Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(717)
Forma i typ
Książki
(707)
Poradniki i przewodniki
(327)
Proza
(57)
Publikacje popularnonaukowe
(56)
Publikacje naukowe
(33)
Publikacje dydaktyczne
(24)
Publikacje fachowe
(16)
Komiksy i książki obrazkowe
(11)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(11)
Audiobooki
(5)
Filmy i seriale
(4)
Poezja
(4)
Publikacje informacyjne
(3)
Dramat (rodzaj)
(1)
Programy komputerowe
(1)
Dostępność
dostępne
(805)
wypożyczone
(164)
nieokreślona
(8)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(57)
BD40 (Suwalska 11)
(99)
BD52 (Rembielińska 6a)
(44)
BD53 (Bazyliańska 6)
(44)
BD65 (Krasnobrodzka 11)
(45)
CN1 (św. Wincentego 85)
(87)
MW123 (św. Wincentego 64)
(10)
W2 (Bazyliańska 6)
(61)
W29 (Rembielińska 6a)
(74)
W37 (Smoleńska 94)
(72)
W49 (Księcia Ziemowita 16)
(19)
W60 (Krasnobrodzka 11)
(50)
W64 (Radzymińska 121)
(64)
W72 (Suwalska 11)
(42)
W85 (Jórskiego 41)
(22)
W98 (Kondratowicza 23)
(41)
WP130 (św. Wincentego 85)
(146)
Autor
Lewandowska Agata (dietetyk)
(9)
Murkoff Heidi Eisenberg
(8)
Krawczyński Marian (1934- )
(7)
Makarowska Magdalena
(7)
Banaś-Domińska Małgorzata
(6)
Oworuszko Monika
(6)
Szaciłło Maciej
(6)
Eisenberg Arlene
(5)
Gawęcki Jan
(5)
Hathaway Sandee Eisenberg
(5)
Jóźwiak Bożena
(5)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(5)
Musiałowska Dominika
(5)
Oworuszko Monika. Kryminał dietetyczny
(5)
Żywina Joanna
(5)
Andruszko Robert
(4)
Czubak Marzena
(4)
Gawęcki Jan (1944- )
(4)
Horne Sarah (1979- )
(4)
Needlman Robert (1959- )
(4)
Negrońska Aleksandra
(4)
Negrońska Aleksandra. Friends
(4)
Ogińska-Bulik Nina
(4)
Spock Benjamin (1903-1998)
(4)
Tessmer Kimberly A. (1964- )
(4)
Zadrąg Magdalena
(4)
Zarawska Patrycja
(4)
Ziółkowska Beata (1967- )
(4)
Żak Aleksandra
(4)
Anger Joanna
(3)
Augustyn-Protas Anna
(3)
Basse Monika von
(3)
Burdon Hanna
(3)
Dukan Pierre (1941- )
(3)
Fung Jason
(3)
González Carlos (1960- )
(3)
Greger Michael H
(3)
Maksymowicz-Hamann Jowita
(3)
Mazel Sharon
(3)
McKeith Gillian
(3)
Oleszczuk Tadeusz
(3)
Rossowski Dariusz
(3)
Rozwarzewska Monika
(3)
Seidl Denise
(3)
Stolińska Hanna
(3)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(3)
Stone Gene (1951- )
(3)
Strehlow Wighard (1939- )
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Karolina (2003- )
(3)
Szurowska Beata (1973- )
(3)
Witkowska Magda
(3)
Wolański Robert (fotografia)
(3)
Aivanhov Omraam Mikhaël (1900-1986)
(2)
Art Piotr
(2)
Baldelomar Raquel
(2)
Bator Julita
(2)
Berndt Paulina
(2)
Bochenek Karolina
(2)
Brooks Felicity
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Budziszewska Izabella
(2)
Błaszczyszyn Maja
(2)
Campbell Thomas M
(2)
Carle Eric (1929- )
(2)
Carper Jean
(2)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(2)
Chodakowska Ewa (1982- )
(2)
Chorążyczewska Tamara
(2)
Chudzik Małgorzata
(2)
Czekański Marek (1948- )
(2)
Dalecka Marzena
(2)
Daniel-Schuwald Grażyna
(2)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(2)
Dąbrówka Marcin
(2)
Fairburn Christopher G
(2)
Fleck Anne (1972- )
(2)
Gittleman Ann Louise
(2)
Grabska-Siwek Barbara
(2)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(2)
Guiliano Mireille (1946- )
(2)
Gumowska Irena (1912-1991)
(2)
Holford Patrick
(2)
Hryniewiecki Lech
(2)
Jacewicz Agnieszka
(2)
Jackowicz Jan
(2)
Jakimowicz-Klein Barbara
(2)
Janus Andrzej (pediatria)
(2)
Jarosz Ewa
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(2)
Jas-Baran Marta
(2)
Józefik Barbara
(2)
Kaczorowska Maria
(2)
Karney Alicja
(2)
Kastner Jörg (1962- )
(2)
Kavoukis Lefteris
(2)
Kidacka Elżbieta
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(183)
2010 - 2019
(357)
2000 - 2009
(143)
1990 - 1999
(27)
1980 - 1989
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(419)
1901-2000
(24)
1989-2000
(15)
1945-1989
(2)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(712)
Niemcy
(2)
Ukraina
(1)
Język
polski
(716)
ukraiński
(1)
Odbiorca
Dzieci
(51)
Rodzice
(29)
6-8 lat
(25)
0-5 lat
(23)
9-13 lat
(21)
Młodzież
(19)
Szkoły wyższe
(16)
14-17 lat
(14)
Studenci
(8)
Psychoterapeuci
(6)
Nauczyciele
(4)
Psycholodzy
(4)
Dietetycy i żywieniowcy
(3)
Kobieta
(3)
Lekarze
(3)
Opiekunki i opiekunowie osób starszych
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
Pedagodzy
(2)
Szkoły podstawowe
(2)
Terapeuci
(2)
2001
(1)
Chorzy
(1)
Dyrektorzy przedszkoli
(1)
Epidemiolodzy
(1)
Fizjoterapeuci
(1)
Intendenci
(1)
Klasa 3.
(1)
Osoby z niepełnosprawnością intelektualną
(1)
Osoby z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD)
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Pracownicy służby zdrowia
(1)
Przyrodnicy
(1)
Psychiatrzy
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(50)
Literatura amerykańska
(10)
Film polski
(4)
Literatura angielska
(4)
Literatura francuska
(2)
Literatura szwedzka
(2)
Literatura belgijska
(1)
Literatura czeska
(1)
Literatura irlandzka
(1)
Literatura katalońska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Odżywianie
(248)
Zdrowe odżywianie
(165)
Dietetyka
(58)
Potrawy dietetyczne
(39)
Zdrowe żywienie
(39)
Leczenie dietą
(35)
Żywność
(35)
Zdrowy styl życia
(33)
Zaburzenia odżywiania
(31)
Otyłość
(28)
Kobieta
(26)
Higiena
(24)
Kucharstwo
(24)
Dzieci
(19)
Dziecko
(18)
Dieta odchudzająca
(17)
Bulimia
(16)
Leczenie
(16)
Uczucia
(15)
Zwyczaje żywieniowe
(15)
Aktywność fizyczna
(14)
Anoreksja
(14)
Cukrzyca
(14)
Niemowlę
(14)
Potrawy dla dzieci
(14)
Ziołolecznictwo
(14)
Jedzenie (czynność)
(13)
Medycyna niekonwencjonalna
(13)
Wychowanie w rodzinie
(13)
Insulinooporność
(12)
Mózg
(12)
Nastolatki
(12)
Przepisy kulinarne
(12)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(12)
Witaminy
(12)
Dieta niskowęglowodanowa
(11)
Młodzież
(11)
Ciąża
(10)
Dieta oczyszczająca
(10)
Dziewczęta
(10)
Mikroelementy
(10)
Rośliny lekarskie
(10)
Dieta lecznicza
(9)
Psychoterapia
(9)
Zdrowie fizyczne
(9)
Żywność prozdrowotna
(9)
Depresja psychiczna
(8)
Fizjologia człowieka
(8)
Flora bakteryjna jelit
(8)
Higiena psychiczna
(8)
Rodzina
(8)
Samoakceptacja
(8)
Ajurweda
(7)
Choroby ludzi
(7)
Cukier
(7)
Jelita
(7)
Kuchnia wegańska
(7)
Nadwaga
(7)
Pokwitanie
(7)
Przyjaźń
(7)
Samorealizacja
(7)
Sport
(7)
Starzenie się
(7)
Stres
(7)
Układ pokarmowy
(7)
Życie codzienne
(7)
Żywienie chorych
(7)
Alergia pokarmowa
(6)
Dieta cukrzycowa
(6)
Gimnastyka
(6)
Medytacja
(6)
Menopauza
(6)
Noworodek
(6)
Nowotwory
(6)
Obraz własnego ciała
(6)
Odchudzanie
(6)
Odporność
(6)
Pediatria
(6)
Profilaktyka zdrowotna
(6)
Ćwiczenia siłowe
(6)
Choroba Hashimoto
(5)
Choroby układu pokarmowego
(5)
Dieta bezglutenowa
(5)
Dieta owocowo-warzywna
(5)
Dojrzałość emocjonalna
(5)
Dojrzewanie
(5)
Matki i córki
(5)
Medycyna
(5)
Metabolizm
(5)
Obyczaje towarzyskie
(5)
Posiłki (jedzenie)
(5)
Relacje międzyludzkie
(5)
Samoleczenie
(5)
Techniki samopomocy
(5)
Warzywa
(5)
Wegetarianizm
(5)
Wpływ na zdrowie
(5)
Zachowania prozdrowotne
(5)
Zdrowie psychiczne
(5)
Zwierzęta
(5)
Temat: czas
2001-
(19)
1901-2000
(5)
1945-1989
(3)
1989-2000
(3)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-
(2)
1801-1900
(2)
1901-
(2)
1914-1918
(2)
1918-1939
(2)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-
(1)
1601-
(1)
1701-
(1)
1901-1914
(1)
1939-1945
(1)
1989-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(10)
Londyn (Wielka Brytania)
(4)
Kraków (woj. małopolskie)
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Dziecko
(1)
Górny Śląsk
(1)
Holandia
(1)
Japonia
(1)
Karolina Południowa (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Katowice (woj. śląskie)
(1)
Malbork (woj. pomorskie)
(1)
Małopolska
(1)
Niemcy
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Prusy
(1)
Prusy Królewskie
(1)
Sardynia (Włochy ; wyspa)
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Wielka Brytania
(1)
Zabór pruski
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Poradnik
(295)
Przepisy kulinarne
(147)
Wydawnictwa popularne
(96)
Książka kucharska
(41)
Publikacja bogato ilustrowana
(39)
Opracowanie
(25)
Podręcznik
(24)
Powieść
(20)
Opowiadania i nowele
(16)
Powieść obyczajowa
(13)
Książka obrazkowa
(8)
Monografia
(8)
Pamiętniki i wspomnienia
(7)
Praca zbiorowa
(7)
Publikacje dla dzieci
(5)
Wywiad dziennikarski
(5)
Encyklopedia
(4)
Film edukacyjny
(4)
Podręczniki
(4)
Poradniki dla młodzieży
(4)
Wiersze
(4)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(4)
Książki dla małych dzieci
(3)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Reportaż
(3)
Romans
(3)
Jadłospis
(2)
Kryminał
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Opowiadania i nowele przygodowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Szkic literacki
(2)
Wydanictwa popularne
(2)
Wydawnictwa dla dzieci
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Aforyzmy
(1)
Antologia
(1)
Biografia
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Dramat (gatunek literacki)
(1)
Dyskusja
(1)
Encyklopedie
(1)
Fantastyka
(1)
Gry i zabawy umysłowe
(1)
Komedia kryminalna
(1)
Komiks
(1)
Książka-zabawka
(1)
Literatura LGBT
(1)
Literatura dziecięca polska
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Materiały pomocnicze dla szkół średnich
(1)
Melodia z tekstem podłożonym
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki angielskie
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Pieśń i piosenka
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Powieść psychologiczna
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacje
(1)
Raport z badań
(1)
Scenariusz imprezy szkolnej
(1)
Scenariusze zajęć
(1)
Tabele
(1)
Tablice i wzory
(1)
Wydawnictwa popilarne
(1)
Wywiad-rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(260)
Kulinaria
(117)
Psychologia
(52)
Styl życia, moda i uroda
(39)
Biologia
(15)
Edukacja i pedagogika
(13)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(13)
Rozwój osobisty
(10)
Historia
(7)
Socjologia i społeczeństwo
(7)
Etnologia i antropologia kulturowa
(5)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Ochrona środowiska
(3)
Dom i ogród
(2)
Hobby i czas wolny
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Chemia
(1)
Filozofia i etyka
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
717 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Joga odżywiania / Omraam Mikhaël Aivanhov. - [Rottweil] : Poznań : Prosveta Verlag ; dystrybucja Wena Studio Twórczej Ekspresji, copyright 2012. - 136, [1] strona ; 18 cm.
(Kolekcja Izvor ; nr 204)
Tytuł oryginału: Le Yoga de la nutrition.
Bibliografia na stronie [137].
Tekst tł.
Książka ta nie jest podręcznikiem dietetyki. Nie poruszono w niej kwestii diety, gdyż dla Omraama Mikhaëla Aivanhova najważniejszym jest jak jeść i jak traktować żywność, a nie co lub ile jeść. Czytelnik będzie być może zaskoczony oryginalnością myśli, która stara się wszystkimi środkami wyrwać akt jedzenia ze swojej codziennej banalności i zwrócić mu mistyczne znaczenie, jakie osiągnął podczas Ostatniej Wieczerzy. Nawet ktoś, komu obcy jest ten duchowy aspekt, zrozumie, iż dzięki swojemu sposobowi traktowania żywności, może lepiej zgłębić tajemnice relacji między człowiekiem a naturą. To natura daje człowiekowi pożywienie, jednakże człowiek, dzięki swojej myśli i swoim uczuciom, może czerpać z tej żywności najsubtelniejsze elementy, które przyczynią się do jego wszechstronnego rozwoju.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 1 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The optimum nutrition bible.
Na stronie redakcyjnej błędny ISBN .
Indeks.
"Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra" stwierdził Carl Linus Pauling, fizyk i chemik, dwukrotny laureat Nagrody Nobla. Co i jak jemy, ma bezpośredni wpływ na zdrowie. To również odporność na choroby zakaźne, ochrona przed powszechnymi obecnie chorobami nowotworowymi i układu krążenia, a w konsekwencji spowolnienie procesu starzenia. Z praktyki lekarskiej autora wynika, że chorobom można znakomicie zapobiegać wykorzystując leczniczą moc pokarmów. Dzięki dokładnej znajomości własnego organizmu i składników odżywczych posiłków, możemy znaleźć swój sposób na zdrowie.Patrick Holford jest jednym ze światowych autorytetów w dziedzinie odżywiania. W 1984 r. założył w Wielkiej Brytanii Institute for Optimum Nutrition (Instytut Optymalnego Żywienia), organizację dobroczynną prowadzącą badania żywności i upowszechniającą wiedzę na temat prawidłowego odżywiania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21910 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 9164 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54076 (1 egz.)
Kaucja: 20,00 zł
Książka
W koszyku
U dołu okł.: Będziesz szczuplejszy, zdrowszy i szczęśliwszy...
Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak często zdarzało ci się myśleć NIE i mówić TAK? Ile razy, myśląc o sałatce z owoców, zamówiłaś sernik? Czasami sama dieta i ćwiczenia nie wystarczą. Wiele kobiet zbyt dużo nakłada sobie na talerz, zarówno dosłownie, jak i w przenośni. Tym, które zamiast siebie na pierwszym miejscu stawiają innych - psychoterapeutka Karen R. Koenig wyjaśnia związek między byciem "miłą" i nadmiernym jedzeniem, a także udziela szczegółowych porad, jak stracić ten dodatkowy bagaż - fizyczny i emocjonalny. Wykonaj quiz "Jak miłą dziewczynką jesteś?" i oceń czy osobowość "dobrej dziewczynki" nie sabotuje przypadkiem prób stracenia na wadze. Sięgnij po ćwiczenia z "Kubka przemyśleń", by zrozumieć, dlaczego spełnienie znajdujesz w lodówce, a nie w innych dziedzinach życia. Użyj rad zawartych w "Uzdrawiaczu miłych dziewczynek", by poznać praktyczne strategie mówienia NIE i wreszcie schudnij! Karen Koenig pomaga kobietom rozwiązać problem "cudownych" i nieskutecznych diet i obrać ścieżkę do szczęścia, która nie prowadzi przez kuchnię. Postaw siebie na pierwszym miejscu i zmień sposób odżywiania na zawsze!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "The China study".
Indeks.
W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono - autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż - jak dowodzi - będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka stanowi nieocenione źródło wiedzy. Zawiera informacje o 170 roślinach popularnych w całej Europie, cenne wskazówki dotyczące sposobu i optymalnego okresu zbioru ziół oraz najlepszego wykorzystania ich właściwości leczniczych. Dodatkowo obszerna, obejmująca ponad 100 haseł część poświęcona najczęstszym dolegliwościom, a w każdej z nich przyporządkowano odpowiednie receptury na maceraty czy napary. Poza tym zamieszczono 120 przepisów kulinarnych pozwalających w pełni docenić zalety aromatycznych przypraw ziołowych. Ta część to prawdziwa książka kucharska, dzięki której można szybko przygotować tarty, zupy, makarony, ziołowe omlety i sałatki, a także desery, konfitury, galaretki, dżemy, syropy, likiery.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 31.05.2024)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The clever guts diet.
Bibliografia na stronach 247-[251].
Dostępne także jako e-book.
Odpowiedni zestaw bakterii w przewodzie pokarmowym jest niezbędny do zachowania zdrowia. Tymczasem niewłaściwa dieta i nadużywanie antybiotyków niszczą naszą wewnętrzną florę bakteryjną, doprowadzając do współczesnych plag - alergii, nietolerancji pokarmowych i otyłości. Podczas podróży przez jelito (dosłownie!) z doktorem Michaelem Mosleyem dowiesz się: Ľ jak diety oddziałują na bakterie jelitowe, wagę i poziom cukru we krwi, Ľ dlaczego ludzie różnie reagują na te same pokarmy, Ľ w jaki sposób jelita wpływają na osobowość i nastrój człowieka, Ľ jak dobrać właściwe pre- i probiotyki, Ľ co jeść, by uniknąć otyłości. W książce znajdziesz także dwufazowy program odnowy mikroflory jelitowej oraz przepisy na dania wspierające przyjazne bakterie. Zadbaj o nie, by cieszyć się dobrym zdrowiem i... jeszcze lepszym samopoczuciem! Pamiętaj, że jelita wiedzą lepiej, co jest dla ciebie dobre!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. BP 613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1. (dostępność ok. 23.06.2024)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Problemów ; ISSN 0137-5032 t. 262)
Tyt. oryg.: The Facts of food, 1975.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35252 (1 egz.)
Kaucja: 25,00 zł
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 11364 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Nauka o żywieniu zdrowego i chorego człowieka / Władysław Kierst. - Wyd. 4 popr. i uzup. współaut. Wiktor B[ogdan] Szostak, Barbara Cybulska, Helena Stobnicka-Szczygłowa. - Warszawa : Państ. Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1989. - 802, [2] s. : fot., portr., rys., wykr., err. ; 25 cm.
Bibliogr. s. 762-789. - Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 12756 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt . oryg. : "The Gluten lie and other myths about what you eat".
Bibliogr. s. 237-266. Indeks.
"Skuteczna riposta na psychozę strachu i obietnice bez pokrycia, którymi raczą nas szarlatani podający się za naukowców. Tę książkę powinien przeczytać każdy, kto rozważa zastosowanie restrykcyjnej diety." [prof. med. Peter Gibson Ta książka nawołuje do zmian. Nasze codzienne potrawy nie mają ani życiodajnych, ani śmiercionośnych właściwości. Sklep spożywczy to nie apteka, a w naszych kuchniach nie roi się od cichych zabójców. Najwyższy czas wyciągnąć na światło dzienne wszystkie kłamstwa na temat żywienia. Wmawiano nam całe życie, że musimy się wyrzec swoich ulubionych potraw, żeby stracić zbędne kilogramy i zyskać zdrowie. Ale lęk przed jedzeniem opiera się na mitach, nie na nauce. Pozbądź się strachu przed tym, ci jesz. W swojej przełomowej książce dziennikarz naukowy Alan Levinovitz obala mity, które zdominowały współczesny styl odżywiania - i wskazuje drogę do autentycznego zdrowego życia, wolnego od obsesji na punkcie jedzenia.
Wstęp. Była sobie trucizna * Rozdział 1. Fantastyka naukowa wciąż jest fantastyką * Rozdział 2. Cała prawda o glutenie * Rozdział 3. Magia tłuszczu * Rozdział 4. Cukrowe szaleństwo * Rozdział 5. Słony smak grzechu * Rozdział 6. Odtruwanie mitów * Dieta UNpacked
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Psychologia)
Tyt. oryg.: "The psychology of eating : from healthy to disordered behavior" 2010.
Bibliogr. s. 293-348. Indeksy.
Napisana żywym i przystępnym językiem książka Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, pozwala lepiej zrozumieć, dlaczego jemy to, co jemy, oraz stanowi bezcenne źródło informacji zarówno dla laików, jak i specjalistów pragnących poszerzyć swoją wiedzę na temat zachowań związanych z jedzeniem.Książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących tej rozległej dziedziny. Chociaż w analizie różnych zachowań związanych z jedzeniem autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, kładzie ona nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego. Zostały tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego odżywiania się, sposób dokonywania wyborów dotyczących jedzenia, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z ciała, a także przyczyny otyłości, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18149 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U dołu s. tyt.: Vital - gwarancja zdrowia.
Tyt. oryg.: "Der Feind in meinem Topf? : Schluss mit den Legenden vom bösen Essen".
Żyjemy w świecie, w którym w zastraszającym tempie mnoży się liczba nietolerancji pokarmowych i alergii. Jednocześnie wciąż wzrasta ilość produktów przeznaczonych dla osób nimi dotkniętych. Czy mamy do czynienia z jedyną w swoim rodzaju pandemią? A może ktoś świadomie wprowadza nas w błąd widząc w tym szansę na duży zysk? Jak to możliwe, że nagle niemal całe społeczeństwo wykształciło nietolerancję na gluten i inne związki? Odpowiedzi udziela dziennikarka naukowa zajmująca się problematyką mitów zdrowotnych i żywieniowych. Przeprowadziła ona śledztwo z medycznej, psychologicznej i socjologicznej perspektywy, co pozwoliło jej spojrzeć na prezentowany temat całościowo. Jednocześnie udowodniła niezbicie, że wiele legend o niezdrowym jedzeniu jest jedynie bajkami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: i ty możesz mieć brzuch, o jakim marzysz.
Indeks.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 189. Indeks.
Zaburzenia odżywiania coraz częściej stają się problemem dzieci i nastolatków. Przyczyny mogą być różne, ale podstawą ich leczenia, oprócz psychoterapii, jest przede wszystkim wsparcie rodzica. Ta książka pomoże zobaczyć Waszą sytuację z innej perspektywy, bo daje nadzieję na rozwiązanie problemu. Jagoda Różycka, ceniona psycholożka i psychodietetyczka, w przystępny sposób przekazuje rzetelną wiedzę, która pozwoli zrozumieć Twoje dziecko w chorobie i znaleźć sposoby niesienia mu pomocy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22274 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej