Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(115)
Forma i typ
Książki
(115)
Publikacje popularnonaukowe
(21)
Poradniki i przewodniki
(19)
Proza
(6)
Publikacje dydaktyczne
(6)
Publikacje naukowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Komiksy i książki obrazkowe
(4)
Dostępność
dostępne
(136)
wypożyczone
(14)
nieokreślona
(1)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(12)
BD40 (Suwalska 11)
(8)
BD52 (Rembielińska 6a)
(11)
BD53 (Bazyliańska 6)
(7)
BD65 (Krasnobrodzka 11)
(10)
CN1 (św. Wincentego 85)
(51)
W2 (Bazyliańska 6)
(5)
W29 (Rembielińska 6a)
(9)
W37 (Smoleńska 94)
(10)
W49 (Księcia Ziemowita 16)
(2)
W60 (Krasnobrodzka 11)
(4)
W64 (Radzymińska 121)
(8)
W72 (Suwalska 11)
(2)
W85 (Jórskiego 41)
(2)
W98 (Kondratowicza 23)
(5)
WP130 (św. Wincentego 85)
(5)
Autor
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(5)
Dłużewski Mieczysław
(3)
Gawęcki Jan
(3)
Modelski Łukasz (1970- )
(3)
Procner Aleksandra
(3)
Rossowski Dariusz
(3)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(2)
Caparrós Martín (1957- )
(2)
Dłużewska Anna
(2)
Flis Krystyna
(2)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(2)
Mayer Emeran A
(2)
Szafrańska-Brandt Marta
(2)
Adamczak Marek
(1)
Adamson Eve
(1)
Allen Francesca
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Anderson Warren R. (1939- )
(1)
Babicz-Zielińska Ewa
(1)
Babicz-|Zielińska Ewa
(1)
Balicki Andrzej (prawo)
(1)
Baranowski Maciej (tłumacz)
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barna Leslie Feierstone
(1)
Barone Caterina
(1)
Barska Anetta
(1)
Barsotti Eleonora
(1)
Bartnik Jan
(1)
Beaumont Émilie (1948- )
(1)
Bednarski Włodzimierz
(1)
Bender Arnold E
(1)
Biller Elżbieta
(1)
Blondin Greg (1981- )
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bone Emily
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bouet Marie-Laure
(1)
Brooks Felicity
(1)
Brown Susan E
(1)
Brydak Ilona
(1)
Bryła Paweł
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Byra Agata
(1)
Błaszczak Agnieszka
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Carletti Lucia
(1)
Carper Jean
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Chang Ha-Joon (1963- )
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Czapski Janusz
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czerepanowa Olha
(1)
Dawid
(1)
Dehtiarewa Olha
(1)
DiNicolantonio James
(1)
Domański Tomasz
(1)
Domański Tomasz (1953- )
(1)
Domian Ewa
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Duda Grażyna
(1)
Duell Frida
(1)
Dyson Nikki
(1)
Dąbrówka Marcin
(1)
Eichler Wolfdietrich
(1)
Elford Sally
(1)
Ever Claire
(1)
Farmer Neil
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fung Jason
(1)
Gałązka Agata
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Grajczak Hubert (1979- )
(1)
Greger Michael H
(1)
Grzyb Katarzyna (1981- )
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Głowacka-Penczyńska Anetta
(1)
Hałyckaja Katia
(1)
Higman B. W. (1943- )
(1)
Hryniewiecki Lech
(1)
Hus-David Colette (1962- )
(1)
Jagodek Karol
(1)
Jarczyk Andrzej (1933- )
(1)
Jaszecka Karolina
(1)
Jeznach Maria
(1)
Jones Teri Crawford
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Kaczorowska Maria
(1)
Kaleta Agnieszka
(1)
Karnas Leszek
(1)
Karoń Małgorzata (1983- )
(1)
Kawamura Yayo (1967- )
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Kidacka Elżbieta
(1)
Klimczak Inga
(1)
Klimczak Rafał
(1)
Klimczak Rafał. Poznaję świat i kropka!
(1)
Klonowski Tomasz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(19)
2010 - 2019
(52)
2000 - 2009
(35)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(54)
1901-2000
(3)
1989-2000
(3)
Kraj wydania
Polska
(114)
Ukraina
(1)
Język
polski
(114)
ukraiński
(1)
Odbiorca
Dzieci
(18)
6-8 lat
(13)
9-13 lat
(13)
Młodzież
(4)
0-5 lat
(3)
Studenci
(3)
Szkoły wyższe
(3)
14-17 lat
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(6)
Literatura argentyńska
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Literatura katalońska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura ukraińska
(1)
Temat
Kobieta
(5222)
Rodzina
(4021)
Przyjaźń
(3839)
Miłość
(3258)
Tajemnica
(2962)
Żywność
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2939)
Relacje międzyludzkie
(2520)
Zabójstwo
(2174)
Życie codzienne
(1910)
Magia
(1734)
Zwierzęta
(1608)
Dzieci
(1593)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1533)
Uczucia
(1405)
Nastolatki
(1381)
II wojna światowa (1939-1945)
(1365)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1349)
Uczniowie
(1259)
Dziecko
(1241)
Literatura dziecięca polska
(1151)
Małżeństwo
(1133)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1044)
Ludzie a zwierzęta
(1016)
Chłopcy
(1002)
Trudne sytuacje życiowe
(1001)
Wybory życiowe
(938)
Sekrety rodzinne
(931)
Policjanci
(908)
Żydzi
(894)
Relacja romantyczna
(882)
Osoby zaginione
(878)
Psy
(864)
Władcy
(863)
Historia
(847)
Kultura
(822)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(775)
Prywatni detektywi
(768)
Wychowanie
(750)
Pisarze polscy
(747)
Przestępczość zorganizowana
(743)
Walka dobra ze złem
(718)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(694)
Koty
(680)
Krainy i światy fikcyjne
(680)
Arystokracja
(678)
Stworzenia fantastyczne
(668)
Mężczyzna
(651)
Literatura młodzieżowa polska
(641)
Poszukiwania zaginionych
(637)
Psychologia
(637)
Uprowadzenie
(637)
Matki i córki
(628)
Samorealizacja
(622)
Wakacje
(607)
Wojna
(598)
Dziennikarze
(587)
Sztuka
(575)
Nauczyciele
(563)
Polacy za granicą
(559)
Zemsta
(552)
Wojsko
(551)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(540)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(517)
Obyczaje i zwyczaje
(514)
Śmierć
(510)
Zakochanie
(506)
Psychoterapia
(504)
Dziadkowie i wnuki
(500)
Czytanie
(497)
Dojrzewanie
(494)
Zarządzanie
(494)
Matematyka
(483)
Spisek
(474)
Osobowość
(473)
Seryjni zabójcy
(471)
Przyroda
(461)
Ojcowie i córki
(456)
Postawy
(452)
Lekarze
(449)
Samotność
(445)
Marzenia
(444)
Język angielski
(435)
Nauka
(434)
Opieka nad zwierzętami
(433)
Ludzie bogaci
(430)
Nauczanie początkowe
(428)
Czarownice i czarownicy
(427)
Stosunki interpersonalne
(426)
Pisarze
(422)
Samopoznanie
(410)
Politycy
(409)
Temat: czas
2001-
(7)
1901-2000
(3)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1-100
(1)
1101-1200
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1945-1989
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
801-900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Europa
(2)
Świat
(2)
Argentyna
(1)
Bangladesz
(1)
Czechy
(1)
Indie
(1)
Madagaskar
(1)
Niemcy
(1)
Niger
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Sudan Południowy
(1)
Słowacja
(1)
Gatunek
Podręcznik
(21)
Poradnik
(18)
Publikacje dydaktyczne
(18)
Opracowanie
(13)
Przepisy kulinarne
(10)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Wydawnictwa popularne
(7)
Opowiadania i nowele
(4)
Wydawnictwa dla dzieci
(4)
Publikacje dla dzieci
(3)
Reportaż
(3)
Książka kucharska
(2)
Książka obrazkowa
(2)
Monografia
(2)
Powieść
(2)
Antologia
(1)
Esej
(1)
Komiks przygodowy
(1)
Kryminał
(1)
Książka-zabawka
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Podręczniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Raport z badań
(1)
Słownik
(1)
Tabele
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Tablice i wzory
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(22)
Kulinaria
(12)
Etnologia i antropologia kulturowa
(7)
Edukacja i pedagogika
(6)
Historia
(6)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Ochrona środowiska
(3)
Biologia
(2)
Psychologia
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Chemia
(1)
Dom i ogród
(1)
Językoznawstwo
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
115 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45455 (1 egz.)
Kaucja: 11,90 zł
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45455 (1 egz.)
Kaucja: 24,65 zł
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52693 (1 egz.)
Kaucja: 37,80 zł
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 285-289.
Z marketingowego punktu widzenia produkty regionalne stwarzają szereg zupełnie nowych możliwości dla innowacyjnych działań marketingowych. Działania te wpisują się w szeroki nurt marketingu sensorycznego i nostalgicznego, gdyż w przypadku żywności zmysłowe walory produktu mają kluczowe znaczenie. Należy podkreślić także fakt, że większość produktów regionalnych jest wytwarzanych przez małe i średnie przedsiębiorstwa. Innowacje marketingowe tej kategorii firm dotyczą głównie - obok samego unikatowego produktu - sfery komunikacji marketingowej oraz nowoczesnych kanałów dystrybucji.W sferze komunikacji marketingowej działania te dotyczą strategii budowania marki oraz wykorzystania nowoczesnych kanałów komunikacji marketingowej, w tym w szczególności kanałów internetowych.W sferze nowoczesnej dystrybucji głównym wyzwaniem pozostaje znalezienie najbardziej efektywnych kanałów dystrybucji, w tym także wykorzystanie rozwoju sprzedaży przez Internet. W przypadku producentów o większej skali produkcji pojawia się również wyzwanie związane z wejściem z produktami regionalnymi do nowoczesnych kanałów masowej dystrybucji. W przypadku większości producentów produktów regionalnych - z uwagi na mniejszą skalę ich produkcji - pojawia się jednak pytanie o to, czy nie tworzyć alternatywnych,specjalistycznych kanałów dystrybucji - oferujących wyłącznie tę gamę produktów.Trend ten polega w wielu krajach na tworzeniu sieci małych sklepów, także na zasadach franchisingu, zajmujących się dystrybucją tej kategorii produktów według oryginalnej formuły koncepcji sklepu oraz unikatowego merchandisingu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54801 (1 egz.)
Kaucja: 32,13 zł
Książka
W koszyku
Na okładce i stronie tytułowej: zawiera: czy mięso powoduje raka? jedzenie to lekarstwo, czy jajka eko są trujące, superfoods-celebryci pożywienia, czy powinno się smażyć na oliwie z oliwek? flora bakteryjna, kawa-herbata-alkohol.
Indeks.
Czy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych substancji?Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowia i żywienia, jednak duża część tego, co mówi się i pisze w mediach, nie jest oparta na badaniach naukowych. Skąd więc wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie, nie jest żadna nowością, ale w dżungli zapatrywań na to, co należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między prawdą a fałszem. W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy - od śniadań do słodkości - są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma "Moderna Läkare" oraz pisała artykuły popularnonaukowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Encyklopedia obrazkowa)
U góry okładki: 1000 Obrazkowych Haseł.
Indeks.
Seria encyklopedii obrazkowych, z których każda zawiera 1000 haseł. Piękne, pełne detali obrazki przedstawiają zagadnienia związane z danym tematem. Dzięki podziałowi na kategorie, dzieciom łatwiej zapamiętać fakty i ciekawostki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oryg. : "Gift in unserer Nahrung : die Brisanz der Umweltgifte in Nahrungsketten" 1982.
Bibliogr. s. 181-[192].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 504 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr., netogr. przy rozdz. Indeks.
To książka dla osób poszukujących nisz w innowacyjnej działalności gospodarczej i naukowej. Na podstawie analizy informacji zamieszczonych w publikacji można wyrobić sobie opinię o kierunku, w którym idzie światowa gospodarka w zakresie opakowań żywności i innych łatwo zbywalnych produktów, oraz jak wielki i rozwojowy jest to rynek w poszczególnych regionach - z recenzji dr. inż. Krzysztofa Leszczyńskiego. Produkcja opakowań to aktualnie bardzo istotna gałąź przemysłu o zasięgu globalnym. Na jej dynamiczny rozwój wpływają w dużej mierze nowe rozwiązania technologiczne w zakresie opakowań żywności, napojów i innych produktów konsumpcyjnych. W publikacji zostały omówione główne tendencje oraz innowacje obserwowane na międzynarodowym rynku opakowań produktów konsumpcyjnych przeznaczonych do szybkiego obrotu. Zaprezentowano w niej innowacyjne rozwiązania dotyczące m.in. rynku opakowań giętkich, aktywnych systemów opakowań, produkcji materiałów z biotworzyw. Wskazano także trendy w przemyśle metalowych i tekturowych opakowań żywności i napojów. Czytelnicy dowiedzą się jak w praktyce sprawdzają się systemy uwalniania pary wodnej, torebki stojące, opakowania z atmosferą modyfikowaną, farby termochromatyczne, czy też folie holograficzne. Jest szczególnie polecana pracownikom odpowiedzialnym za produkcję i rozwój w takich dziedzinach jak przetwórstwo tworzyw sztucznych, papieru, metali, materiałów opartych o odnawialne źródła. Publikacja ta to także doskonałe źródło wiedzy dla studentów i pracowników naukowych kierunków technicznych i ekonomicznych, którzy specjalizują się w szeroko pojętym opakowalnictwie żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 55742 (1 egz.)
Kaucja: 57,68 zł
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografie na stronach 423-[443].
Dostępne także jako e-book.
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem?Poznaj wielką historię od kuchni!Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i. jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać.Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną. w wannie.Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść. szczura.Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do "cienkiego jadania". Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań.Od średniowiecza po dziś dzień.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Aut. cz. 1: Aleksandra Procner. U góry okł.: Podręcznik.
Bibliogr. s. [296].
Dla uczniów kl. II technikum, zawód - technik żywienia, specjalność - technologia i organizacja żywienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49368 (1 egz.)
Kaucja: 17,10 zł
Brak okładki
Książka
W koszyku
Aut. cz. 1: Aleksandra Procner. U góry okł.: Podręcznik.
Bibliogr. s. [254].
Dla kl. III i IV technikum, zawód - technik żywienia, specjalność - technologia i organizacja żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49368 (1 egz.)
Kaucja: 16,20 zł
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 C (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 C (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywność a zdrowie i prawo / Henryk Gertig, Grażyna Duda. - Wyd. 2 uzup. - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2004. - 339 s. : rys. ; 24 cm.
Wyd. 1 pt.: Żywność a zdrowie.
Akty prawne s. 327-331 i przy rozdz. Indeksy.
Podręcznik dla studentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 48058 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy pracach.
Streszczenie w języku angielskim przy pracach.
Książka stanowi przykład praktycznej realizacji postulatu interdyscyplinarności w studiach nad pożywieniem, które w ostatnich latach jest przedmiotem badań przedstawicieli wielu nauk: archeologii, historii, antropologii, socjologii, kulturoznawstwa. Prezentowane w niej artykuły podzielone na trzy części o zróżnicowanej tematyce, mieszczące się w ramach tzw. food studies, podejmują próbę określenia roli jedzenia w życiu człowieka. Nie tylko przez pryzmat zaspokajania podstawowych potrzeb egzystencjonalnych, ale także jako ważne źródło, które w przestrzeni historycznej kreowało działania społeczno-kulturowe. Takie zintegrowane spojrzenie na kwestię żywności jest niezbędne do pełnego zrozumienia złożonych problemów związanych z jedzeniem. Takie podejście jest także czymś więcej niż tylko sumą badań poszczególnych dyscyplin naukowych - dostarcza nowych informacji na temat sposobów, w jakich żywność uczestniczy w całokształcie procesów społecznych, politycznych, środowiskowych, kulturowych i ekonomicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BP 39 (1 egz.)
Kaucja: 59,34 zł
Książka
W koszyku
Data wydania na podstawie serwisu e-ISBN. Na książce: copyright 2020.
Tytuł oryginału: How not to die : discover the foods, scientifically proven to prevent and reverse disease, 2015.
Indeks.
Przystępna i aktualna książka napisana przez lekarza, który przekonuje, że możemy ustrzec się wielu poważnych chorób dzięki odpowiedniemu odżywianiu. Każdy z piętnastu rozdziałów poświęcony jest innej chorobie oraz zaskakująco prostym sposobom pozwalającym jej uniknąć. Autor omawia również dwanaście grup pokarmów, które powinniśmy wprowadzić do swojej codziennej diety, żeby czuć się lepiej i żyć dłużej. Wszystkie zalecenia doktora Gregera są poparte wieloletnimi badaniami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22231 (1 egz.)
(dostępność ok. 31.05.2024)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg. : Die Ernährungslüge. Wie uns Lebenmittelindustrie um den Verstand bringt.
Bibliogr. s. [305]-318.
Dr Grimm przedstawia szokujące informacje na temat tego, co znajduje się w naszym codziennym pożywieniu. Uświadamia nam, że w dzisiejszych czasach rynek produktów spożywczych został opanowany przez korporacje, których interesy nie polegają na tym, by dostarczać świeżej i zdrowej żywności, a głównie takiej, która pięknie wygląda, posiada długi termin ważności i przyjemnie pachnie, a przy okazji rujnuje nasze zdrowie. Czy wiesz, co znajduje się w wędlinach, sokach, gotowych daniach czy mrożonkach, które na co dzień spożywasz? Autor opisuje, iż w ich składzie występuje wiele środków niebezpiecznych dla Twojego zdrowia, m.in. glutaminiany, benzoensan sodu czy aspartam. Dostarczane codziennie w formie pożywienia doprowadzają do zniszczenia komórek nerwowych, osłabiają zdolności koncentracji i powodują choroby neurodegeneracyjne, takie jak Alzheimer, Parkinson czy stwardnienie rozsiane. Są także przyczyną powstawania wielu nowotworów, osłabiają samopoczucie, a nawet inteligencję. Teraz dzięki tej książce będziesz mógł dowiedzieć się, jakich produktów unikać, czym je zastępować i w jaki sposób mądrze wybierać żywność.
1. Katastrofa, do krórej dochodzi w naszej głowie * Czy odżywiamy się niemądrze? * 2. Osobliwe zachowanie * Chemia charakteru * 3. Nawet bogowie grzmią na alarm * Glutaminian: smak, który może zabijać komórki mózgu * 4. Słodkie miotacze * pieniądze i władza: jak przemysł idzie naprzód mimo krytyki * 5. Blisko zera * Co działa dzieciom na nerwy * 6. To druzgocące * Dzieci pod wpływem narkotyków: eksperyment o nazwie Ritalin * 7. Jedzenie z puszki * Na przykład choroba Alzheimera: zniszczenie mózgu poprzez spożywane pożywienie * 8. Drażliwe uszy * Jedzenie i psychika: siła uczyć * 9. Organ roku * Mózg jelitowy: brzuch myśli razem z nami * 10. Słuchanie sygnałów * Dieta Gourmeta: co sprawia, że jest się mądrym i szczęśliwym * 11. Leksykon * Co wpływa korzystnie, a co szkodzi: ABC odżywiania mózgu
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej