Usługi turystyczne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(11)
Forma i typ
Książki
(11)
Publikacje naukowe
(6)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(14)
wypożyczone
(5)
Placówka
CN1 (św. Wincentego 85)
(4)
W2 (Bazyliańska 6)
(1)
W29 (Rembielińska 6a)
(1)
W37 (Smoleńska 94)
(2)
W60 (Krasnobrodzka 11)
(3)
W64 (Radzymińska 121)
(1)
W72 (Suwalska 11)
(1)
W85 (Jórskiego 41)
(2)
W98 (Kondratowicza 23)
(1)
WP130 (św. Wincentego 85)
(3)
Autor
Gardzińska Anna
(1)
Grzebyk Magda
(1)
Margielewski Marcin
(1)
Michniewicz Iwona
(1)
Mieśnik Magda
(1)
Mieśnik Piotr (1982- )
(1)
Panasiuk Aleksander (1965- )
(1)
Peć Maria
(1)
Sala Józef
(1)
Sala Krzysztof
(1)
Sawińska Agnieszka
(1)
Sidorkiewicz Marta
(1)
Skuza Ewa
(1)
Swastek Agnieszka
(1)
Sydorko-Raszewska Dorota
(1)
Tokarz-Kocik Anna
(1)
Wojciechowska Jolanta
(1)
Zadykowicz Tadeusz (1968- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(11)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(3)
Szkoły średnie
(2)
Hotelarze
(1)
Menedżerowie
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(5207)
Rodzina
(4011)
Przyjaźń
(3833)
Miłość
(3256)
Tajemnica
(2953)
Usługi turystyczne
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2937)
Relacje międzyludzkie
(2516)
Zabójstwo
(2173)
Życie codzienne
(1907)
Magia
(1732)
Zwierzęta
(1608)
Dzieci
(1588)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1527)
Uczucia
(1400)
Nastolatki
(1378)
II wojna światowa (1939-1945)
(1364)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1347)
Uczniowie
(1259)
Dziecko
(1241)
Literatura dziecięca polska
(1151)
Małżeństwo
(1130)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1044)
Ludzie a zwierzęta
(1016)
Chłopcy
(998)
Trudne sytuacje życiowe
(997)
Wybory życiowe
(934)
Sekrety rodzinne
(929)
Policjanci
(908)
Żydzi
(892)
Relacja romantyczna
(880)
Osoby zaginione
(877)
Władcy
(869)
Psy
(861)
Historia
(848)
Kultura
(820)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(774)
Prywatni detektywi
(767)
Wychowanie
(750)
Pisarze polscy
(747)
Przestępczość zorganizowana
(741)
Walka dobra ze złem
(718)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(693)
Koty
(680)
Krainy i światy fikcyjne
(680)
Arystokracja
(675)
Stworzenia fantastyczne
(668)
Mężczyzna
(651)
Literatura młodzieżowa polska
(641)
Psychologia
(637)
Poszukiwania zaginionych
(636)
Uprowadzenie
(635)
Matki i córki
(628)
Samorealizacja
(621)
Wakacje
(607)
Wojna
(598)
Dziennikarze
(586)
Sztuka
(575)
Nauczyciele
(563)
Polacy za granicą
(559)
Zemsta
(552)
Wojsko
(550)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(540)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(519)
Obyczaje i zwyczaje
(513)
Śmierć
(510)
Psychoterapia
(504)
Zakochanie
(504)
Dziadkowie i wnuki
(500)
Czytanie
(497)
Zarządzanie
(494)
Dojrzewanie
(493)
Matematyka
(483)
Spisek
(474)
Osobowość
(473)
Seryjni zabójcy
(471)
Przyroda
(461)
Ojcowie i córki
(455)
Postawy
(452)
Lekarze
(448)
Samotność
(445)
Marzenia
(444)
Język angielski
(435)
Nauka
(434)
Opieka nad zwierzętami
(432)
Ludzie bogaci
(429)
Czarownice i czarownicy
(427)
Nauczanie początkowe
(427)
Stosunki interpersonalne
(426)
Pisarze
(422)
Samopoznanie
(410)
Politycy
(409)
Temat: czas
2001-
(5)
1901-2000
(2)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Europa
(2)
Dubaj (Zjednoczone Emiraty Arabskie)
(1)
Egipt
(1)
Gatunek
Podręcznik
(4)
Monografia
(3)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Raport z badań
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż fabularny
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Podróże i turystyka
(3)
Edukacja i pedagogika
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Zarządzanie i marketing
(2)
Filozofia i etyka
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
11 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Cudne manowce : wszystko, co w Polsce najlepsze / Magda Grzebyk. - Warszawa : Edipresse Kolekcje, copyright 2019. - 223, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
(Edipresse Książki)
Na okładce i stronie tytułowej: przebojowy blog Krytyka Kulinarna.
U dołu okładki: slow travel, slow food, slow life.
Książka dostępna także jako e-book.
Autorka jednego z najpopularniejszych blogów w Polsce "Krytyka Kulinarna", charyzmatyczna Magda Grzebyk, odkrywa wszystkie karty. Oto książka o miejscach, do których warto uciec w weekend, żeby zapomnieć o morderczym tempie. Dobrze się wyspać, pięknie wstać i zjeść śniadanie przygotowane z lokalnych i naturalnych składników. Do tego regionalne przepisy przypominające o naszym kulinarnym dziedzictwie. "Człowiekowi po trzydziestce uruchamia się czynnik zupełnie innego odkrywania i smakowania naszego kraju. Czasami - jak to mówimy - planowanego zgubienia się. Książka "Cudne Manowce", jak sama nazwa wskazuje, cudnie do tego zachęca. A co więcej, jest gotowym i kompletnym przewodnikiem po świetnych miejscach. Na dobre kilka lat takiego podróżowania". Ania i Marcin Nowakowie, Wędrowne Motyle "To do osób, którym ufam, zwracam się z pytaniem: dokąd jechać? Magda jest szczera w swoich wyborach i wie, co dobre. Przed Wami efekt jej długiej podróży, okraszony pięknymi zdjęciami i mnóstwem przydatnych informacji oraz przepisów. Fantastyczny przewodnik, który przyda się w planowaniu wypraw do miejsc, gdzie można naładować wewnętrzne akumulatory. Polecam gorąco!". Eliza Mórawska-Kmita, White Plate"Panie, Panowie. Pakujcie do samochodów dzieci i manatki, zostawcie w domu problemy - oto Magda Grzebyk wyciąga z Polski to, co w niej najlepsze. Stylowe pensjonaty z kameralną ofertą noclegową na cztery pokoje i kuchnią najbardziej regionalną z możliwych. Ona tam wszędzie była, spała, zwiedzała i kosztowała. A teraz wyselekcjonowane obiekty noclegowe podaje nam na tacy, na deser serwując pyszne przepisy. Do zobaczenia, Polsko!". Magdalena Kostyszyn, Chujowa Pani Domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(438) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety arabskich kurortów / Marcin Margielewski. - Warszawa : Prószyński i S-ka, 2023. - 302, [2] strony ; 21 cm.
U góry okładki: Praca rezydenta turystycznego w krajach arabskich rozgrzewa wyobraźnię i ...mrozi krew w żyłach.
Praca rezydenta turystycznego w krajach arabskich wydaje się pozbawiona wad. Podróże, piękne miejsca, niekończące się wakacje, a w dodatku jeszcze za to płacą. Owszem, jest w tym sporo prawdy, ale niektórzy turyści potrafią zmienić tę bajkę w istny koszmar. A i ten okazuje się niczym, gdy przypadkowo wejdzie się w konflikt z arabskim prawem, co może się zdarzyć nawet tym, którzy bardzo dobrze znają jego zasady. Pracująca w Dubaju doświadczona rezydentka wybiera się do Polski, by odwiedzić rodzinę, ale na lotnisku zostaje zatrzymana przy bramkach. Coś, co wygląda jak zwykłe nieporozumienie, okazuje się sprawą kryminalną. Kobieta trafia do niewoli i dostaje trzydzieści dni, by udowodnić swoją niewinność. Ale to tak naprawdę nikogo nie interesuje… [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
(dostępność ok. 30.06.2024)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 316 (1 egz.)
(dostępność ok. 03.06.2024)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 316 (1 egz.)
(dostępność ok. 08.06.2024)
Książka
W koszyku
(Turystyka ; t. 5)
Przepisy prawa na stronach 271-273.
Bibliografia na stronach 274-275. Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pakując paszport i słomkowy kapelusz, pamiętaj, że… śmierć nie bierze urlopu. Rozgwieżdżone niebo nad Madagaskarem, na huśtawce czwórka przyjaciół – Karolina, Radek, Marzena i Bartek. Nagle słyszą trzask – belka łamie się pod ciężarem wczasowiczów. Do Polski wrócą już we trójkę. „Nic się nie martw, wszystko jest ok, świetnie się bawię i żadna krzywda mi się nie dzieje” – pisał Bruno do swojej mamy Aliny w mailu wysłanym z Doliny Parwati. Młody mężczyzna zaginął siedem lat temu. I podobnie jak w przypadku innych zniknięć na tym terenie – nie ma absolutnie żadnych świadków. Czy ta indyjska dolina słusznie nazywana jest Doliną Cieni? Danuta i Marek zaginęli w wąwozie Samaria. Polaków dałoby się odnaleźć szybciej, gdyby pilot wycieczki od razu zgłosił ich zaginięcie i wraz z rezydentem z hotelu nie składał fałszywych zeznań. Po śmierci rodzeństwa opiekunowie turystów nadal zatrudnieni byli w biurze podróży. Poznaj trzynaście historii o śmierci, kalectwie, nieuczciwych biurach podróży, leniwych rezydentach i bezradnych konsulach. Rajskie plaże, open bar, muśnięte słońcem ciała, niezapomniane przygody – z tym kojarzą nam się wakacje. Może należy łączyć je także z niebezpieczeństwem i śmiercią?[Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 33 (1 egz.)
(dostępność ok. 09.07.2024)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 338 (1 egz.)
(dostępność ok. 30.06.2024)
Książka
W koszyku
(Turystyka / Państwowe Wydawnictwo Naukowe)
Rok wydania dodruku wg PWN.
Bibliografia strony 260-267 i przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik akademicki zawierający kompleksową wiedzę na temat gospodarki turystycznej. Szczególną uwagę poświęcono aspektom jakości, mającym obecnie decydujące znaczenie w walce konkurencyjnej na rynku usług turystycznych.Autorzy omawiają kolejno:podstawy teoretyczne i terminologię,problemy jakości w gospodarce turystycznej,przewozy turystyczne,hotelarstwo i gastronomię,biura podróży,inne formy obsługi ruchu turystycznego,gospodarkę lokalną i regionalną,jakość produktu wybranych form gospodarki turystycznej.Dodatkowymi zaletami podręcznika są:dostosowanie do programów nauczania,liczne przykłady z polskiej praktyki gospodarczej,słowniczek podstawowych terminów z angielskimi odpowiednikami,bogata bibliografia,indeks rzeczowy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21696 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hotelarstwo : usługi, zarządzanie, procesy koncentracji / Józef Sala. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2019. - 300 stron : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia na stronach [287]-300.
Dla studentów kierunku turystyka, a także dla menedżerów i pracowników branży hotelarskiej i gastronomicznej.
Motywem napisania niniejszej książki było dążenie do prezentacji roli hotelarstwa na rynku turystycznym, ukazanie kierunków zmian zarówno w jego systemie zarządzania, jak i rozwoju, głównie wymuszanych przez zmiany zachodzące w jego otoczeniu. Książka składa się z ośmiu rozdziałów. W rozdziale 1 scharakteryzowano istotę hotelarstwa, kryteria klasyfikacji hoteli oraz rolę hotelarstwa w obsłudze ruchu turystycznego. W rozdziale 2 zaprezentowano podstawowe rodzaje współczesnej turystycznej bazy noclegowej. Rozdział 3 prezentuje składniki głównej, cząstkowej usługi hotelowej, tj. usługi zakwaterowania. Kolejny rozdział 4 przedstawia m.in. istotę gastronomii i jej rolę w hotelarstwie, zakres usług gastronomicznych w hotelach i kierunki ich rozwoju. W rozdziale 5 scharakteryzowano główne usługi dodatkowe w hotelach. Rozdział 6 przedstawia specyfikę zarządzania przedsiębiorstwem hotelarskim. Rozdział 7 ukazuje funkcje głównych służb hotelu. Końcowy rozdział 8 prezentuje procesy koncentracji i integracji w hotelarstwie. Praca jest wynikiem wieloletnich zainteresowań naukowych Autora. Książka jest adresowana głównie do studentów studiów ekonomicznych i wychowania fizycznego, studiujących na kierunku "turystyka i rekreacja". Pomyślana jest jako opracowanie służące prowadzeniu wykładu z przedmiotu "podstawy hotelarstwa". Może być także przydatna osobom i menedżerom zarządzającym firmami hotelarskimi.
Wstęp * Rozdział 1. Hotelarstwo i jego rola w obsłudze ruchu turystycznego * 1.1. Pojęcia hotelu i hotelarstwa oraz ich cechy * 1.2. Istota, struktura i podstawowe cechy usługi hotelarskiej * 1.3. Miejsce hotelarstwa w strukturze turystycznych obiektów noclegowych * 1.4. Kryteria klasyfikacji hoteli * 1.5. Kategoryzacja hoteli i turystycznych obiektów noclegowych * 1.6. Marka jako instrument gwarancji jakości i promocji usługi hotelowej * 1.7. Rola hotelarstwa w obsłudze ruchu turystycznego * 1.8. Rozwój hotelarstwa na świecie * 1.9. Hotelarstwo jako ogniwo gospodarki turystycznej w Polsce * Rozdział 2. Podstawowe rodzaje współczesnej turystycznej bazy noclegowej * 2.1. Turystyczna baza noclegowa a współczesne tendencje rozwoju turystyki * 2.2. Główne współczesne rodzaje turystycznych obiektów noclegowych * 2.2.1. Hotele kurortowe (resort hotels) * 2.2.2. Hotele biznesowe i konferencyjne * 2.2.3. Hotele z pełnym cyklem obsługi (full service hotels) * 2.2.4. Hotele butikowe * 2.2.5. Hotele przy portach lotniczych, dworcach kolejowych i autobusowych * 2.2.6. Tanie hotele * 2.2.7. Motele * 2.2.8. Pensjonaty * 2.3. Inne formy turystycznej bazy noclegowej * 2.3.1. Kempingi * 2.3.2. Hostele * 2.3.3. Gospodarstwa agroturystyczne * 2.3.4. Schroniska młodzieżowe * 2.3.5. Schroniska * Rozdział 3. Usługi zakwaterowania w hotelach * 3.1. Istota i zakres usług zakwaterowania w hotelach * 3.2. Kształtowanie programu użytkowego jednostek mieszkalnych * 3.2.1. Cechy i elementy jednostek mieszkalnych współczesnego hotelu * 3.2.2. Rodzaje jednostek mieszkalnych w hotelarstwie europejskim * 3.3. Lobby hotelowe i jego funkcje * 3.4. Organizacja i zadania zespołu wielofunkcyjnego * 3.5. Wskaźniki operacyjne wykorzystywane w analizie działalności pionu usług zakwaterowania * Rozdział 4. Istota, funkcje i rola gastronomii w hotelach * 4.1. Istota i funkcje gastronomii * 4.2. Rodzaje zakładów gastronomicznych * 4.3. Rola usług gastronomicznych na rynku turystycznym * 4.4. Znaczenie usług gastronomicznych w hotelarstwie * 4.5. Zakres usług gastronomicznych w hotelach i czynniki go kształtujące * 4.6. Obsługa żywieniowa gości w hotelach (dining room) * 4.7. Room service w hotelach i jego organizacja * 4.8. Rola lounge service??u w hotelach * 4.9. Organizacja bankietów i działalności cateringowej * 4.10. Współczesne tendencje rozwoju gastronomii hotelowej * Rozdział 5. Usługi dodatkowe w hotelach * 5.1. Istota i czynniki kształtujące zakres usług dodatkowych w hotelach * 5.2. Główne rodzaje usług dodatkowych w hotelach * 5.2.1. Obsługa turystyki biznesowej * 5.2.2. Usługi wellness & spa * 5.2.3. Usługi animacji czasu wolnego * 5.2.4. Gry hazardowe * 5.2.5. Usługi handlowe * 5.2.6. Usługi salonów piękności i fryzjerskie * 5.2.7. Usługi butlerskie * 5.2.8. Inne usługi dodatkowe * Rozdział 6. Zarządzanie hotelem * 6.1. Specyficzne cechy przedsiębiorstwa hotelowego jako organizacji * 6.2. Istota i funkcje zarządzania w hotelarstwie * 6.3. Planowanie w przedsiębiorstwie hotelowym * 6.4. Organizowanie działalności przedsiębiorstwa hotelowego * 6.4.1. Istota i znaczenie organizowania w przedsiębiorstwie hotelowym * 6.4.2. Czynniki kształtujące struktury organizacyjne w biznesie hotelowym * 6.4.3. Rodzaje struktur organizacyjnych w przedsiębiorstwie hotelowym * 6.4.4. Współczesne tendencje w kształtowaniu struktur organizacyjnych przedsiębiorstw hotelowych * 6.5. Przewodzenie i motywowanie jako funkcja zarządzania * 6.6. Kontrola jako funkcja zarządzania w przedsiębiorstwie hotelowym * 6.7. Zarządzanie jakością usług hotelarskich * 6.8. Zarządzanie dochodami (Revenue Management) w przedsiębiorstwie hotelowym * Rozdział 7. Organizacja i funkcje głównych służb hotelu * 7.1. Główne służby hotelu * 7.2. Organizacja i funkcje służb obsługi jednostek mieszkalnych hotelu * 7.2.1. Służba obsługi pokoi i pomieszczeń * 7.2.2. Recepcja * 7.2.3. Concierge * 7.2.4. Służba rezerwacji * 7.2.5. Służba ochrony hotelu * 7.2.6. Służba pięter (housekeeping) * 7.2.7. Pralnia hotelowa * 7.2.8. Służba inżynieryjno-techniczna * 7.3. Organizacja i funkcje komórek działu gastronomii * 7.4. Organizacja i funkcje komórek działu odnowy biologicznej, rekreacji i wypoczynku * Rozdział 8. Procesy koncentracji i integracji w hotelarstwie * 8.1. Uwarunkowania procesów koncentracji i integracji w hotelarstwie * 8.2. Hotele niezależne i ich strategie działania na rynku * 8.3. Konsorcja hotelowe i tendencje ich rozwoju * 8.3.1. Istota i cechy konsorcjów hotelowych * 8.3.2. Formy współpracy konsorcjów hotelowych * 8.3.3. Obszary kooperacji konsorcjów hotelowych * 8.3.4. Tendencje rozwoju konsorcjów hotelowych * 8.4. Korporacje hotelowe oraz ich paradygmaty rozwoju * 8.4.1. Pojęcie i cechy korporacji hotelowych * 8.4.2. Rola i czynniki przewagi konkurencyjnej korporacji hotelowych na rynku turystycznym * 8.4.3. Rozwój międzynarodowych korporacji hotelowych na rynku polskim * 8.4.4. Sposoby rozwoju korporacji hotelowych * 8.4.5. Internacjonalizacja i globalizacja korporacji hotelowych * Bibliografa
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 57294 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20673 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Prace Monograficzne / Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie ; 823)
ISSN 0239-6025 odnosi się do pierwotnego tytułu serii: Prace Monograficzne Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Krakowie.
Bibliografia, netografia na stronach 173-183.
Dla socjologów, kulturoznawców, badaczy rynku turystycznego.
Autor bada nowe rodzaje turystyki w kontekście postmodernistycznych zachowań konsumenckich. Przedmiotem rozważań są: questing (tzw. turystyka z zagadkami), couchsurfing (tzw. kanapowanie) i groundhopping (tzw. turystyka stadionowa). Mają one na razie niewielki udział w całkowitym ruchu turystycznym na świecie i w Polsce, ale ciągle się rozwijają i stanowią atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnych form uprawiania turystyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19202 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Publikacja prezentuje główne zagadnienia dotyczące relacji między turystą seniorem a stroną podażową rynku usług hotelarskich.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 101-107.
"Niniejsza monografia dotyczy bardzo ważnego i aktualnego problemu wynikającego ze starzenia się społeczeństwa w krajach emitujących ruch turystyczny, w tym w Polsce, i związanych z tym problemów dostosowania usług do potrzeb turystów seniorów. Autorki prezentują najnowsze zagadnienia związane z tendencjami i rozwojem rynku usług hotelarskich, odnoszą się do nowych trendów, zmian pokoleniowych, nowych potrzeb turystów seniorów, a także ich podziału na różne segmenty. (.) Poruszana w monografii tematyka może być interesująca dla różnych kręgów odbiorców reprezentujących zarówno stronę praktyczną rynku usług hotelarskich, jak też osób pragnących poszerzyć swoją wiedzę teoretyczną na ten temat." Z recenzji prof. nadzw. UEP dr hab. Agnieszki Niezgody Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Wstęp * 1. Senior na rynku usług turystycznych * 1.1. Starzenie się społeczeństwa jako ważna determinanta zmian na rynku turystycznym * 1.2. Klasyfikacja seniorów na rynku turystycznym * 1.3. Aktywność turystyczna seniorów * 1.4. Preferencje seniorów jako wyznacznik działań przedsiębiorstw turystycznych * 2. Rola potrzeb i oczekiwań turystów seniorów w kreowaniu produktu hotelarskiego * 2.1. Teoretyczne aspekty rynku usług hotelarskich * 2.2. Elementy produktu hotelarskiego dedykowanego turystom seniorom. Ujęcie teoretyczno-empiryczne * 2.2.1. Znaczenie lokalizacji obiektu hotelarskiego dla turystów seniorów * 2.2.2. Przystosowanie infrastruktury obiektu hotelarskiego do potrzeb i oczekiwań turystów seniorów * 2.2.3. Dostosowanie usług obiektów hotelarskich do potrzeb i oczekiwań turystów seniorów * 2.3. Wybrane typy obiektów hotelarskich spełniające potrzeby i oczekiwania turystów seniorów * 2.3.1. Obiekty hotelarskie "przyjazne dorosłym" * 2.3.2. Obiekty hotelarskie typu "medical SPA" * 3. Gospodarowanie kapitałem ludzkim w hotelarstwie w aspekcie zmian demograficznych * 3.1. Wpływ zmian demograficznych na rynek pracy w hotelarstwie * 3.2. Działania retencyjne jako instrument kształtowania kadr hotelarskich na potrzeby obsługi turystów seniorów * 3.3. Znaczenie personelu hotelu w obsłudze turystów seniorów * 3.4. Miejsce personelu w komunikacji marketingowej hotelu adresowanej do segmentu turystów seniorów * Zakończenie * Bibliografia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BP 64 (1 egz.)
Kaucja: 29,92 zł
Książka
W koszyku
Obsługa turystyczna. Cz. 1, Organizacja imprez i usług turystycznych tom 1 / Agnieszka Swastek, Dorota Sydorko-Raszewska ; redakcja Ewa Skuza. - Rok dopuszczenia: 2013. Stan prawny na listopad 2013 roku. - Warszawa : Wydawnictwo "Format-AB", copyright 2013. - 202 strony : ilustracje ; 24 cm.
Podręcznik do nauczania zawodu technik obsługi turystycznej w zakresie kwalifikacji T. 13.
Bibliografia strony 201-202.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Agroturystyka : signum turystyki i obszarów wiejskich / Jolanta Wojciechowska. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2018. - 250 stron : ilustracje, mapy, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach oraz na stronach [233]-250.
Dla studentów kierunków agroturystyka, turystyka i rekreacja oraz kierunków pokrewnych, przedstawicieli nauki, branży turystycznej i ekonomicznej, przedstawicieli samorządów lokalnych.
"Książka jest jednym z nielicznych opracowań z zakresu agroturystyki, w którym przedstawiono tak szerokie spektrum zagadnień dotyczących problematyki uwarunkowań rozwoju usług agroturystycznych i funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych w Polsce. Temat jest bardzo aktualny i wychodzi naprzeciw potrzebom nauki oraz praktyki rolniczej i turystycznej. Książka powinna znaleźć szerokie grono odbiorców: studentów kierunku agroturystyka, turystyka i rekreacja i kierunków pokrewnych (przydatne w dydaktyce są m.in. zagadnienia do dyskusji i zalecana lektura - przedstawione w książce na zakończenie każdego rozdziału głównego), przedstawicieli samorządów lokalnych (zwłaszcza tych, które czynnie wspierają rozwój agroturystyki, ale i tych, które mają dopiero takie plany, przedstawicieli nauki, branży turystycznej i ekonomicznej, a także branży rolniczej czy ogrodniczej (zwłaszcza osób rozważających podjęcie działalności agroturystycznej), jak też samych usługodawców agroturystyki". Z recenzji dr. hab. prof. nadzw. Cezarego Kwiatkowskiego
Słowo wstępne * 1. Turystyka a obszary wiejskie Europy * 1.1. Definicje i rodzaje turystyki * Ewolucyjność w definiowaniu terminu „turystyka” * Rodzaje turystyki i kryteria ich klasyfikacji * 1.2. Obszary wiejskie i model rolnictwa w Unii Europejskiej * Historyczne tło rozwoju obszarów wiejskich w Europie * Kryteria definiowania obszarów wiejskich w krajach europejskich, definicja wiejskości i typy obszarów wiejskich * Współczesny model rolnictwa europejskiego i jego pozakomercyjne funkcje * 1.3. Doświadczenia krajów europejskich w aktywizacji wsi poprzez turystykę * Zarys ważniejszych przykładów z wybranych krajów i organizacji * Wiodące cechy agroturystyki w wybranych krajach oraz fale rozwoju agroturystyki w Europie * Zmiana sylwetki turysty wypoczywającego na wsi oraz współczesna klasyfikacja europejskiej agroturystyki * Zagadnienia do dyskusji * Lektura zalecana * 2. Obszary wiejskie i fazy rozwoju turystyki w Polsce. Systematyka pojęć * 2.1. Obszary wiejskie w Polsce * Definicje terminów: „obszar wiejski” i „wieś” w świetle rodzimej literatury * Ważniejsze procesy zmian polskiej wsi wynikające z członkostwa Polski w UE * Istotne cechy obszarów wiejskich w Polsce oraz modele współczesnego rolnictwa i zmiany w rozwoju funkcji turystycznej w wiejskich gminach * 2.2. Fazy rozwoju turystyki na obszarach wiejskich Polski. Ewoluowanie terminów * Pięć faz odpowiadających określonym etapom historycznego rozwoju kraju * Proces ewoluowania w polskiej literaturze naukowej terminów określających turystykę na terenach wiejskich * 2.3. Agroturystyka w systemie pojęć bliskoznacznych oraz jej wyróżniki * Definicje pojęć * Wybrane modele systematyki pojęć * Wyróżniki pojęcia „agroturystyka” * 2.4. Systematyka pojęć w kontekście wybranych obszarów językowych * Wielość pojęć obcojęzycznych * Koncepcje systematyki pojęć obcojęzycznych . * Zagadnienia do dyskusji * Lektura zalecana * 3. Gospodarstwa agroturystyczne w Polsce: cechy rozwoju, oferta, kreatorzy i konsumenci * 3.1. Cechy rozwoju liczbowego i tendencje dotyczące lokalizacji gospodarstw agroturystycznych Niedoskonałość danych statystycznych dotyczących agroturystyki * Rozwój liczbowy i tendencje lokalizacyjne gospodarstw agroturystycznych w przestrzeni kraju * Tendencje lokalizacyjne gospodarstw agroturystycznych w środowisku przyrodniczym i osadniczym * 3.2. Typy gospodarstw agroturystycznych i sylwetki ich właścicieli * Wybrane typologie gospodarstw agroturystycznych * Sylwetki właścicieli gospodarstw agroturystycznych i rola kobiety w biznesie agroturystycznym * 3.3. Oferta i jej rodzaje a produkt agroturystyczny * Implikacje definicyjne pojęć „oferta” i „produkt agroturystyczny” * Struktura oferty agroturystycznej * Wybrane typologie oferty agroturystycznej * 3.4. Konsumenci usług agroturystycznych * Sylwetka agroturysty i zachodzące w niej zmiany w czasie * Metody segmentacji rynku agroturystycznego i wybrane segmenty konsumentów * Zagadnienia do dyskusji * Lektura zalecana * 4. Uwarunkowania prawno-organizacyjne polskiej agroturystyki * 4.1. Uregulowania prawne dotyczące podmiotów rozwijających agroturystykę * Kluczowe pojęcia * Podstawowe przepisy prawne regulujące działalność agroturystyczną i obowiązki podmiotów zajmujących się agroturystyką * 4.2. Stowarzyszenia agroturystyczne i cechy ich działalności * Idea stowarzyszeń agroturystycznych * Cechy strukturalne stowarzyszeń agroturystycznych * Cechy funkcjonalne stowarzyszeń agroturystycznych * Cykle działalności stowarzyszeń agroturystycznych * 4.3. Samorząd polskiej agroturystyki * Drogi organizacyjnego formowania się samorządu polskiej agroturystyki * Proces organizacyjnego formowania się agroturystyki w kontekście perspektywy historycznej (od 1918 r.). * Model rewolucyjny i ewolucyjny * Typy struktury organizacyjnej polskiej agroturystyki * 4.4. Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej * Zarys doświadczeń zachodnioeuropejskich * Polski system kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej * 4.5. Mechanizmy działań podmiotów wspierających rozwój agroturystyki * Rodzaje mechanizmów oraz mechanizmy najczęściej stosowane * Formy działań aktywizacyjnych * Zagadnienia do dyskusji * Lektura zalecana * 5. Empiryczne egzemplifikacje rozwoju agroturystyki – region łódzki * 5.1. Podstawowe informacje o regionie * Informacje o środowisku geograficznym i badaniach nad pobytami turystycznymi * Charakterystyka rozwoju agroturystyki w województwie łódzkim * 5.2. Gospodarstwa agroturystyczne w świetle regionalnego konkursu „Złota Grusza” * Forma, cele i zasady konkursu * Portrety osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne oraz motywy ich uczestnictwa w konkursie * Zmiany w ofercie agroturystycznej wynikające z uczestnictwa w konkursie * Ocena efektów konkursu w kontekście praktycznym * Ocena efektów konkursu w świetle teorii * 5.3. Polaryzacja oferty agroturystycznej w otoczeniu łódzkiej metropolii * Przestrzenne zróżnicowanie oferty agroturystycznej w regionie łódzkim * Model polaryzacji oferty agroturystycznej w otoczeniu metropolii i jej obecność w łódzkich biurach podróży * Zagadnienia do dyskusji * Lektura zalecana * 6. Refleksje teoretyczne w dziedzinie agroturystyki * 6.1. Przemiany na wsi pod wpływem agroturystyki * Grupy działań odpowiadające za przemiany gospodarstwa agroturystycznego * Procesy integracji i dezintegracji mieszkańców wsi wokół agroturystyki * 6.2. Grupy czynników i klucze uwarunkowań rozwoju agroturystyki od strony podaży * Grupy czynników rozwoju agroturystyki od strony podaży * Teoretyczne klucze rozwoju agroturystyki od strony podaży * 6.3. Model bilansu efektów rozwoju agroturystyki * Postrzeganie efektów przez grupy społeczne * Bilans efektów w ujęciu matematycznym i dynamicznym * 6.4. Agroturystyka w kreowaniu typów przestrzeni turystycznej * Typy przestrzeni z perspektywy organizatorów agroturystyki i turystów * Rozmieszczenie typów przestrzeni w Polsce i definicja przestrzeni agroturystycznej * Zagadnienia do dyskusji * Lektura zalecana * 7. Od bilansu doświadczeń do poszukiwania nowych paradygmatów rozwoju polskiej agroturystyki * 7.1. Kazusy dotyczące doświadczania rozwoju agroturystyki * Doświadczanie rozwoju agroturystyki w rodzinie * Doświadczanie rozwoju agroturystyki w lokalnej społeczności * Doświadczanie rozwoju agroturystyki w gminie * 7.2. Bilans doświadczania agroturystyki w Polsce * Na płaszczyźnie praktyki * Bilans doświadczania agroturystyki na płaszczyźnie nauki * 7.3. Swoistość polskiej agroturystyki * Impulsy, korzenie, innowacyjność, fazowy rozwój, egzogeniczny paradygmat * Znaki tożsamości * 7.4. Nowe paradygmaty rozwoju polskiej agroturystyki * Przykłady ważniejszych dyskusji i prognoz * Zadania dla nauki i praktyki * Zagadnienia do dyskusji * Lektura zalecana * 8. Światowe kazusy rozwoju agroturystyki z kontekstem polskich doświadczeń * 8.1. Szwajcaria * Ważniejsze cechy organizacyjne agroturystyki * Lokalizacja gospodarstw agroturystycznych na terenie kraju * Zróżnicowanie oferty agroturystycznej * Agroturystyka w Szwajcarii i Polsce – kontekst porównawczy * 8.2. Kazachstan * Impulsy i efekty rozwoju agroekoturystyki * Kontekst polskich doświadczeń * Zagadnienia do dyskusji * Lektura zalecana * Zakończenie * Bibliografia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 57449 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 153-163.
Dla teologów, studentów przygotowujących się do pracy duszpasterskiej, etyków, studentów i pracowników naukowych zajmujących się geografią i turystyką, organizatorów i usługodawców turystyki, pracowników biur turystycznych, przewodników turystycznych, turystów.
Streszczenia w języku angielskim i niemieckim.
Z wdzięcznością przyjąłem wiadomość o zamiarze wydania niniejszego opracowania, które ze wszech miar wydaje się być godne najlepszych rekomendacji i zachęty do szerokiego rozpropagowania. Powinni po tę książkę sięgnąć teologowie i studenci przygotowujący się do posługi duszpasterskiej, etycy, studenci i pracownicy naukowi na uniwersyteckich kierunkach zajmujących się geografią i turystyką, organizatorzy i usługodawcy turystyki, pracownicy biur turystycznych, przewodnicy turystyczni, ale również sami turyści, mający ambicję uczynienia z przeżycia turystycznego czegoś więcej niż tylko odpoczynku, zaspokojenia ciekawości i pragnienia przygody. Najbardziej jednak czekają na ten podręcznik duszpasterze turystów, kapłani oraz opiekunowie duchowni organizujący wypoczynek grup turystycznych, posługujący w miejscach atrakcyjnych turystycznie, obiektach sakralnych i sanktuariach, gdzie coraz częściej spotykają turystów, niekoniecznie pielgrzymów. Bp Krzysztof Zadarko Przewodniczący Rady Konferencji Episkopatu Polski ds. Migracji, Turystyki i Pielgrzymek
Wykaz skrótów * Wprowadzenie * Wstęp * I. Turystyka jako przedmiot badań naukowych i znak czasu * 1.1. Stan badań nad turystyką w zarysie * 1.2. Turystyka jako przedmiot etyki i teologii * 1.3. Turystyka w kontekście współczesnych znaków czasu * II. Ontologia turystyki * 2.1. Istota turystyki * 2.2. Podmiot i przedmiot aktu turystycznego * 2.3. Spór o cele turystyki * 2.4. Rodzaje turystyki * III. "Moralny” turysta * 3.1. Samorealizacja turysty * 3.2. Turysta w relacji do celu podróży - natury i kultury * 3.3. Turysta w relacji do drugiego turysty * 3.4. Turysta w relacji do tubylca * IV. Moralność branży turystycznej * 4.1. Zasady etyczne w organizacji branży turystycznej * 4.2. Relacja pracownika branży turystycznej do turysty * 4.3. Relacja branży turystycznej do środowiska * 4.4. Relacje międzyosobowe w branży turystycznej * V. Moralność tubylca * 5.1. Stosunek do turysty * 5.3. Wzajemne relacje członków ludności miejscowej * 5.2. Odpowiedzialność ludności miejscowej za własne środowisko naturalne i kulturowe oraz wizerunek swojego kraju * Zakończenie * Bibliografia * Summary * Zusammenfassung
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 57516 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej