Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(115)
Forma i typ
Książki
(115)
Publikacje popularnonaukowe
(21)
Poradniki i przewodniki
(19)
Proza
(6)
Publikacje dydaktyczne
(6)
Publikacje naukowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Komiksy i książki obrazkowe
(4)
Dostępność
dostępne
(136)
wypożyczone
(14)
nieokreślona
(1)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(12)
BD40 (Suwalska 11)
(8)
BD52 (Rembielińska 6a)
(11)
BD53 (Bazyliańska 6)
(7)
BD65 (Krasnobrodzka 11)
(10)
CN1 (św. Wincentego 85)
(51)
W2 (Bazyliańska 6)
(5)
W29 (Rembielińska 6a)
(9)
W37 (Smoleńska 94)
(10)
W49 (Księcia Ziemowita 16)
(2)
W60 (Krasnobrodzka 11)
(4)
W64 (Radzymińska 121)
(8)
W72 (Suwalska 11)
(2)
W85 (Jórskiego 41)
(2)
W98 (Kondratowicza 23)
(5)
WP130 (św. Wincentego 85)
(5)
Autor
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(5)
Dłużewski Mieczysław
(3)
Gawęcki Jan
(3)
Modelski Łukasz (1970- )
(3)
Procner Aleksandra
(3)
Rossowski Dariusz
(3)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(2)
Caparrós Martín (1957- )
(2)
Dłużewska Anna
(2)
Flis Krystyna
(2)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(2)
Mayer Emeran A
(2)
Szafrańska-Brandt Marta
(2)
Adamczak Marek
(1)
Adamson Eve
(1)
Allen Francesca
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Anderson Warren R. (1939- )
(1)
Babicz-Zielińska Ewa
(1)
Babicz-|Zielińska Ewa
(1)
Balicki Andrzej (prawo)
(1)
Baranowski Maciej (tłumacz)
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barna Leslie Feierstone
(1)
Barone Caterina
(1)
Barska Anetta
(1)
Barsotti Eleonora
(1)
Bartnik Jan
(1)
Beaumont Émilie (1948- )
(1)
Bednarski Włodzimierz
(1)
Bender Arnold E
(1)
Biller Elżbieta
(1)
Blondin Greg (1981- )
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bone Emily
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bouet Marie-Laure
(1)
Brooks Felicity
(1)
Brown Susan E
(1)
Brydak Ilona
(1)
Bryła Paweł
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Byra Agata
(1)
Błaszczak Agnieszka
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Carletti Lucia
(1)
Carper Jean
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Chang Ha-Joon (1963- )
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Czapski Janusz
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czerepanowa Olha
(1)
Dawid
(1)
Dehtiarewa Olha
(1)
DiNicolantonio James
(1)
Domański Tomasz
(1)
Domański Tomasz (1953- )
(1)
Domian Ewa
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Duda Grażyna
(1)
Duell Frida
(1)
Dyson Nikki
(1)
Dąbrówka Marcin
(1)
Eichler Wolfdietrich
(1)
Elford Sally
(1)
Ever Claire
(1)
Farmer Neil
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fung Jason
(1)
Gałązka Agata
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Grajczak Hubert (1979- )
(1)
Greger Michael H
(1)
Grzyb Katarzyna (1981- )
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Głowacka-Penczyńska Anetta
(1)
Hałyckaja Katia
(1)
Higman B. W. (1943- )
(1)
Hryniewiecki Lech
(1)
Hus-David Colette (1962- )
(1)
Jagodek Karol
(1)
Jarczyk Andrzej (1933- )
(1)
Jaszecka Karolina
(1)
Jeznach Maria
(1)
Jones Teri Crawford
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Kaczorowska Maria
(1)
Kaleta Agnieszka
(1)
Karnas Leszek
(1)
Karoń Małgorzata (1983- )
(1)
Kawamura Yayo (1967- )
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Kidacka Elżbieta
(1)
Klimczak Inga
(1)
Klimczak Rafał
(1)
Klimczak Rafał. Poznaję świat i kropka!
(1)
Klonowski Tomasz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(19)
2010 - 2019
(52)
2000 - 2009
(35)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(54)
1901-2000
(3)
1989-2000
(3)
Kraj wydania
Polska
(114)
Ukraina
(1)
Język
polski
(114)
ukraiński
(1)
Odbiorca
Dzieci
(18)
6-8 lat
(13)
9-13 lat
(13)
Młodzież
(4)
0-5 lat
(3)
Studenci
(3)
Szkoły wyższe
(3)
14-17 lat
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(6)
Literatura argentyńska
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Literatura katalońska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura ukraińska
(1)
Temat
Kobieta
(5222)
Rodzina
(4021)
Przyjaźń
(3839)
Miłość
(3258)
Tajemnica
(2962)
Żywność
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2939)
Relacje międzyludzkie
(2520)
Zabójstwo
(2174)
Życie codzienne
(1910)
Magia
(1734)
Zwierzęta
(1608)
Dzieci
(1593)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1533)
Uczucia
(1405)
Nastolatki
(1381)
II wojna światowa (1939-1945)
(1365)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1349)
Uczniowie
(1259)
Dziecko
(1241)
Literatura dziecięca polska
(1151)
Małżeństwo
(1133)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1044)
Ludzie a zwierzęta
(1016)
Chłopcy
(1002)
Trudne sytuacje życiowe
(1001)
Wybory życiowe
(938)
Sekrety rodzinne
(931)
Policjanci
(908)
Żydzi
(894)
Relacja romantyczna
(882)
Osoby zaginione
(878)
Psy
(864)
Władcy
(863)
Historia
(847)
Kultura
(822)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(775)
Prywatni detektywi
(768)
Wychowanie
(750)
Pisarze polscy
(747)
Przestępczość zorganizowana
(743)
Walka dobra ze złem
(718)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(694)
Koty
(680)
Krainy i światy fikcyjne
(680)
Arystokracja
(678)
Stworzenia fantastyczne
(668)
Mężczyzna
(651)
Literatura młodzieżowa polska
(641)
Poszukiwania zaginionych
(637)
Psychologia
(637)
Uprowadzenie
(637)
Matki i córki
(628)
Samorealizacja
(622)
Wakacje
(607)
Wojna
(598)
Dziennikarze
(587)
Sztuka
(575)
Nauczyciele
(563)
Polacy za granicą
(559)
Zemsta
(552)
Wojsko
(551)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(540)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(517)
Obyczaje i zwyczaje
(514)
Śmierć
(510)
Zakochanie
(506)
Psychoterapia
(504)
Dziadkowie i wnuki
(500)
Czytanie
(497)
Dojrzewanie
(494)
Zarządzanie
(494)
Matematyka
(483)
Spisek
(474)
Osobowość
(473)
Seryjni zabójcy
(471)
Przyroda
(461)
Ojcowie i córki
(456)
Postawy
(452)
Lekarze
(449)
Samotność
(445)
Marzenia
(444)
Język angielski
(435)
Nauka
(434)
Opieka nad zwierzętami
(433)
Ludzie bogaci
(430)
Nauczanie początkowe
(428)
Czarownice i czarownicy
(427)
Stosunki interpersonalne
(426)
Pisarze
(422)
Samopoznanie
(410)
Politycy
(409)
Temat: czas
2001-
(7)
1901-2000
(3)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1-100
(1)
1101-1200
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1945-1989
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
801-900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Europa
(2)
Świat
(2)
Argentyna
(1)
Bangladesz
(1)
Czechy
(1)
Indie
(1)
Madagaskar
(1)
Niemcy
(1)
Niger
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Sudan Południowy
(1)
Słowacja
(1)
Gatunek
Podręcznik
(21)
Poradnik
(18)
Publikacje dydaktyczne
(18)
Opracowanie
(13)
Przepisy kulinarne
(10)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Wydawnictwa popularne
(7)
Opowiadania i nowele
(4)
Wydawnictwa dla dzieci
(4)
Publikacje dla dzieci
(3)
Reportaż
(3)
Książka kucharska
(2)
Książka obrazkowa
(2)
Monografia
(2)
Powieść
(2)
Antologia
(1)
Esej
(1)
Komiks przygodowy
(1)
Kryminał
(1)
Książka-zabawka
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Podręczniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Raport z badań
(1)
Słownik
(1)
Tabele
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Tablice i wzory
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(22)
Kulinaria
(12)
Etnologia i antropologia kulturowa
(7)
Edukacja i pedagogika
(6)
Historia
(6)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Ochrona środowiska
(3)
Biologia
(2)
Psychologia
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Chemia
(1)
Dom i ogród
(1)
Językoznawstwo
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
115 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Praktyczne Komentarze Lex)
Bibliogr. s. 1181-1200. Indeks.
Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania. Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące: wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów, wymogów bezpieczeństwa żywności, rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych, znakowania żywności, przebiegu urzędowej kontroli żywności, odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa oraz literaturą przedmiotu.Książka stanowi niezbędnik każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym, który jest zobowiązany do stosowania prawa żywnościowego - producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Będzie pomocna w działalności instytucji publicznych branży rolno-spożywczej. Zainteresuje również organizacje zajmujące się ochroną praw konsumenta oraz prawników praktykujących w obszarze prawa żywnościowego.
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia * Dział I * Przepisy ogólne i objaśnienia określeń ustawowych * Dział II * Wymagania zdrowotne i znakowanie żywności * Rozdział 1. Przepisy ogólne * Rozdział 2. Substancje dodatkowe i enzymy spożywcze * Rozdział 3. Aromaty i rozpuszczalniki * Rozdział 4. Zanieczyszczenia żywności * Rozdział 5. Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym * Rozdział 6. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego * Rozdział 7. Suplementy diety oraz wzbogacanie żywności * Rozdział 8. Żywność wprowadzana po raz pierwszy do obrotu * Rozdział 9. Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe * Rozdział 10. Grzyby i przetwory grzybowe * Rozdział 11. Znakowanie żywności * Rozdział 12. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne * Dział III * Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością * Dział IV * Wymagania higieniczne * Rozdział 1. Przepisy ogólne dotyczące wymagań higienicznych * Rozdział 2. Rejestracja i zatwierdzanie zakładów * Rozdział 3. Wymagania szczególne w zakresie higieny * Dział V * Urzędowe kontrole żywności * Rozdział 1. Przeprowadzanie urzędowych kontroli żywności * Rozdział 2. Graniczne kontrole sanitarne * Rozdział 3. System RASFF * Rozdział 4. Monitoring żywności i żywienia * Dział VI * Właściwość organów oraz współpraca w zakresie bezpieczeństwa żywności * Dział VII * Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze * Dział VIII * Przepisy karne i kary pieniężne * Rozdział 1. Przepisy karne * Rozdział 2. Kary pieniężne * Dział IX * Zmiany w przepisach obowiązujących, przepisy przejściowe i końcowe * Rozdział 1. Zmiany w przepisach obowiązujących * Rozdział 2. Przepisy przejściowe i końcowe
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54523 (1 egz.)
Kaucja: 135,20 zł
Książka
W koszyku
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Wyd 1 pt.: Technologia przemysłowej produkcji potraw.
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
Dla studentów kierunków Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz dla pracowników inżynieryjno-technicznych zakładów przemysłu spożywczego, uczniów techników gastronomicznych, tech. przemysłu spożywczego, szkół pomaturalnych hotelarskich i innych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 45902 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 48345 (1 egz.)
Kaucja: 28,00 zł
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44965 (1 egz.)
Kaucja: 51,00 zł
Brak okładki
Książka
W koszyku
Marketing produktów spożywczych / Stanisław Urban. - Wyd. 5, uzup. i rozszerz. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrcławiu, 2008. - 273 s. : 2 il. ; 24 cm.
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 51791 (1 egz.)
Kaucja: 26,00 zł
Książka
W koszyku
Indeks.
Książka dostępna także jako e-book.
Gło??d to uczucie, kto??re towarzyszy człowiekowi od zawsze. Głodem moz˙na zastraszac??, łamac?? i unicestwiac??. Obecnie na Ziemi z˙yje niemal 8 miliardo??w ludzi. Według szacunko??w ONZ w 2020 roku liczba niedoz˙ywionych wynosiła około 800 miliono??w. W tym samym czasie zmarnowalis??my 1/3 wyprodukowanej z˙ywnos??ci. W jaki sposo??b moz˙emy zapewnic?? z˙ywnos??c?? tak ogromnej rzeszy ludzi, nie niszcza?c planety? Jak poradzic?? sobie z marnotrawstwem w bogatych krajach i jednoczes??nie dostarczyc?? jedzenie mieszkan??com biedniejszych rejono??w s??wiata? Anthony Warner czujnie i wnikliwie pochyla sie? nad wspo??łczesnym podejs??ciem do zmian klimatu, z˙ywnos??ci ekologicznej i przetworzonej, weganizmu oraz spoz˙ywania mie?sa. Analizuje problemy wynikaja?ce ze sposobu produkcji i dystrybucji z˙ywnos??ci, a takz˙e z naszych przyzwyczajen?? konsumenckich. We wszystkich tych obszarach najsłabszym ogniwem okazuje sie? czynnik ludzki: niegospodarnos??c??, korupcja, polityka, uleganie trendom. Nawet lansowany powszechnie zdrowy styl z˙ycia, czyli wszystko, co jest eko, bio i wege, ma drugie mroczne dno i warto sie? zastanowic??, na ile jest wzorcem racjonalnego poste?powania, a na ile ekos??ciema?, na kto??ra? dalis??my sie? nabrac??? Autor nie zostawia nas jednak w poczuciu beznadziejnos??ci. Wskazuje konkretne kroki, jakie moz˙emy podja?c??, by uczynic?? s??wiat lepszym dla nas i dla kolejnych pokolen??. Zache?ca do zmian w codziennym jadłospisie, racjonalnego podejs??cia do odz˙ywiania oraz patrzenia na re?ce aktywistom i politykom. Wszystko po to, abys??my za 30 lat wcia?z˙ mieli co jes??c??.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 55 (1 egz.)
(dostępność ok. 27.05.2024)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Enzymy odgrywały istotną rolę przy wytwarzaniu żywności już 2000 p.n.e., kiedy to Egipcjanie i Sumerowie zastosowali proces fermentacji w piwowarstwie, wytwarzaniu pieczywa oraz serów, zaś około 800 p.n.e. zaczęto wykorzystywać żołądki bydła oraz enzym chymozynę przy produkcji serów. Enzymy w technologii spożywczej to publikacja przedstawiająca najbardziej aktualne informacje na temat współczesnych technologii wytwarzania i stosowania enzymów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Kolejne rozdziały przedstawiają podstawy teoretyczne jak również praktyczne zastosowania enzymów endogennych oraz egzogennych w technologii żywności i napojów oraz opisują, w jaki sposób enzymy przyczyniają się do poprawy jakości surowców, a w jaki modyfikują zjawiska biochemiczne i fizyczne, które określa się mianem "przetwórstwa żywności".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 55784 (1 egz.)
Kaucja: 64,35 zł
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 41636 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobach kostno-stawowych / Zofia Wieczorek-Chełmińska. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 183, [1] strona : ilustracje ; 15X21 cm.
Bibliografia strona 179. Indeks.
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie. W książce omówiono niektóre z chorób układu kostnego, ich przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe żywienie, uwarunkowania genetyczne, przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres, zaburzenia w układzie immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu oraz objawy, z których najważniejszym jest ból pojawiający się okresowo lub mający charakter przewlekły. Przedstawiono również zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu. Znaczną część książki Autorka poświęca przykładowym jadłospisom i wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach układu kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej niż 120 kilokalorii, mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobach nowotworowych / Zofia Wieczorek-Chełmińska. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 231 stron : ilustracje ; 15x21 cm.
Bibliografia strony 224-225. Indeks.
Dostępny również w wersji elektronicznej.
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobach serca / Zofia Wieczorek-Chełmińska. - Wydanie II - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 223, [1] strona : ilustracje ; 15x21 cm.
Bibliografia strony 217-218. Indeks.
Nieprawidłowe odżywianie się - nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy oraz ograniczenie błonnika i witamin - prowadzi do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy krwi. Autorka, zachęcając do dbania o własne zdrowie, zaleca stosowanie odpowiedniej diety i podaje liczne przepisy, które w tym pomogą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki / Zofia Wieczorek-Chełmińska. - Wydanie II - 12 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2018. - 311, [1] strona : tabele ; 15x21 cm.
Bibliografia strony 302-303. Indeks.
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety. Należy sięgać po produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tego typu porady i gotowe przepisy kulinarne przedstawiamy Państwu w tej książce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki / Zofia Wieczorek-Chełmińska. - Wydanie II - 13 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2019. - 311, [1] strona : tabele ; 15x21 cm.
Bibliografia na stronach 302 - [303]. Indeks.
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety. Należy sięgać po produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tego typu porady i gotowe przepisy kulinarne przedstawiamy Państwu w tej książce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47663 (1 egz.)
Kaucja: 35,20 zł
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [369]-377.
Niniejsza książka poświęcona jest jakości, w tym bezpieczeństwu żywności, z punktu widzenia problematyki zarządzania jakością w przedsiębiorstwie przemysłu spożywczego. Oprócz podstaw teoretycznych zawiera wiele przykładów praktycznych, bazujących na koncepcjach, metodach i narzędziach, których wykorzystanie pozwala na osiągnięcie, utrzymanie, a następnie skuteczne doskonalenie wymaganego poziomu jakości i poprawę konkurencyjności danego przedsiębiorstwa.Książka ma charakter podręcznika akademickiego i jest przede wszystkim przeznaczona dla studentów, doktorantów kierunków zarządzania, towaroznawstwa, technologii przemysłu spożywczego i innych kierunków pokrewnych. Może być także stosowana przez szerokie grono menedżerów do spraw jakości, specjalistów i praktyków, przedstawicieli przemysłu spożywczego.
Rozdział 1. Jakość i bezpieczeństwo żywności * 1.1.Pojęcie żywności i terminy pokrewne * 1.2.Pojęcie jakości żywności * 1.2.1.Jakość żywności i jej składowe * 1.2.2.Jakość żywności w ujęciu kompleksowym * 1.3.Pojęcie bezpieczeństwa żywności * 1.3.1.Bezpieczeństwo żywności i zanieczyszczenia występujące w żywności * 1.3.2.Systemy i instrumenty na straży bezpieczeństwa żywności w prawie UE * 1.3.2.1.HACCP, GMP, GHP * 1.3.2.2.RASFF * Rozdział 2. Systemy znormalizowane i programy wspierające jakość i bezpieczeństwo żywności * 2.1.Podejścia normatywne * 2.1.1.Pojęcie normy i normalizacji * 2.1.2.System zarządzania jakością według ISO 9001 * 2.1.3.System zarządzania bezpieczeństwem żywności według ISO 22000 * 2.1.4.Standardy sieci handlowych * 2.1.5.Standard GlobalGAP dla producentów podstawowych * 2.1.6.System bezpieczeństwa pasz GMP+ * 2.1.7.Globalny system certyfikacji żywności FS 22000 * 2.1.7.1.Globalna Inicjatywa na rzecz Bezpieczeństwa Żywności - GFSI * 2.1.7.2.Standardy rekomendowane przez GFSI * 2.1.7.3.Standard FS 22000 * 2.1.8.Norma PN EN 15593 dotycząca opakowań do żywności * 2.1.9.ISO/IEC 17025 - wymagania dotyczące laboratoriów badawczych * 2.2.Wybrane programy na rzecz jakości i bezpieczeństwa żywności * 2.2.1.Wybrane programy powołane w krajach Europy * 2.2.2.Programy polskie * 2.3.System CARVER+Shock * 2.3.1.Istota bioterroryzmu * 2.3.2.Istota systemu CARVER+Shock * 2.3.3.Etapy wdrażania systemu * Rozdział 3. Urzędowy i rynkowy nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności * 3.1.Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności * 3.2.Polskie urzędy na straży jakości i bezpieczeństwa żywności * 3.3.Rola i zadania jednostek certyfikacyjnych * 3.4.Auditowanie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodnie z normą ISO 19011:2003 * Rozdział 4. Koncepcje wspierające jakość i bezpieczeństwo żywności * 4.1.TQM - Total Quality Management * 4.1.1.Definicja TQM * 4.1.2.Zasady i model TQM * 4.1.3.Modele doskonałości * 4.2.Koncepcja kosztów jakości * 4.2.1.Definicja kosztów jakości * 4.2.2.Modele i klasyfikacja kosztów jakości * 4.2.3.Rachunek kosztów jakości * 4.3.Six Sigma * 4.3.1.Istota podejścia Six Sigma * 4.3.2.Wdrażanie Six Sigma * 4.3.3.Infrastruktura Six Sigma * 4.4.Japońska koncepcja zarządzania jakością - kaizen * 4.4.1.Istota koncepcji kaizen * 4.4.2.Pojęcie straty (muda) * 4.4.3.Podstawowe praktyki towarzyszące kaizen * Rozdział 5. Instrumentarium zarządzania jakością * 5.1.Klasyfikacja narzędzi zarządzania jakością * 5.2.Tradycyjne narzędzia zarządzania jakością * 5.2.1.Arkusz kontrolny * 5.2.2.Karta kontrolna * 5.2.3.Histogram * 5.2.4.Diagram Ishikawy * 5.2.5.Diagram Pareto * 5.2.6.Diagram rozproszenia * 5.2.7.Schemat blokowy * 5.3.Nowe narzędzia zarządzania jakością * 5.3.1.Diagram pokrewieństwa * 5.3.2.Diagram zależności * 5.3.3.Diagram systematyki * 5.3.4.Diagram macierzowy * 5.3.5.Macierzowa analiza danych * 5.3.6.Plan działania * 5.3.7.Diagram strzałkowy * 5.4.Klasyfikacja metod zarządzania jakością * 5.5.Metody zarządzania jakością * 5.5.1.Metoda Kano * 5.5.2.Metoda QFD * 5.5.3.Metoda FMEA * 5.5.4.Metoda CSI * 5.5.5.Metoda Servqual * 5.5.6.Metoda kryterialnego wzorca jakości * 5.6.Inne instrumenty zarządzania jakością o charakterze wspierającym * 5.6.1.Burza mózgów * 5.6.2.Metoda 5Why * 5.6.3.Metoda Suzuki * 5.6.4.Metoda 8D * 5.6.5.Metoda 5S * Rozdział 6. Przykłady praktycznych zastosowań wybranych instrumentów * 6.1.Zastosowanie diagramu Ishikawy do identyfikacji przyczyn spadku popytu na usługi w zakładzie gastronomicznym * 6.2.Zastosowanie burzy mózgów, diagramu pokrewieństwa, zależności i systematyki do rozwiązania problemów w hurtowni koncentratów spożywczych * 6.3.Zastosowanie metody Kano przez producenta przetworów mleczarskich * 6.4.Zastosowanie metody CSI przez producenta przetworów mleczarskich
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54006 (1 egz.)
Kaucja: 51,33 zł
Książka
W koszyku
(Czytam - Główkuję)
Wiek: 7+.
W tym roku meteorolodzy zapowiadają długą i niezwykle mroźną zimę. Zgodnie z mysim przysłowiem "Latem idź na harce, zimą siedź w spiżarce!" szczurza kompania postanawia zgromadzić zapasy na zimę. Ząbek, Norman, Doktorek, Trampek, siostry Szmelc i Znajda to zgrana paczka. Ich szalone przygody śmieszą i zachęcają do rozwiązywania najdziwniejszych zagadek. Bo szczurki nieźle kombinują, żeby wyjść na swoje!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakologia / Ola Woldańska-Płocińska. - Poznań : Papilon, copyright 2020. - 78, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 31 cm.
Na okładce: I love slow food.
Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet? Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
(dostępność ok. 15.06.2024)
Książka
W koszyku
(Sprawy kryminalne Filipiny Lomar / Dominique Zay ; 2)
(Klub Świata Komiksu ; album 2552)
Stanowi część 2. serii. Część 1. pt.: Bracia szantażyści.
Tytuł oryginału: Le braqueur des cœurs.
Tytuł oryginału cyklu: Enquêtes de Philippine Lomar.
Drugi to przygód nastoletniej prywatnej detektywki Filipiny Lomar. Tym razem dziewczynka będzie starała się pomóc swojej rówieśniczce, załamanej po zawodzie miłosnym. Okazuje się jednak, że sprawa jest powiązana z poważnym przestępstwem – kradzieżą paczek żywnościowych z jadłodajni dla ubogich. Przy pomocy niezawodnych przyjaciół – lokalnego drobnego przestępcy Moka i właściciela złomowiska „wujka” Gégé Filipina postanawia rozwiązać obie sprawy, mimo że sama wpada przez to w tarapaty.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. IV (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Autor
Forma i typ
Temat
Bibliogr. przy rozdz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 51505 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Zdrowa żywność a degradacja środowiska / Paweł Żukowski. - Rzeszów : "Fosze", 1994 ([s. l. : s. n.]). - 214 s. : 3 rys., 2 wykr. ; 21 cm.
Bibliogr. s. 209-211. - Summ.
Dla studentów, nauczycieli, rodziców i wychowawców.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 41516 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej