Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(717)
Forma i typ
Książki
(707)
Poradniki i przewodniki
(326)
Proza
(57)
Publikacje popularnonaukowe
(56)
Publikacje naukowe
(33)
Publikacje dydaktyczne
(24)
Publikacje fachowe
(16)
Komiksy i książki obrazkowe
(11)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(11)
Audiobooki
(5)
Filmy i seriale
(4)
Poezja
(4)
Publikacje informacyjne
(3)
Dramat (rodzaj)
(1)
Programy komputerowe
(1)
Dostępność
dostępne
(792)
wypożyczone
(177)
nieokreślona
(6)
Placówka
BD12 (Radzymińska 121)
(57)
BD40 (Suwalska 11)
(99)
BD52 (Rembielińska 6a)
(44)
BD53 (Bazyliańska 6)
(44)
BD65 (Krasnobrodzka 11)
(44)
CN1 (św. Wincentego 85)
(87)
MW123 (św. Wincentego 64)
(10)
W2 (Bazyliańska 6)
(61)
W29 (Rembielińska 6a)
(73)
W37 (Smoleńska 94)
(72)
W49 (Księcia Ziemowita 16)
(19)
W60 (Krasnobrodzka 11)
(50)
W64 (Radzymińska 121)
(63)
W72 (Suwalska 11)
(43)
W85 (Jórskiego 41)
(22)
W98 (Kondratowicza 23)
(41)
WP130 (św. Wincentego 85)
(146)
Autor
Lewandowska Agata (dietetyk)
(9)
Murkoff Heidi Eisenberg
(8)
Krawczyński Marian (1934- )
(7)
Makarowska Magdalena
(7)
Banaś-Domińska Małgorzata
(6)
Oworuszko Monika
(6)
Szaciłło Maciej
(6)
Eisenberg Arlene
(5)
Gawęcki Jan
(5)
Hathaway Sandee Eisenberg
(5)
Jóźwiak Bożena
(5)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(5)
Musiałowska Dominika
(5)
Oworuszko Monika. Kryminał dietetyczny
(5)
Żywina Joanna
(5)
Andruszko Robert
(4)
Czubak Marzena
(4)
Gawęcki Jan (1944- )
(4)
Horne Sarah (1979- )
(4)
Needlman Robert (1959- )
(4)
Negrońska Aleksandra
(4)
Negrońska Aleksandra. Friends
(4)
Ogińska-Bulik Nina
(4)
Spock Benjamin (1903-1998)
(4)
Tessmer Kimberly A. (1964- )
(4)
Zadrąg Magdalena
(4)
Zarawska Patrycja
(4)
Ziółkowska Beata (1967- )
(4)
Żak Aleksandra
(4)
Anger Joanna
(3)
Augustyn-Protas Anna
(3)
Basse Monika von
(3)
Burdon Hanna
(3)
Dukan Pierre (1941- )
(3)
Fung Jason
(3)
González Carlos (1960- )
(3)
Greger Michael H
(3)
Holford Patrick
(3)
Maksymowicz-Hamann Jowita
(3)
Mazel Sharon
(3)
McKeith Gillian
(3)
Oleszczuk Tadeusz
(3)
Rossowski Dariusz
(3)
Rozwarzewska Monika
(3)
Seidl Denise
(3)
Stolińska Hanna
(3)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(3)
Stone Gene (1951- )
(3)
Strehlow Wighard (1939- )
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Karolina (2003- )
(3)
Szurowska Beata (1973- )
(3)
Witkowska Magda
(3)
Wolański Robert (fotografia)
(3)
Aivanhov Omraam Mikhaël (1900-1986)
(2)
Art Piotr
(2)
Baldelomar Raquel
(2)
Bator Julita
(2)
Berndt Paulina
(2)
Bochenek Karolina
(2)
Brooks Felicity
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Budziszewska Izabella
(2)
Błaszczyszyn Maja
(2)
Campbell Thomas M
(2)
Carle Eric (1929- )
(2)
Carper Jean
(2)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(2)
Chodakowska Ewa (1982- )
(2)
Chorążyczewska Tamara
(2)
Chudzik Małgorzata
(2)
Czekański Marek (1948- )
(2)
Dalecka Marzena
(2)
Daniel-Schuwald Grażyna
(2)
Dąbrowska Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(2)
Dąbrówka Marcin
(2)
Fairburn Christopher G
(2)
Fleck Anne (1972- )
(2)
Gittleman Ann Louise
(2)
Grabska-Siwek Barbara
(2)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(2)
Guiliano Mireille (1946- )
(2)
Gumowska Irena (1912-1991)
(2)
Hryniewiecki Lech
(2)
Jacewicz Agnieszka
(2)
Jackowicz Jan
(2)
Jakimowicz-Klein Barbara
(2)
Janus Andrzej (pediatria)
(2)
Jarosz Ewa
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(2)
Jas-Baran Marta
(2)
Józefik Barbara
(2)
Kaczorowska Maria
(2)
Karney Alicja
(2)
Kastner Jörg (1962- )
(2)
Kavoukis Lefteris
(2)
Kidacka Elżbieta
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(182)
2010 - 2019
(357)
2000 - 2009
(143)
1990 - 1999
(28)
1980 - 1989
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(418)
1901-2000
(24)
1989-2000
(15)
1945-1989
(2)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(712)
Niemcy
(2)
Ukraina
(1)
Język
polski
(716)
ukraiński
(1)
Odbiorca
Dzieci
(51)
Rodzice
(29)
6-8 lat
(25)
0-5 lat
(23)
9-13 lat
(21)
Młodzież
(19)
Szkoły wyższe
(16)
14-17 lat
(14)
Studenci
(8)
Psychoterapeuci
(6)
Nauczyciele
(4)
Psycholodzy
(4)
Dietetycy i żywieniowcy
(3)
Lekarze
(3)
Kobieta
(2)
Opiekunki i opiekunowie osób starszych
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
Pedagodzy
(2)
Szkoły podstawowe
(2)
Terapeuci
(2)
2001
(1)
Chorzy
(1)
Dyrektorzy przedszkoli
(1)
Epidemiolodzy
(1)
Fizjoterapeuci
(1)
Intendenci
(1)
Klasa 3.
(1)
Osoby z niepełnosprawnością intelektualną
(1)
Osoby z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD)
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Pracownicy służby zdrowia
(1)
Przyrodnicy
(1)
Psychiatrzy
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(50)
Literatura amerykańska
(10)
Film polski
(4)
Literatura angielska
(4)
Literatura francuska
(2)
Literatura szwedzka
(2)
Literatura belgijska
(1)
Literatura czeska
(1)
Literatura irlandzka
(1)
Literatura katalońska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Odżywianie
(248)
Zdrowe odżywianie
(164)
Dietetyka
(58)
Potrawy dietetyczne
(39)
Zdrowe żywienie
(39)
Leczenie dietą
(35)
Żywność
(35)
Zdrowy styl życia
(32)
Zaburzenia odżywiania
(31)
Otyłość
(28)
Kobieta
(25)
Higiena
(24)
Kucharstwo
(24)
Dzieci
(19)
Dziecko
(18)
Dieta odchudzająca
(17)
Bulimia
(16)
Leczenie
(16)
Uczucia
(15)
Zwyczaje żywieniowe
(15)
Anoreksja
(14)
Cukrzyca
(14)
Niemowlę
(14)
Potrawy dla dzieci
(14)
Ziołolecznictwo
(14)
Aktywność fizyczna
(13)
Jedzenie (czynność)
(13)
Medycyna niekonwencjonalna
(13)
Wychowanie w rodzinie
(13)
Insulinooporność
(12)
Mózg
(12)
Nastolatki
(12)
Przepisy kulinarne
(12)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(12)
Witaminy
(12)
Dieta niskowęglowodanowa
(11)
Młodzież
(11)
Ciąża
(10)
Dieta oczyszczająca
(10)
Dziewczęta
(10)
Mikroelementy
(10)
Rośliny lekarskie
(10)
Dieta lecznicza
(9)
Psychoterapia
(9)
Zdrowie fizyczne
(9)
Żywność prozdrowotna
(9)
Depresja psychiczna
(8)
Fizjologia człowieka
(8)
Flora bakteryjna jelit
(8)
Higiena psychiczna
(8)
Rodzina
(8)
Samoakceptacja
(8)
Ajurweda
(7)
Choroby ludzi
(7)
Cukier
(7)
Jelita
(7)
Kuchnia wegańska
(7)
Nadwaga
(7)
Pokwitanie
(7)
Przyjaźń
(7)
Samorealizacja
(7)
Sport
(7)
Starzenie się
(7)
Układ pokarmowy
(7)
Życie codzienne
(7)
Żywienie chorych
(7)
Alergia pokarmowa
(6)
Dieta cukrzycowa
(6)
Gimnastyka
(6)
Medytacja
(6)
Menopauza
(6)
Noworodek
(6)
Nowotwory
(6)
Obraz własnego ciała
(6)
Odchudzanie
(6)
Odporność
(6)
Pediatria
(6)
Profilaktyka zdrowotna
(6)
Stres
(6)
Ćwiczenia siłowe
(6)
Choroba Hashimoto
(5)
Choroby układu pokarmowego
(5)
Dieta bezglutenowa
(5)
Dieta owocowo-warzywna
(5)
Dojrzałość emocjonalna
(5)
Dojrzewanie
(5)
Matki i córki
(5)
Medycyna
(5)
Metabolizm
(5)
Obyczaje towarzyskie
(5)
Posiłki (jedzenie)
(5)
Relacje międzyludzkie
(5)
Samoleczenie
(5)
Techniki samopomocy
(5)
Warzywa
(5)
Wegetarianizm
(5)
Wpływ na zdrowie
(5)
Zachowania prozdrowotne
(5)
Zdrowie psychiczne
(5)
Zwierzęta
(5)
Temat: czas
2001-
(19)
1901-2000
(5)
1945-1989
(3)
1989-2000
(3)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-
(2)
1801-1900
(2)
1901-
(2)
1914-1918
(2)
1918-1939
(2)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-
(1)
1601-
(1)
1701-
(1)
1901-1914
(1)
1939-1945
(1)
1989-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(10)
Londyn (Wielka Brytania)
(4)
Kraków (woj. małopolskie)
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Dziecko
(1)
Górny Śląsk
(1)
Holandia
(1)
Japonia
(1)
Karolina Południowa (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Katowice (woj. śląskie)
(1)
Malbork (woj. pomorskie)
(1)
Małopolska
(1)
Niemcy
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Prusy
(1)
Prusy Królewskie
(1)
Sardynia (Włochy ; wyspa)
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Wielka Brytania
(1)
Zabór pruski
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Poradnik
(294)
Przepisy kulinarne
(147)
Wydawnictwa popularne
(96)
Książka kucharska
(41)
Publikacja bogato ilustrowana
(39)
Opracowanie
(25)
Podręcznik
(24)
Powieść
(20)
Opowiadania i nowele
(16)
Powieść obyczajowa
(13)
Książka obrazkowa
(8)
Monografia
(8)
Pamiętniki i wspomnienia
(7)
Praca zbiorowa
(7)
Publikacje dla dzieci
(5)
Wywiad dziennikarski
(5)
Encyklopedia
(4)
Film edukacyjny
(4)
Podręczniki
(4)
Poradniki dla młodzieży
(4)
Wiersze
(4)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(4)
Książki dla małych dzieci
(3)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Reportaż
(3)
Romans
(3)
Jadłospis
(2)
Kryminał
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Opowiadania i nowele przygodowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Szkic literacki
(2)
Wydanictwa popularne
(2)
Wydawnictwa dla dzieci
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Aforyzmy
(1)
Antologia
(1)
Biografia
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Dramat (gatunek literacki)
(1)
Dyskusja
(1)
Encyklopedie
(1)
Fantastyka
(1)
Gry i zabawy umysłowe
(1)
Komedia kryminalna
(1)
Komiks
(1)
Książka-zabawka
(1)
Literatura LGBT
(1)
Literatura dziecięca polska
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Materiały pomocnicze dla szkół średnich
(1)
Melodia z tekstem podłożonym
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki angielskie
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Pieśń i piosenka
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Powieść psychologiczna
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacje
(1)
Raport z badań
(1)
Scenariusz imprezy szkolnej
(1)
Scenariusze zajęć
(1)
Tabele
(1)
Tablice i wzory
(1)
Wydawnictwa popilarne
(1)
Wywiad-rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(259)
Kulinaria
(117)
Psychologia
(51)
Styl życia, moda i uroda
(39)
Biologia
(15)
Edukacja i pedagogika
(13)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(13)
Rozwój osobisty
(10)
Historia
(7)
Socjologia i społeczeństwo
(7)
Etnologia i antropologia kulturowa
(5)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Ochrona środowiska
(3)
Dom i ogród
(2)
Hobby i czas wolny
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Chemia
(1)
Filozofia i etyka
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
717 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Smaki Zdrowia)
(Zdrowe Zdrowie)
Zawiera rozkładaną tabelę indeksu glikemicznego produktów.
Bibliografia na stronach 275-278.
Gdy po raz kolejny słyszymy, że ktoś ogranicza w diecie cukier myślimy: "Mnie to nie dotyczy". Często jesteśmy przekonani, że nasz jadłospis wcale dużo go nie zawiera. Cukier kojarzymy zwykle ze słodkimi przekąskami, deserami, zawartością cukierniczki czy owocami. Autorka w swojej książce obala znane mity dietetyczne, wymienia najczęściej popełniane błędy żywieniowe i ujawnia prawdziwych sprawców zbędnych kalorii. Z książki dowiemy się między innymi czym różni się cukrzyca od insulinooporności. Co to jest indeks glikemiczny i jak najkorzystniej łączyć składniki w domowym menu dla naszego zdrowia. Autorka zanalizowała najbardziej popularne diety pod kątem bezpieczeństwa dla osób cierpiących na te schorzenia. Podpowiada jakie dania zamawiać, kiedy nie możemy zjeść w domu posiłku. Jak komponować prawidłowo posiłki i jak łączyć je z aktywnością fizyczną. Do części teoretycznej dołączone są proste i pyszne przepisy, które nie tylko zadowolą najbardziej wybrednych, ale będą z korzyścią dla naszego zdrowia i figury.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Porady Lekarza Rodzinnego ; nr 133)
Data wydania wg: https://www.taniaksiazka.pl/zdrowe-odzywianie-na-surowo-koktajle-monika-basse-p-1232447.html
Tekst i zdjęcia również na 2. i 3. stronie okładki.
Odkryj moc drzemiącą w warzywach i owocach. Przygotuj samodzielnie zdrowe, pyszne i łatwe do przygotowani koktajle. W tym poradniku znajdziesz inspirujące przepisy i praktyczne wskazówki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57495 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Porady Lekarza Rodzinnego ; nr 128)
Data wydania wg: https://www.taniaksiazka.pl/zdrowe-odzywianie-surowki-i-salatki-anna-smaza-p-1375937.html
Tekst i zdjęcia również na 2. i 3. stronie okładki.
Surówki i sałatki to dania uniwersalne: szybkie i łatwe do przygotowania, niezbyt kosztowne, smaczne i bardzo zdrowe. Mogą stanowić przekąskę, przystawkę, dodatek do dania głównego lub osobną potrawę serwowaną np. na kolację. Często stanowią bazę diet zdrowotnych oraz odchudzających. Poza tym sałatki i surówki to podstawa każdej zabawy, imprezy, a nawet uroczystości. W naszej książce proponujemy państwu wiele różnorodnych przepisów. Polecamy sałatki z różnymi dodatkami: ryżem, makaronem, kaszą, wędliną, mięsem, owocami morza, serami, grzybami oraz pestkami, np. dyni lub słonecznika. Niektóre z naszych propozycji dań są bardzo proste, można je przygotować w ciągu kilku minut. Inne - eleganckie i wykwintne - będą ozdobą niejednego przyjęcia. Przykładowe przepisy: z ziarnami słonecznika, z rzodkiewkami i salami, grecka, tatarska, warstwowa, z żółtym serem i polędwicą, grejpfrutowa z mascarpone.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57496 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słowniczek. - Skorowidz.
W książce znalazły się odpowiedzi na wszystkie istotne pytania dotyczące alergii: co to jest alergia, jakie są objawy reakcji alergicznej, jakie produkty spożywcze wywołują alergię, kto narażony jest na zwiększone ryzyko zachorowania na alergię, jak leczy się alergię pokarmową?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pożywienie, które codziennie ląduje na naszych talerzach może być smaczne, ale także okropne. Dzięki niemu możemy poczuć się świetnie, pełni sił witalnych, ale może również powodować różne dolegliwości. Jedzenie może być niebiańską przyjemnością, choć także wspomnieniem z najgorszego koszmaru. Dowiedz się, co zrobić, by codzienne spożywanie pokarmów dostarczało ci nie tylko walorów smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych korzyści. Spraw, by każdy z twoich codziennych posiłków, począwszy od śniadania, przez przekąski i napoje aż po kolację, był pełnowartościowy i dostarczał twemu organizmowi jak najwięcej składników odżywczych. Maria Cross - ekspert od zdrowego odżywiania - przedstawia praktyczne rady na temat tego, co jeść i pić (a czego nie) i dlaczego oraz wskazuje, jakie jedzenie i napoje wybierać, by jak najlepiej ci służyły. Każdy rozdział książki omawia najczęstsze problemy, z którymi spotykasz się na co dzień, między innymi: Czy margaryna naprawdę jest zdrowsza niż masło? Którego oleju powinno się używać do gotowania? Czy jaja i mięso zawierają cholesterol, który jest szkodliwy? Jak zmniejszyć ilość spożywanych węglowodanów i czym jest indeks glikemiczny? Jak uniknąć senności po lunchu? Co należy zapakować do pudełka na lunch? Jak to w końcu jest z nabiałem? Dlaczego spożywanie tłustych ryb przynosi korzyści? Jak dostarczać organizmowi witaminę D zimą? Jakie przekąski są najlepsze i dlaczego? Czy można pić kawę bezkofeinową? Co jest najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o alkohol? Odkryj podstawy wiedzy o zdrowymi i świadomym odżywianiu i ciesz się, pełnowartościowymi posiłkami każdego dnia!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 369-372.
Zbadaj wolne rodniki. Są one odpowiedzialne za zdecydowaną większość współczesnych problemów zdrowotnych określanych mianem chorób cywilizacyjnych. Lekarze z kolei nie dostrzegają skali nasilającego się problemu, ponieważ przywykli do przestarzałego schematu medycznego traktującego każdy układ w ciele jako oddzielny element. Odkrycia naukowe przedstawione w tej książce otwierają drogę dla nowych terapii, a także dają każdemu z nas możliwość samodzielnego zabezpieczenia się przed coraz bardziej szkodliwym środowiskiem, w jakim przyszło nam żyć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. BP 61 (1 egz.)
Kaucja: 33,35 zł
Książka
W koszyku
(Leczenie Odżywianiem)
Bibliografia na stronach 211-216.
Przełomowa książka, która pomoże ci raz na zawsze pozbyć się uporczywych objawów cukrzycy typu 2. To kompletne i wyczerpujące kompendium, które każdy diabetyk i jego bliscy powinni posiadać w swojej biblioteczce. Zawarte w nim informacje są niezbędne, by zrozumieć istotę problemu cukrzycy typu 2 i poprawić jakość życia. Cukrzyca typu 2 to trzecia książka z serii Leczenie Odżywianiem dietetyczki oraz specjalistki od spraw żywienia Kimberly Tessmer, która oferuje: najnowsze doniesienia medyczne dotyczące choroby oraz uproszczone ich omówienie; interaktywne narzędzia, które pozwalają nauczyć się kontrolować poziom cukru we krwi, by poczuć przypływ energii i wzmocnić organizm; przewodnik po zakupach oraz optymalny jadłospis diabetyka z łatwymi do planowania posiłkami, które pomogą rozpocząć życie bez objawów cukrzycy. Książka wskazuje 10 produktów, których należy unikać, i 10 produktów, które należy włączyć do diety cukrzyka, by poczuć się lepiej. Wzbogaca także czytelnika o wiedzę dotyczącą m.in. insulinooporności, stanu przedcukrzycowego, różnic pomiędzy cukrzycą typu 1 a cukrzycą typu 2, cukrzycy ciężarnych, badania A1C, komplikacji związanych z chorobą czy niezbędnych do wykonania badaniach i metodach leczenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
(dostępność ok. 31.05.2024)
Książka
W koszyku
(Leczenie Odżywianiem)
Bibliografia, netografia na stronach 181-183.
Przełomowa książka, która pomoże ci raz na zawsze pozbyć się choroby refluksowej i poczuć się lepiej we własnym ciele! Objawy refluksu żołądkowo-przełykowego dotyczą wielu osób, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych, a dolegliwości nasilają się z wiekiem. Pierwsza książka z serii "Leczenie odżywianiem" dietetyczki oraz specjalistki od spraw żywienia Kimberly Tessmer, to pełna bezcennych informacji pozycja, która pomoże ci zrozumieć istotę problemu choroby refluksowej. Autorka wyczerpująco omawia przyczyny refluksu żołądkowo-przełykowego oraz pomaga zidentyfikować produkty żywnościowe, które sprzyjają chorobie. Proponuje również skuteczny plan żywieniowy oraz sposoby tworzenia jadłospisów, dzięki którym raz na zawsze pozbędziesz się dolegliwości żołądkowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Leczenie Odżywianiem)
Bibliografia, netografia na stronach [181]-183.
Książka dostępna także jako e-book.
„Leczenie odżywianiem. Refluks” to przełomowa książka, która pomoże ci raz na zawsze pozbyć się choroby refluksowej i poczuć się lepiej we własnym ciele! Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Objawia się m.in. w postaci zgagi, pieczenia i bólu w klatce piersiowej, chrypki i zapalenia gardła. Jeżeli doświadczasz uporczywych objawów refluksu i nie jesteś zadowolony z dotychczasowych efektów leczenia, ten poradnik jest właśnie dla ciebie. Niniejsza książka pomaga zrozumieć, na czym polega istota choroby refluksowej przełyku oraz przedstawia medyczne, alternatywne, a także domowe sposoby walki z tym schorzeniem. Dzięki niej: zapoznasz się z najnowszymi informacjami medycznymi na temat choroby refluksowej (GERD); uzyskasz porady dotyczące nie tylko samego odżywiania, ale również koniecznych zmian w stylu życia, które przyniosą odczuwalną ulgę; poznasz interaktywne narzędzia, które pozwolą ci zostać żywieniowym detektywem i wprowadzić zmiany niezbędne do poprawy jakości życia; dowiesz się, jak wprowadzić prosty plan dietetyczny, który pomoże ci złagodzić lub całkowicie wyeliminować symptomy choroby refluksowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Leczenie Odżywianiem)
Bibliografia, netografia na stronach 205-208.
Przełomowa książka, która pomaga raz na zawsze pozbyć się dolegliwości trawiennych i poczuć ulgę. Oto druga publikacja z serii "Leczenie odżywianiem" dietetyczki oraz specjalistki od spraw żywienia Kimberly Tessmer. Zawiera ona wachlarz bezcennych informacji niezbędnych, by zachować równowagę mikrobiologiczną w jelitach i ustrzec się przed niebezpiecznymi chorobami, między innymi: otyłością, alergią, astmą, zapaleniem stawów, chorobami autoimmunologicznymi, nowotworem jelita grubego czy cukrzycą. Jeśli szukasz publikacji, która pomoże ci się uporać ze wzdęciami, z gazami, biegunką, nudnościami, zatwardzeniem, bólem brzucha i skurczami żołądka, koniecznie zajrzyj do "Zdrowych jelit". Masz przed sobą kopalnię fenomenalnych wskazówek, jak pozbyć się dolegliwości żołądkowych i innych symptomów wskazujących na zaburzenia pracy jelit. Z tą książką poznasz: najnowsze doniesienia medyczne dotyczące pracy jelit, a także uproszczone omówienie różnych zaburzeń pokarmowych dla lepszego ich zrozumienia, przydatne porady dotyczące wprowadzenia zmian w stylu odżywiania, potrzebnych do wyeliminowania problemów jelitowych i utrzymania układu pokarmowego w zdrowiu, kluczowe informacje o suplementach diety, które mogą pomóc w osiągnięciu optymalnego zdrowia jelit, łatwe do planowania przepisy na posiłki, dzięki którym poczujesz się lepiej. Odkryj najprostszy i najskuteczniejszy sposób na walkę z dolegliwościami żołądkowymi!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania / Katarzyna Gaber, Bogna Kruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - 126 stron : ilustracje ; 21 cm.
W książce rok wydania: 2023, data wpływu: 2022.
Bibliografia na stronach 123-126.
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania, liczby przejmują kontrolę nad Twoim życiem, a Twoje ciało staje się zniewolone przez kołatające się w głowie myśli. Zaburzenia te to nie tylko problemy z jedzeniem – to rozpaczliwa próba poradzenia sobie ze zmianami i sytuacjami dnia codziennego. Narastające niezrozumienie własnych emocji, presja ze strony społeczeństwa, niezaspokojone potrzeby i próby odnalezienia się w świecie sprawiają, że zaburzenia odżywiania stają się problemem powszechnym. Dotykają one coraz więcej młodych osób i nieświadomych zagrożenia rodzin. Autorkami poradnika są dwie kobiety, które doświadczyły w swoim życiu problemu, jakim są zaburzenia odżywiania: psycholog, pracująca w obszarze pomocy i wsparcia terapeutycznego, oraz młoda dziewczyna, gotowa wspomagać i edukować innych. Książka powstała przy współpracy osób, które zmagają się z zaburzeniami odżywiania. Szczerość i autentyczność ich wypowiedzi przeplatane sporą dawką wiedzy to ogromne zalety tego wydania. Publikacja ma na celu pokazanie od strony indywidualnych doświadczeń i przeżyć, czym są zaburzenia odżywiania. „Idziemy ku zdrowiu, budujemy dobrą relację z sobą i zdrowy stosunek do jedzenia. Dzielimy się częścią swojego życia, swoją wiedzą. Chcemy uświadamiać, wspierać i nieść dalej pomoc”.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22256 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zakłamane jedzenie : obalamy mity zdrowego odżywiania / Hanna Stolińska. - Wydanie I. - Kraków : Otwarte, 2020. - 298, [1] strona : rysunki, tabele ; 22 cm.
E-book dostępny na woblink.com
Czy wiesz, że soja to bardzo zdrowy produkt i powinniśmy ją jeść częściej? Czy wiesz, że modny obecnie olej kokosowy jest prawie pozbawiony witamin i składników mineralnych?Czy wiesz, że dieta bezglutenowa może zredukować twoją dobrą florę bakteryjną? Jeśli starannie dobierasz produkty spożywcze i interesujesz się dietami, to na pewno zależy ci na zdrowym odżywianiu. A co, jeśli okaże się, że część informacji o nich to kłamstwo? Bo czy wiesz, że superfoodsy nie zawsze działają cuda? I nie wszystko, co nie ma certyfikatu jakości, jest bezwartościowe, rakotwórcze i naszprycowane chemią? Pora dowiedzieć się, jak wygląda prawda o jedzeniu! Ta książka to żywieniowy demaskator. Autorka wzięła pod lupę produkty spożywcze, przeanalizowała diety i postanowiła obalić najbardziej rozpowszechnione żywieniowe mity. Przekonaj się, ile naprawdę wiesz o zdrowym jedzeniu, i zacznij świadomie dokonywać właściwych wyborów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
(dostępność ok. 26.06.2024)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 127-[131].
Poradnik, który oddajemy w ręce Czytelnika, w sposób przystępny ujmuje problematykę zaburzeń odżywiania. Intencją Autorek jest, by książka służyła radą w trudnej walce z chorobą na wszystkich etapach - od zauważenia jej symptomów aż do pracy ze specjalistami: lekarzami rodzinnymi, psychiatrami, psychologami, dietetykami. Książka przekazuje niezbędne minimum wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych, obala mity dotyczące jedzenia, zaburzeń odżywiania oraz procesu leczenia, odpowiada na najczęściej zadawane pytania. Poradnik ma przygotować do pomocy, zachęcić, ośmielić do działania i współpracy, a ponadto uświadomić Państwu, że odpowiedzialnością za problemy z odżywianiem nie można obarczać wyłącznie rodziców i opiekunów. Szybko zmieniająca się rzeczywistość sprawia bowiem, że nie jesteśmy w stanie nad wszystkim zapanować. Ważne, aby w odpowiednim momencie z namysłem podejść do problemu i próbować go rozwiązać wspólnymi siłami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 50084 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Joga odżywiania / Omraam Mikhaël Aivanhov. - [Rottweil] : Poznań : Prosveta Verlag ; dystrybucja Wena Studio Twórczej Ekspresji, copyright 2012. - 136, [1] strona ; 18 cm.
(Kolekcja Izvor ; nr 204)
Tytuł oryginału: Le Yoga de la nutrition.
Bibliografia na stronie [137].
Tekst tł.
Książka ta nie jest podręcznikiem dietetyki. Nie poruszono w niej kwestii diety, gdyż dla Omraama Mikhaëla Aivanhova najważniejszym jest jak jeść i jak traktować żywność, a nie co lub ile jeść. Czytelnik będzie być może zaskoczony oryginalnością myśli, która stara się wszystkimi środkami wyrwać akt jedzenia ze swojej codziennej banalności i zwrócić mu mistyczne znaczenie, jakie osiągnął podczas Ostatniej Wieczerzy. Nawet ktoś, komu obcy jest ten duchowy aspekt, zrozumie, iż dzięki swojemu sposobowi traktowania żywności, może lepiej zgłębić tajemnice relacji między człowiekiem a naturą. To natura daje człowiekowi pożywienie, jednakże człowiek, dzięki swojej myśli i swoim uczuciom, może czerpać z tej żywności najsubtelniejsze elementy, które przyczynią się do jego wszechstronnego rozwoju.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 1 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: The optimum nutrition bible.
Na s. red. błędny .
Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 61
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The optimum nutrition bible.
Na stronie redakcyjnej błędny ISBN .
Indeks.
"Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra" stwierdził Carl Linus Pauling, fizyk i chemik, dwukrotny laureat Nagrody Nobla. Co i jak jemy, ma bezpośredni wpływ na zdrowie. To również odporność na choroby zakaźne, ochrona przed powszechnymi obecnie chorobami nowotworowymi i układu krążenia, a w konsekwencji spowolnienie procesu starzenia. Z praktyki lekarskiej autora wynika, że chorobom można znakomicie zapobiegać wykorzystując leczniczą moc pokarmów. Dzięki dokładnej znajomości własnego organizmu i składników odżywczych posiłków, możemy znaleźć swój sposób na zdrowie.Patrick Holford jest jednym ze światowych autorytetów w dziedzinie odżywiania. W 1984 r. założył w Wielkiej Brytanii Institute for Optimum Nutrition (Instytut Optymalnego Żywienia), organizację dobroczynną prowadzącą badania żywności i upowszechniającą wiedzę na temat prawidłowego odżywiania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 21910 (1 egz.)
(dostępność ok. 31.05.2024)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej