Hotelarstwo
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(59)
Forma i typ
Książki
(57)
Publikacje dydaktyczne
(8)
Proza
(5)
Publikacje naukowe
(5)
Publikacje fachowe
(2)
Audiobooki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(73)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(1)
BD52 (Rembielińska 6a)
(1)
BD53 (Bazyliańska 6)
(1)
BD65 (Krasnobrodzka 11)
(6)
CN1 (św. Wincentego 85)
(42)
MW123 (św. Wincentego 64)
(2)
W2 (Bazyliańska 6)
(3)
W29 (Rembielińska 6a)
(3)
W37 (Smoleńska 94)
(1)
W60 (Krasnobrodzka 11)
(1)
W64 (Radzymińska 121)
(5)
W72 (Suwalska 11)
(1)
W98 (Kondratowicza 23)
(2)
WP130 (św. Wincentego 85)
(6)
Autor
Witkowski Czesław
(4)
Milewska Mariola
(3)
Mitura Elżbieta
(3)
Turkowski Marek
(3)
Włodarczyk Bogdan
(3)
Duda Joanna
(2)
Dziedzic Ewa
(2)
Gessler Magda (1953- )
(2)
Górska-|Warsewicz Hanna
(2)
Koniuszewska Elżbieta
(2)
Krzywda Sebastian
(2)
Panasiuk Aleksander (1965- )
(2)
Sidorkiewicz Marta
(2)
Stefański Adam
(2)
Świstak Ewa
(2)
Świątkowska Monika
(2)
Adamowicz Jakub
(1)
Anan`ev D. V
(1)
Beaton M. C. (1936-2019)
(1)
Beaton M. C. Biedni Krewni
(1)
Bobola Agnieszka
(1)
Bocho Witold
(1)
Bojarska Maria
(1)
Borkowski Stanisław
(1)
Bury Katarzyna
(1)
Byra Agata
(1)
Corderoy Tracey (1965- )
(1)
Cymańska-Garbowska Barbara
(1)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(1)
Drogoń Witold
(1)
Dziedzic Ewa. Dictionary of tourism and hotel trade
(1)
Gardzińska Anna
(1)
Górnicki Wiesław (1931-1996)
(1)
Górska Grażyna
(1)
Górska-Warsewicz Hanna
(1)
Gębski Jerzy
(1)
Hajdamowicz Alina
(1)
Harris Peter
(1)
Henel Zuzanna
(1)
Kachniewska Magdalena
(1)
Kaniewska Barbara
(1)
Knowles Tim
(1)
Konieczna-Domańska Anna
(1)
Kotaś Ryszard
(1)
Kowalczuk Iwona (nauki rolnicze)
(1)
Kowalczyk Andrzej
(1)
Kowalczyk Andrzej (1954- )
(1)
Kozłecka Barbara
(1)
Książek Krystyna
(1)
Kucharczyk Małgorzata
(1)
Kudlińska-Chylak Anna
(1)
Kulykovets Olena
(1)
Maciąg Agnieszka (zarządzanie)
(1)
Matuszewski Krzysztof
(1)
Medlik Slavoj (1928- )
(1)
Michniewicz Grzegorz
(1)
Mikulska Teresa (nauki ekonomiczne)
(1)
Mikuta Beata
(1)
Mucha-|Szajek Ewa
(1)
Nawrocka Elżbieta
(1)
Neal Tony
(1)
Niecko Adriana
(1)
Oparka Sylwia
(1)
Osowska Krystyna
(1)
Pawlicz Adam
(1)
Prose Nita
(1)
Puciato Daniel
(1)
Puczkowski Benedykt
(1)
Pustoła Jacek
(1)
Pustoła-Kozłowska Ewa
(1)
Rottermund Andrzej (1941- )
(1)
Rusiński Michał
(1)
Sala Józef
(1)
Sancewicz-|Kliś Anna
(1)
Sawicka Beata
(1)
Sawińska Agnieszka
(1)
Schimscheiner Lena (1991- )
(1)
Siezieniewski Sławomir (1974- )
(1)
Siwiński Wiesław
(1)
Sojak Sławomir (1952- )
(1)
Stangierska Dagmara
(1)
Steblik-Wlaźlak Barbara
(1)
Szostak Daniel
(1)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(1)
Tokarz-Kocik Anna
(1)
Trubowicz Magdalena (1983- )
(1)
Tul-Krzyszczuk Agnieszka
(1)
Tylińska Renata
(1)
Wajgner Maria
(1)
Wejman Bartek
(1)
Wejman Bartłomiej
(1)
Wilczyński Jörg
(1)
Wojtkowska-Witala Anna
(1)
Wolak Grzegorz
(1)
Wróbel Marcin (1977- )
(1)
Wszendybył Ewa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(35)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(14)
1901-2000
(3)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(58)
Język
polski
(59)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(9)
Studenci
(5)
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Hotelarze
(1)
Menedżerowie
(1)
Szkoły średnie
(1)
Wykładowcy wyższych uczelni
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(2)
Literatura polska
(2)
Film polski
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Temat
Kobieta
(5222)
Rodzina
(4021)
Przyjaźń
(3839)
Miłość
(3258)
Tajemnica
(2962)
Hotelarstwo
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2939)
Relacje międzyludzkie
(2520)
Zabójstwo
(2174)
Życie codzienne
(1910)
Magia
(1734)
Zwierzęta
(1608)
Dzieci
(1593)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1533)
Uczucia
(1405)
Nastolatki
(1381)
II wojna światowa (1939-1945)
(1365)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1349)
Uczniowie
(1259)
Dziecko
(1241)
Literatura dziecięca polska
(1151)
Małżeństwo
(1133)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1044)
Ludzie a zwierzęta
(1016)
Chłopcy
(1002)
Trudne sytuacje życiowe
(1001)
Wybory życiowe
(938)
Sekrety rodzinne
(931)
Policjanci
(908)
Żydzi
(894)
Relacja romantyczna
(882)
Osoby zaginione
(878)
Psy
(865)
Władcy
(863)
Historia
(847)
Kultura
(822)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(775)
Prywatni detektywi
(768)
Wychowanie
(750)
Pisarze polscy
(747)
Przestępczość zorganizowana
(743)
Walka dobra ze złem
(718)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(694)
Koty
(680)
Krainy i światy fikcyjne
(680)
Arystokracja
(678)
Stworzenia fantastyczne
(668)
Mężczyzna
(651)
Literatura młodzieżowa polska
(641)
Poszukiwania zaginionych
(637)
Psychologia
(637)
Uprowadzenie
(637)
Matki i córki
(628)
Samorealizacja
(622)
Wakacje
(607)
Wojna
(598)
Dziennikarze
(587)
Sztuka
(575)
Nauczyciele
(563)
Polacy za granicą
(559)
Zemsta
(552)
Wojsko
(551)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(540)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(517)
Obyczaje i zwyczaje
(514)
Śmierć
(510)
Zakochanie
(506)
Psychoterapia
(504)
Dziadkowie i wnuki
(500)
Czytanie
(497)
Dojrzewanie
(494)
Zarządzanie
(494)
Matematyka
(483)
Spisek
(474)
Osobowość
(473)
Seryjni zabójcy
(471)
Przyroda
(461)
Ojcowie i córki
(456)
Postawy
(452)
Lekarze
(449)
Samotność
(445)
Marzenia
(444)
Język angielski
(435)
Nauka
(434)
Opieka nad zwierzętami
(433)
Ludzie bogaci
(430)
Nauczanie początkowe
(428)
Czarownice i czarownicy
(427)
Stosunki interpersonalne
(426)
Pisarze
(422)
Samopoznanie
(410)
Politycy
(409)
Temat: czas
2001-
(4)
1901-2000
(2)
1801-1900
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Warszawa
(2)
Anglia (Wielka Brytania)
(1)
Europa
(1)
Gatunek
Podręcznik
(19)
Publikacje dydaktyczne
(10)
Monografia
(2)
Opracowanie
(2)
Powieść obyczajowa
(2)
Felieton polski
(1)
Film edukacyjny
(1)
Informator
(1)
Kryminał
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Podręczniki
(1)
Powieść
(1)
Powieść historyczna
(1)
Przewodniki
(1)
Publicystyka polska
(1)
Romans
(1)
Słowniki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Zarządzanie i marketing
(3)
Architektura i budownictwo
(1)
Historia
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
59 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Hospitality management : an introduction" 1994.
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44776 (1 egz.)
Kaucja: 36,27 zł
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52069 (1 egz.)
Kaucja: 47,00 zł
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 419-429.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45108 (1 egz.)
Kaucja: 51,00 zł
Brak okładki
Książka
W koszyku
Marketing usług hotelarskich / Barbara Kozłecka, Krystyna Osowska. - Warszawa : "Difin", 2010. - 144 s. : rys., wykr., tab. ; 23 cm.
Bibliogr. s. [145]-146.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ekonomia i prawo w hotelarstwie / Małgorzata Kucharczyk, Elżbieta Mitura. - Stan prawny na 31.08.2009 r. - Warszawa : Difin, 2010. - 245 s. : il. ; 23 cm.
(E Edukacja)
Na okł.: Podręcznik. Technik hotelarstwa, technikum, szkoła policealna.
Bibliogr. s. 238-239.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53114 (1 egz.)
Kaucja: 18,23 zł
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C.338.48 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria Akademicka)
Niniejsza publikacja stawia sobie za cel zaprezentowanie aktualnych regulacji prawnych w turystyce i sporcie. W ostatnich dwóch latach zaszły duże zmiany w przepisach dotyczących tych dziedzin - uchwalona została nowa ustawa o sporcie, a ustawa o usługach turystycznych uległa dużym przeobrażeniom.Zakres opracowania obejmuje niektóre aspekty strukturalne oraz organizacyjno-gospodarcze turystyki i sportu. W zakresie organizacyjno gospodarczym autor przedstawia organizację oraz formy działalności gospodarczej, uprawnienia do jej prowadzenia w turystyce i sporcie, a ponadto pokazuje zagrożenia, jakie niesie ze sobą skomercjalizowany sport.
WSTĘP * ROZDZIAŁ 1 * Zagadnienia wstępne * 1. Charakterystyka pojęć * 1.1. Turystyka * 1.2. Rekreacja * 1.3. Sport * 2. Miejsce turystyki i sportu w polskim systemie prawnym * 3. Główne źródła prawa w turystyce i w sporcie * 4. Podstawowa terminologia * ROZDZIAŁ 2 * Turystyka i sport w strukturach administracyjnych * 1. Administracja rządowa * 1.1. Ministerstwo Sportu i Turystyki * 1.1.1. Minister Sportu i Turystyki * 1.2. Inne ministerstwa * 1.3. Wojewoda * 2. Administracja samorządowa * 2.1. Administracja wojewódzka * 2.1.1. Marszałek województwa * 2.2. Administracja powiatowa * 2.2.1. Starosta * 2.3. Administracja gminna * 2.3.1. Wójt * ROZDZIAŁ 3 * Organizacja turystyki i sportu * 1. Formy organizacyjne * 1.1. Stowarzyszenie * 1.1.1. Stowarzyszenia turystyczne * 1.1.1.1. Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze (PTTK) * 1.1.1.2. Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych (PTSM) * 1.1.1.3. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej * "Gospodarstwo Gościnne" * 1.1.1.4. Polska Izba Turystyki (PIT) * 1.1.1.5. Polskie Zrzeszenie Hoteli (PZH) * 1.1.1.6. Regionalne (ROT) i lokalne organizacje turystyczne (LOT) * 1.1.2. Stowarzyszenia sportowe * 1.1.2.1. Towarzystwo Krzewienia Kultury Fizycznej (TKKF) * 1.1.2.2. Aeroklub Polski (AP) * 1.1.2.3. Polskie Towarzystwo Taneczne (PTT) * 1.1.2.4. Uczniowski klub sportowy * 1.1.2.5- Kluby i związki sportowe * 1.1.2.6. Polski Komitet Olimpijski i Polski Komitet Paraolimpijski. * 1.1.3. Stowarzyszenia usługowe w turystyce i w sporcie * 1.1.3.1. Wodne Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe (WOPR) * 1.1.3.2. Górskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe (GOPR) * 1.2. Państwowa osoba prawna * 1.2.1. Polska Organizacja Turystyczna (POT) * ROZDZIAŁ 4 * Uprawnienia w turystyce i sporcie * 1. Uprawnienia ogólne i szczególne * 1.1. Uprawnienia szczególne w turystyce * 1.1.1. Wpis do rejestru * 1.1.2. Treść gwarancji lub umowy ubezpieczenia * 1.1.3. Minimalne sumy gwarancyjne * 1.2. Uprawnienia szczególne w sporcie * 1.2.1. Trener * 1.2.2. Instruktor * 2. Uprawnienia uzyskane poza Polską * 2.1. Staż adaptacyjny i test umiejętności w sporcie * 2.1.1. Staż adaptacyjny * 2.1.2. Test umiejętności * ROZDZIAŁ 5 * Niektóre formy działalności gospodarczej w turystyce i sporcie * 1. Działalność gospodarcza jako konieczność dla turystyki i sportu * 2. Formy oparte na prawie cywilnym * 2.1. Jednoosobowa działalność gospodarcza osoby fizycznej * 2.2. Spółka cywilna * 3- Formy oparte na prawie handlowym * 3.1- Spółki osobowe prawa handlowego * 3-2. Spółki kapitałowe prawa handlowego * 3-2.1. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością * 3.2.2. Spółka akcyjna * ROZDZIAŁ 6 * Umowy w turystyce i sporcie - zagadnienia ogólne * 1. O umowach - ogólnie * 2. Uprawnieni do zawierania umów * 3. Forma umowy * 4. Niedozwolone postanowienia umowne * 5. Przedawnienie roszczeń * 6. Sposoby zawierania umów * ROZDZIAŁ 7 * Umowa w turystyce jako gwarancja prawidłowego wykonania usługi * 1. Zagadnienia ogólne * 2. Obowiązki organizatora turystyki przed zawarciem umowy * 3. Treść umowy * 4. Obowiązki organizatora przed rozpoczęciem imprezy turystycznej * 5. Obowiązki organizatora w czasie trwania imprezy turystycznej * 6. Odpowiedzialność organizatora imprezy turystycznej * 7. Podsumowanie * ROZDZIAŁ 8 * Przewodnicy turystyczni i piloci wycieczek * 1. Zakres regulacji prawnych * 2. Warunki uzyskania uprawnień * 3. Szkolenie przewodników turystycznych i pilotów * 4. Zadania przewodnika turystycznego i pilota wycieczek * 5. Uprawnienia przewodników turystycznych * 6. Staż adaptacyjny przewodnika turystycznego * 7. Test umiejętności przewodnika turystycznego * 8. Staż adaptacyjny pilota wycieczek * 9. Test umiejętności pilota wycieczek * 10. Zawieszenie lub cofanie uprawnień * 11. Przepisy karne * ROZDZIAŁ 9 * Usługi hotelarskie, * 1. Obiekty hotelarskie * 2. Kategoryzacja obiektów * 2.1. Kategoryzowanie obiektów w Polsce * 2.2. Kategoryzacja obiektów noclegowych w krajach unijnych * 2.1. * 3. Odpowiedzialność za utratę lub uszkodzenie rzeczy w obiekcie hotelarskim * 3.1. Zakres roszczeń gościa hotelowego w związku z rzeczami wniesionymi * 3.2. Prawa właściciela hotelu lub podobnego zakładu * ROZDZIAŁ 10 * Bezpieczeństwo w sporcie * 1. Zagrożenia tkwiące wewnątrz sportu * 1.1. Zdrowie * 1.2. Niedozwolone wspomaganie organizmu (doping) * 1.3. Warunki wykonywania sportu * 2. Niebezpieczeństwa istniejące poza sportem * 2.1. Sportowa impreza masowa * 2.2. Obowiązki organizatora imprezy sportowej * 2.2.1. Zezwolenie na imprezę sportową * 2.3. Zapobieganie nieprawidłowym zachowaniom na imprezach sportowych * 2.3.1. Prewencja ogólna * 2.3.2. Prewencja szczególna * 3- Organizacje uprawnione do ochrony uprawiających sport * ROZDZIAŁ 11 * Turystyka i sport w zasadach organizacyjno-prawnych Unii Europejskiej * 1. Turystyka * 1.1. Zapisy prawne w dokumentach założycielskich UE * 1.2. Przepisy dotyczące turystyki * 1.3- Kwalifikacje zawodowe w turystyce * 1.4. Kierunki działania UE * 2. Sport * 2.1. Finansowanie sportu * 2.2. Przepisy prawne * 2.3- Sport w strukturach UE * 2.4. Kierunki działania * BIBLIOGRAFIA * Literatura * Opracowania książkowe * Opracowania inne * Opracowania w Internecie * Komentarze * Źródła * Ustawy * Rozporządzenia * Zarządzenia * Dyrektywy i rozporządzenia Unii Europejskiej * Inne źródła * Linki internetowe *
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BP 338.48 (1 egz.)
Kaucja: 36,75 zł
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach [409]-413.
Dla wykładowców i studentów kierunków związanych z hotelarstwem i turystyką, nauczycieli i wykładowców w szkołach średnich i pomaturalnych kształcących w specjalnościach: hotelarstwo i turystyka, a także osób zamierzających prowadzić obiekt oferujący noclegi.
W książce kompleksowo przedstawiono zasady organizacji oraz funkcjonowanie obiektu hotelarskiego. Autorzy przedstawili: rolę obiektów noclegowych we współczesnej gospodarce; tworzenie struktury funkcjonalnej takiego obiektu i jej główne elementy; kształtowanie komórek organizacyjnych przedsiębiorstwa hotelarskiego i ich zakres pracy; najistotniejsze cechy osobowości i niezbędne kwalifikacje hotelarzy; charakterystykę grup i segmentów gości hotelowych; zasady komunikacji między gospodarzami a gośćmi; reklamacje usług hotelowych oraz kwestie bezpieczeństwa i higieny pracy w obiekcie hotelarskim. Książka jest przeznaczona dla wykładowców i studentów kierunków związanych z hotelarstwem i turystyką w wyższych uczelniach różnych typów. Może też być wykorzystywana przez nauczycieli i wykładowców w szkołach średnich i pomaturalnych kształcących w specjalnościach: hotelarstwo i turystyka. Z pewnością przyda się również osobom, które chciałyby pokusić się o zorganizowanie i prowadzenie obiektu oferującego noclegi.
1. Gościnność * 1.1. Gościnność w rozwoju cywilizacji * 1.2. Co to jest gościnność? * 1.3. Aspekty gościnności * 1.4. Elementy modelu gościnności * 1.5. Formuła gościnności * * * 2. Struktura funkcjonalna obiektu hotelarskiego * 2.1. Położenie obiektu * 2.2. Zagospodarowanie działki * 2.3. Budynek, zespół budynków * 2.3.1. Zespół recepcyjny * 2.3.2. Komunikacja i transport wewnętrzny * 2.3.3. Zespół pobytowy * 2.3.4. Zespół gastronomiczny * 2.3.5. Zespół wielofunkcyjny * 2.3.6. Zespół rekreacyjno-wypoczynkowy * 2.3.7. Zespół handlowo-usługowy * 2.3.8. Zaplecze techniczno-administracyjne * 2.3.9. Zaplecze socjalne pracowników * 2.4. Dostosowanie obiektów hotelarskich do obsługi gości niepełnosprawnych * * * 3. Struktura organizacyjna przedsiębiorstwa hotelarskiego * 3.1. Elementy struktury organizacyjnej * 3.1.1. Piony, departamenty * 3.1.2. Komórki organizacyjne * 3.1.3. Stanowiska pracy * 3.2. Struktury organizacji pracy przedsiębiorstwa hotelarskiego * 3.3. Konsorcja hotelarskie a struktury organizacyjne przedsiębiorstw hotelarskich * 3.4. Podstawowe dokumenty organizacyjne w przedsiębiorstwie hotelarskim * 3.4.1. Regulamin pracy i płacy * 3.4.2. Regulamin obiektu noclegowego * * * 4. Organizacja pracy wybranych pionów i komórek organizacyjnych obiektu hotelarskiego * 4.1. Recepcja — cykl obsługi gościa w obiekcie noclegowym * 4.1.1. Rezerwacja * 4.1.2. Zakwaterowanie — check in * 4.1.3. Obsługa w trakcie pobytu * 4.1.4. Wykwaterowanie — check out * 4.1.5. Zakończenie doby hotelowej * 4.1.6. Współpraca recepcji z innymi elementami struktury organizacyjnej * 4.2. Służba pięter * 4.3. Gastronomia hotelowa * 4.4. Organizacja czasu wolnego * * * 5. Hotelarze * 5.1. Wizerunek hotelarza * 5.2. Hotelarskie 3 E * 5.3. Tajemnica zawodowa w hotelarstwie * 5.4. Hotelarze w pracy * 5.4.1. Stres zawodowy * 5.4.2. Emocje * 5.4.3. Akceptacja własnej osoby * 5.4.4. Nawyki w pracy * * * 6. Goście * 6.1. Segmentacja rynku gości hotelowych * 6.2. Charakterystyka grup i segmentów gości hotelowych * * * 7. Goście i gospodarze * 7.1. Komunikacja * 7.2. Modele nowoczesnej obsługi * 7.3. Pierwsze wrażenie * 7.4. Gość pozytywnie zaskoczony * 7.5. Sytuacje trudne i nadzwyczajne * * * 8. Reklamacja usługi hotelowej * 8.1. Dlaczego goście bywają niezadowoleni? * 8.2. Niezadowolony gość i co dalej? * 8.3. Komu i jak reklamować? * * * 9. Bezpieczeństwo i higiena pracy w obiekcie hotelarskim * 9.1. Bhp pracownika * 9.2. Organizacja ochrony przeciwpożarowej * 9.3. Ewakuacja gości, pracowników i mienia * 9.4. Inne potencjalne zagrożenia * * * Bibliografia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. BP 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 C (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Z każdym rokiem rośnie liczba osób podróżujących po świecie zarówno w celach turystycznych, jak i biznesowych. Musi za tym nadążać rozwój bazy noclegowej. Hotelarstwo stało się więc jednym z głównychelementów większości produktów turystycznych. Autorzy przedstawili w podręczniku najważniejsze zagadnienia dotyczące podstaw hotelarstwa, skupiając się na: historii hotelarstwa, głównych pojęciach z zakresu hotelarstwa, rodzajach hoteli i zakładów hotelarskich, prezentacji sławnych hoteli i wielkich hotelarzy, usługach hotelarskich, organizacjach i stowarzyszeniach hotelarskich, strukturach funkcjonalno-organizacyjnych w hotelarstwie, trendach w rozwoju hotelarstwa na świecie i w Polsce.
Dawno, dawno temu ... albo zarys historii hotelarstwa na świecie * Na dobry początek ... albo podstawowe pojęcia z zakresu hotelarstwa * Byleby dach nad głową ... albo hotele i zakłady hotelarskie * Sławne, dziwne, naj ... albo elita światowego hotelarstwa * Patroni, koryfeusze, luminarze .. albo wielcy ludzie hotelarstwa * Nie tylko spokojny sen ... albo kilka słów o usłudze hotelarskiej * Razem raźniej ... albo organizacje i stowarzyszenia hotelarskie * Dobre towarzystwo ... albo struktury funkcjonalno-organizacyjne w hotelarstwie * Więcej, lepiej, wyżej ... albo hotelarstwo na świecie i w Polsce oraz główne trendy w jego rozwoju
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. BP 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 48990 (1 egz.)
Kaucja: 21,00 zł
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 51387 (1 egz.)
Kaucja: 22,40 zł
Książka
W koszyku
(Podręczniki Akademickie Wyższej Szkoły Zarządzania "Edukacja" we Wrocławiu)
Bibliogr. s. [253]-258 oraz w przypisach, wykaz aktów prawnych s. [259]. - Indeksy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 51035 (1 egz.)
Film
DVD
W koszyku
Usługi i turystyka [Film] / - Gdańsk : Wytwórnia Filmów Szkoleniowych Synergia, [2007]. - 1 dysk optyczny (DVD) : dźwiękowy, kolorowy ; 12 cm.
(Kalejdoskop zawodów)
ok. 35: min.
Oryginalny film wyprodukowano około 2007 r.
Na opakowaniu: Usługi i turystyka - sprzedawca, kucharz, kelner, fryzjer, kosmetyk i kosmetolog, mechanik samochodowy, optyk, kierowca, specjalista ds. hotelarstwa, orgnizator turystyki, pilot wycieczek, przewodnik grup turystycznych.
Film: Usługi i turystyka - sprzedawca, kucharz, kelner, fryzjer, kosmetyk i kosmetolog, mechanik samochodowy, optyk, kierowca, specjalista ds. hotelarstwa, orgnizator turystyki, pilot wycieczek, przewodnik grup turystycznych (35:07).
Adriana Niecko, Sławomir Siezieniewski.
DVD-Video.
Ścieżka dźwiękowa w języku polskim.
Filmowa prezentacja ponad 100 zawodów. Zawody o ustabilizowanym popycie na rynku pracy, zawody najchętniej wybierane oraz nowe zawody z przyszłością. Na dziesięciu płytach, poświęconych dziesięciu branżom dajemy odpowiedzi na pytania: na czym polega praca w danym zawodzie?, jakich predyspozycji zawód ten wymaga? , jakie są jego plusy i minusy?, gdzie zdobyć potrzebne wykształcenie? (opis pochodzi ze strony www.synergia.com.pl).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4780 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Turystyka / Państwowe Wydawnictwo Naukowe)
Rok wydania dodruku wg PWN.
Bibliografia strony 260-267 i przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik akademicki zawierający kompleksową wiedzę na temat gospodarki turystycznej. Szczególną uwagę poświęcono aspektom jakości, mającym obecnie decydujące znaczenie w walce konkurencyjnej na rynku usług turystycznych.Autorzy omawiają kolejno:podstawy teoretyczne i terminologię,problemy jakości w gospodarce turystycznej,przewozy turystyczne,hotelarstwo i gastronomię,biura podróży,inne formy obsługi ruchu turystycznego,gospodarkę lokalną i regionalną,jakość produktu wybranych form gospodarki turystycznej.Dodatkowymi zaletami podręcznika są:dostosowanie do programów nauczania,liczne przykłady z polskiej praktyki gospodarczej,słowniczek podstawowych terminów z angielskimi odpowiednikami,bogata bibliografia,indeks rzeczowy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21696 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Turystyka)
Bibliogr. s. 364-367. Indeks.
Podręcznik akademicki do hotelarstwa jest kierowany do wykładowców i studentów uczelni wyższych na kierunkach turystyka i rekreacja oraz hotelarstwo, jak również do praktyków gospodarczych zajmujących się na co dzień zarządzaniem i eksploatacją hoteli.Książka zawiera kompleksową wiedzę na temat hotelarstwa - jednego z najważniejszych elementów infrastruktury i biznesu turystycznego. Autorzy przedstawiają w nim:podstawy teoretyczne i terminologię,rynek usług hotelarskich - współczesne trendy rozwojowe,zagadnienia związanie z eksploatacją hotelu,zarządzanie hotelem - z naciskiem na najnowsze trendy, jakość, standaryzację i innowacyjność świadczonych usług,gastronomię i inne usługi towarzyszące.Do głównych zalet podręcznika należą:dostosowanie do programów nauczania,logiczna struktura i jasność wykładu,liczne przykłady z polskiej praktyki gospodarczej,słowniczek podstawowych terminów,bogata bibliografia,indeks rzeczowy.
CZĘŚĆ I. Podstawy hotelarstwa * Rozdział 1. Zarys historii hotelarstwa na świecie i w Polsce * Rozdział 2. Podstawowa terminologia związana z hotelarstwem * Rozdział 3. Wzajemne relacje między turystyką, hotelarstwem a gastronomią * Rozdział 4. Miejsce hotelarstwa w obsłudze ruchu turystycznego * Rozdział 5. Źródła prawa dotyczące hotelarstwa * CZĘŚĆ II. Rynek usług hotelarskich * Rozdział 6. Makro- i mikrootoczenie hotelarstwa * Rozdział 7. Rodzaje przedsiębiorstw hotelarskich * Rozdział 8. Klasyfikacja i kategoryzacja obiektów hotelarskich * Rozdział 9. Usługi hotelarskie jako produkt * Rozdział 10. Klasyfikacja usług hotelarskich * Rozdział 11. Zachowania konsumentów w hotelarstwie * Rozdział 12. Mierniki charakteryzujące hotelarstwo * Rozdział 13. Miejsce państwa na rynku usług hotelarskich * Rozdział 14. Organizacje hotelarskie na świecie i w Polsce * Rozdział 15. Kierunki rozwoju współczesnego hotelarstwa * CZĘŚĆ III. Eksploatacja hotelu * Rozdział 16. Części składowe współczesnego hotelu * Otoczenie eksploatacyjne obiektu hotelowego * Recepcja (wraz z holem hotelowym) * Część mieszkalna * Działalność służb pięter * Gastronomia hotelowa * Zaplecze techniczne obiektu hotelowego * Dyrekcja (wraz z komórkami funkcyjnymi i pomocniczymi) * Rozdział 17. Budowa, modernizacja i wyposażanie obiektów hotelarskich * Rozdział 18. Personel hotelowy * Rozdział 19. Standardy obsługi i techniki pracy w hotelu * Rozdział 20. Regulamin organizacyjny hotelu * Rozdział 21. Technologie informatyczne w hotelu * Rozdział 22. Internet w hotelarstwie * Rozdział 23. Współpraca podmiotów hotelarskich z biurami podróży * Rozdział 24. Obsługa osób niepełnosprawnych w hotelarstwie * Rozdział 25. Ochrona praw gości hotelowych i ich mienia * Rozdział 26. Łańcuchy, systemy i sieci hotelowe * CZĘŚĆ IV. Zarządzanie hotelem * Rozdział 27. Metody i techniki zarządzania w przedsiębiorstwie hotelarskim * Rozdział 28. Zarządzanie kadrami w hotelu * Rozdział 29. Zarządzanie marketingowe usługami hotelarskimi * Rozdział 30. Zarządzanie ceną usług hotelarskich * Rozdział 31. Zarządzanie kosztami w hotelarstwie * * Rozdział 32. Zarządzanie jakością usług hotelarskich * Rozdział 33. Zarządzanie bezpieczeństwem w hotelarstwie * Rozdział 34. Zarządzanie majątkiem hotelu * Rozdział 35. Zarządzanie strategiczne we współczesnym hotelu * CZĘŚĆ V. Gastronomia i usługi towarzyszące działalności hotelarskiej * Rozdział 36. Zasady prowadzenia działalności gastronomicznej w turystyce i hotelarstwie * Rozdział 37. Zakres działalności gastronomii hotelowej * Rozdział 38. Obsługa gości w gastronomii * Rozdział 39. Personel w działalności gastronomicznej * Rozdział 40. Obsługa konferencji * Rozdział 41. Piony rekreacyjny, sportowy i zdrowotny w działalności współczesnego obiektu * hotelarskiego * Rozdział 42. Pozostała działalność handlowa i usługowa hotelu
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18521 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pokojówka / Nita Prose ; przełożył Marcin Wróbel. - Bielsko-Biała : Pascal, 2022. - 380, [4] stron ; 21 cm.
Tytuł oryginału: The maid.
"Mundurek daje mi wolność. To najdoskonalsza peleryna niewidka. Kiedy go wkładam, staję się całością. Ubrana w strój roboczy, czuję się bardziej pewna siebie, wiem, co mam mówić i robić - a przynajmniej zwykle wiem. A kiedy tylko go z siebie zdejmę na koniec dnia, czuję się naga, zagrożona, niepełna." Molly jest pokojówką w hotelu Regency Grand, w którym pan Black właśnie został zamordowany. Lub jak powiedziałaby Molly: jest nieodwracalnie niedysponowany. Musicie wiedzieć, że Molly ma cechy autystyczne. Przeczytajcie tę wciągającą opowieść z nieoczekiwanymi zwrotami akcji i wywracającym wszystko zakończeniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 kan. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedsiębiorstwo hotelowe : aspekty ekonomiczne, finansowe i organizacyjne / Daniel Puciato. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Difin, 2016. - 290 stron : ilustracje, wykresy ; 23 cm.
Bibliografia na stronach 280-288.
Podręcznik zawiera współczesną wiedzę na temat przedsiębiorstwa hotelowego w aspekcie jego ekonomiki, finansów i rachunkowości oraz organizacji, zarządzania i marketingu. W książce omówiono m.in. tendencje występujące w strukturze instytucjonalnej rynku hotelowego, struktury i kulturę organizacyjną współczesnych hoteli, podstawowe formy prawno-organizacyjne tego rodzaju podmiotów gospodarczych, politykę cenową, metody sterowania ryzykiem, współczesne koncepcje zarządzania operacyjnego i strategicznego oraz kierunki innowacyjnej komunikacji marketingowej. Podręcznik adresowany jest do studentów kierunków: turystyka i rekreacja, ekonomia, zarządzanie oraz finanse i rachunkowość, jak również do doktorantów, pracowników naukowo-dydaktycznych, przedstawicieli praktyki gospodarczej oraz wszystkich pasjonatów hotelarstwa.
Wstęp * Rozdział I. Przedsiębiorstwo hotelowe jako podmiot rynku turystycznego * 1.1. Pojęcie przedsiębiorstwa hotelowego * 1.2. Cechy, funkcje, cele i zasady funkcjonowania przedsiębiorstwa hotelowego * 1.3. Przedmiot działalności przedsiębiorstwa hotelowego * 1.4. Zróżnicowanie funkcjonalne przedsiębiorstw hotelowych * 1.5. Formy prawno-organizacyjne hoteli * 1.6. Tendencje w zakresie struktury instytucjonalnej rynku * 1.7. Powiązania hotelu z innymi podmiotami rynku turystycznego * Rozdział II. Ekonomiczne i finansowe aspekty funkcjonowania przedsiębiorstwa hotelowego * 2.1. Ekonomika hotelu * 2.2. Rachunkowość zarządcza * 2.3. Nowoczesna polityka cenowa * 2.4. Finanse przedsiębiorstwa hotelowego * 2.5. Zarządzanie ryzykiem * Rozdział III. Organizacyjne aspekty funkcjonowania przedsiębiorstwa hotelowego * 3.1. Rodzaje struktur działalności gospodarczej w przedsiębiorstwach hotelowych * 3.2. Podstawowe komórki organizacyjne w hotelu * 3.3. Kultura organizacyjna w hotelu * 3.4. Zarządzanie zasobami ludzkimi w hotelu * 3.5. Współczesne metody zarządzania w przedsiębiorstwie hotelowym * 3.6. Nowoczesny marketing w hotelu * 3.7. Jakość obsługi gościa hotelowego * 3.8. Strategie i modele biznesu hotelowego * 3.9. Społeczna odpowiedzialność biznesu hotelowego
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BP 64 (1 egz.)
Kaucja: 45,00 zł
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49336 (1 egz.)
Kaucja: 22,40 zł
Książka
W koszyku
Hotel Bristol / Ewa Pustoła-Kozłowska, Jacek Pustoła. - Warszawa : Państ. Wydaw. Naukowe, 1985. - 188, [4] s. : il., faks., fot., pl., portr. ; 17 cm.
(Zabytki Warszawy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37714 (1 egz.)
Kaucja: 180,00 zł
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) Warszawa (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) Warszawa (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej