Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(36)
Forma i typ
Książki
(34)
Poradniki i przewodniki
(11)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Audiobooki
(2)
Proza
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(56)
wypożyczone
(9)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(5)
BD40 (Suwalska 11)
(5)
BD52 (Rembielińska 6a)
(6)
BD53 (Bazyliańska 6)
(5)
BD65 (Krasnobrodzka 11)
(4)
CN1 (św. Wincentego 85)
(4)
MW123 (św. Wincentego 64)
(2)
W2 (Bazyliańska 6)
(6)
W29 (Rembielińska 6a)
(2)
W37 (Smoleńska 94)
(7)
W60 (Krasnobrodzka 11)
(2)
W64 (Radzymińska 121)
(7)
W72 (Suwalska 11)
(3)
W85 (Jórskiego 41)
(2)
W98 (Kondratowicza 23)
(5)
Autor
Łozińska Maja
(3)
Łoziński Jan
(3)
Dywan Agnieszka
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brunetti Ilaria (1987- )
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Butturini Paula
(1)
Bućko Katarzyna
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Carletti Lucia
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Granville Adam
(1)
Grudzińska Zofia
(1)
Głowacka-Penczyńska Anetta
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Karaszewski Zbigniew (1954- )
(1)
Kiereś Emilia
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kiladze Elena Sergeevna (1968- )
(1)
Kinsella Kajsa
(1)
Kostukovič Elena Aleksandrovna (1958- )
(1)
Lengren Katarzyna (1951- )
(1)
Lepera Stefania
(1)
Loreau Dominique
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Malerba Giulia
(1)
Michalczuk-Podlecki Anna
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modan Rutu (1966- )
(1)
Molenda Jarosław (1965- )
(1)
Montanari Jessica
(1)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
Nowakowska Magdalena (nauki historyczne)
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pałkiewicz Jacek Edward (1942- )
(1)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Ring Anna (1992- )
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Różycka Zofia (1986- )
(1)
Saar Anti (1980- )
(1)
Schlosser Eric
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Sillani Febe
(1)
Skawran Katarzyna
(1)
Skiba Rozalia
(1)
Solakiewicz Zuzanna (1978- )
(1)
Solier Stéphane
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wasilewski Jacek (1975- )
(1)
Waśko-Bongiraud Angelina
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Whitw Lisa
(1)
Wierzba Paulina
(1)
Wierzbowska Lucyna
(1)
Zak Zuza
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Zawanowska Ksenia
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Łapiński Paweł
(1)
Łapiński Paweł (1985- )
(1)
Łozińska Anna
(1)
Żychlińska Justyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(18)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(27)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(36)
Język
polski
(36)
Odbiorca
Dzieci
(5)
6-8 lat
(4)
9-13 lat
(4)
Młodzież
(2)
14-17 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura estońska
(1)
Literatura hebrajska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura norweska
(1)
Temat
Kobieta
(5221)
Rodzina
(4019)
Przyjaźń
(3835)
Miłość
(3258)
Tajemnica
(2959)
Kultura stołu
(-)
Śledztwo i dochodzenie
(2939)
Relacje międzyludzkie
(2520)
Zabójstwo
(2174)
Życie codzienne
(1910)
Magia
(1732)
Zwierzęta
(1608)
Dzieci
(1591)
Literatura polska
(1566)
Dziewczęta
(1529)
Uczucia
(1403)
Nastolatki
(1379)
II wojna światowa (1939-1945)
(1365)
Język polski
(1354)
Rodzeństwo
(1348)
Uczniowie
(1259)
Dziecko
(1241)
Literatura dziecięca polska
(1151)
Małżeństwo
(1133)
Filozofia
(1110)
Wychowanie w rodzinie
(1044)
Ludzie a zwierzęta
(1016)
Trudne sytuacje życiowe
(1001)
Chłopcy
(998)
Wybory życiowe
(938)
Sekrety rodzinne
(931)
Policjanci
(908)
Żydzi
(894)
Relacja romantyczna
(882)
Osoby zaginione
(878)
Władcy
(863)
Psy
(862)
Historia
(847)
Kultura
(820)
Boże Narodzenie
(786)
Podróże
(775)
Prywatni detektywi
(768)
Wychowanie
(750)
Pisarze polscy
(747)
Przestępczość zorganizowana
(743)
Walka dobra ze złem
(718)
Literatura
(710)
Pamiętniki polskie
(700)
Polityka
(698)
Młodzież
(694)
Koty
(680)
Krainy i światy fikcyjne
(680)
Arystokracja
(678)
Stworzenia fantastyczne
(668)
Mężczyzna
(651)
Literatura młodzieżowa polska
(641)
Poszukiwania zaginionych
(637)
Psychologia
(637)
Uprowadzenie
(637)
Matki i córki
(628)
Samorealizacja
(622)
Wakacje
(607)
Wojna
(598)
Dziennikarze
(587)
Sztuka
(575)
Nauczyciele
(563)
Polacy za granicą
(559)
Zemsta
(552)
Wojsko
(551)
Przedsiębiorstwo
(549)
Nauczanie
(540)
Pedagogika
(522)
Dramat polski
(519)
Obyczaje i zwyczaje
(513)
Śmierć
(510)
Psychoterapia
(504)
Zakochanie
(504)
Dziadkowie i wnuki
(500)
Czytanie
(497)
Zarządzanie
(494)
Dojrzewanie
(493)
Matematyka
(483)
Spisek
(474)
Osobowość
(473)
Seryjni zabójcy
(471)
Przyroda
(461)
Ojcowie i córki
(456)
Postawy
(452)
Lekarze
(449)
Samotność
(445)
Marzenia
(444)
Język angielski
(435)
Nauka
(434)
Opieka nad zwierzętami
(432)
Ludzie bogaci
(430)
Nauczanie początkowe
(428)
Czarownice i czarownicy
(427)
Stosunki interpersonalne
(426)
Pisarze
(422)
Samopoznanie
(410)
Politycy
(409)
Temat: czas
1901-2000
(3)
1-100
(2)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
2001-
(2)
100-1 p.n.e
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1918-1939
(1)
1989-
(1)
200-101 p.n.e
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e
(1)
700-601 p.n.e
(1)
800-701 p.n.e
(1)
801-900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Świat
(2)
Estonia
(1)
Europa
(1)
Francja
(1)
Gruzja
(1)
Hiszpania
(1)
Japonia
(1)
Litwa
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Skandynawia
(1)
Starożytna Grecja
(1)
Włochy
(1)
Łotwa
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(10)
Książka kucharska
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Opracowanie
(4)
Poradnik
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Literatura podróżnicza
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Album
(1)
Antologia
(1)
Esej
(1)
Komiksy
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Relacja z podróży
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiad-rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(16)
Historia
(11)
Etnologia i antropologia kulturowa
(10)
Podróże i turystyka
(5)
Kultura i sztuka
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Religia i duchowość
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
36 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Opis częściowo według okładki.
Atlas dzięki któemu odkryjesz wszystkie najlepsze potrawy świata. Ilustracje Febe Sillani poprowadzą czytelników w podróż po magicznej krainie potraw i ich składników, roślin i zwierząt, które stanowią przysmaki w różnych częściach świata: w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Europie, Azji, Afryce oraz Australii i Oceanii. Rozdział poświęcony każdej z nich otwiera mapa polityczna, na której pokazane są najbardziej typowe produkty. Kolejne strony dotyczą kilku wybranych państw. Opisujemy na nich najbardziej charakterystyczne potrawy, historie i ciekawostki związane z miejscowymi przysmakami. Kraj po kraju atlas smaku nabiera kształtu, a czytelnicy świetnie się bawią, eksplorując gastronomiczne cuda Ziemi i odkrywając różnorodność tradycji kulinarnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst i ilustracje również na wyklejkach.
Indeks.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 29.06.2024)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 15.06.2024)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Krótkie Gatki)
Jedz z zamkniętą buzią! Nie jedz rękami! Nie huśtaj się na krześle! Tak mała Nina strofowana jest przez rodziców praktycznie przy każdym posiłku. Ale też trzeba przyznać, że zachowanie dziewczynki przy stole trudno nazwać "królewskimi manierami". "A co byś zrobiła, gdy królowa Anglii zaprosiła cię na ucztę do pałacu Buckingham" - pyta zniecierpliwiony tata Niny, a już chwilę później do drzwi puka... posłaniec królowej. Tak właśnie zaczyna się opowieść o małej dziewczynce, wielkiej uczcie i tym, jak powinno zachowywać się przy stole. Czy Nina wróci do domu, potrafiąc posługiwać się wszystkimi rodzajami sztućców? Czy może to ona nauczy czegoś cały królewski dwór? ""Uczta u królowej"" to przeznaczony dla małych i dużych czytelników komiks Rutu Modan, autorki głośnych "Ran wylotowych" i "Zaduszek". Pomysł na tę pełną humoru i pięknie narysowanych potraw historię wziął się z rozmowy rysowniczki i jej córki. Kiedy ta zachowywała się niegrzecznie przy stole, Rutu próbowała przywołać ją do porządku, mówiąc "co by było, gdyby królowa zaprosiła Cię do siebie?!", na co dziewczynka odpowiedziała: "tak się składa, że królowa jest moją bardzo dobrą przyjaciółką i powiedziała mi, że jem wręcz doskonale".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Książka dostępna także jako e-book.
Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami. Po siedmiu latach prowadzenia kultowej "Drogi przez mąkę", Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu "literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że wiele znanych potraw powstało niechcący? "Pyszne przypadki" to smakowite połączenie pasjonujących opowieści o historii kuchni, książki kucharskiej dla dzieci oraz dowcipnych komiksowych ilustracji. Czipsy, brownie, lody na patyku - trudno uwierzyć, jak wiele popularnych przysmaków powstało przypadkiem. Przez zapomnienie, przez zagapienie, z braku składników, a nawet - innym na złość. Historie sławnych dań są czasem wprost trudne do uwierzenia, jednak nawet jeśli wiele z nich to tylko legendy, są tak barwne, że szkoda byłoby ich nie znać. I od razu zachęcają do własnych kulinarnych eksperymentów!
Książka znawcy kuchni Łukasza Modelskiego to 17 smakowitych opowieści o takich potrawach i napojach. I to wraz z rysunkową instrukcją przygotowania ich krok po kroku! [opis wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 31.05.2024)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 06.06.2024)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. strony 381-394.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
"Na Gwiazdkę" jest dziełem z pogranicza wspomnień i poradnika obyczajowo-kulinarnego. Autorka pisze o tradycjach świąt Bożego Narodzenia, o ich duchowym wymiarze, ale jednocześnie opisuje zwyczaje kulinarne swojego dzieciństwa, czy też sposoby zdobienia choinki i prezentów. Opisuje m.in. tradycyjny barszcz wigilijny, pierniki, proces przygotowywania karpia oraz bigosu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. IV (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-93 pol. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. IV (1 egz.)
Książka
W koszyku
Starożytna Grecja od kuchni / Magdalena Nowakowska. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - 429, [1] strona : fotografie ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 429-[430].
Jaka była rola uczty i sympozjonu, prócz czerpanej z niej rozrywki i radości z jedzenia i picia? Kto gotował dla Platona i Sokratesa? Gdzie były kobiety, podczas gdy ich mężowie biesiadowali? Jak wyglądały przybory kuchenne? Czy Grecy wychodzili na lunch? Czy zmysłowe przyjemności mogą mieć coś wspólnego z rybami? Czy dziś możemy posmakować starożytnego sera? W zaglądaniu do kuchni zawsze jest coś ekscytującego! To właśnie za kulisami dojrzymy to, czego nie widać na nakrytym stole. Grecy z pewnością nie byli pierwszymi ludźmi wykazującymi zainteresowanie kulinariami, ale byli jednymi z pierwszych, którzy uświadomili sobie, że gotowanie może być sztuką. Rytuał rodzinnych spotkań przy stole można obserwować również dziś. A jak to wyglądało w starożytności? W górzystym helleńskim kraju, rozsypanym w setki wysp i wysepek, ludzie nauczyli się liczyć bardziej na dary morza niż ziemi. Grecka kuchnia obfitowała w to, co dostarczał akwen: ryby, kraby, kalmary i ośmiornice były na porządku dziennym. Dieta typowego Greka składała się również z jęczmiennego placka lub miski kaszy, pospolitych warzyw, głównie strączkowych, odrobiny lokalnych owoców i pewnej ilości dziko rosnącej zieleniny. Porcji białka dostarczały ślimaki, a mieszkańcom wybrzeża - owoce morza. Niewiele rejonów sprzyjało hodowli bydła, za to owce i kozy były wszechobecne. Właściciele jednej czy dwóch kóz mieli przywilej uraczenia się raz na jakiś czas kawałkiem sera lub kubkiem mleka, a mięso pozostawało w zasięgu szczęściarzy posiadających większe stada. Zapach pieczystego był dla przeciętnego Greka raczej oznaką święta niż codziennością. Mniej zamożni musieli się zadowolić polewkami, znanymi również z kuchni Słowian, oraz papką z mąki, fasoli, cebuli i czosnku. Starożytna Grecja od kuchni to nie tylko przewodnik po najpopularniejszych produktach goszczących na stołach Greków, upodobaniach uprzywilejowanych smakoszy i narodzinach sztuki kulinarnej Europy. To egzotyczna podróż do świata ludzi odległych w czasie i przestrzeni, choć jednocześnie bardzo nam bliskich, gdyż będących twórcami kultury, której jesteśmy spadkobiercami. Warto się w tę podróż wybrać, nie tylko dlatego, że gastronomia Grecji stoi u początków współczesnej kuchni europejskiej, ale przede wszystkim dlatego, że jest częścią historii tego kraju, historii, która domaga się uwagi każdego, kto pragnie poznać źródła własnej cywilizacji. Książka omawia temat tradycji kulinarnej starożytnych Greków - pierwszych mistrzów kuchni europejskiej. Opowiada o codziennej strawie zwykłych ludzi, produktach obecnych na stołach starożytnych Greków, o upodobaniach smakoszy i okolicznościach, w których gotowanie stało się w Grecji równie ważne jak filozofia czy poezja. Przybliża wiele innych aspektów związanych ze sprawami stołu, jak choćby rolę uczty i sympozjonu czy zwyczaje związane z jedzeniem. Publikacja jest adresowana zarówno do wielbicieli kuchni, jak i czytelników zainteresowanych kulturą oraz historią starożytną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menu świata / Jacek Pałkiewicz. - Warszawa : Świat Książki Wydawnictwo, 2017. - 317, [1] strona : fotografie ; 21 cm.
Kto nie jadł z patelni sąsiada, niewiele o nim wie. Docierając do niezliczonych miejsc, osad, wiosek, przysiółków, metropolii, miałem okazję - ale i konieczność obcować z wieloma niezwykłymi potrawami. Nieraz przyszło mi łamać żywieniowe tabu wszczepione nam przez europejską kulturę. To się je, tamtego nigdy w życiu, to wspaniałe, tamto obrzydliwe. Iluż ludzi robi takie uwagi, przyjmując je za pewnik i nie czyniąc nigdy kroku w stronę wniknięcia w tradycję odwiedzanych grup etnicznych? Ideą tej książki jest ukazanie czytelnikowi nieskończonej różnorodności kulinarnej ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną, od najdalszych, odległych nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie (kulturowo) plemion dżungli amazońskiej aż po bliskich nam Słowian zamieszkujących Syberię.
Od autora * Piekło dżungli. Anakonda z robalami * Lody z renifera. Komu serce, komu nerka? * Indochiny o zmierzchu. Jedz, bo się wykluje! * Podziemna świnka. Smaczny kwik na końcu świata * Przełomy Niebieskiej Rzeki. Hot dog. Very hot! * Ognisko w Pampie. Gruby plaster i cienka herbata * Gościnność po wietnamsku. Nanizane myszoptaszki * Baran na stepie. Wszystko prócz kopyt * Kamczacka rybka. Jak łosoś łososia łososiem poganiał * Kolacja w Turkmenistanie. Przysmak nomadów * Uczta u Dajaków. My będziemy jeść czy nas się będzie jadło? * Zlot gwiaździsty. Co kto przyniósł paskudnego?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Śniadania świata / Beata Pawlikowska. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018. - 510, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
( Książki (Edipresse Polska))
Na okładce: Oryginalne śniadania z ponad 50 krajów świata oraz ponad 80 autorskich przepisów na zdrowe śniadania; egzotyczne opowieści ze świata i autorskie przepisy.
Indeksy.
Dostępna także jako e-book.
W Indiach na śniadanie jem placek z gorącą ciecierzycą w sosie curry, w Kolumbii - świeżo upieczony pieróg ze szpinakiem, w Bhutanie - czerwony himalajski ryż i słoną herbatę z masłem jaka, w Meksyku i Gwatemali - tortillę z nadzieniem z czarnej fasoli, w Kenii - pikantny gulasz z warzyw z soczewicą, w dżungli amazońskiej - kaszę z manioku i gotowane owoce palmowe, na Seszelach - owoce drzewa chlebowego (smakują jak kasztany), na Zanzibarze - frytki z warzywnych bananów, w Indonezji - ryż z kiełkami polany sosem z orzeszków ziemnych, w domu - mam własny przepis na domowe muesli! Tradycyjne śniadania w ponad pięćdziesięciu krajach świata! Od Argentyny i Australii przez Anglię, Brazylię, Egipt, Indie, Japonię, Kolumbię, Mauritius, Mongolię i Meksyk aż po Paragwaj, Peru, Sri Lankę, Tanzanię, Turcję, Tybet i Zanzibar. Dodatkowo: Ponad 80 autorskich przepisów na śniadania z kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy quinoa, brązowego i czerwonego ryżu, placki śniadaniowe, zdrowe ciastka śniadaniowe, domowe muesli i owsianki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Beata Tyszkiewicz, Wojciech Pszoniak, Marek Kondrat, Paweł Deląg... i inne polskie gwiazdy zdradzają przepisy na swoje ulubione dania oraz nieznane smaczki z życia kulinarno-towarzyskiego. Taką książkę kucharską mogła stworzyć tylko Agnieszka Perepeczko, przyjaciółka sławnych ludzi teatru, filmu i estrady. Komu innemu Gustaw Holoubek opowiedziałby o swych niewyszukanych gustach kulinarnych, a Paweł Deląg o tym, jak piękna dziewczyna poderwała go "na kolację śródziemnomorską"? Z opowieści przy kuchennym stole powstała bardzo serdeczna, intymna książka składająca się z arcyciekawych anegdot, dowcipnych komentarzy samej autorki i fotografii gwiazd.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Tekst i ilustracje także na wyklejkach.
Ciocia Asta tnie ulubione ciasto Matiego - napoleonkę - na sześć kawałków. Przy stole siedzi pięć osób. Chłopiec szybko liczy, bo jest bardzo dobry z matematyki, że jedna porcja zostanie. Zamawia najmniejszy kawałek, licząc na dokładkę. Jednak gdy kończy jeść, ulatuje z niego cała odwaga, by o nią poprosić. Wychodzi na chwilę, a gdy wraca, okazuje się, że ostatni kawałek ciasta zniknął. Kto może zjeść ostatni kawałek ciasta? Czy zerwanie śliwki z drzewa sąsiada to kradzież? Co zrobić, gdy tata zgubi się w sklepie? I jak znaleźć odwagę do zrobienia salta? Seria o Matim przedstawia codzienne sytuacje, które z perspektywy dziecka są skomplikowane i wzbudzają wiele emocji. Okraszony subtelnym humorem monolog wewnętrzny bohatera pokazuje, że nie zawsze da się uniknąć trudnych sytuacji, ale można sobie z nimi poradzić.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1. (dostępność ok. 05.07.2024)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 316 (1 egz.)
(dostępność ok. 31.05.2024)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Na okładce: Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze - nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące. Nigella Lawson.
Dostępna również jako e-book.
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-4 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-4 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Co jedzą ludzie? [Książka mówiona] / Paulina Wierzba. - [Piaseczno] : Storybox.pl, [2021]. - 1 dysk optyczny (CD-ROM) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
1 godz. 15 min
Miejsce i rok wydania na podstawie serwisu e-ISBN.
Czyta: Ilona Chojnowska.
Publikacja dostępna również w formie drukowanej.
Nagranie w formacie mp3.
Audiobook skierowany jest do dzieci i w całości poświęcony kulinarnym podróżom. Dowiemy się z niego, co jedzą ludzie, a jedzą. w zasadzie wszystko. Znajdziemy tu opis bardzo nietypowych, najdziwniejszych przysmaków, które oburzają, przerażają, nie mieszczą się po prostu w głowie, których sława, a raczej "niesława" przekroczyła wszystkie granice. Autorka przedstawia różnorodność kultur i zwyczajów nie tylko poprzez opisy wyszukanych dań - prezentuje też krótki poradnik savoir-vivre pozwalający poznać zasady zachowania przy stole w różnych kulturach. Opis każdej potrawy kończy się słowami "smacznego" lub "na zdrowie" w języku kraju, z którego pochodzi opisywana potrawa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. K.39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy - Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową. Główne zalety Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży - tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy. "Bursztyn i żyto" przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy - osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami - są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej