzięczy. Najpierw jednak poznaj jego piękną historię wewnętrzną.
Przedmowa * 1. Jelito w roli głównej * Jak się robi kupę i czemu warto o to pytać? * Czy dobrze siedzę na sedesie? * W przedsionku układu trawiennego * Budowa przewodu pokarmowego * Niewydarzony przełyk * Krzywy żołądek * Pokręcone jelito cienkie * Niepotrzebna ślepa kiszka i pucołowate jelito grube * Co tak naprawdę jemy? * Alergia, nadwrażliwość i nietolerancja * Celiakia i nadwrażliwość na gluten * Nietolerancja laktozy i fruktozy * O kupie słów kilka * 2. Unerwienie przewodu pokarmowego * Jak przebiega transport jedzenia * Oczy * Nos * Usta * Gardło * Przełyk * Żołądek * Jelito cienkie * Jelito grube * Kwaśne odbijanie się * Wymiotowanie * Dlaczego wymiotujemy i jak możemy temu zapobiec? * Zaparcia * Środki przeczyszczające * Reguła trzech dni * Mózg i trzewia * Jak jelita wpływają na mózg? * O drażliwych jelitach, stresie i depresji * Gdzie się rodzi ja? * 3. Świat mikrobów * Człowiek jako ekosystem * Bakterie a układ odpornościowy * Rozwój flory bakteryjnej * Bakterie jelitowe u dorosłych * Geny naszych bakterii * Jaki masz typ jelita? * Znaczenie flory jelitowej * Dlaczego bakterie tuczą? Trzy teorie * Cholesterol i bakterie jelitowe * Czarne charaktery złe bakterie i pasożyty * Kapelusz dla salmonelli * Helicobacter - najstarsze zwierzę udomowione przez człowieka * Toxoplasma gondii - nieustraszeni koci podróżnicy * Owsiki * O higienie i dobrych bakteriach * Higiena na co dzień * Antybiotyki * Probiotyki * Prebiotyki * 4. Oś mózg-jelita * Słowo wyjaśnienia do wydania rozszerzonego * Oś mózg-jelita: co nowego wiemy * Nastrój * Stres * Depresja * Apetyt na kwaśne * Fermentacja bakteryjna w warunkach domowych, czyli o kiszeniu kapusty
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
(dostępność ok. 19.06.2024)
Książka
W koszyku
Dysbakterioza to nie tylko zaburzenie składu mikroflory jelit, lecz również wszystkie choroby bakteryjne poza jelitem grubym, w większości przypadków stanowiące wtórny objaw pierwotnej dysbakteriozy jelitowej. Można do nich zaliczyć infekcje dróg urogenitalnych, oddechowych, infekcje trzustki, dwunastnicy, pęcherzyka żółciowego oraz zapalenia wszystkich błon śluzowych, skóry itd. Według danych Rosyjskiej Akademii Nauk Medycznych, rozpowszechnienie różnych postaci dysbakteriozy wśród ludności osiągnęło skalę katastrofy narodowej, obejmując ponad 90 procent dorosłych obywateli i ponad 25 procent niemowląt. Podobna sytuacja występuje na całym świecie. W Niemczech podczas badania dużej grupy ludności dysbakteriozę wykryto w 97 procentach przypadków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka dostępna także jako e-book.
"Jesteś bardziej bakterią niż człowiekiem", "Mikroby nadchodzą", "Bakterie rządzą naszymi myślami", "Twój drugi mózg". Nagłówki artykułów na temat bakterii żyjących w organizmie człowieka mówią same za siebie. Jesteśmy zafascynowani drobnoustrojami zasiedlającymi organizm ludzki - z jednej strony odczuwając lęk jak przed "Obcym", z drugiej ciekawość. Trudno się temu dziwić, ponieważ coraz większa jest świadomość, w jak dużym stopniu od równowagi pomiędzy korzystnymi i szkodliwymi drobnoustrojami zależy nasze zdrowie - odporność, samopoczucie, masa ciała, występowanie chorób przewlekłych. Czym jest mikrobiom jelitowy? Czy nami rządzi? Kiedy może nam pomóc zachować zdrowie, a kiedy zaszkodzić? Czy ludzie różnią się między sobą florą jelitową? Dlaczego i jakie to ma konsekwencje?Niniejsza książka, stworzona wraz z najwyższej klasy specjalistami w dziedzinie wiedzy o zdrowiu i chorobach naszych jelit, jest pierwszą polską odpowiedzią na lawinowo wzrastające zainteresowanie tym tematem. Jest to przystępnie podana, praktyczna wiedza, którą każdy z nas może zastosować, by żyć lepiej i zdrowiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
(dostępność ok. 18.05.2024)
Książka
W koszyku
Dieta zdrowych jelit / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2019. - 203, [5] stron : fotografie, ilustracje kolorowe ; 24 cm.
U dołu okładki: Przepisy w różnych zaburzeniach jelitowych.
Bibliografia i netografia na stronach [205-207].
Zdrowe i smaczne jedzenie to najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swoim jelitom. W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko. Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków - to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Potem zaczynają się problemy: zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO. A może cierpisz na celiakię lub nieszczelne jelito? Łatwo pogubić się w gąszczu zalewających nas zewsząd wskazówek i informacji. Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Dowiesz się z niej, co jeść, by czuć się lepiej. Jak się odżywiać, by złagodzić częste dolegliwości jelitowe? Kiedy błonnik jest wskazany, a kiedy trzeba go ograniczać? Co nam daje dobra mikroflora jelitowa i jak o nią dbać? Jak pozbyć się dokuczliwych zaparć bez przyjmowania leków? Jak postępować w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (np. nietolerancji glutenu, fruktozy, laktozy czy FODMAP)? Przepisy na smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu dania odpowiednie w różnych zaburzeniach jelitowych. AGATA LEWANDOWSKA - dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o diecie i zdrowiu (m.in. Wypieki dla diabetyków, Dieta w chorobie Hashimoto, Detoks cukrowy, Dieta anti-aging, Schudnij bez diety). Prowadzi stronę internetową oraz blog pod adresem www.lewandowskaagata.pl.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1. (dostępność ok. 30.06.2024)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The mind-gut connection.
Bibliografia, netografia na stronach 343-[355].
Wybitna książka lekarza, uczonego i światowego eksperta, który od ponad 40 lat wnikliwie bada zależności łączące mózg i jelita. Czy wiesz, że twoje jelita prowadzą nieustanną rozmowę z mózgiem? Co więcej, ta rozmowa ma ogromne znaczenie dla twojego zdrowia i nastroju, a nawet wpływa na podejmowanie przez ciebie decyzji! Coraz wyraźniej uświadamiamy sobie, że rola układu pokarmowego nie ogranicza się do trawienia. Dr Emeran Mayer wykazuje, że nasz układ pokarmowy to największy pod względem powierzchni narząd zmysłu z milionami receptorów i zakończeń nerwowych. Jednocześnie przewód pokarmowy to środowisko życia trylionów mikroorganizmów, których aktywność wykracza o wiele dalej poza strawienie tłustego obiadu. Z przewodu pokarmowego wciąż płynie do naszego mózgu gigantyczny strumień różnorodnych sygnałów. Wszystko to nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie, nastrój, stan psychiczny, a nawet zachowanie.Fascynujemy się penetracją najdalszych zakątków kosmosu i przepastnych głębi oceanów, ale do niedawna kompletnie ignorowaliśmy złożony wszechświat w swoim własnym organizmie - świat drobnoustrojów jelitowych. Wciąż pozostaje wiele do odkrycia na temat oddziaływania tego systemu na nasze zdrowie, jednak nauka wyraźnie dostrzega już, że oś mózg-jelita-mikrobiom ściśle splata stan zdrowia mózgu z tym, co jemy, jak uprawiamy i przetwarzamy żywność, jakie zażywamy leki, w jaki sposób pojawiamy się na tym świecie oraz w jakie interakcje wchodzimy przez całe życie z mikroorganizmami z otaczającego środowiska. Skoro zaczynamy w pełni rozumieć tę cudowną złożoność uniwersalnych współzależności, których jako ludzie stanowimy tylko malutki ułamek, jestem przekonany, że będziemy postrzegać świat, siebie i swoje zdrowie zupełnie nowymi oczami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. BP 611 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mózg - jelita - układ odpornościowy / Emeran Mayer ; przekład: Dariusz Rossowski. - Wydanie I. - Łódź : Feeria Wydawnictwo, 2021. - 374, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
U dołu okładki: Wpływ codziennych nawyków na zdrowie, nastrój i planetę.
Tytuł oryginału: The gut- immune connection.
Dostępna również jako ebook.
Oto kolejna niezwykła książka lekarza, uczonego i światowego eksperta, który od kilkudziesięciu lat wnikliwie bada zależności łączące mózg i jelita. Lektura obowiązkowa dla tych, którzy szukają drogi do poprawy własnego zdrowia i jednocześnie chcą się zatroszczyć o losy środowiska, w którym żyjemy. Dr Emeran Mayer, który już wcześniej dowiódł naukowo, że drobnoustroje jelitowe, modulując pracę i strukturę naszego mózgu, wpływają na nasz nastrój i podejmowane decyzje, pokazuje tu, że mózg i przewód pokarmowy są ściśle powiązane z układem odpornościowym i że procesy zachodzące we wszystkich elementach tej triady nieuchronnie wpływają na siebie nawzajem. Oprócz przystępnie przedstawionej wiedzy na temat funkcjonowania trzech najważniejszych układów organizmu znajdziesz w tej książce jednak także całą masę praktycznych wskazówek, jak poprawić stan swojego zdrowia poprzez dbanie o mikrobiotę (w tym zbiór przepisów na poszczególne posiłki w ciągu dnia!). Dzięki nim usprawnisz działanie swojego mózgu oraz zmaksymalizujesz szanse na uniknięcie zarówno infekcji zakaźnych, jak i przewlekłych chorób cywilizacyjnych. A przestrzegając zasad sformułowanych przez autora, przyczynisz się także do odwrócenia procesów, które niszczą naszą planetę. "Nie można cofnąć wskazówek zegara ani usunąć dokonań nowoczesności, można jednak zmodyfikować swoją dietę. Zmiana sposobu żywienia i unikanie niekoniecznych antybiotyków wraz z pewnymi modyfikacjami stylu życia, takimi jak ograniczenie przewlekłego stresu i wzmożenie aktywności fizycznej, stanowią potężne i skuteczne metody zapanowania nad przytłaczającym nas kryzysem chorób przewlekłych." fragment książki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1. (dostępność ok. 01.04.2024)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The mind-gut connection.
Bibliografia, netografia na stronach 343-[355].
Wybitna książka lekarza, uczonego i światowego eksperta, który od ponad 40 lat wnikliwie bada zależności łączące mózg i jelita. Czy wiesz, że twoje jelita prowadzą nieustanną rozmowę z mózgiem? Co więcej, ta rozmowa ma ogromne znaczenie dla twojego zdrowia i nastroju, a nawet wpływa na podejmowanie przez ciebie decyzji! Coraz wyraźniej uświadamiamy sobie, że rola układu pokarmowego nie ogranicza się do trawienia. Dr Emeran Mayer wykazuje, że nasz układ pokarmowy to największy pod względem powierzchni narząd zmysłu z milionami receptorów i zakończeń nerwowych. Jednocześnie przewód pokarmowy to środowisko życia trylionów mikroorganizmów, których aktywność wykracza o wiele dalej poza strawienie tłustego obiadu. Z przewodu pokarmowego wciąż płynie do naszego mózgu gigantyczny strumień różnorodnych sygnałów. Wszystko to nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie, nastrój, stan psychiczny, a nawet zachowanie.Fascynujemy się penetracją najdalszych zakątków kosmosu i przepastnych głębi oceanów, ale do niedawna kompletnie ignorowaliśmy złożony wszechświat w swoim własnym organizmie - świat drobnoustrojów jelitowych. Wciąż pozostaje wiele do odkrycia na temat oddziaływania tego systemu na nasze zdrowie, jednak nauka wyraźnie dostrzega już, że oś mózg-jelita-mikrobiom ściśle splata stan zdrowia mózgu z tym, co jemy, jak uprawiamy i przetwarzamy żywność, jakie zażywamy leki, w jaki sposób pojawiamy się na tym świecie oraz w jakie interakcje wchodzimy przez całe życie z mikroorganizmami z otaczającego środowiska. Skoro zaczynamy w pełni rozumieć tę cudowną złożoność uniwersalnych współzależności, których jako ludzie stanowimy tylko malutki ułamek, jestem przekonany, że będziemy postrzegać świat, siebie i swoje zdrowie zupełnie nowymi oczami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 21682 (1 egz.)
(dostępność ok. 13.05.2024)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The complete prebiotic and probiotic health guide.
U dołu okładki: wzmocnij jelita, zmniejsz stres, pokonaj wirusy.
Bibliografia na stronach 507-[509]. Indeks.
Odkryj siłę swoich jelit! Pokonaj stres i choroby!Wirusy, bakterie, smog, stres, antybiotyki i zła dieta sprawiają, że równowaga mikroflory jelitowej ulega zaburzeniu. To zaś prowadzi do otyłości i innych problemów zdrowotnych, takich jak infekcje wirusowe i ogólne osłabienie odporności. Co ważne, coraz więcej badań potwierdza związek między dietą, stanem jelit a depresją. Nieocenioną rolę w ochronie naszego organizmu pełnią prebiotyki i probiotyki. Czym są? Jak skutecznie je dobrać i wprowadzić do diety? Które najlepiej działają w postaci naturalnej, a które należy suplementować? Ľ Wprowadź proste nawyki, które radykalnie zmienią twoje życie Ľ Zacznij prowadzić tygodniowy dziennik żywieniowy Ľ Naucz się odpowiedniej suplementacji witamin i mikroelementów Ľ Zacznij już dziś i małymi krokami wzmocnij odporność swojego organizmu Książka zawiera kompletny plan odbudowy jelit oraz przepisy na pyszne, proste pro- i prebiotyczne dania pełne warzyw. Dzięki nim pozbędziesz się zbędnych kilogramów, zwalczysz wirusy i infekcje, a przede wszystkim zmniejszy się ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
(dostępność ok. 22.05.2024)
Książka
W koszyku
Dobre bakterie dla zdrowej skóry / Paula Simpson ; przełożyła Magdalena Słysz. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Czarna Owca, 2021. - 167, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Na okładce: Jak pielęgnować mikrobiom skóry za pomocą prebiotyków i probiotyków.
Bibliografia na stronach [153]-167.
Skóra to największy narząd ludzkiego organizmu i należy ją odpowiednio pielęgnować. Jednym z kroków, jaki trzeba podjąć, aby była zdrowa, to zadbanie o żyjące na niej organizmy - bakterie składające się na twój mikrobiom. Stanowi to klucz do uzyskania zdrowej, świetlistej i zadbanej skóry. Odkryj niezwykły związek między twoim mikrobem a zdolnością skóry do obrony przed wypryskami, łuszczycą, trądzikiem, przyspieszonym starzeniem się czy innymi niepożądanymi reakcjami. Zasięgnij także rady w kwestiach takich jak: wybór najlepszych probiotyków i prebiotyków dla skóry ; proste sposoby oczyszczania, które pozwalają usunąć toksyny z organizmu ; naturalne zabiegi pielęgnacyjne ; przepisy na potrawy mające korzystny wpływ na skórę ; pożywienie, które zakłóca równowagę mikrobiomu. Odkryj sekret zdrowej i świetlistej skóry!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej